1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
kiravuo
Miksi SUP?

Haluaisiko joku kertoa minulle mikä on Stand Up Paddlen pointti Suomessa? Ymmärrän että Havaijilla on näppärää meloa ulos ja surfata takaisin, mutta saako SUP:n surfaamaan meidän normaaliaalloilla? Asento näyttää työläältä ja tehottomalta, pysty kroppa ottaa tuuleen ja jos tarkoitus on vain päästä jonnekin, kajakilla olisit jo perillä mukavasti istuen. Korkealta näkee paremmin ja toki on kiva kun on taas yksi erilainen tapa liikkua, tyyliin kickbike, mutta mikä on homman varsinainen pihvi? Saako SUPista koskikivaa?

Tarkoituksenani ei ole haukkua lajia, vaan olen oikeasti utelias. Aion kokeilla hommaa kun löydän tilaisuuden jostain, mutta en ole vielä keksinyt miksi esim. rientäisin ostamaan oman laudan ja melan. Aivan kuten pidän avokanootista, mutta en ole vielä keksinyt miksi meloisin sellaista merellä. Telemark on puolestaan mielekäs tapa lasketella, koska nykyisillä carvereilla etelän rinteistä ei saa oikein haastetta (Hissistä ulos, polvet vasemmalle, polvet oikealle ja takaisin hissiin). Retkiluistelu on mielekästä, jos kuuluu Retkiluistelijoihin ja saa siten jäätiedotteita ja pystyy saamaan pidemmän kauden kuin vain mitä ikkunasta näkee. Ylipäänsä kun on paljon asioita, mitä voi tehdä, ei kannata tehdä väkisin jotain vain siksi, että se on mahdollista, siksi haluan löytää mikä tekee SUPsta mielekästä

kiravuo

Markku Jussila

Järjettömän hyvä kysymys, jota olen suppaavilta tutuilta yrittänyt kyselemällä selvittää.

Yksi peruspointti on irrationaalisuus. SUP on yksi älyttömimmistä kulkuvälineistä. Silloin sen saa helposti irrotettua kulkemisesta ja paikasta A paikkaan B liikkumisesta. SUPilla ei tule edes painetta matkan taittamisesta.

Toinen on kuntoilu. Erittäin hyvää ja kokonaisvaltaista yläkropan treeniä.

Noista kahdesta en vielä löydä itselleni riittävästi motivaatiota. Ja ihmettelen kun tutut löytää.

Siispä kuvaan astuu kolmas pointti. Mielikuvat, imago ja lifestyle. Hyvin harvassa kuntoilumuodossa on mukana pieni mauste Hawaijipaitaa ja surffilifestyleä. Aloha!

Jos siis haluaa tehokkaan kuntoilumuodon niin mikäs sen siistimpää kuin onnistua kuntoilemaan surffi-Hawaiji-fiiliksissä. Ja kun neljäntenä Suomen vesistöt ovat harvinaisen sopivia niin paketti on valmis.

Meidän perheen mökille ei taida kuitenkaan tulla SUPia. Tavallinen melominen on melkein yhtä hyvää treeniä. Ei ehkä ihan yhtä kokonaisuvaltaista, mutta melkein. Minulle riittää siis tavallinen kajakkimelonta. Avokajakilla eli sit-on-topilla sekin on helposti lähestyttävää ja aurinkoista puuhaa. Kajakissa menettää Aloha-fiilikset mutta toisaalta saa kaupanpäälle mahdollisuuden pitkiinkin retkiin joissa haluaa jopa nähdä sen paikan B.

Mutta jokainen tyylillään. Hienoa kun on erilaisia vaihtoehtoja ja järville saadaa lisää muitakin kuin moottoriveneitä.

jamu

Tais Markun pointti3 osua suurimman osan kans kohilleen. Surffaushan on nykyään pop, vaikka harva sitä oikeasti harrastaa. Varmaan 5....10 vuoden päästä supi-lautoja löytyy tori.fi:stä ja mökkien puuvajoista.

Parilla Hawaji-reissulla on tullu huomattua, että noita kuntoilijamelojia on oikeastaan enemmän kuin aaltokuskeja. Siellä ne meloo huomaamattomasti jossain viiden kilsan päässä rannikosta.

Ittellä tuossa yhdistyy kuntoilu ja fiilistely. Suppailu ei reenaa pelkästään yläkroppaa vaan myös jalkoja ja tasapainoa. Oikeastaan monilla aloittelijoilla/kokeilijoilla loppuu jalat ennen yläkroppaa. Reenimielessä Sup-lautahan on eräänlainen tasapainolauta. Ja mikäs tuossa reenata aurinkoisina päivinä kavereiden kanssa ja jauhaa samalla paskaa.

Kajakki- ja kanootti-melontaa on tullu kokeiltua ja reenattua useamman kerranki, mutta samanlaista fiilistä ei vain ole tullu. Meikän mielestä ne on vain tylsiä. No tekniikka-reenit on kyllä ihan jees. Mutta nyt olen huomannu Suppailussa voi käyttää samoja tekniikoita kuin kajakki/kanootti-melonnassa. Eli j-vedot, sivuttain liikkumiset, ristivedot yms, joten ei se "tylsä" melonta ole menny ihan hukkaan. Ja oikenalaisella sup-laudalla pysyy hyvin kanootin perässä. Meikän aaltosupilla pääsee rennosti siihen 3kmh. Alle jos vaihtaa liukkaamman pelin, niin 5kmh ylittyy helposti.

Sitten säilytys ja kuskattavuus. Oma supi on pauttiarallaa 3m ja reilusti alle 10kg. Se mahtuu farkkuun sisälle ja säilytys kämpillä on helpompaa. Kanoottia tai kajakkia on turha miettiä ihan vaan sen säilytyksen kannalta.

Jos haluaa vielä verrata laikkarointia ja suppailua, niin supilla saa napattua pienempiä aalto kuin laikkarilla tai lonkkarilla.

PeeTee

[quote=jamu]

Jos haluaa vielä verrata laikkarointia ja suppailua, niin supilla saa napattua pienempiä aalto kuin laikkarilla tai lonkkarilla.

[/quote]

Supilla pääsee vähän fiilistelemään aika pieniinkin moottoriveneen peräaaltoihin. Esim. Helsingissä kaikkien Suomenlinnan lauttaa pienempienkin yhteyslauttojen (Hakaniemi-Korkeasaari, Töölö-Mustasaari,...) aalloille pääsee aika helposti vähän kruisailemaan.

Tuttu kävi kokeilemassa tuota Hakaniemestä Korkeasaaren menevää lauttaa. Hyvin pääsi kuulemma kyytiin lautan sivuaallolle ja sai  muutamalla melan vedolla pidettyä itsensä mukana tosi pitkään. Lautan kyydissä ollut turisteilla ihmettelemistä *smile*. Ei siinä kuulemma olisi mitään hienoja käännöksiä saanut, enemmän sellaista tasaista kruisailua ja aallolla tasapainoilua. Mutta kiva piristys kuntoilusessioon samalla kruisailla vähän aaltojen mukanakin.

Toki tuollaisia keskikokoisia yhteyslauttoja liikennöi monella järvelläkin? Silti suppailun aaltopuolta ei minusta kannata Suomessa korostaa. Kivaa kuntoilua vaan.

Markku Jussila

[quote=jamu]

Kajakki- ja kanootti-melontaa on tullu kokeiltua ja reenattua useamman kerranki, mutta samanlaista fiilistä ei vain ole tullu. Meikän mielestä ne on vain tylsiä.

[/quote]

Makuasioita. Uskon että kyllästyisin SUPilla melomiseen samalla tavalla kuin kajakilla melomiseenkin.

Enkä usko että pelkkä fiilispuoli kantaa pitkälle. Se on kuitenkin keinotekoista. Surffifiilis on SUPilla järvellä meloessa samassa roolissa kuin olisi intiaanitarinat inkkarikanootilla meloessa. Hawaijipaita päälle ja SUPpaamaan, tai intiaanipäähine päähän ja kanoottimelomaan. Kyllä siinä pari kertaa fiilistä irtoaisi muttei moneksi kesäksi.

