Mikään unelma ei ole liian suuri toteutettavaksi

 

"Mikään unelma ei ole liian suuri toteutettavaksi".

Tätä Arabiemiraattien sheikkien mietelausetta toteutetaan maassa silminnähden menestyksekkäästi. Maan suurimmissa emiraateissa Dubaissa ja Abu Dhabissa on moni asia maailman suurinta. Täältä löytyvät niin maailman korkein rakennus Burj Khalifa, kuusi maailman korkeinta hotellia kuin maailman suurin ostoskeskus ja vesipuisto, suurin täytekakkukin, pituudeltaan kaksi kilometriä, on täällä leivottu. Kokonaisten saarien rakentaminenkaan ei ole liian suurta unelmoitavaksi. Näin ovat syntyneet niin Dubain palmusaaret kuin Abu Dhabin formulasaari Yas. Uskomatonta on, että viitisenkymmentä vuotta sitten näiden tilalla oli hiekka-aavikkoa – tai merta.

Nopealla kehityksellä on kuitenkin hintansa. Maata rakentavat siirtolaiset, jotka ovat huomattava enemmistö, alle kolmannes väestöstä on maan omia kansalaisia. Maailman Kuvalehti uutisoi numerossa 3/2013, kuinka moni siirtotyöläinen on maksanut työn välittäjälle paljon rahaa päästäkseen Abu Dhabiin töihin. Työolot ovat armottomat paahtavan auringon alla eivätkä aina sitä, mitä lähtömaassa annettiin ymmärtää, mutta välitys- ja matkakulut pitävät työntekijät hyvin otteessaan. Toisaalta työtä on tarjolla ja tilanne voi olla siten parempi kuin kotimaassa, joka usein on Intia tai jokin sen naapurimaista.

 

Siirtolaisten lähettämät rahalähetykset kotiin ovat yhä merkittävämmässä roolissa köyhyyden vähentämisessä, ollen monelle kehitysmaalle jopa tärkeämpiä, kuin perinteinen kehitysapu. Sukulaisten lähettämät rahalähetykset voivat elättää kokonaisia perheitä ja sukua lähtömaassa. Vaikka riskit ovat usein suuret, puoltaa moni asia siis lähtöä, joka onkin usein perheen tai suvun yhteinen päätös, vaikka perhettä ei mukaan pitkälle työkomennukselle voikaan ottaa.

Emiraatit antavat myös kehitysapua, muiden muassa Yhdysvalloille, kuten Kepa uutisoi helmikuussa. Emiraatit ovat rahoittaneet maassa niin sairaalan teho-osastoa kuin nurmikenttiä köyhille asuinalueille, ja lahjoittaneet tietokoneita hurrikaanin tuhoaman koulun oppilaille. Kehitysavun taustalla vaikuttavat samat motiivit kuin enemmän tai vähemmän muillakin avunantajilla; auttaa heikommassa asemassa olevia ja vaikuttaa siten myönteiseen kuvaan avunantajasta. Mielenkiintoista on se, että avun kohteena on maailman suurin avunantaja.

Unelmat ovat siis saaneet täällä ihan omat mittasuhteensa, mutta miksi emme unelmoisi suurista itse kukin? Välillä on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä onkaan oma unelmani, ja asettaa tavoitteeksi niin suuri unelma, kuin rohkenee. Sitä tavoitellessa tietää ainakin kulkevansa oikeaan suuntaan ja tekevänsä juuri sitä, mistä haaveileekin. Ja onhan niin, että unelmilla on tapana toteutua.

Unelmoidaan siis suurista, mutta nautitaan pienistä.

 

Suvi, Mama Kapua

 

Kapua-hyväntekeväisyysryhmän Guatemalassa hiljattain saavuttama Tajumulco-tulivuoren (4220 m) huippu vaati Burj Khalifa -pilvenpiirtäjän toppia enemmän pinnistelyä. Reissusta juttua Kapua-blogissa Relaassa pian.

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=45479.0

Suvi Aarnio