1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Plo
Kajakki 50-kiloiselle eläkeläiselle

-Meloo yleensä kaksikolla, pysyy horjakalla ylisuurella yksiköllä pystyssä.

-Tarvitsisi mielellään luukut, joissa ei ole kumikansia, joita ei saa kunnolla näprättyä kiinni.

-Mukaan pitäisi mahtua retkikamat.

-Melontatekniikka tehoton, voimantuotto yleensäkin heikkoa. Tämän vuoksi kajakilta ei vaadita suurta nopeutta, mutta sen sijaan kevytkulkuisuus on eduksi.

-Tukevuus on etu, nopeudenkin kustannuksella, mutta mitään ylileveää lotjaa pienelle naiselle ei kuitenkaan.

-Myös 5 km/h yltävä SOT käy, siihenkin pitäisi mahtua retkikamat.

Markku Jussila

Uskaltaisin suositella SOTia. Onkohan RTM Disco+ edelleen paras ja kevyimmin liikkuva retki-SOT?

Tuo on nimittäin sopiva juurikin 50 kiloisille. 60 kiloisilla tuo ja muut nopeastikin kulevat SOTit alkavat retkivarusteiden kanssa uida turhan syvässä.

SOTien kanssa retkimeloessa pitää vain tiedostaa ja ennakkoon varoittaa uutta melojaa siitä että jalat kastuvat polvista alaspäin ja viileillä keleillä jalkineet ja housut pitää valita sen mukaan.

steppenwolf

Tuo kumiluukuttomuusvaatimus on vaikea. Ei tule mieleen montakaan kelvollista kajakkia, jossa olisi jotkut muut. Bear&Waterista saa Prijonin muovipulkkia, joissa on toisenlaiset luukut. Ehkä niitä kannattaisi käydä ihmettelemässä?

Welhonpesän uusi Barents LV on kohtuullisen hyvä kevyen melojan retkipaatti, mutta siinä on kumiluukut. Seuran paateista lasikuituinen Tempest 165 on myös kovasti pienempien ihmisten suosiossa. Samoin monet Tideracen käppyrät liikkuvat paljon. Niillä ei pääse kovaa, mutta kulkevat kevyesti maltillisissa vauhdeissa ja käyttäytyvät pääosin hyvin siivosti.

kiravuo

Noiden luukkujen suhteen kauppaan ja kokeilemaan. Meillä on seurassa reimmillä kiristettäviä läppiä, jotka falskaavat jos aalto tulee yli (Oasis) ja sitten remmiläppiä, joiden alla on neopreeniläpyskä, jotka ovat melko pitäviä, mutta osassa se läpyskä on ihan liian kireä ja siten vaikea saada paikoilleen.

Seuran kalustosta tulee pienelle melojalle mieleen Mini Reval, joka on aika suosittu, myös Nordkapp (vähän kiikkerä), mutta noissa on kumiluukut. Sitten toki voi yrittää löytää vanhaa kalustoa ilman laipioita, jonne vain tungetaan kamat kannen alle ja toivotaan kuivasäkkien/ilmapussien kelluttavan jos kaadutaan. Minulla olisi yksi Panu-merkkinen kopio Kirtonin Meridianista myynnissä, jos kiinnostaa (kiravuo@iki.fi).

kiravuo

Raid

Kiravuo: ainakin DK:n Mini Revalissa on tuskaisen tiukat luukut vähemmille näppivoimille. Auttaiskohan niihin mikään, esim. silikonispray, edes hetkellisesti? Muuten Mini Reval tuntuu olevan ihan mainio pienemmälle melojalle, helppo ja nopeahko

Plo

Kiitos kaikille ehdotuksista.  RTM Disco+ vaikuttaa mahdolliselta vaihtoehdolta, vaikka retkeilyyn se ei kelpaa. Taulukon mukaan se on myös tarkoitettu painavammille melojille kuin 50-kiloisille, mutta tämän ketjun kokemuksen mukaan se kelpaa kevyemmillekin.

SOT viehättää siksi, että sillä eläkeläinen uskaltaisi vesille heti jäiden lähdettyä ja vähän ennen jäiden tuloa. Haussa on jokapäiväinen käyttöpeli, jonka käytössä oleellista on se, etteivät olosuhteet rajoita käyttöä.

Toisaalta Mini Reval tarjoaisi täysipainoisen retkipelin lämpimämmille vesille. Täytyy tiedustella eläkeläisen näkemystä.

