1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
HannuV.
Kysymyksiä melontaa sopivista kuivapuvuista

Hankinnassa on pitkästä aikaa kuivapuku melontaa varten. Puku tulisi pääasiassa kylmien vesien retkimelontaan, tasaisen veden puljaukseeen, aaltotreeneihin sekä opetus- ja muuhun työmelontatoimintaan. Satunnaisia koskipuljauksia varten on käytettävissä muita varusteita. Muutama asia askarruttaa, ja toivoisin käyttäjien kommentteja ja mielipiteitä.  

 

-         Käsitykseni on, että gore on edelleen selkeästi hengittävin vaihtoehto. Onko näin?

-         Vetoketju edessä vai takana? Edessä oleva on kankeampi ja voi häiritä melontaa. Takana olevasta on vähemmän haittaa, mutta kiinni laittaminen on tuskaa – vai onko jotain helpottavia innovaatioita?

-         Kaulan lateksi ahdistaa edelleen, mutta neopreeninen kaulamansetti ei ole riittävän vedenpitävä pidempiaikaiseen puljaukseen?

-         Huppu on turha kapistus?

-         Helpotusvetoketju on keski-ikäiselle kahvia lipittävälle miehelle välttämätön?

-         Onko kaksiosainen puku järkevä vaihtoehto?

 

PS: Millaisia kokemuksia on naisten pukujen lunkkavetoketjujen toimivuudesta eli a)hankaloittavatko istumista ja b) kestävätkö kajakissa istumista ja hankausta?

beomaster

Muutama kommentti yhden Palmin puvun kokemuksella. Hengittävyyden merkitys tuskin on kovin suuri käytännössä. Lämpiminä päivinä puku kostuu sisältä päin reippaamassa touhussa kuitenkin, oli se gorea tai muiden valmistajien kalvoa. Omassa puvussani vetoketju on yläselässä. Jos kaveri on mukana, niin se helpottaa, mutta ainakin ite oon saanu sen ongelmitta puettua ja riisuttua itesekin. Jos hartian liikkuvuus ei oo kohillaan, niin kai sitä vedintä voi jatkaa jollain narun pätkällä. Selän puolella vetoketju on ainakin huomaamaton, joskin uskoisin että liivien alla se etuvetoketjukin on aika huomaamaton?

Lateksi on kaulassa käytännössä ainut vedenpitävä ratkaisu. Se neopreeni laskee jokaisen eskimon aikana vettä sisään, eli ei toimi aktiviteeteissa joissa ollaan jatkuvasti pää veden alla. Nopeasti siihen lateksiin myös tottuu. Ja pukeminen kannattaa tehdä huolella, jotta mansetti pysyy hyvässä kunnossa.

Seuraavaan pukuuni saattaisin kyllä hupun huolia, jos se tulee retkikäyttöön. Vesisateella kiva lisä. Koskihommissa ja muissa puljailuissa vain tiellä, tosin aika hyvinhän ne taitaa saada rullattua kauluksen sisään. Ja helpotusvetoketju on kyllä oltava, onko edes myynnissä pukuja ilman?

Korpijaakko

Kokemukseni on varmaan vähän epätyypillistä kun se on Ursukin puvuista, mutta:

- Ursuk AWS:n vino etuvetoketju ei ainakaan itselläni haittaa elämää, on myös helppo sulkea ja kaksisuuntaisena toimii helpotusvetskarina. Itse olen tykästynyt etuvetskariin.
- Kaikki käyttämäni kaulamansetit on ollut neopreenia ja ovat pitäneet vettä satunnaisten uintien ja sukellusten aikana. Ehkä tuuria ja uuden kauluksen tiukkuutta, vanha viisaus kuitekin on, että ne eivät pidä. Rannemanseteissa kostumisen huomaa kun kädet kastuvat toistuvasti, kuitenkin varsin pieni määrä kosteutta, sen verran että aluspaidan hihat kostuu. Jos ei meinaa ensisijaisesti viettää aikaa pää alaspäin, niin voi se neopreenikin riittää. Lateksin sijaanhan joiltain firmoilta saa myös silikonimansetteja. Kuulemma lämpimämpiä ja mukavampia, mutta yhtä tiiviitä.
- Goretexillä ja Ursukin omalla 4-Texillä en käytännössä ole havainnut hengittävyydessä eroa.

Kaitsu

Hei!

Jos koskipuljaus ei ole päälaji, niin neopreeninen kaulamansetti on mukavampi. Ittellä toki lateksinen, kun kaatuilen lukuisia kertoja päivässä.

Se naisten takaluukku on hyvin toimiva, ainakin meijän Irmalla on paljon käyttöä pitkinä päivinä. Irmalla joku Palmin kuivapuku. Palmin laatu kyllä vaihtelee aika lailla, jotkut on hyviä, joissakin saumat aukeilee. 

Ilman kusivetoketjua en itte lähtisi mihkään. Sekä etu- että takavetoketjullisella pärjäät ihan yhtä hyvin. Takavetoketju ei ole vaikea pukea, edes yksin, muttei kuulemma etuvetoketjukaan mitään haittaa. Lisäksihän PeakUk:lla on sellaisia haaravetoketjullisia, kuulemma ihan ok nekin.

