Pala paratiisia

Vihdoin hiihtoloma ja luvassa puhdasta lunta etelän vesisateiden keskelle, uuh! Hyväntekeväisyyshanke Kapuan varainkeruu ja kuntoilu marraskuun Everestin vaellusta varten on täyttänyt ne alkuvuoden tunnit ja minuutit, joita perusarki on armollisesti jättänyt vapaaksi. Viikko Pyhällä tuntuu ihan mahtavalta.

Raitista ilmaa, käännöksiä rinteessä ja väliin leppoisat kaakaot Pyhäwurstilla. Reisille töitä ja mielelle lepoa. Voiko olla parempaa? Taivas ja talviparatiisi samassa paketissa.

Ihanaa – mutta epäreilua?

Tauolla mielessä alkaa soida Phil Collinsin Another day in paradise. Kapua hiipii taas mieleen – ja loma ja vapaus tuntuvatkin äkkiä epäreiluilta. Päässä soiva biisi muistuttaa, kuinka meidän paratiisimme tosiaan on harvinaista herkkua maailmassa.

Meillä iloitaan koulujen hiihtolomasta; toisaalla iloitaan, jos päästään kouluun. Hikipajoilla lakisääteinen loma on tuntematon käsite. Rinnepäivän nälkään valitsen pizzan ja seitan-leivän välillä; toisaalla saadaan kaavittua kasaan yksinkertainen riisiateria – jos oikein hyvin käy.

“Oh, think twice, it’s another day for you and me in paradise.“ 

Ajatus tekee siksakkia oikealle ja vasemmalle kuin laskija rinteessä… Kai tässä kuitenkin saa nauttia elämästään? Talvesta ja vauhdin viiman tuomasta mielettömästä vapauden tunteesta, eikö?

Jos lakkaa arvostamasta, unohtaa myös auttaa

Kapua ei jätä mieltä rauhaan lomallakaan. Hyvä niin. Ensimmäisen maailman ongelmat asettuvat silloin paremmin oikeisiin mittasuhteisiinsa. Meillä on paljon, ja siitä pitää osata nauttia. Etuoikeuksiaan ei saa koskaan lakata arvostamasta. Silloin unohtaa auttaa niitä, joilla etu- tai edes ihmisoikeuksia ei ole.

Ulos, rinteisiin ja takamaastoihin, laduille ja poluille! Nautitaan lomasta ja lumesta – ja muistetaan antaa pala omasta paljoudestamme apua tarvitseville sekä kotimaassa että kaukana. Se ei ole vaikeaa ja keinoja on monia, jokaiselle omansa.

Mä kuljen tämän vuoden Kapuan matkassa, ja se on mun tapani auttaa. Oletko sä jo löytänyt oman tapasi?

- Tiina, kapuaja 2016 - 

Mun henkilökohtaisen blogin ja mietteitä Kapua-vuodesta löydät osoitteesta: www.hyvaahappea.wordpress.com

Tiina Koutajoki