1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Mikeyx
Tuoteväärennökset

Onko palstan väki törmännyt väärennettyihin merkkituotteisiin?

Viime kevättalvella ostin täältä Relaasta Arc'teryxin Gore/untuvatakin. Tykästyin takin laatuun ja erityisesti sen istuvuuteen, joten ostin keväämmällä ebaystä yksityiseltä myyjältä toisen vastaavan takin. Kaveri oli ajan oloon myynyt 100% tyytyväisyydellä kyseisen brändin tuotteita aina silloin tällöin, joten uskalsin tehdä kaupat.

Koska minulla oli jo entuudestaan samanlainen takki kaapissa, niin tunnistin tuotteen välittömästi mahdolliseksi väärennökseksi. Kankaat näyttivät kyllä identtisiltä aidon tuotteen kanssa, mutta muita eroavaisuuksia oli lukuisia. Otinkin yhteyttä valmistajaan, ja kuvien perusteella valmistaja totesi takin feikiksi ja antoi vinkkejä rahojen takaisin saamiseksi.

Avasin valituksen ebayn kautta, ja myyjä tarjoutui palauttamaan rahat mikäli palautan tuotteen. Postitus Hongkongiin olisi maksanut 60€, ja koska en luottanut saavani varmuudella rahoja takaisin, en takkia palauttanut. Eikä myyjäkään palauttanut rahoja. Vaikka ebayllä on toimintapolitiikkansa väärennösten suhteen, sieltä vain painostettiin palauttamaan tuoteväärennös, joka satavarmasti olisi mennyt uudestaan myyntiin.

Maksu oli tehty Paypalin kautta, mutta sielläkin olisi pitänyt avata "Significantly not as described" -valitus ja palauttaa tuote myyjälle.

Valmistajan vinkin jälkeen tein hakemuksen Visalle ja oheistin siihen valmistajan todistuksen siitä, että ostamani tuote on väärennös. Vajaan neljän kuukauden perästä rahat palautuivat.

Eli Kiinassa näköjään tehdään väärennöksiä aivan yksittäiskappaleistakin kunhan tuote on riittävän arvokas.

hapan korppu

Monille Aasiassa matkailleille tämä on varmaan tuttuakin tutunpaa, mutta laitetaan tänne nyt hiukan seikkaperäisempi vastaus, kun monet kuitenkin tavaraa Aasialaisten nettikauppojen kautta tilaavat. Nettikaupat, torit ja jopa keskimääräistä siistimmiltä näyttävät kaupat ovat täynnä väärennettyä tavaraa useilta isoilta retkeily-brändeiltä. Väärennysten laatu vaihtelee huomattavastikin; osa on ihan käyttökelvotonta roskaa, jossa gore-kalvo on korvattu "muovipussi-kalvolla", ja osa hiukan taidokkaammin väärennettyä.

Tämän lisäksi väärennysten seassa myydään aina silloin tällöin myös aitoa kamaa ja tätäkin on paria eri kategoriaa. On aitoa ns. kakkoslaatua, joka ei ole päässyt valmistajan laatutarkkailusta läpi ja se on kulkeutunut ns. torimyyjille tai tätänykyä yhä etenevissä määrin myös nettikauppoihin. Joskus virheet tuotteissa ovat isompia, joskus hyvinkin pieniä. Harvakseltaan (paino tällä sanalla) törmää em. turuilla ja tuote-toreilla aitoon ja priimaan. Usein tällaiset erät on onnistuttu varastamaan tehtailta tai jossain muussa kohtaa jakeluketjua kohti länsimaiden markkinoita.

Monista aasian maista (suomalaisille tutuimpana kenties Thaimaa) löytyy myös isojen brändien, kuten The North Face, virallisia kauppoja. Yleensä niiden laatuun voi luottaa aitouden suhteen, mutta olen huomannut, että varsin usein ne toimivat outlet-periaatteella (vaikkeivat sitä niin markkinoi), eli kauppaavat varsin paljon sellaisia tuotteita, jotka eivät kaupaksi ole muualla menneet. Mielestäni hinnat eivät myöskään ole näissä kaupoissa millään tavoin kilpailukykyisiä.

Eli lyhyesti... hyvällä tuurilla voi saada kelpo kamaa selvästi edullisemmin, mutta useimmiten käteen jää ns "musta pekka". Henkilökohtaisesti en uskaltaisi tilata kyllä yhtään mitään "merkkituotteita" Aasian nettikaupoista ja vielä vähemmän yksityisiltä myyjiltä.

herra nylppy

Kannattaakin tilata "merkittömiä" tuotteita. Aika monia tuotesovelluksia myydään länsimaissa moninkertaiseen hintaan.

Myös laadukkaita orientaalisia valmistajia on, mm. Aegismax ja Kovea. Molemmat esimerkkeinä meikäläisittäin vähän tunnetuista merkeistä, joiden valmisteet ovat laadukkaita ja/tai niitä myydään eri leimalla "laadukkaiden" brändien alla.

Hintaero on parhaimmillaan kymmenkertainen.

- Nylpytystä jo vuodesta 1973!

Lefa
Käyttäjän Lefa kuva

Silloin tällöin väärennöksiin törmää esim eBayssa. Viimeksi sain selvän kopion sähköhammasharjan laturista, vaikka ilmoituksessa luki ”Genuine Braun Oral-B Toothbrush Charger”. Eipä mitään, tein reklamaation kuvineen ja myyjä palautti maksamani hinnan kokonaan. Myyjä syytti ”virheestä” tavarantoimittajaansa. Uskoo ken haluaa. Laturin sain pitää ja se toimiikin ihan oivallisesti tarkoituksessaan.

Aikaisemmin tilasin LP-E6N -akun Canonin järkkäriin. eBayn ilmoituksessa oli akusta kuva, jossa ei ollut mitään tuotemerkkiä, eikä sitä väitettykään Canonin omaksi tuotteeksi. Silti saamani akku oli jäljitelmä aidosta, merkkiä ja tekstiä myöten. Netistä löytyi juttu näistä akkuväärennöksistä ja sen perusteella tunnistin, että olin myös saanut sellaisen. Tuntomerkkinä oli mm erilainen pinnan kiiltoaste. Tästäkin tein reklamaation, johon liitin linkin väärennöksiin sekä kuvan väärennetystä ja aidosta akusta rinnakkain. Taas sain koko hinnan takaisin ja akku on toiminut jo pari vuotta melkeinpä paremmin kuin alkuperäinen.

On näitä väärennöksiä tullut vastaan muitakin, mutta kaikista en ole jaksanut meteliä nostaa varsinkin, jos kyseessä on hyvin halpa tavara.