Huppu lienee turha, kun kylmillä vesillä on kuitenkin irrallinen neopreenihuppu päässä.

Ittellä on Sandilinen kuivapuku, hyvää jämäkkää kangasta, perketin ahdistava kaulamansetti. Ursuitit näkyy olevan laatutavaraa, joilla kuilla (terve vaan Henkka) aivan auringon harmaaksi jo polttamatkin puvut pitävät vettä. Peakin haaravetoketjullisia näkyy paljon, Palmitkin ovat hyviä, kunhan ei satu maanantaikappaleita, ja monet ovat tilanneet Gullin pukuja wetsuitoutletistä Englannista. Kokatatiltahan saisi goreteksejäkin, kuulemma hyviä, eivät halpoja. 

Smuuti

Tupla vyötärö lisää veden pitävyyttä, tosin taitaa rajoittaa etuvetoketjut pois.

kiravuo

Muutaman vuoden on ollut Polarsafetyn (ent. Liukko) rullavyötäröpuku. Hinta on puolet Kokatakista ja toimii ihan OK. Kun rullavyötäröön tottuu, se ei ole sen kummempi kuin vetoketju ja tarpeiden tekeminen on suhteellisen helppoa.

Rannassa voi käyttää housuja ilman puseroa, ei kauhean merkitsevä asia, lähinnä kiva kun puuhastelee rannassa ennen kuin menee vesille. Puseroa voisi käyttää ilman housuja, mutta ei ole tullut tehtyä, kun housuja ei henkselien takia käytännössä voi pukea ja ottaa pois jos yläosa on jo päällä.

Kun melon enimmäkseen pää vedenpinnan yläpuolella, valitsin neopreenikauluksen, mutta lateksin ranteisiin (ranteet ovat enemmän vedessä). Kaulus ei ole tarralla kiristettävää mallia (ne vuotavat enemmän), vaan putki ilman kiristystä. Vuotaa toki, mutta sanotaan että jos heittää tusinan tai pari eskimokäännöstä, tuo ei haittaa, vaikka aluspaita onkin kaulasta jotain kostean ja märän väliltä kun tullaan pois. Muutenkin yleensä olo on vähän kostea puvussa hengailun jälkeen, esim. kun aukkopeitteen yläosa on neopreenia, goretexillä ei ole merkitystä keskivartalon kohdalla.

Kun tuosta aika jättää, kurkkaan kalliimpia vaihtoehtoja, mutta saatan päätyä saman.

kiravuo

J-N

Jokaisella merkillä taitaa löytyä omat maanantaikappaleensa. Hommasin itselleni Gulin Scapan keväällä. Aiheeseen liittyvä foorumikeskustelu löytyy kohinan sivuilta http://www.kohinaa.com/keskustelu/viewtopic.php?f=1&t=3807

Kopioin tähän oman yhden oman kommenttini aiheesta:

Tulipahan kokeiltua. Eli tilasin puvun kokoa MB, hinta 385 puntaa. Hyvä meloa, ei rajoituksia ylävartalon liikkeille. Alaosa samaa väljää kokoa, tilaa melkein kahdelle meikäläiselle varsinkin reisien kohdalla. Suhteellisen helppo pukea yksinkin päälle. Mansetit tiiviin oloiset ja mukavat.

Tähän asti meni ihan kivasti ja tyytyväisyys uuteen hankintaan oli suuri. Ensimmäinen uimareissu olikin sitten liki katastrofi. Minuutin uinti, varpaat läpimärät ja takamus aika märkä. Toisella kertaa vähän pitempi testiuinti. Ensin varpaat märät ja sitten vehkeet märkänä. Varsinaista vuotopaikkaa ei löytynyt. Epäilykseni on, että housuosan kangas vuotaa suoraan läpi.

Ilmoitus myyjälle ja vastauksena valmistajalta tullut ilmoitus, että rahat palautetaan eikä pukua tarvitse palauttaa. Taitaa valmistajalla (Gul) olla vähän suurempiakin ongelmia tämän tuotteen kohdalla.

Nyt olisi tarjolla tosi halvalla uusi, mukava ja ainakin jonkin verran vettä pitävä "kuivapuku" :? 

Näin siis tällä kertaa. Nyt pitäisi keksiä mitä kuivapukua rupeaa seuraavaksi katselemaan.

Nyt tuota samaa pukua näyttää olevan myynnissä tyyppinimellä Taw http://www.wetsuitoutlet.co.uk/2014-gul-taw-kayaking-drysuit-all-new-zip.... Malli kiinnostaa edelleen, mutta tuosta kevään pettymyksestä en ole vielä päässyt yli...

Vuotopaikat olivat loppujen lopuksi sukkaosan kangas ja lähes kaikki saumat. Mansettien glideskin on käytännössä jonkinlainen pinnoitettu neopreeni. Pitää vettä hyvin ja on mukava käyttää.