1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
hvi
Zermatin alue

Tervehdys,
miten Zermatin alueella viettää parhaiten heinäkuisen viikon? Tarkoitus vaellella pääasiassa päiväreittejä ja mahdollisesti kokeilla Breithornille kävelyä pikkumatterhornin yläasemalta. Osaatteko suositella hyviä reittejä (ainakin Sveitsin puoleisen Matterhornin topituksen juuressa oleva refugen vilkaisu/yöpyminen  kiinnostaa) alueella. Kokemusta vuoristovaelluksista ja vähän kipeämisestäkin löytyy usealta kesältä ja kys. alue on tuttu hiihtoreissuilta. Entä asuminen Zermatissa, mistä halpojen asumusten etsintä kannattaa aloittaa?     

Tura

Eikö kukaan osaa kertoa?

Pude

Katsopa seuraava linkki:

http://www.matterhornhostel.com/

Mesta on kylässä, 10 min kävelyn päässä Breithornille lähtevästä hissiasemasta.

Voit tehdä varauksen netissä ja luottokortit käy.

Suosittelen, hauskaa reissua!

t. Pude

Tura

Voiko vuoristoilmastoonsopeutumista harjoittaa Pikkumatterhornin köysiradan väliasemilla? Elikkä onnistuuko yöpyminen reitillä (taivasalla tai teltassa)?

JussiH.

Samaan ketjuun liittyen kyselen, että mahtaako Zermatista Cerviniaan olla mahdollista kävellä? Tarkoitan siis nimenomaan kävelyä; seuralaisena on ihminen, jonka kanssa ei ole tarkoitus lähteä jäätikkövaeltamaan tms. vaan ihan vaan nautiskella alppimaisemista ja yöpyä teltassa. Onko tietoa alueen vaellusreiteistä ja/tai ao. oppaista ja kartoista?

MattiL

Quote:
Tarkoitus vaellella pääasiassa päiväreittejä ja mahdollisesti kokeilla Breithornille kävelyä pikkumatterhornin yläasemalta.


Viikon kun olet tarponut vaelluspolkuja ylös alas niin Breithornilla käynti ei ole mikään ihmeellinen juttu. Toki onhan se yli 4000m ja jäätikköä joten kyllä puuskuttaa, ja köysi ja jääraudat syytä olla messissä. Moottoritiellä joka hissiltä menee huipulle näkee kylläkin jos vaikka miten varustautunutta lenkkarit ja farkut jalassa hiihtäjää.

Rowana
Käyttäjän Rowana kuva

Zermattissa, kuten alpeilla yleensä, reittivalikoima on niin suuri että tekemistä yhdeksi viikoksi löytyy varmasti. Samat vanhat neuvot. Osta alueen keltainen 1:50'000 vaelluskartta 284T (Mischabel) ja katsele siitä reittejä. Tai hanki joku aluetta käsittelevä opaskirja.

Tuon em. kartan sijasta kannattaa harkita josko ostaisikin saman kartan sinisen talviversion 284S. Alue on suurimmalta osin jäätikköä eli kesäkartassa on aika vähän vaellusreittejä merkittynä. Talvikartta sen sijaan on täynnä hiihtoreittejä. Kesäkäyttöä ajatellen metsissä olevat polut on merkitty talvikarttaankin normaalisti mustalla katkoviivalla. Niitä ei vain ole vahvistettu punaisella (eli merkitty vaellusreiteiksi) kuten kesäversiossa. Talvikartan kääntöpuolella on bonuksena vähän italian puolta Gressoneyn karttalehdeltä.

Talvikartan ostamisessa on se huono puoli, että kaikkia mustia katkoviivoja (=polkuja) ei ole kesäkartassa merkitty punaisella vaelluspoluksi. Tuollaiset "villit" polut voivat olla hankalia löytää, todella pieniä ja huomaamattomia ja ne voivat olla erittäin jyrkkiä ja ilmavia sekä huonokuntoisia tai jopa sortuneita. Viralliset vaelluspolut ovat yleensä suht hyvässä kunnossa. Siinä mielessä kesäkartan osto on suositeltavampi valinta. Mulla itsellä on talvikartta ja tsekkaan vaan aina jostain info-taululta mikä kartan katkoviivoista on merkitty punaisella viralliseksi vaelluspoluksi. http://www.swisstopo.ch/de/products/analog/maps/fkski

Hörnlihyttellä yöpymisen jättäisin väliin, koska hytte on kovin ruuhkainen ja rauhaton. Päiväkeikkana siellä voi toki pyörähtää jos haluaa käydä koskemassa Matterhornia.

