1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
mopelo
Kiipimällä mäkeen

Tiedän tästä aiheesta käydyn aikaisemminkin keskustelua joten toivon Teiltä rakkaat ystävät kärsivällisyyttä. Eli, millaiset raudat, valjaat ja hakku yms. välineet ovat tarpeen siinä vaiheessa kun nuorimies huomaa, että ote alkaa lipeämään pyrittäessä herkullisemmille huipuille. Tarkoitukseni ei ole koota mitään unelma settiä vaan sellainen joka toimii eikä vie jo valmiiksi huteraa talouttani lopulliseen vararikkoon. Olisi myös mukava tietää mistä voisin nämä välineet edullisimmin hankkia. Rakkautta elämään.

Anonyymi

No riippuu, mutta pelkästään jääraudat ja hakku auttaa jo asiaa aika paljon. Tosin voi olla hankalaa saada rautopja lumilautakenkiin, ehkä lasketkin suksilla jolloin asia on helpompi järjestää?Köyden, valjaat & varmistuspisteenrakennusvälineet tarvitset sitten kun joudut esim. laskeutumaan johonkin kuruun tai sieltä pois tai liikkumaan ilmavissa paikoissa.Kohtuuhinnalla saat kamaa vaikka täältä: www.mountainshop.fi

Remu

Kannattaa kans vähän miettiä minne on menossa. Lyngenissä tarvitaan vähän erilaista tavaraa kun Korkea-Atlaksella. Toki osaa tavaroista, valjaita esimerkiksi voi käyttää molemmissa paikoissa.Samoin paljon riippuu reitistä, jota pitkin aikoo ylös mennä. Kebnekaisen huipulla on kuulopuheitten mukaan käyty perusreittiä pitkin nokialaiset jalassa, mutta enpä suosittelisi samoja kenkiä vaikkapa Pallins Korridorille.Tarkennusta siis, kiitos. Samoin tuore rakka faq ja vanhat artikkelit auttanevat asiassa.

mopelo

Tarkoitus on päästä paremmin kukkuloiden päälle pohjois norjassa ja ruotsissa ja laudalla tulen alas. Kiitos vastauksista.

hauskaa matkaa

Mikko Piironen

Joo, Rakka Faq ei vielä auta, kun en ole aiheesta kirjoittanut, mutta tarkoitus olisi jotain offarivarusteista.Pitänee katsella mitä vanhasta Rakasta löytyisi ja sitten yrittää kirjoittaa vaikka tänä iltana niin saadaan keskustelu auki.Tietty jos joku muistaa hyvän threadin niin saa kertoa/pasteta.

Mikko Piironen

Jep, eli kirjoitin pienen siemenen pohjaksi keskustelulle tuohon Faqqiin. Kopsaan sen tähän, loppu FAQ löytyy osoitteesta www.iki.fi/piironen/rakkafaq.html. Faqqiin liittyvät kommentit mieluummin tänne, http://www.klak.com/rakkazalk/viewtopic.php?t=231.Näihin kahteen kohtaan liittyvät kommentit ja kysymykset kannattaa laittaa tähän threadiin.<-- CLIP -->6.2. Mitä varusteita tarvitsen offareille?

Offaripaketin koostumus vaihtelee hieman tarpeen mukaan. Joskus liikutaan vain hissien välittömässä läheisyydessä, toisinaan taivalletaan pidempikin pätkä, jolloin tavaroille asetetut vaatimukset ovat erilaiset. Jokaisen offarilaskijan pakettiin tulisi kuulua lumivyöryvarusteet ja ensiapupakkaus. Kypärää ja selkäpanssaria suositellaan. Pidemmillä reissuilla juotava on välttämätöntä!Mikäli suunnitelmiin kuuluu myös nouseminen lihasvoimin, tarvitaan sitä varten omat välineet. Telemarkkaajat pääsevät helpoimmalla, sillä skinit ja teleskooppisauvat isoilla sommilla riittävät. Suksimiehille riittää sama setti, mikäli suksissa on randositeet. Muutoin suksiin on hankittava välipalikka, eli Alpine Trekker tai Secura Fix. Lumilautailijalle on vaihtoehtona erilliset lähestymissukset tai lumikengät. Jäisiä kelejä ja muuten vain kovia paikkoja varten kannattaa varustautua jääraudoin.Jos reitille kuuluu liikkumista jäätiköllä, erittäin jyrkkiä nousuja tai laskeutumista, pakettiin on lisättävä valjaat, köydet ja hakut.

