1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
herra nylppy
Ovatko keskustelupalstat passé?

Ihan puoliprovona heitän ilmoille otsikon kysymyksen, ehkä joku tarttuu asiaan. Laitoin aiheen tänne, kun se ei mielestäni kuulu sontaluukkuunkaan.

 

Niin, lähinnä minua askarruttaa, että onko yleinen retkeily- ja outdoorpainotteinen vuorovaihto siirtynyt uusiin kanaviin, vai mistä on kysymys? Relaa on muutaman vuoden aikana muuttunut lähinnä kiipeilijöiden ja laskijoiden tarpeita palvelevaksi kanavaksi - toisaalta osto- ja myyntipuolen ilmoitukset elävät huomattavasti aktiivisempaa elämää kuin itse palsta koskaan. Kertooko tämä suuntaus jotain päivän trendeistä? Onko kaikessa saavutettu jokin korkein tietämyksen taso (joka omalla kohdallani on ainakin heilahtanut kiitettävästi ohi), vai eikö jengi enää uskalla kysyä mitään? Vai onko kenttä muuttunut pinnalliseksi varustepelleilyksi? Mistä ihmeestä on kysymys? En ihan sulata nielemättä kehityskäsitystä, jonka mukaan palstat elävät aikansa blaablaa... Jos niin olisi, esim. fillari-lehden palsta olisi ajat sitten vajonnut samankaltaiseen koomaan...

 

Ja älkää sitten vastauksissanne viitatko V-netin suuntaan. Siellä vasta ankea meininki on, vaikka näennäistä keskustelua onkin enemmän.

 

Korpijaakko

Viittaampa kuitenkin heti aluksi Vaellusnetin Turinoihin, koska siellä itsekin kirjoittelen. Näennäistä keskustelua, mutta oikeaa asiaakin "vaeltamisesta ja retkeilystä" on paljon enemmän kuin täällä. Luulen, että siinä on kysymys enemmänkin pienestä "yhteisöstä", jossa tutut nimimerkit kirjoittelevat tutussa ympäristössä. Ainakin itselleni se on osin myös sitä, kotoisa ympäristö. Mutta kyllä sieltä tiettyihin asioihin saa vastauksiakin ja tietoa löytyy. Tuttu ympäristö vielä helpottaa kysymistä kun voi jo arvailla, mistä tiedetään ja millä nimimerkillä tietoa olisi.

Itse viihdyn keskustelupalstoilla, mutta Relaassa on kieltämättä muute kuin lasku- ja kiipeilypuolella aika hiljaista. Harrastukset eriytyvät ja erikoistuvat, käykö samoin niistä keskustelemiselle? Laajaan foorumiin ei löydy kiinnostusta tai jos löytyy, se jää pirstalaiseksi ja pinnalliseksi? Harmi sinänsä, koska mielestäni juuri lajien väliltä ja monipuolisesta harrastamisesta löytyy mielenkiintoisia näkökulmia ja uusia ideoita.

"Vanhat parrat" ovat useampaan kertaan todenneet, että vaellus- ja retkeilypuolella jonkinlainen kliimaksi kotimaassa olisi saavutettu 90-luvun alkupuolella ja sen jälkeen systemaattinen tietämyksen kerryttäminen ja kehittyminen olisi taantunut. Ehkä näin onkin? Nykyään jonkintasoista tietoa löytyy useimmiten aika helposti netistä, jos ei suomeksi niin jollain muulla kielellä, eikä välttämättä tarvitse kysyä kun riittää että Googlettaa. Tai sitten kysyy Facebookissa.

Toisaalta, olisi houkuttelevaa vedota myös pinnalliseen varustepelleilyyn, mutta vaihtoehtona se on surullinen. Toivottavasti niin ei sentään ole.

Miten sitten saataisiin vaikkapa Relaa.comin geneerinen outdoor- ja retkeilypuoli nousuun? Jaa-a. Tuntuu henkimaailman hommilta. Ehkä ylläpito voisi "värvätä" mukaan kokeneita ja aktiivisia keskustelijoita, jotka jaksaisivat (korvausta vastaan?) luoda sisältöä ja pöhinää, joka sitten houkuttelisi käyttäjiä ja sen myötä syntyisi orgaanista itseään ylläpitävää kasvua. Tai sitten vaan odotellaan ja katsotaan mihin suuntaan homma kehittyy. Alustan päivittämisen tai muun "teknisen kikkailun" en usko asiaa pelkästään ratkaisevan, ihmisistä ja ihmisten ajankäytöstähän tässä on kysymys. Vaellusnetkin pyörii antiikkesella alustalla ja silti keskustelu käy.