[quote=jamu]

Sitten säilytys ja kuskattavuus. Oma supi on pauttiarallaa 3m ja reilusti alle 10kg. Se mahtuu farkkuun sisälle ja säilytys kämpillä on helpompaa. Kanoottia tai kajakkia on turha miettiä ihan vaan sen säilytyksen kannalta.

[/quote]

Meidän mökin Sit-on-top-avokajakki painaa toki 20 kg mutta tuollaista 20 kg jaksaa kyllä kantaa kun siitä saa hyvät otteet. Nousee rannalle ja autonkin katolle näppärästi.

Kooltaan meidän avokajakki on saman pituinenkin kuin SUP olisi. Ei siinä säilytyksen kannalta ole eroa.

Toki perinteiset kanootit ja kajakit on eri asia. Mutta jotain 90-luvun kanoottimallia olisi väärin verrata 2010-luvun SUPiin. 2010-luvulla on paljon kevyitä ja pienikokoisia kajakkeja, joilla on hauska meloa ja retkeillä. Esim. Point 65:n HotShot, moni SUP painaa saman, on isompi ja silti HotShotilla voi ihan oikeasti meloa vaikka millaisia retkiä, tai laskea helppoja koskiakin.

Mutta kai minun pitäisi kunnolla kokeilla SUPpausta ennen kuin edes yritän sitä vastaan väittää. Yritin vain vähän puolustella kajakkimelontaa joka minusta ajaa pitkältä samaa asiaa jos on sopivat välineet. Saa nähdä miten käy ja kallistuuko SUPin puolelle kun on joskus syssymmällä kuunolla kokeillut.

jamu

Heh, tähänkö saatais porukkaa ja provoa lissää tyyliin sukset vs lauta, niin vois hakea sipsejä ja bisseä.

Mutta varmaankin tarkoitat tuolla fiiliksellä hawaiji/surf- fiilistä. Jos sitä halajaa, niin silloin kannattaa kyllä suunnata Hawaijille. Ei sitä Suomesta löydy. Nykyäänhän noilla termeillä on kyllä seksikästä kaupata tuotteita ja lajeja. Jossainhan oli vasta surf-jooga, jolla ei ole taasen mitään tekemistä surffin kanssa. Oikea termi on sup-jooga ja jota käytetään ulkomaillakin.

Ja muuten tuohon fiilis-puoleen, niin kyllä se pitää olla kunnossa. Fiilishän se on kajakkimelonnassakin. Eli jos se on joka kerta tyyliin "...ttu mikä laji", niin ei se pitkälle kanna.

Mutta onhan nuo eri lajeja. Jos oikeasti pitäis lähteä matkaa melomaan, niin sitten kajakki tai kanootti alle. Noihinhan mahtuu evästäkin ihan eri tyyliin mukaan. Itse asiassa, yritin kavereille ehotella, että lähetään  laskemaan kanooteilla Ivalojokea, mutta eivät lämmenneet. Veneellä mennään.

"Sokerit laskee, ei ihmiset!"

 

Henkka

Kattelin tommoista suppoa. Ihan fiksunnäköinen peli. Mietin, että jos siihen laittaisi purjeen niin varmaan kulkisi hyvin ja lähtisi avotuulella aallolta pitkään surffiin. 

Macharza

"Esim. Point 65:n HotShot, moni SUP painaa saman, on isompi ja silti HotShotilla voi ihan oikeasti meloa vaikka millaisia retkiä, tai laskea helppoja koskiakin".

Tsekkasin ton esimerkki mallin ja jotenkin ei mulle napannut. Tuon tyylisiä on ollut etelän lomakohteissa jo yli 10v.

Tossa istutaan perseellään ja melotaan ja SUP:ssa seistään ja melotaan, mutta varmaan esim. kalastushommat on istuvamallilla paljon parempaa. Valinta maun mukaan.

Jos haluaisin kunnolla meloa, en valitsisi kumpaakaan. Mutta on tossa SPUissa oma  viehätys rannalla jotain tekemiseen, kun ei jaksa makaa ja ottaa aurinkoa.