6.6. Lumivyöryvarustus

Perusvarustukseen kuuluu piippari, lapio ja sondi. Myös lumisahaa suositellaan.Digitaalinen vai analoginen piippari? Molemmilla on omat kannattajansa, usein kuulee varsinkin kokeneempien käyttäjien suosivan analogista piipparia. Aloittelijan on kuitenkin helpompi käyttää digitaalista piipparia, joten useimmat päätyvät sellaisen hankintaan. Tämä ei saa johtaa harhakuvitelmaan, että harjoittelua ei tarvita laisinkaan, vaan ensimmäisellä kerralla perusteellinen harjoittelu kokeneemman opastuksella on suositeltavaa. Tämän jälkeen vuosittainen kertaus ei ole pahitteeksi. Toisin sanoen, valitsemalla digitaalisen piipparin säästät muutaman tunnin ensimmäisen kerran harjoittelussa. Tämän jälkeen harjoituskohteen tulisi löytyä yhtä nopeasti molemmilla.Harjoittelu kannattaa tehdä seuraavasti. Etsitään alue, missä on mahdollisimman paljon lunta. Suomessa, varsinkin Etelä-Suomessa, on usein liian vähän kunnolliseen harjoitteluun, vaikka perusteiden harjoittelu onnistuukin. Tämän vuoksi harjoittelu kannattaa toistaa esimerkiksi alpeilla. Tämän jälkeen tehdään alueelle polkuja, ts. sotketaan alue siten, että etsijä ei voi päätellä silmillään, missä kohde on. Sopiva kohdealue on esimerkiksi 20x30 metriä ja etsimisen voi aloittaa esimerkiksi 30 metriä alueen reunasta. Tämän jälkeen alueelle piilotetaan yksi tai useampi piippari lähetysasennossa. Piippari kannattaa piilottaa riittävän syvälle. Tämän jälkeen aloitetaan etsiminen, josta kaveri ottaa ajan. Mitä nopeammin, sen parempi, joten myös harjoitukset juostaan siihen saakka kunnes ollaan lähellä. Digitaaliset mittarit kertovat läheisyyden metreinä, analogisessa sen voi päätellä signaalin voimakkuudesta. Harjoitukseen voi lisätä sondin käyttämisenMillainen on hyvä lapio? Yksinkertaisin vastaus on kestävä, sillä vyörylumi on useimmiten kovaa. Suositeltavinta onkin hankkia metallilapainen lapio teleskooppivarrella.<-- CLAP -->

PasMak

Kysyit siis millaiset valjaat, raudat ja hakku.

Eiköhän melkein kaikki käy.

Edullinen ja hyvä setti on esim.

Valjaat Camp Sherpa Ligt,

Raudat Camp Ice Trek

ja hakku Camp Jolly.Tai muuta vastaavaa.

Anonyymi

Tuohon FAQ:n lisäksi voisi mainita ne suksen siteisiin menevät "kovan lumen raudat", ei siis korvaamaan tavallisia jäärautoja vaan lähinnä silloin kun on niin jäistä&jyrkkää ettei skini pidä. Kapulan suomenkielisestä nimestä ei oo hajuakaan, mutta sellaiset hampaat ne on.

pnu

Rakka-faq. Siihen lyngen-kohtaanhan voisi lisätä vähän linkkejä. Esmes tuolta löytyy lisää majoituksia lyngenistä ja lähialueilta, niille jotka on kiinnostuneita:

http://www.destinasjontromso.no/overnatting.htm#lyngenNiinku myös joku saattaa olla kiinnostunu tromssan säistä, onhan sekin siinä vieressä ja aika lähellä. Löytyy myös jonkun laista vepkameraa.http://weather.cs.uit.no/

Anonyymi

Quote:
Jos reitille kuuluu liikkumista jäätiköllä, erittäin jyrkkiä nousuja tai laskeutumista, pakettiin on lisättävä valjaat, köydet ja hakut.
Muutama basic-kysymys: miten köysi kulkee parhaiten alas laskiessa? Painaa kuitenkin suht paljon joten korkean painopisteen luulisi hankaloittavan laskemista.Entä miten paljon sukset muuten hankaloittavat kiipeämistä? Eli onko järkevää yrittää mennä loivemmista paikoista vai pystyykö jyrkkiä pätkiä kiipeämään ilman että sukset häiritsevät? Ja tähän sitten liittyy myös se, että onko tekniset hakut hyvä olla mukana vai riittääkö vaellushakku?

HeMa

Anonymous wrote:
Muutama basic-kysymys: miten köysi kulkee parhaiten alas laskiessa? Painaa kuitenkin suht paljon joten korkean painopisteen luulisi hankaloittavan laskemista.
No kyllähän se köysi hiukan painaa, mutta jäätikkövaellukseen riittää hiukan ohuempikin köysi (8 - 8,5mm, esim. toinen puolikas half-ropesta), joka on siis kevyempi. Keskieuroopassa kaupitellaan vielä sopivan pituista pätkää (20 - 40m) valmiina jäätiköllä (esim. Beal Rando). Kyllä se köysi siisd sinne reppuun mahtuu, eikä se nýt niin hirveästi painoa lisää (1 - 2kg).Anonymous wrote:
Entä miten paljon sukset muuten hankaloittavat kiipeämistä? Eli onko järkevää yrittää mennä loivemmista paikoista vai pystyykö jyrkkiä pätkiä kiipeämään ilman että sukset häiritsevät? Ja tähän sitten liittyy myös se, että onko tekniset hakut hyvä olla mukana vai riittääkö vaellushakku?
Hyvillä kiinnityksillä varustetuissa repuissa sukset kulkevat kohtuu mukavasti (kunhan ne nostaa tarpeeksi ylös niin ne eivät kavutessa töki pohkeisiin). Tosin joskus (aika usein pohjoismaissa) saattaisi päästä helpommalla skinnaamalla loivemmasta kohtaa ylös, kun silloin ei tarvi säätä rautojen ja suksien kanssa.Onhan nuo alppien sikajyrkät pohjoisseinätkin noustu silloin aikoinaan nykyaikaisia vaellushakkuja surkeimmilla varusteilla. No takaisin asiaan eli jos jyrkkyyttä ei ole liika (taidosta riippuen jotain 45 - 60 astetta) tai rinne puhtaalla (ja kovalla) jäällä. Eli näin periaatteessa vaellushakulla pärjää, jos ei tarvi tehdä varmistuksia (tai ainakaan ständejä).