Shrek

Oisko mitään vaikutusta jos saataisiin ,niinkuin edellä mainittiin, kokeneita ja nimekkäitä harrastajia asioista keskustelemaan ja kommentoimaan. se voisi lisätä keskustelua ja kiinnostusta palstaa kohtaan.

Vaaranahan siinä on että netin kasvottomuus saa aikaan asiatonta vastailua "nimimiehiä/naisia" kohtaan, ajatuksena todistaa itselleen/muille omaa osaamistaan. Harrastuksissa kaikillahan kokemukset ovat omakohtaisia ja tyytyväisyys/mieltymykset retkellä tapahtuviin asioihin ovat monesti kotona opittujen tapojen seurausta. Kukaanhan ei voi toiselle kertoa mistä itse kunkin tulee tykätä vaan kokeneemmat harrastajat/ammattilaiset pystyvät antamaan neuvoja joilla retkistä voi tehdä itselleen "helpomman".

karskinen
Käyttäjän karskinen kuva

Keskustelijat kuluvat. Itsestäni huomasin, että asiallista sanottavaa ei enää ollut, joten oli aika siirtyä muihin ajanvietteisiin. Toisaalta oma vaellusharrastukseni on juuri nyt tauolla ja ajan täyttää muu aktiviteetti. Myöskään mitään oma mieltä virkistävää uutta ei ole vireillä.

Aiheet kuluvat. Kukapa jaksaisi tuhannetta kertaa vääntää keinotekoisista vastakkainasetteluista: gorea vai perinteistä, putkea vai rosnaa, telttaa vai tarppia. Keskusteluissa harvemmin tulee esiin ihmisten erilaiset toimintatavat ja niistä seuraavat erilaiset kokemukset. Aika harva seisoo tunturissa sateessa pitäen vuorotellen kalvotakkia ja kalvotonta tehden muistiinpanoja kokemastaan.

Palstat kuluvat. Vai kuluvatko?

Ehkä  myös someähkyn tulisi saada oma sairausluokitus.

teesaa

karskinen on oikeilla jäljillä - kaikilla on jonkinlainen elinkaarensa. Keskusteluja seurasii jokin vuosi takaperin päivittäin, joka muuttui viikoksi sitten ajan kanssa - ja kohta se voi olla "fortnight."

Kuitenkin pidän äärimmäisen positiivisena, että sain useammaltakin taholta vinkkejä kyselyyni Reykjavikin potentiaalista talvella - eli kyllä palstat toimivat - kunhan postauksissa ja niistä muodostuvissa langoissa on jotain suuntaa ja ideaa.

Tänne Relaaseenkin odotin ja odotan edelleen uusien ostajien jonkinlaista sormenjälkeä, uutta energiaa ja jotain elämänmerkkiä hiljaisuuden sijaan - tai voi hyvinkin olla, keskustelujen siemenet putoavat kuivaan sarkaan kokonaan.

Wannabe mies monessa lajissa!

Fabbari

Ei mitään.

Reissussa
Käyttäjän Reissussa kuva

Relaa.comin keskustelupalstan UI on jo niin luontaantuöntävä, ettei tänne tee mieli paljoa kirjoitella. Suomen kokoiseen maahan on perustettu liian monta ulkoilufoorumia, ja väki on niin pirstaloitunut, ettei kriittistä massaa hyvän foorumin pyörittämiseksi tahdo oikein löytyä.

--

Eräilyä ilman kyräilyä! Reissussa on YouTube-kanava retkeilystä, vaeltamisesta ja varusteista. Buscraftista tacticooliin, kaikki menee.

herra nylppy

Juu, on totta, että Relaa keskustelupalsta on muuttunut ajan myötä huonommaksi. Aikoinaan, ennen kahta viimeisintä "parannusta", täällä oli paljon aktiivista jengiä. Toki ajoittain tarinointi lähti lapasesta, mutta se oli monipuolista ja avointa.

Tällä hetkellä ongelmana on se, ettei Suomessa ole riittävän suurta avointa keskustelupaikkaa, joka kokoaisi yhteen eri harrasteista kiinnostuneita. Suomi24 ja Vaellusnet ovat aika luotaantyöntäviä, tosin eri syistä.

- Nylpytystä jo vuodesta 1973!