Jos haluaa vähän erikoisemman hytteyöpymisen, siihen voi olla kivampi esim. Domhytte Randan yläpuolella. http://www.domhuette.ch/huette/aufstieg/index.html Reitti Domhyttelle on hyttellenousujen vaativammasta päästä ja ihan hieno reitti. Domhytten voinee yhdistää myös ns. Europawegiin jonka varrella on Europahütte jota pitää kai suomalainen nainen. Itse en kyllä ole häntä koskaan tavannut.

Helppo päiväkeikka josta megamaisemat, on gornergratille junalla (tai kävellen) ja siitä kävellen harjannetta (hissilinjan alla, hissi auki vain talvisin) eteenpäin Hochtällin ja Stockhornin suuntaan. Maisemat Monte Rosalle ovat huikeat. Junamatka on erittäin turistinen mutta megaturismi loppuu tasan 20 metrin päässä juna-aseman ravintolan terassilta. Gornergratilta voi myös kävellä Monte Rosa Hyttelle ja takaisin päiväkeikkana (jäätikön ylitys). Jäätikön ylitys on periaatteessa helppo, mutta siinä taisi juuri tänä keväänä sattua railo-onnettomuus, eli ihan viaton jäätikkö se ei ole, vaikka reitti vaelluskarttaan merkitty onkin. Yöpyäkin hyttellä tietenkin voi jos haluaa. Monterosa hütteltä on erittäin hyvä näköala iltapäiväauringossa Zwillingsgletscherille.

Yksi hyvä optio voisi olla Berggasthaus Triftin suunta. Kartasta voi valita oman kohteen siellä. Tuossa infoa jolla pääsee alkuun http://www.zermatt.ch/d/hoehenweg/map.html

Jos jossain vaiheessa tekee mieli pois Zermattista vähän väljemmille vesille, voi siirtyä laaksoa vähän alemmas.  Esim Jungtal on "piilolaakso" jota "turistit" eivät aina löydä, eivät ainakaan kaikki. Kuten kaikkialla, sielläkin sunnalla on paljon hyviä reittivaihtoehtoja, joita kannattaa jälleen kerran tutkailla laaksosta, opaskirjoista, vastapäisiltä kukkuloilta ja kartasta sekä kylien omilta veppisaiteilta. http://www.matterhornvalley.ch/d/sommer/wandern/

Breithornille mennessä voi halutessaan viimeisen yön nukkua Theodulohyttellä joka on hiihtoalueella 3300metrissä. Hissiasemilla nukkuminen ei taida olla mahdollista. Kaikenlaisia muitakin hyttejä jä mökkejä ja hotelleja löytyy siltä suunnalta paljon. Niitä löytyy esim. Zermattin veppisaitilta www.zermatt.ch

Telttoja on joskus näkynyt tuolla suunnalla, eli kai jäätiköllä telttailu jollain lailla on mahdollista. En tiedä miten suhtautuvat, ja esim. kuinka kauas hiihtoalueelta teltta pitää viedä, että antavat olla rauhassa. Varmasti pitävät turistia hulluna, jos haluaa nukkua teltassa vaikka mökkejäkin on tarjolla ja hissikin kulkee.

Cerviniaan voi kävellä. Passi varoilta mukaan. Helpoin reitti menee Zermattin puolella jäätiköllä hiihtorinteitä pitkin Trockener Stegiltä Theodulpassiin.

JussiH.

