1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Muffi
Zermattin vai St. Moritzin alue?

Morjens,

olen ens kesänä menossa lomailemaan Milanon lähelle (vaimon sisko asuu Milanossa) ja sain hallitukselta luvan lähteä viikoksi pariksi kokeilemaan lähiseudun alppireittejä. St. Moritziin on 40 kilsaa ja Zermattiin 70 km, Niksula on liian kaukana.

Jos jollakin on kokemusta ko. seudun reiteistä esim. Piz Bernina/Palü/Monterasch tai Monte Rosan massiivista / Matterhornista, laittakaa ihmeessä listaa suosikeistanne! Itse olen lumoutunut Piz Berninan Biancogratista ja Marmoladasta tällä hetkellä...

hpal

Legendaarinen Zermatt on yliveto paikka, jos tavoitteena on huiputtaa useita nelitonnisia alppihuippuja pienellä alueella. Perille pääsee Milanosta joko Cervinian kautta Milanosta juna-bussilla tai parissa tunnissa myös Sveitsin puolelle suoraan junalla.

Sopivia reittejä voi tutkailla vaikka summitpost.org:sta tai Les Swindin jne. mainiosta Valais Alps-kirjaparista (voi tilata halvalla vaikka amazonista nyt kun punta on alhaalla). F ja PD-reiteistä selviää vähän vähäisemmällä kokemuksella, ja AD:sta eteenpäin kannanttaa harkita kun tietää vähän paremmin mitä on tekemässä. Omien kokemusten perusteella voisin Kehua huippuja kuten Dufourspitze, Dom, Rimpfischorn ja Breithorn (Traverse), joista kaikilla on hienoja PD/AD-reittejä, joista selviää loistavasti kun on opetellut jäätikkövaelluksen perusteet vaikka jollakin peruskurssilla. Se Matterhorn kannattaa ottaa suunnaksi sitten kun on vähän enemmän kokemusta, tai sitten ostaa kaupallinen opas joka varmistaa ettei tule eksyttyä reitiltä. Helpoimmat reitit (AD/AD+) ovat Lion ridge italian puolelta tai perusreitti Hörnlihutten kautta Zermattin suunnasta. Ja Matterillehan jokainen itseään kunnioittava alppihullu kiipeää joka tapuksessa jossain vaiheessa...

Suurin osa reiteistä on kiipeilykunnossa kesäaikaan tyypillisesti vasta heinäkuun alusta eteenpäin. 

Jussi H.

Molemmat suunnat on käymisen arvoisia ehdottomasti. Kuten tuossa aiemmin hpal jo totesi, niin Zermattista löytyy tietysti tosi paljon lyhyessä ajassa saavutettavia huippuja. Jos tarkoituksena on keräillä helppoja nelitonnisia, niin se on oikea suunta. Tosin jos olet yksin liikkeellä, niin railoja kannattaa vähän katella. Ei välttämättä kiva alue yksin. Siellä on sesonkiaikaan kovasti muitakin ja ruuhkaa jokapaikassa, mikä on tietysti iso miinus.

Berninan seutu on sen sijaan todennäköisesti rauhallisempaa, vaikka ei sielläkään yksin tarvi olla. Biancograt on tavattoman upea reitti ja se kannattaa mun mielestä ehdottomasti käydä kiipeemässä, jos kerran siitä olet lumoutunutkin. En ihmettele yhtään! Yksi hienoimmista alppien lumiharjanteista mun mielestä. Palulle kannattaa kiivetä jotain niistä kolmesta kivipilarista, helpoin on vasemmalla (itä), vaikein oikealla (länsi). Mieltymysten mukaan. Yks hyvä vaihtoehto vois olla vetää Bianco Italian puolen hytille yöksi (Marco e Rosa nimeltään) ja sieltä sitten seuraavana päivänä traversata Bellavistan ja Palun kaikki huiput. Perusreittiä alas Diavolezzaan. Mukava kolmepäiväinen setti. Morteratschia en oo kiivennyt, hienon näköinen mäkihän sekin on. 

- Jussi

Muffi

Kiitos vinkeistä sekä reittien että opaskirjojen kanssa,

Nelitonnisten toppaaminen ei todellakaan ole itsetarkoitus, esim. Lyngenistäkin löytyy kauniita alppireittejä joissa on yllättävän paljon vertikaalia vaikka huiput eivät ole kuin 1500 metrissä. Sen vuoksi St. Moritzin alue on ollut listallani pitkään; vaikka Bernina on ainoa nelitonninen, kehutaan muita alle nelitonnisten reittejä myös paljon.

Sain pari päivää sitten Korouomassa kaverilta kirjan Alppien nelitonnisista jossa on iso luku omistettu Valais Alpsille - hyvän näköisiä reittejä. Samassa kirjasessa Biancogratia kehuttiin sanalla sublime ja annettiin reilusti arvio yhtenä alppien unohtumattomimmista reiteistä.

Täytyypi omistaa ensi viikko kirjan lukemiselle. Mm. Saastaalin nelitonnisissa näytti olevan rutkasti potentiaalia...

SampsaJ

[quote author=Muffi link=topic=28482.msg169417#msg169417 date=1262084679]
Kiitos vinkeistä sekä reittien että opaskirjojen kanssa,
Vaucherin Wallisin 100 parhaasta erottuvat selkeästi seuraavat kokonaisuudet

Dent Blanche
Weisshorn
Matterhorn
Dent D'Herens
Ober Gabelhorn
Täshorn Dom traverse
Breithorn Younggrat


Miottin ja Gognan Berninan 100 parhaasta

Badile
Cengalo
Berninan Biancograt

Noilta mäiltä löytyy esteettisiä harjanteita jokaiseen makuun. AD:ta pitää kuitenkin kiivetä comfort levelillä.