Näitähän on nykyään pumpattavia mallejakin, onko kellään kokemuksia?

kiravuo

Kiitos, tämä auttaa sijoittamaan lajin sopivaan lokeroon. Tulen kokeilemaan kun saan tilaisuuden, mutta en siis oleta tämän lajin valloittavan Suomea. Autotallin katossa on kohta, jossa ei vielä ole mitään kulkuneuvoa roikkumassa, alanpa tarkkailla käytettyjen SUPien markkinoita, olisipahan yksi vesilelu lisää. Ja videoiden mukaan niillä voi leikkiä koskessakin.

kiravuo

Korpijaakko

Olen itse miettinyt ihan samaa: Mitä järkeä SUPissa on?

Itse yritin mieltää SUPia luonnossa liikkumisen "työkaluna" ja siinä tulee seinä koko ajan vastaan: En keksi mitään tilannetta, missä se olisi vaihtoehtoisia kulkumuotoja parempi. Keksisikö joku sellaista käyttöä? Esim. packraft ei ole kanootin tai kajakin veroinen melottava, mutta pirun hyvä työkalu kun melonnan osuus matkasta pienenee, mutta uimallakaan ei vielä viitsi liikkua.

Varmaankin SUPeissa on sama järki kuin Skike-maastorullaluistimissa tai kenguru-kengissä. Keksitään jotain uutta ja erilaista, että ihmiset innostuisi. Hipster-ulkoilua? Lähtökohtaisestihan on aina hyvä, jos ihmiset innostuvat kuntoilemaan ja liikkumaan ulkona omin voimin. Se  on tervettä se. Ei sillä niin väliä onko alla SUP vai kajakki, katufillari tai kickbike.

SUPin järkevyyttä tuli mietittyä mm. tästä lukiessa. Eeppinen SUP-seikkailu Grönlannin vuonoilla... Alle viikon reissu, mukana turvavene ja kajakeilla melovat oppaat. Ilmeisesti SUP ei taivu tuollaiseen ilman näitä. Jolloin herää kysymys, että miksi ei kajakkia? Vähän samanlaista erikoisuuden tavoittelua kuin jos yrittäisi ylittää Grönlannin jäätikön hyppykepillä.

PS. Tuo aiemmin esitetty sit-on-top on kauhean painava. Kunnollinen kolmimetrinen avokanootti painaa viitisen kiloa. Sitä on kiva kantaa vaikka huvikseen, joskin apckraft on siihen vielä parempi. Wink

PPS. Joko saa hakea sipsejä ja bisseä? Kauhean kuuma, niin kylmä bisse maistuisi.

Markku Jussila

Lukekaa muuten vanha lautakulttuuriartikkeli.

Sen pohjalta sanoisin että alkuperäinen pohdinta "mitä järkeä on SUPissa" on lähtökohtaisesti pielessä. Se on lauta. Ei siinä pidä olla järkeä.

Oikea kysymys kuuluisi ehkä "onko SUPilla oikeasti hauska viettää aikaa rannalla"?

Tuo järjen etsiminen suppiin kuulostaa ihmeen paljon samalta kuin suksiporukan pohdinnat siitä mitä "järkeä" on lumilaudassa.

Hauskuuden osalta uskallan kokeilematta väittää että SUPilla on pirun paljon hauskempi meloa mökkirannassa kuin kahdella isolla vesisuksella.

Ja ehkä jopa kajakkikin uppoaa lautakulttuurin näkökulmasta tuonne "suksikategoriaan". Varmasti järkevämpää mutta mitä sitten.

Korpijaakko

Tuo järjen etsiminen suppiin kuulostaa ihmeen paljon samalta kuin suksiporukan pohdinnat siitä mitä "järkeä" on lumilaudassa.

Mutta eikös lumilauta ole tietyissä oloissa järkevämpi valinta kuin sukset (isompi pinta-ala, jne.), ainakin sen mäkeä alaspäin liikkumisen osalta?

Ei sillä, että tarvitsisi, mutta mietin ns. ulkona A:sta B:hen liikkuvan käytännön näkökulmasta, että onko tilannetta, jossa SUP olisi parempi/järkevämpi/tehokkaampi kuin tarjolla olevat vaihtoehdot?

mikktaho

[quote=Korpijaakko]

Ei sillä, että tarvitsisi, mutta mietin ns. ulkona A:sta B:hen liikkuvan käytännön näkökulmasta, että onko tilannetta, jossa SUP olisi parempi/järkevämpi/tehokkaampi kuin tarjolla olevat vaihtoehdot[/quote] Pikaisesti ajatellen epäilisin sen tehokkuutta tuossa katsantakannassa. Mutta jos mietitään pelkästään liikkumista, eikö silloin moottorivene pese kaikki vaitoehdot?