Kiitos Rowana ja muut hyvistä vinkeistä! Eiköhän tuolla viikon verran tyttöystävänkin kanssa viihdy. Köysi ja jääraudat lienee kuitenkin hyvä ottaa mukaan noille vaellusreiteillekin, jos osa (ainakin siis pätkä Cerviniaan ja Breithornille) niistä poikkeaa jäätikölle. Tarkoitus kun oli jättää kiipeilykamat väliaikaisdepoon Zurichin suunnalle, johon suuntaan sitten "varsinaiselle" reissulle kuun puolivälissä, kun tyttöystävä lentää takas Suomeen Smile Mahdollisimman pienillä kantamuksilla oli tarkoitus toi eka viikkoa ihmetellä.

mk0

samasta aiheesta maaliskuun puolivälin jälkeen...

tarkoitus olisi mennä cerviniaan laskemaan viikoksi. ajattelin kuitenkin että jos vaan olisi mahdollista niin voisi käydä myös kukkuloilla. ehkä viikon vois käyttää suhteessa 50/50.

mielen päällä on nyt epäilyksen varjo. näinköhän löytyy paikkoja missä tätä kukkuloille nousua toteuttaa siihen aikaan vuodesta(20.3. ->). tapa olisi jalan... mielestäni silloin mennään jalan jos ei tarvita apuvälineitä, piikit jalassa voi tosin vielä lukea jalan liikkumiseksi, mikäli se on vaan vakaan askeleen varmistamista Smile

kaipaisin näkemyksiä ja kokemuksia aiheesta. eli murskatkaa vaan haaveeni ja ajakaa minut koko viikoksi mäkeen  Blum 3  toisaalta hyvät vinkit onnistuneeseen kukkuloilla kulkemiseen kiinnostaa myös.. mikäli ketjun aikaisempiin viesteihin on vuodenajalla merkitystä.

PapaSierra: matterhornille ei tässä siis olla menossa... vaan joillekkin läheltä löytyville matalille lasten kukkuloille Smile

Andy Mugen
Käyttäjän Andy Mugen kuva

Vuosi sitten olin samaan aikaan Zermattissa. Suksilla liikkuminen on likipitäen pakollista, ellei mieli könyämään jotain tiukempaa linjaa - jolloin suksilla lähestyminen on yhä fiksuinta.

Kyllähän vuorille tuohon aikaan pääsee ilman suksiakin, riippuu täysin keleistä. Kyllä niistä vuorista siellä ylhäällä nauttii suksetkin jalassa  Wink

"Free Your Mind And You Ass Will Follow..."

mk0

no juu.. onhan se ihan täysin säästä kiinni oleva juttu. on vaan sen verran aikanen ajankohta että vois kuvitella että on melko talvista... toisaalta taas sopivalta kulmalta mäkeä voi olla jo ihan jalankulkuun sopivaa. kiitos kokemusten jakamisesta Smile

Andy Mugen
Käyttäjän Andy Mugen kuva

Alempana (-3000m) ei lunta pahemmin kyllä ole. Eteläiset rinteet varsinkin Italian puolella kyllä on paljaampia ylemmäksikin. Ylhäällä yli 4000m on lunta kyllä ihan talveksi asti.

"Free Your Mind And You Ass Will Follow..."

mk0

onko kokemusta rinteistä että mihin asti riittää kelit pitää yllä?

kariv

Mennään kans alueelle, tosin jo maaliskuun alussa. Hiihto ei kiinnosta, ehkä kuitenkin Breithornin huiputtaminen Tourenski-vehkeillä. Kylän opastoimistosta kannattaa kysellä, esim. Breithornin keikka 250 €. Kylässä on myös sisäkiipeilymahdollisuus, tosin vain iltaisin  kolmena päivänä viikossa. Taitaa mennä after skin merkeissä ... Lumikenkävaelluksia myös kauppaavat, jo halvempaa 15 € - ehkä voisi kokeilla. Webcamien mukaan lähistöllä on kyllä paljaita kallioita, ehkä niitäkin voi jo kiipeillä. Tietääkö kukaan alempaa laaksosta boulderia/sporttia?

Andy Mugen
Käyttäjän Andy Mugen kuva

[quote author=kariv link=topic=14453.msg137476#msg137476 date=1201881606]
Tietääkö kukaan alempaa laaksosta boulderia/sporttia?Zermattin laaksossa löytyy kyllä kalliota kiivettäväksi, mutta trädinä joutuu menemään. Tosin Zermattissa kaltsikiipeily on vähän sama asia kuin tilaisi kaupungin hienoimmassa drinkkibaarissa lapin kultaa  :lol:

"Free Your Mind And You Ass Will Follow..."

zorro

[quote author=kariv link=topic=14453.msg137476#msg137476 date=1201881606]
Tietääkö kukaan alempaa laaksosta boulderia/sporttia?Kylän kirkolta 10 min. Schönbielhütten suuntaan on yks 20-25-metrinen sporttikaltsi; pulttireittejä ehkä kymmenkunta ja siinä on vissiin jonkun sortin boulderitraverssi, mitä lokaalit tykkää runkata. Kaltsi on siis samal puolel jokkee, ku kirkko ja siinä heti talojen jälkeen. Ei siis joen rannassa, vaan ylempänä rinteellä. Oot lähellä kun löydät niityn, jonka reunalla on mehiläispönttöjä. Kaltsi taitaa näkyä Klein Matterhornille vievän hissin ala-asemalta.
Toinen lähimesta on Triftiin vievän polun varrella. Brown Cow -baaria vastapäätä lähtee polku, jota reilu vartti eteenpäin. siinä on ainakin jotain pulttihommia.

kariv

Sorry, tarkoitin siis Italian puolen laakson mestoja  8)

st. danger

Tolta Rowanan mainitsemalta Gornegratilta on oikeesti aika huikeet maisemat ja hienot mahdollisuudet päivän/parin reissuihin. Jos on kykyä kiivetä helppoa, mutta pitkää kalliota, niin Gornegratilta seuraavalla asemalla alaspäin(Rotenboden) on Riffelhorn, jonka jäätikön puoleisella seinällä on hienoja, pitkiä ja helppoja reittejä useita. Suosittelen lämpimästi.

From the dusk till dawn...

mk0

kysymys koskee toista puolta rajaa... tuo cervinia on tavotteena kohteeksi. onko hyviä ideoita majoituksen suhteen? onko kokemusta alueesta että miten hyvin löytyy edullista majotusta jos vaan ilmestyy paikalle? vähän huolettaa tuo pääsiäisen ajankohta. harmillista nukkua penkalla Smile

kirmis

[quote author=mk0 link=topic=14453.msg138268#msg138268 date=1203274141]
kysymys koskee toista puolta rajaa... tuo cervinia on tavotteena kohteeksi. onko hyviä ideoita majoituksen suhteen? onko kokemusta alueesta että miten hyvin löytyy edullista majotusta jos vaan ilmestyy paikalle? vähän huolettaa tuo pääsiäisen ajankohta. harmillista nukkua penkalla SmilePääsiäisenä en kyllä kauheasti varaamatta lähtisi liikkeelle, se kun tuppaa olemaan se aika kun KAIKKI ovat mestoilla. Chalet tms. paikat menevät tosin la-la rytmillä useimmiten, hotelleihin pääsee sitten nimenomaan pääsiäiseksi.

Noh, sitten taas tulihan tuo toisaalta itse kerran tehtyä: tulos oli, että tapasin hyviä tyyppejä, joiden nurkkiin pääsin ko. pääsiäisen ajaksi majoittumaan ja meistä tuli hyviä ystäviä kaupan päälle. Joten joskus kannattaa ottaa riskejä. Riippuu kai siitä miten paha asia se penkalla nukkumisen toteutuminen omassa ketutusasteikossa on Biggrin

Anonyymi

Zermatin puolelta oli ainakin tohon maalis - huhtikuun vaihteelle vaikeaa löytää kohtuu hintaista majoitusta. Varsinkin kun meinattiin olla pelipaikoilla 9 yötä. Apartementit ei ota kun juuri tuolla la - la periaattella. Suurimassa osassa hotelleista sai maksaa aika suolaisen hinnan. Mutta lopulta pitkän etsimisen jälkeen löytyi budjettiin sopiva majoitus. Ei muuta kun sähköpostia suoraan majoittajille!

