1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
ecky
Käyttäjän ecky kuva
Extremelajeista

Garth Sundemin Insinöörin logiikka antaa ohjeen siihen pitäisikö alkaa harrastamaan extremelajeja. Erityisesti kiinnitti huomiota tämä lausahdus:

"Korkea ÄO yleensä vähentää intoa harrastaa extreme-lajeja, paitsi jos kykenee saavuttamaan tahallisen tyhmyyden tason, jolloin ei ole mikään konsti kiitää alas Matterhornia sadan kilometrin tuntivauhtia lasikuidusta tehdyt lankut jaloissa."

Tiivistyykö tässä tokaisussa nyt sitten relaalaisten harrastaminen? Ovatko esim. vapaalaskijat saavuttaneet tahallisen tyhmyyden tason, vai ovatko he (me?) muuten vain tyhmiä?

Markku Jussila

Veikkaan että aika harva harrastaa ainakaan tietoisesti extremelajeja.

Extremelajit, actionsports, lautailulajit, outdoor, mountainsports,...

Hirveä termisekamelska eikä kukaan ole Suomessa oikein vaivautunut miettimään noiden eroja ja yhtäläisyyksiä.

Itse tykkään monen lajin kohdalla lautailulajikäsitteestä (boardsports). Se erottaa ne lähtökohdiltaan ja luonteeltaan sopivasti esim. extremestä ja outdoorista, jotka tarkoittavat pääasiassa ihan muunlaisia touhuja. Ainoa ongelma lautailulajikäsitteessä on se ettei suuressa osassa lajeja nykyään käytetä ollenkaan lautaa. Ja se on termimielessä iso ongelma *smile*.

Joskus lautailulajeista kehittyneisiin harrastusten nykymuotoihin on englanninkielisissä jutuissa viitattu termillä flowsports tai jollain vastaavalla. Tuollainen flow-muotoinen liikkuminen on niissä mukana silloinkin kun laudan tilalla on vaikka sukset tai fillari.

Onko nykyään muita yksiselitteisiä extremelajeja kuin basehyppy, liitopukuhyppy? Ja Gumball3000 tyyppinen moottorihurjastelu?

Noiden extremelajien kohdalla voisi Sundemin lausahdus pitää paikkansakin? Mutta lautailulajeihin, oudooriin ja vastaaviin en lähtisi sitä edes kokeilemaan.

Raid

Hohhoijjaa... Kyllästyttävää lokerointia kaikenmaailman extremet, flow- ja mountainsportit. Ja vapaalasku.

Motiivina näiden termien käytölle on tietysti päästä pätemään. Onhan se nyt ihan eri juttu vapaalasketella kuin lasketella. Ja toisaalta kauppamies hieroo tyytyväisenä käsiään kun voi myydä lisää erityyppisiä lautoja, suksia, fillareita ja ties mitä kalustoa (vaatteita unohtamatta) tyylitietoisille harrastajille.

Mikko Piironen

[quote=Markku Jussila]

Onko nykyään muita yksiselitteisiä extremelajeja kuin basehyppy, liitopukuhyppy? Ja Gumball3000 tyyppinen moottorihurjastelu?

[/quote]

 

Pilkkiminen. Ainakin tilastojen valossa.