Markku Jussila

[quote=Bound]

Ei sillä, että tarvitsisi, mutta mietin ns. ulkona A:sta B:hen liikkuvan käytännön näkökulmasta, että onko tilannetta, jossa SUP olisi parempi/järkevämpi/tehokkaampi kuin tarjolla olevat vaihtoehdot?

[/quote]

Vaikka sup olisi ensisijaisesti puolijärjetön hauskanpitoväline, niin pitää kuitenkin muistaa ettei A:sta B:hen liikkuminen ole ainoa järkevä asia. Kuntoilu on järkevää. Kuntoilu ihan vaan kuntoiluna on oikeastaan tosi järkevää, usein järkevämpää kuin se B:ssä käyminen.

Ja sup on kuulopuheiden mukaan erittäin hauska kuntoilumuoto. Järjettömän hauska kuntoilumuoto? Ja siksi siis jo järkeväkin.

Jos suppaajat osoittautuvat pitkällä tähtäimellä aina loppukesien paraskroppasiksi ja kovakuntoisimmiksi kesäkolleiksi ja -kissoiksi, niin supit eivät tule jäämään mökkivarastoihin. Jos taas sup osoittautuu huonoksi kuntoilumuodoksi, niin koko sup-villitys voi yllättävän helposti korvautua jollain toisella järjettömällä hauskanpitolelulla.

kiravuo

Todettakoon että avauksessani en hakenut järkeä, vaan hupia. Ja yritin ymmärtää onko SUP meidän vesillä lumilauta vai monoski. Jonain talvena aloitan lautailun, tiedän että se vaatii oman investointinsa (opetteluna) ja sitten tulee hauskaa. Monoskita tulen tuskin koskaan kokeilemaan, se on alppityylin huipentuma, mutta en koe sitä ajatuksena kiinnostavaksi. Jos olisin hyvä laskettelija, voisin ottaa monoskin haasteena, lumilautaa en ota haasteena vaan toisenlaisena tapana saada hupia rinteessä. (Ja joku toinen varmaan saisi monoskista myös hupia irti, itsessäni en tätä näe.)

Tästä siis SUP-pohdinta, onko lauta vain uusi erilainen haaste, jonka hallitsemissa on oma kiinnostavuutensa, vai onko siinä mukana myös jokin uusi hauska elementti, kuten pienten aaltojen surfaus? Tätä voisi vaikka verrata siihen, että kaivaisin vajan uumenista kilpakajakin ja opettelisin pysymään sillä pystyssä, se olisi haaste, mutta se ei johtaisi hupiin. Eskimokäännöksen opettelu on myös haaste, mutta se johtaa hupiin, koskessa voi pelehtiä kun ei tarvitse pelätä kaatumisen seurauksia ja merikajakin uskaltaa laittaa kyljelleen aivan toisella tavalla, kun tietää missä tuki lakkaa ja mennään ympäri.

Tässä iässä ihminen alkaa myös vähän tuntea itseään ja tietää että se, mikä muille on kivaa, ei välttämättä kolahda itselle, mutta jos saa muut kertomaan mikä kohta jutusta on kivaa, voi arvioida olisiko tuo myös minulle kivaa. Esim. moottoripyöriin ja laskuvarjoihin en aio koskea, ne nautinnot saavat jäädä muille.

kiravuo

jamu

Jos oikein järjellä mietiään, niin eiköhän ainakin 90% harrastuksista ole tavallaan järjettömiä. Moniko meloja tarvitsee kajakin siirtyäkseen paikasta A paikkaan B? Tai mitä järkeä on nousta hissillä ylös ja laskea suksilla alas? Tai haikata ylös ja laskea alas? Tai kävellä mettässä ja hakea kiviä, jotta pääsee kiipeilemään?

Metsästys, kalastus ja kutominen voivat olla järkeviä. Eli ilo ja hyöty samassa paketissa. Kuntoileminen on toki hyödyllistä, mutta jos vaikka miettii alppireissua, niin eihän siinä ole mitään järkeä. Onhan noita mäkiä lämpänäki. Ja on muitakin keinoja pitää yllä kuntoa.

Timoa

Ite vakavissani harkitsin SUP:pia, mutta en sitten hankkinutkaan. Koskaan en ole edes kokeillut, mutta mietin seuraavia hyviä puolia:

-Vaatteet voi olla mitä vaan mikä toimii perusretkeilyssä. Ei tarvi miettiä istuma-asentoa. (tietty veden lämpötila yms vähän vaikuttaa)

-Härveliin ei tarvi pakkaantua sisälle kuten kajakkiin ja varmaan helpompaa kuin kanoottiinkin.

-Seistessä näkee hyvin jokapuolelle. Myös pinnan alle.

-Treenimielessä varmasti hyvää koko kropalle.

 

Hankin sitten koottavan kanootin. Kohtuu usein tulee liikuttua tuulisilla paikoilla joten se varmasti liikkuu mukavammin kuin SUP. Suppia silti olisi kiva päästä kokeilemaan kapeilla joilla (ei koskissa) tai kierrellä ja kaarrella pieniä järviä ja lampia välillä kantaen. Kertaakaan en ole kokeillut joten aika arvailuksi menee. Tiiättekö saisiko jostain pääkaupunkiseudun tietämiltä laitetta lainaan?

Markku Jussila

[quote=timoa]

Tiiättekö saisiko jostain pääkaupunkiseudun tietämiltä laitetta lainaan?

[/quote]

Arctic Surf vuokraa, http://arcticsurf.fi/

Relaan (ja Kuinoman) Lainaamosta ei taida vielä löytyä. Laittakaa Supien omistajat omianne jakoonkin silloin kun ette itse tarvitsekaan.

Maco

Asenne on ainakin järkkäily jotain demopäiviä Helsingissä. En tiedä onko nyt tulossa koska.

https://www.facebook.com/asennesurf?fref=ts

jamu

 

Arttu Muukkonen

Kokeilin SUP:a pikaisesti tänä kesänä ja vaikka se on toki iso ja pitkä ja leveä, ei se silti tuntunut sellaiselta chilliltä vehkeeltä verrattuna vaikkapa kajakkiin.

Siksi ihmettelenkin sen käyttöä esim. retkeilytouhussa. Kaatuminen/Horjahtaminen on kuitenkin helpomman tuntuista kuin tavallisen kajakin kanssa. Ja mihin ne eväät oikein saa kiinnitettyä?

Eikä lauta ihan halpakaan ole. Puhumattakaan autosta, joka pitäisi hankkia sen alle, että pääsee rantaan. Ja kesämökkikin pitäisi hankkia. Kallis laji, sanon vaan.

Hidvenkkanen

[quote=Arttu Muukkonen]

Ja mihin ne eväät oikein saa kiinnitettyä?

Eikä lauta ihan halpakaan ole. Puhumattakaan autosta, joka pitäisi hankkia sen alle, että pääsee rantaan. Ja kesämökkikin pitäisi hankkia. Kallis laji, sanon vaan.

[/quote] Päiväretkelle eväät vaikka vesitiiviiseen pussiin ja reppuun, tai virittää noseen samanlaisen verkkopussin mikä kajakeista löytyy nenän edestä. Ei kait näitä kannata miettiä viikkojen retkimelontoihin? toki sekin näillä varmasti onnistuisi, mutta siihen värkkiä ei ole suunniteltu.

Jos vertaa lajia tässäkin jo aikaisemmin vertailtuun melontaan, tai vaikka ihka oikeaan surffaukseen, niin ei kait laji sen kalliimpi ole?

Ja autoksi riittää sama perus kosla jolla muutkin harrastukset hoidetaan. Liinoilla lauta katolle kiinni, jos ei sisään mahdu.

 Jos puhutaan pelkästään kuntoilusta/flatillä kelillä melomisesta, niin autoakaan ei pakosti tarvita. Jos et asu niin lähellä vettä, että et jaksa lautaa rantsuun asti itse raahata, voi melontaseuran tai venekerhon kanssa varmasti sopia säilytyksestä veden äärellä.