Kiitos vinkeistä kiipeily paikoille. Jos rupeaa mäki kyllästyttämään niin tietää mihin suunnata nahkoja kuluttamaan. :lol:

mk0

jää toivottavasti nyt penkat kokeilematta. majoitus löyty vaikka hetken jo alko tuntumaan siltä että penkka kutsuu.

http://www.immobiliarelatour.net/ - toimi todella hyvin tähän asti ainakin. osaavat jopa englantia Smile

jukkako

Millainen tuo Breithornin reissu on jos alottaakin jo Gandegghytteltä? Voisi mennä jo siihen yöksi nauttimaan maisemista ja aamulla suunnistaa ylöspäin, tulisi vähän lisää kävelyäkin verrattuna jos aloittaa kleine Matterhornin hissiltä.

Tietääkö muuten kukaan mukavia Via Ferratoja Zermattin alueelta? Yritin googlettaa, mutta en löytänyt mistään listaa Sveitsin ferratoista, joku kauempanakin oleva ferrata kelpaisi.

Mihinköhän kamat voi jättää siksi aikaa kun keikkuu Zermatin ympäristön kukkuloilla?

Hyde

[quote author=jukkako link=topic=14453.msg177553#msg177553 date=1277287777]
Millainen tuo Breithornin reissu on jos alottaakin jo Gandegghytteltä? Voisi mennä jo siihen yöksi nauttimaan maisemista ja aamulla suunnistaa ylöspäin, tulisi vähän lisää kävelyäkin verrattuna jos aloittaa kleine Matterhornin hissiltä.Melko tylsää käppäillä sitä kesähiihtokeskuksen rinteenvierustaa kilometritolkulla ylös. Vuokraa vaikka mieluummin randokamat, hissillä ylös, skinnaillen Breithornille (loppujyrkällä sivakat parkkiin ja jääraudat alle) ja kurvaillen leveetä baanaa alas - vaikka pari rundia:)

Quote:
Tietääkö muuten kukaan mukavia Via Ferratoja Zermattin alueelta? Yritin googlettaa, mutta en löytänyt mistään listaa Sveitsin ferratoista, joku kauempanakin oleva ferrata kelpaisi.


Koititko googlettaa: klettersteig Zermatt? Tommosia ainakin löytyy: Domhüttenzustieg, Schweifine, Gornerschlucht, ... Kannattaa kysyä myös Zermatt Alpincenteristä. ZAP myy kiipeilytopoja, karttoja, ym.

Quote:
Mihinköhän kamat voi jättää siksi aikaa kun keikkuu Zermatin ympäristön kukkuloilla?


Kamat kannattaa jättää majoituspaikkaan tai asemalle säilytykseen.

Rowana
Käyttäjän Rowana kuva

Saastalissa (Saas-Feen ympäristö) on useita klettersteigeja.

Arth

[quote author=jukkako link=topic=14453.msg177553#msg177553 date=1277287777]
Tietääkö muuten kukaan mukavia Via Ferratoja Zermattin alueelta? Yritin googlettaa, mutta en löytänyt mistään listaa Sveitsin ferratoista, joku kauempanakin oleva ferrata kelpaisi.Ihan kylän vierestä löytyy yksi via ferrata - tai klettersteig kuten siellä kutsutaan. n. 10 min kävely kylän keskustasta. Alpin centeristä löytyy kuvaus reitistä ja osaavat neuvoa reitin alkupisteeseen. Helpohko  - grade 3 - ja ei kovin pitkä. Naapurilaaksosta Saas Feestä löytyy lisää. Lisäksi ainakin les diablerets:lla on pari, Tour du Ai, Kandersteg, Piz Trovat (st. moritz luota). Onhan noita - googalaamalla löytyy lisää kun etsit tuota klettersteig sanaa.

Quote:

Mihinköhän kamat voi jättää siksi aikaa kun keikkuu Zermatin ympäristön kukkuloilla?


Minun reissulla sain yleensä jättää hotellille tavaroita ylimääräisiksi öiksi - eivät koskaan kieltäytyneet pitämästä niitä vähän pidempäänkin.