[quote=Raid]Kiravuo: ainakin DK:n Mini Revalissa on tuskaisen tiukat luukut vähemmille näppivoimille.[/quote]

Minä olen tuskaillut kaikkien kajakkien kanssa kumiluukkujen kanssa. Saan ne kyllä kiinni, mutta se vaatii jonkin verran kärsivällisyyttä ja aikaa. Mielelläni näkisinkin, että luukkujen helppokäyttöisyyteen panostettaisiin niiden tiiviyden kustannuksella. 

Heikolta vaikuttaa tarjonta kevyille melojille. Vaikka painorajat osuisivatkin suunnilleen kohdilleen, niin testimelonnat kumoavat ne. Tuokin malli sopii niiden mukaan isoille miehille. 

steppenwolf

Pienille ihmisille ei kannata katsoa noita leveitä kajakkeja, vaikka "painorajat" näyttäisivät hyviltä. Leveät kajakit tuppaavat olemaan myös korkeita, ja eivät sen vuoksi sovellu pienille melojille.

Tuli mieleen, että joku isoaukkoinen grönlantilaistyylinen kajakki voisi myös toimia. Niitä saa kevyinä ja matala kansi sekä kapeus tekevät niistä aika hyvin pienille ihmisille sopivia. Mataluuden kuvittelisi helpottavan kajakin hallintaa tuulissakin.

Musi Musinen
Käyttäjän Musi Musinen kuva

[quote=steppenwolf]

Pienille ihmisille ei kannata katsoa noita leveitä kajakkeja, vaikka "painorajat" näyttäisivät hyviltä. Leveät kajakit tuppaavat olemaan myös korkeita, ja eivät sen vuoksi sovellu pienille melojille.

Tuli mieleen, että joku isoaukkoinen grönlantilaistyylinen kajakki voisi myös toimia. Niitä saa kevyinä ja matala kansi sekä kapeus tekevät niistä aika hyvin pienille ihmisille sopivia. Mataluuden kuvittelisi helpottavan kajakin hallintaa tuulissakin.

[/quote]

Samaa mieltä! Ihan kaikesta!

Tarjonta pienille ja kevyille melojille on tosiaan heikkoa, liekö meitä sitten niin vähän. Omasta mielestä Tahe Marinen Reval Mini on kokonsa puolesta hyvä, kaikki sitä isommat kajakit tuntuvat pari kokoa liian suurelta, ihan kuin ammeessa istuisi. On joskin ehkä vähän lyhyt eikä se kaikista vakaimman tuntuinen. Ja ne luukut... Itsellä ei ole ollut ongelmia mutta kyllähän ne aika tiiviisti istuu. Toiseksi komppaan steppenwolfia ja suosittelisin jotain grönlantilaistyylistä, juurikin mataluutensa ja kapeutensa takia.

Retkikäytössä (eli pakattuna) käyttäytyy 'normi'kokoinenkin kajakki ihan jees, ongelmana on useimmiten juurikin leveys ja korkeus. Melomista helpottaa jos saa vähän koroketta (esim. kaksinkerroin taitettu makuualusta) pepun alle, eli jos tämä eläkeläinen mieltyy johonkin vaan hiukkasen liian isoon niin kannattaa kokeilla. Se ei aina ole ihan täydellinen ratkaisu, mutta mahdollisesti ihan toimiva kompromissi kuitenkin.

kiravuo

[quote=Raid]Auttaiskohan niihin mikään, esim. silikonispray, edes hetkellisesti? [/quote]

Tosiaankin, silikonispray auttaa luukkuihin. Vanhan Nordkappini luukut olivat kanssa hankalat saada kiinni, kunnes tajusin vetää niihin silikonia. Kestää vuoden pari, sitten taas uusitaan käsittely. Kun hankin vuosi sitten uuden paatin maahantuoja Linnonmaa suositteli olemaan laittamatta silikonia, koska silloin luukku myös saattaa aueta veden paineesta kovassa merenkäynnissä (etenkin ovaalit), ja suositteli voitelemaan ensi alkuun vedellä, kunnes luukut venyvät hivenen käytössä. Joten uuteen kajakkiini en ole laittanut silikonia, vaan käyttänyt vain alkumiehen voimaa.

Tulkintani on se, että jos tarkoitus on mennä leikkimään pesukonetta isoihin aaltoihin, ei kannata laittaa silikonia luukkuihin. Jos tarkoitus on meloa suhteellisen vaakasuoraa vettä, silkonilla saa luukut merkittävästi kevyemmiksi avata ja sulkea.

Sit-On-Topin kohdalla voi valita sellaisen mallin, jossa ei ole luukkuja vaan iso kolo kuivasäkille/tynnyrille, jolloin ongelmaa ei ole.

kiravuo

HannuV.