Markku Jussila

[quote=Arttu Muukkonen]

Eikä lauta ihan halpakaan ole. Puhumattakaan autosta, joka pitäisi hankkia sen alle, että pääsee rantaan. Ja kesämökkikin pitäisi hankkia. Kallis laji, sanon vaan.

[/quote]

Supin teoreettinen puolustuspuheenvuoro:  Kuinka moni helsinkiläinen, turkulainen, tamperelainen, lahtelainen ja muu asuu alle 500 m etäisyydellä kivasta meren tai järven lahdesta. Aika moni. Ehkä jopa monta prosenttia suomalaisista. Eli autoa ei ainakaan teoriassa tarvita toisin kuin vaikkapa talvisissa mäenlaskutouhuissa. Kesämökki toki plussaa mutta vain plussaa eikä absoluuttinen välttämättömyys.

Henkka

Mikä ero on SUPissa ja niissä vanhoissa purjelaudoissa mitä mullakin on liiterissä kolme? Kaikissa evä/eviä perässä ja niillä on meidänkin nassikat meloneet jo yhdeksänkymmentäluvulla. Tota riskittömän laudan järjetöntä hintaa ihmetellessä...

Henkka

...rikittömän...

Pati

eihän niissä juuri eroa ole, mutta niitä ei voi/saa käyttää suppaukseen kun niissä ei ole kukka kuvioita eikä ne ole meloomiseen tarkoitettuja...

Plo

[quote=Henkka]

Mikä ero on SUPissa ja niissä vanhoissa purjelaudoissa mitä mullakin on liiterissä kolme?

[/quote] Tuotteistaminen.

jamu

Haju, paino, kiikkeryys, liikkuvuus.

Hinnasta en nyt tiiä... kallista vai halpaa. Oma customi kustansi hiilimelalla hieman yli laikkarin hinnan. Toki saahan niistä maksaa enemmäki jos haluaa.

Kaitsu

SUP? Eiköhän lajn nimi oo suomeksi kuitenkin sestominen! http://wikikko.info/wiki/Sestominen

Ei nyt sentään tehdä soutamisesta rowaamista tai melomisesta padlaamista, vaikka kuinka paljon myyvemmältä kuulostaisikin.

Markku Jussila

Kertokaapas millaisia eroja oikeasti laudan sheipissä on supilla ja vanhoilla purjelaudoilla? Uskon että niitä löytyy. Sheippi voi olla nyky-supilla yhtä lähellä vanhaa purjelautaa kuin nykyaikaisen rocker-suksen sheippi jotain 80-luvun suurpuikkaa.

Muutenkin kiinnostaa millaisia suppien sheipit on? Ilmeisesti kyse on aika tasapohjaisista laitteista. Suuntavakaus ja muu tehdään evillä, joten supin pohjassa ei vissiin tarvita oikein mitään muotoja. Toisin kuin aaltosurffilaudoissa, joissa paljon jyrkkää rockeria, concavea ja tuplaconcavea jne.

Kaitsu

[quote=Markku Jussila]

Kertokaapas millaisia eroja oikeasti laudan sheipissä on supilla ja vanhoilla purjelaudoilla? Uskon että niitä löytyy. Sheippi voi olla nyky-supilla yhtä lähellä vanhaa purjelautaa kuin nykyaikaisen rocker-suksen sheippi jotain 80-luvun suurpuikkaa.

Muutenkin kiinnostaa millaisia suppien sheipit on? Ilmeisesti kyse on aika tasapohjaisista laitteista. Suuntavakaus ja muu tehdään evillä, joten supin pohjassa ei vissiin tarvita oikein mitään muotoja. Toisin kuin aaltosurffilaudoissa, joissa paljon jyrkkää rockeria, concavea ja tuplaconcavea jne.

[/quote] Ihanaa! Mutta äidinkielen lehtorina antaisin kyllä Jussilalle piiskaa että roikaa! Ensin opetellaan äidinkieli, siten vasta ruvetaan sekoilemaan ulkomaiden kielten kanssa.

Sheippi se vasta ihana sana onkin. Tai wöördi.

Sivut