1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Takamailla
Kanootti negatiivisella kölillä

Päivää foorumille, 

Onko väellä kokemuksia kanootista, jossa on negatiivinen köli? Näitähän on tehty mm. venootti ja safe canoe -tuotemerkeillä. Minulle tarjoutui tilaisuus kokeilla tuollaista ja ajattelin kysellä muita mielipiteitä tuosta konstruktiosta. Vakaus on plussaa tietysti ja vähässä vedessä eteneminen on myös hyvä juttu, mutta mitä huonoa tuossa on?

PeeTee

Ei ole kokemusta, mutta haluaisin tietää onko olemassa kajakkeja vastaavalla negatiivisella kölillä?

Takamailla

Minä en puolestani ole kajakkiekspertti, mutta tuntuisi, että negatiivinen köli ei rakenteellisesi sovi kajakkiin. Jossain SOTissa se voisi toimiakin. 

kiravuo

Ymmärtääkseni negatiivinen köli on polyetyleenikanootin pohjaan taitettu vekki, joka lisää jäykkyyttä; polyetyleeni (eli ämpärimuovi) kun on aika löysää tavaraa. En keksi oikein mitään järkevää tapaa, millä se voisi vaikuttaa suuntavakauteen, vaan olettaisin sen olevan puhtaasti rakenteellinen ominaisuus. Nopeutta se laskee jonkin verran, koska ura pohjassa lisää märkäpintaa. Kallistusvakautta tuo ura tuskin merkittävästi lisää, toki tiedämme että katamaraani on vakaampi kuin purjejolla, mutta niin on laiturinpätkäkin.

kiravuo

Perry Hanhi

Rockpoolin Menai 18 -kajakissa on käytetty negatiivista köliä,
ks. http://www.rockpoolkayaks.com/menai18.php

Harri H

Markku Jussila

Viime vuonna kokeilin vauhdikasta melontaa ja retkeilyä sot-kajakilla Relaan testissä: http://www.relaa.com/sisalto/artikkelit/avokajakki-sopii-koko-perheen-ha...

Olen sitä mieltä että ainakin tuo kokeiltu avokajakkimalli RTM Disco+ olisi saattanut tulla vielä paremmaksi negatiivisella kölillä. Pienimuotoisessa retki- ja kuntokäytössä tuo kajakki olisi saanut negatiivisestakin kölistä aivan varmasti pientä kaivattua lisäsuuntavakautta.

Uskon että sit-on-topeissa tullaan näkemään negatiivisen kölin käyttöä. Sen verran luonnolliselta ja järkevältä kehityssuunnalta tuo tuntuu.

matti

Ensimmäinen kanoottini oli lasikuituvahvisteinen muovikanootti seikkailufirman poistomyynnistä halvalla hankittuna. Mitään tietoa valmistuspaikasta tai tekijästä ei ole. Siinä oli kolme pitkittäistä n 2 cm leveää ja 2 cm syvää uraa pohjassa, urien kokonaistilavuus varmaan vähän pienempi kuin Venootissa. Suuntavakavuus oli todella huono, tosin melojien taitokaan ei ollut kaksinen. Kävin kurssit ja pari kesää sitten vaihdoin kulkupelin uuteen, Wenonah Auroraan, jossa ihan sileä pohja. Tämä kuitenkin kulkee aika kevyesti suoraan, mielestäni ei pelkästään melontataitojen parantumisen ansiosta. Toki joka melanvedolla on katsottava mihin ollaan menossa.

Kölilliseen en vaihtaisi syväyksen takia, negatiivisesta kölistä ei mielestäni ollut minun kokemuksellani havaittavaa etua. Riittävän suuntavakauden antava negatiivinen köli vie tilaa ja vaikuttaa kanootin pakkaamiseen.

Ilmeisesti negatiivisen kölin pitäisi olla todella iso railo kanootin pohjassa, jotta sen sisällään pitämä vesimäärä massallaan vakauttaisi kanoottia; ulkoneva normaaliköli puskee vettä sivuilleen tehokkaammin ja siksi vakauttaa pohjassa olevaa uraa paremmin?

Takamailla

Tännehän oli tullut hyvää keskustelua. Kiitoksia kaikille Smile

Minulla on nyt jokusen illan käyttökokemus tuosta kokeilussa olevasta kanootistani. Siinä negatiivinen köli on minusta huomattavan "iso railo", kuten Matti asian ilmaisi. Kyllä se selvästi vakauttaa. Tai oikeastaan se kanootti käyttäytyy niin, että se lähtee kallistumaan kevyehkösti, mutta vähän kallistuttuaan se jämähtää paikalleen. 

Iso railo tunkeutuu korkealle kanootin sisätilaan. Kun on tottunut siihen, että veneissä ja kanooteissa aina astutaan keskelle, vaatii railon väistely vähän totuttelua jaloilta. Se on vähän kuin vanhemmissa autoissa kardaaniakselin tunneli - joka teki takapenkin keskipaikasta aina sen vähiten halutun Smile

Jos kanootti kiinnostaa tarkemmin, niin se on nimeltänsä Saukko. http://www.wildclassics.fi/fi/kanootti-saukko . Kirjoittelen siitä kyllä blogiinikin piakkoin, kunhan ennätän kuvaamaan ja tarinoimaan siitä.

 

 

 

 

Takamailla

Tämmöinen se Saukko on.

http://www.tapiolantakamailla.com/2013/06/ensitutustuminen-saukko-kanoottiin.html

On tuossa puolensa kyllä. Ehkä suurin sopeutumisongelma liittyi siihen köliin sikäli, että parilla ekalla kerralla siihen meinasi kompastua. Lisäksi totuttelua vaatii, että veneen pohjan keskelle ei voi astua.

MT71

Heinäkuu 2012 oltiin kaverin kans ylimmällä vuontijärvellä tuommosella safe canoe merkkisellä. Ajettiin moottorilla vasta sekä sivutuuleen, tuuli oli niin kova että toisen piti äyskäröidä kokoajan vettä pois. Kanootti toimi hyvin, en ois colemanin kanootilla lähteny moiselle matkalle.. *biggrin* 

Negatiivinen köli toimii tyvenellä hyvin, kestää aikamiehen istua reunalla. Sanovat että tekee alipaineen niin ei kaadu, tiiä sitte.. mutta ei se kippaa, seisaaltaan pystyy ampuu sorsia. Helv....ti raskas se on, autolla on päästävä rantaan, en muista nyt tähän hätään moottorin kokoa mutta kait se alle 10hp oli. 

herra nylppy

Kölistä, oli se sitten negatiivinen tai positiivinen, ei ole kajakeissa tai kanooteissa muuta kuin haittaa. Niiden ideana on vahvistaa löysää rakennetta. Melontaan ne vaikuttavat hidastavasti, koska märkäpinta lisääntyy. Koskessa etenkin ulkoneva köli voi olla vaarallinen, kölin pinta-ala voi pahimmillaan vastata kahta melan lapaa - kiva olla virrassa poikittain sellaisella...

 

- Nylpytystä jo vuodesta 1973!