Samankaltaista vehjettä, tosin vähän spottisempaa, olen siipalle metsästämässä. Melontatekniikka on ok, tavaroille ei tarvita kovin kummoisesti tilaa eikä ihan kovimpiin oloihin olla menossa. Plussaa hyvästä ergonomiasta niin melonnan kuin istumisen osalta, keveydestä ja päiväluukusta edessa. Ja tietty helposti avattavista luukuista, mutta kaikkea ei taida saada.  

Muutamasta em. mallista on tullut jo kommentteja, mutta joistain malleista ei löydy mistään mitään arvoita (mm. sea leopard ja barents lv) - toivottavasti nyt tulee. Listalla ovat nyt hintajärjestyksessä:

 

Reval Mini http://www.bearwater.fi/kauppa/kajakit/merikajakit/reval-mini,-lk-ale!/ 1350 euroa

Aquarius Sea Leopard http://www.aquariusport.com/en/news/aquarius-sea-leopard-new-british-sty... n. 1650

 

Eski 475 http://www.melonta.fi/timontyypit_eski475.htm n. 2150

Barents LV http://www.welhonpesa.fi/tuote/2859/barents-lv  2200

Tiderace xcite s.http://www.welhonpesa.fi/tuote/1845/tiderace-xcite-s alk. n. 3 000

 

steppenwolf

Barents LV on ihan OK paatti. Se ei ole erityisen nopea (siinä on pitkälti saman mallinen pohja kuin Pideraqissa ja sama taipumus alkaa kasvattaa keula-aaltoa nopeuden noustessa), mutta se kulkee aika kevyesti sen minkä se kulkee. Se on kevyt ja matalakantinen. Seuraan hankittiin keväällä sellainen, ja se liikkuu aika paljon.

Sea Pantherista ei ole kokemusta, en ole moisesta kuullutkaan. Pohjan käyryys muistuttaa mainitsemaasi Tideracea, joka on ketterä mutta varsin hidas kuten suurin osa noista brittityylisistä käppyräkajakeista. Jos tarkoitus on katsoa sporttisempaa (tulkitsen nopeampaa) paattia, noista brittityylisistä ei sitä oikein löydä. 

Jos budjetti taipuu tuon Tideracen hintaluokkaan, kotimaisella Skimillä on muutama hyvä paatti tarjolla. Esimerkiksi Skim Differ mk2 on hyväkulkuinen ja melontaergonomialtaan erinomainen. Siinä on hieman niukemmin alkuvakautta kuin noissa aiemmissa, mutta sekundaarista vakautta on riittämiin. Se ei kuitenkaan ole vasta-alkajien paatti. Dex on vielä pienempi malli.

HannuV.

Hankinta kallistui lopulta vaihtoehtoon Tiderace xCite s. Parin kerran jälkeen palaute on ollut pelkästään positiivista:

- ylivoimaisesti paras aukko tukineen =riittävän pieni pienelle melojalle eli tuntuma kajakkiin on erinomainen. Reisituethan ovat tuossa mallissa suhteellisen keskellä (jalkoja ei siis tarvitse pitään kajakin pohjalla sammakkoasennossa vaan en ovat varsin pystyssä), jolloin melonta on tehokasta ja jalkojen puutuminen vähäistä. Miinuspuolena se, etteivät ne mahdu samaan aikaan rinnaikkain ulos aukosta - rustkettuvat kuulemma epätasaisesti. 

- Kajak sportin click-on -kannet ovat ainakin uutena todella hyvin toimivat - eivät vaadi näppivoimia.

- Riittävästi tilaa tavaroille

- Paino ok/erinomainen mallista riippuen

- Huippunopeus ei välttämättä ole hirmuinen, mutta hyvä retkinopeus (6-7 km/h) saavutetaan hyvin kevyesti

- Kapea = hyvä melontaergonomia (=vähemmällä teholla enemmän vauhtia ja matkaa)

- hyvä surffata

Tukevaksi tuota mallia ei voi yleisesti välltämättä sanoa, mutta toisaalta 50 kiloiselle se sitä on http://www.tideraceseakayaks.co.uk/wp-content/uploads/2013/02/stability_...

- Halpa pelihän tuo ei ole, mutta a)kestävä ja b)jälleenmyyntiarvonsa säilyttävä (?)

 

Sea Leopard oli epämiellyttävä istua eikä sitä käyty edes koemelomassa. SKIMin Beufortissa (tosin eihän se edes ollut em. listalla, mutta kait samanlainen Differin/Dexin kanssa?) polvet/reidet eivät saaneet mieluista tukea. 

 

Kuvat: