1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Timoa
DIY retkeilijän "asuntovaunu".

Suunnitelmissa rakentaa pieni asuntovaunu retkeilyhommiin joka palvelisi myös ihan normaalina katettuna peräkärrynä. Vaellusnetissä siitä jo kyselin, mutta kysellään täälläkin ideoita Smile

Kärryprojektin speksit:

-Alle 750 kg kokonaispaino (kevytperävaunu)

-Kohtalaisen kevyt jotta saa tavaraakin kyytiin

-Eristetty

-Ideana "kiinteä teltta varusteineen"

-Lukittava

-Asuttava 

-Kohtalaisen edullinen rakentaa

-Toimii myös peräkärrynä (muuttokuorman isot esineet, fillarit yms.)

-Lämmitykset, sähköt, ilmanvaihto, aurinkopaneelit yms. ihmetellään kun runko on valmis

 

Auton kanssa liikuttaessa telttailu on ihan persiistä jos ei tiedä etukäteen missä telttansa pystyttää. Hyvät telttapaikat vilistää ikkunassa ja lopuksi nukkuu autossa palellen. Sama kun tulee reissusta takaisinpäin niin olisi kiva jos voisi vetää kunnon unet ennen pitkää ajomatkaa. Tai sitten ihan puhtaasti harrastaa karavaanarielämää Smile

 

Toistaiseksi olen päätynyt sellaiseen ratkaisuun jossa seinät on ohuesta filmivanerista tyyliin 6,5mm ja 2"x2"runko/koolaus jonka väliin eristeeksi solumuovia tai vastaavaa. Yksinkertaisuus helpottaa korjausta ja modaamista koska kuitenkin jossain vaiheessa tuumaa ettei ideat olleetkaan hyviä... Lattia perävaunun alkuperäinen jonka päälle sulumuovi ja matoksi sellaista parvekemattoa tms. Näin rakenne myös pysyisi sellaisena, että jos kyytiin heittää kuraisen fillarin tai vettä valuvia varusteita niin koko vaunu ei mätäne käsiin. Tietty lattian matot ja eristeet rullataan pois aluksi. 

 

Lähinnä minua mietityttää olisiko filmivanerille parempaa vaihtoehtoa tarjolla? Ajatuksena olisi jos löytyisi materiaali joka olisi eristävä jo sellaisenaan tyyliin kasvihuoneiden kennolevy tai vastaava. Helpottaisi rakentamista, korjaamista ja käyttöä huomattavasti jos seinä olisi yksi levy minkä väliin kosteus ei pääse tai kerroksia ala irtoamaan. Eristävyyttä saisi olla sen verran, että kehtaa lämmittää yöajan lämpöpatterilla kovassa pakkasessa. 

Valmiin vaunun arvioidut mitat olisi noin 150x150x300cm tai pikkaisen isompi.

 

Ideoita?

 

vesa

Olen nähnyt sellaisen ja se oli ihan sikahieno. Siis tavalliseen peräkärryyn tehty, muistaakseni just filmivanerista. Muoto oli pisaramainen, viimeistely todella laadukasta, sisällä parisänky ja etuosassa hylly/pöytä jossa tv yms. Se oli näytillä Nurmeksen rompepäivillä jokunen vuosi sitten.

Hercules

Varmaan ainoa eristelevy, joka kestää kiinnittämistä ilman vaneria tms. on kylmiöiden seinät. Isäukko rakenteli joskus peräkärrysaunan tuollaisista ja pystyssä on (nipinnapin) edelleen.

Eristeeksi paras on varmastikin finnfoam tms. uretaanilevy. Kannattaa katella vähän ideoita noista lintubongarien kopeista ja rakentaa sellaisesta matalaprofiiliversio. Yksi vaihtoehto on telttaperäkärry tyyppinen kasaantaittuva ratkaisu. Kaikki millä parantaa kärryn aerodynamiikkaa on plussaa siinä mielessä, että se tulee otettua helpommin perään.

Muita ideoita:
- Lasikuituinen kuomukärry ja eristää sen. Myös kuomuja myydään erikseen, jos löytyy sopiva.
- Ideoita vois löytää myös rallitiimien autojen vetokärryistä, ovet yms.

Siinä jotain sekalaista. Tsemppiä rakenteluihin!

Porcus se movet

jariarkko

Hauskan kuuloinen projekti!

Se Vesan mainitsema pisaramuoto ja yksinkertaisuus ei varmaan mene käsi kädessä... mutta sitä saa mitä tilaa. Kannattaa varmaan tehdä ensin se yksinkertainen ja ruma Smile

Sakke

Pitäskö itekki vaan ryhtyä tekeen tommosta?! Hyvä idea! Meki reissataan paljon kesällä teltalla ja talvella taas mökissä, mutta ku tuo mökkien varailu se vasta persiistä onkin! Mun blogissa lisää: http://mokkielamaa.sijoitusblogit.fi/2016/02/09/mokki-hiihtolomaksi/
Oikeasti miten saada mökki hiihtolomaksi kohtuuhinnalla kohtuupaikasta?! Ei mitenkään! Ollappa tollanen vaunu ni ei muutaku tuollanen kärry perään ja laskettelemaan!

Sokosti Suomujoki

Googlesta hakee teardrop trailer hakusanalla, löytyy myös hyviä ja asiallisia videoita.

Käytännössä tuommoisen voi tehdä (tarpeeksi vanhasta) peräkärrystä muutoskatsastamalla. Valot yms menee käyttöönottoajankohdan mukaan.

Eristeenä SPU-tyyppinen on parasta monessakin mielessä, ei siis Finnfoamia vaan sitä parempaa.

Leskelä

https://youtu.be/P2RfyUJIDh4

Tuossa mun versio viime syksyltä

Marsu

Suosittelisin Leskelää suojaamaan peittämään ton vesieristeen jollakin UV-säteilyn blokkaavalla kerroksella. Muistaakseni kaikkien aineiden ohjeissa sanotaan että esim. lattiakaivoissa vesieriste on peitettävä laastilla ettei UV-säteily pääse haurastuttamaan sitä.
Talvivaunun seinämateriaaliksi käyttäisin itse asuntovaunujen seinärakennetta eli alipaineen avulla yhteen liimattuna muovilevy-eriste koolauksineen-vaneri komboa. Tasainen lattia, rakennusmuovia ja tehokas imuri/alipainepumppu! Varmaankin tosta sandwich rakenteen diy valmistamisesta löytyy netistä ohjeita.