1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Relaa
Käyttäjän Relaa kuva
Omista lihaksista uusi laji (Relaa.comin artikkeli)

Relaa.comissa julkaistu sivu Omista lihaksista uusi laji
------------------------------------------------------------------
Lue kokonaan.

Berg Baron

Keskieurooppalaiset ympäristöaktivistit eivät ole välttämättä olleenkaan niin innostuneita kasvavasta trendistä. Vuorilajit ovat todella in, Alpine tourin hiihto mukaan lukien. Pelkästään Itävallassa lajin harrastajia arvioidaan olevan noin 500000 Saksanpuolella noin 300000. Voin vakuuttaa, että suosituimmat touripaikat on aika kansoitettuja kauniina kevät talvisena viikonloppupäivänä. Paineet tietynlaisiin rajoituksiin on olemassa. Esim. DAV, siis Saksan Alppikerho (Maailmansuurin urheilu klubi!) onkin jo vuosia työstänyt konseptia luontoystävällisemmän vaelluksen ja hiihtovaelluksen puolesta. Heillä onkin jonkinlaisia paikallisia sopimuksia maanomistajien, kuntien, metsästysseurojen, hissiyhtiöiden ja luontoaktivistein kanssa.  Pyrkimys on pitää hiihtäjät reiteillä ja pois varsinkin luonnonsuojelu alueilta. Vaellus karttoihin on merkitty luonnonsuojelu alueet: NSG Naturshutzgebiet. Niistä kannattaa jo pelkästään sakkojenkin uhan takia pysyä pois. Hiihtoreittejä on merkitty kilvin ja ainakin uusissa DAV kartoissa reitit on merkitty leveillä sinisillä raidoilla.

Sitten on ihan toinen asia meneillään oleva riita hissiyhtiöiden kanssa. Sanon hissiyhtiö, koska laskettelukeskukset ovat täällä yleensä hissiyhtiöitä ja rinteet ovat julkista, kaikkien käytettävissä olevaa maata, joten ainakaan uusimman tulkinnan mukaan heillä ei ole laillista oikeutta kieltää rinteiden käyttöä, esim. ylöspäin hiihtoon.  Tämä asia on paranemassa ja joissakin paikoissa rinteen reunat on jopa merkitty ja eristetty ylöspäin menijöille.

Julkinen liikenne soveltuu usein varsin huonosti vuoritoimintaan. Esim. keväällä on jo lumiturvallisuuden takia oltava mäessä jo ennen kukonlaulun aikaa. Julkisilla tämä on usein vaikeaa, ellei mahdotonta.

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

Mitä jos (me) kaikki vähänkin lihasvoimaisesta noususta kiinnostuneet laskijat alkaisivat kysellä laskettelukeskuksista hoitamatonta hissitöntä rinnettä, jossa laskeminen ja nouseminen olisivat nimenomaan laskijan omalla vastuulla?
Esimerkiksi Himoksella on Keski-Himos ollut vuosikaudet avointa ja kivasti laskettavaa mutta laskettelukeskusken kannalta "kiellettyä" aluetta, siis todellista joutomaata. Varmaan monille keskuksille olisi ihan mahdollista raivata väylä hisseistä sivuun, ehkä ennakoiden tulevaa kehitystä ja uusia hissejä, tai sitten vaan lihasvoimaisa laskuja hakeville. Olisi keskuksille pieni määrä lisää asiakkaita, jotka luultavasti käyttäisivät ainakin rinneravintolan palveluja, ehkä ostaisivat hissilipunkin osaksi päivää...Varmaan olisi yhtä tuottoisaa kuin hiihtolatujen ylläpito.