Kiviä, kanjoni ja kaktuksia

Harmaassa ja sateisessa helmikuussa mieltä lämmittää muistella vuodenvaihteessa tekemääni matkaa Yhdysvaltoihin. Vierailin tuolloin ystäväni perheen luona Silver Cityssä, Uudessa Meksikossa. Silver City on pieni kaivoskaupunki, joka sijaitsee lähes 1800 metriä merenpinnan yläpuolella. Lähimmät suurimmat kaupungit ovat aivan Meksikon rajalla sijaitseva El Paso (240 km) ja Arizonan puolella sijaitseva Tucson (320 km).

Koska vierailuni ajankohta asettui joulun ja uudenvuoden ympärille, vietimme paljon aikaa suvun ja ystävien kesken jutustellen ja syöden. Kävimme myös lomani aikana muutaman kerran piknikillä. Yksi näistä piknik-retkistä tehtiin luonnonmuovaamaan paikkaan nimeltä City of Rocks, joka sijaitsee noin kolmen vartin ajomatkan päässä Silver Citystä etelään. City of Rocks on saanut alkunsa noin 30 miljoonaa vuotta sitten tulivuorenpurkauksesta. Vuosien saatossa eroosio oli muokannut vulkaanisista kivipaaseista eräänlaisen labyrintin keskelle tasaista autiomaata. Kivien lomassa liikkuessa aika kului kuin siivillä. Helpoin tapa löytää takaisin lähtöpisteeseen oli kiivetä aika ajoin jonkin kiven päälle suuntaa ottamaan. Suurimmilla kivillä on korkeutta noin 12 metriä. Alue oli hyvin suosittu perheiden kesken ja siellä oli mahdollista myös leiriytyä. Ymmärsin hyvin miksi ystäväni perhe kertoi käyvänsä alueella säännöllisin väliajoin.

Lomani aikana teimme myös parin päivän matkan Arizonan puolelle Tucsoniin. Jälleen minusta tuntui, että suurin osa aikaa vietettiin ruokapöydän ääressä, joten olin iloinen kun minulle tarjoutui mahdollisuus lähteä patikoimaan Sabino kanjoniin. Sabino kanjoni sijaitsee aivan Tucsonin tuntumassa, Santa Catalina vuorilla. Alue on suosittu paikallisten kesken ja alueen maisemista pääsee nauttimaan koko perhe vauvasta vaariin, sillä kanjonissa liikennöi pieni juna. Ystäväni kanssa halusimme kuitenkin nauttia maisemista jalkaisin, joten otimme isot vesipullot matkaan ja lähdimme kapuamaan ylös Telephone Line Trail –nimellä tunnettua reittiä. Horjahtaminen polulta ei houkutellut, sillä saguaro- eli jättikaktuksien lisäksi rinne oli täynnä lukuisia eri kaktuslajikkeita. Lämminhenkinen nousu palkitsi kapuajat huipulla - maisemat olivat hulppeat!  Yhteensä kapuamiseen ylös ja alas kului noin nelisen tuntia.

Täällä Suomessa kapuaminen Rahavuoren huipulle Kapua Etiopia -hankkeen nimissä jatkuu tiiviinä. Viikonloppuna me kapuajat yhdistimme voimamme ja otimme osaa Ravintolapäivään Väestöliiton tiloissa. Itse puolestani kasvatan keräyspottia järjestämällä hyväntekeväisyyskierroksia Lohjalla sijaitsevaan Tytyrin kaivosmuseoon, jossa kierroksella menemme 80 metrin syvyyteen maan alle. Kierroksen päätteeksi myös osallistujilla on mahdollisuus kokeilla kapuamista -  autokyydin sijaan voi valita vinokuilun 540 rappusta! Tulevat kapuajien järjestämät tapahtumat näet täältä. Tervetuloa mukaan keräämään varoja kehitysmaiden tyttöjen ja naisten tukemiseksi!

Käyttäjän Sari Heikkilä kuva

Sari Heikkilä