1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
ava64003
Ylläksen uusi yhdystie - uusia offari-mahdollisuuksia?

Osaako joku hahmottaa mitä uusi maisematie tuo mukanaan? Eikös tie kulje sillä puolella tunturia, missä ei ole yhtään mitään...tien reunaa pitkin pääsee varmasti luisuttelemaan ja lykkimään näppärästi Iso-Ylläksen puolelle.

Nakke N.

Pääsee ehkä luisuttelemaan/hiihtämään iso-ylläksen puolelle, mutta ei sitä pitkin kyllä keskukseen pääse. Jos katsoo tuosta latukartasta http://www.yllas.fi/?DeptID=19030 mistä tie menee, huomaa hyvin että se viettää aika kauas keskuksesta. Edelleen jos haluat fiksusti tulla keskukselle takaisin hiihtelemällä, on helpompi reitti pikkulaen yläpuolelta, mistä sitten hiihtelee suoraan keskukselle. Ja tuon pikkulaen yli pääsee kun jaksaa esim luosukurussa kiivetä 5-10 min ylöspäin tai sitten hiihtelee sitä tietä pitkin siihen laelle ja siitä pieni haikkaus ja luisuttelu keskukselle. Muuten saattaa mennä umpihankihiihdoksi.

Toinen asia on sitten se jos joku reissaajista suostuu autolla hakemaan, silloinhan uutta helpostilähestyttävää pätkää tulee vaikka kuinka paljon.

-Snow is only frozen water-

Keimo

Näyttää tuo 718bussi kulkevan tänä vuonna uutta tietä keskusten välillä. Pysäkkejä ei varmaakaan ole uudella pätkällä mutta kyytiin saattaa silti päästä. Ylläsjärven puolelta kuitenkin pääsee ala-asemalle bussilla maisematien ja vanhan rinteisiin vievän tien risteyksestä.
Aika mielenkiintoisia laskuja luvassa.

aleksi87

Vähän menee aiheen vierestä mutta onko tullu käytyä Aakenuksella laskemassa? kartasta katsoen näyttäis että noin kolmen kilsan skinnailulla pääsis laskemaan ja ilmeisesti voi hyödyntää latupohjaa...

aaltol

Aakenustunturin moloslaelta on tullut laskettua, varsin mukavan jyrkkä ja leveä rinnehän se on. Tosin pituus nyt on vähän mitä on. Ja ainakin silloin lumi siellä oli huomattavasti parempaa kuin kellostapulissa. Taitaa olla pari astetta jyrkempikin. Latua pitkin pääsi varsin näppärästi, mutta matkaa tietysti tulee varsin reilusti, trekkereille vähän liikaakin, muistaakseni 3,5 km ekan laskun päälle. Takaisin autolle pääsee varsin vauhdikkaasti latua pitkin.

Onkos kukaan käynyt laskemassa lainiotunturilla? etenkin lumikuru kiinnostaisi. Piti viime keväänä mennä muttei sitten jaksettukaan..

niilo

Kävin murtsikoilla Lainion päällä ja liu'uttelin Lumikurun reunamaa alas.  Arvioisin, että Aakenukselta saa paremmat kyydit.

Rollohemmo

Maisematietä pitkin ei luisuttelemalla Iso-Ylläkselle pääse, sillä tie vie huomattavasti hiihtokeskuksen ala-aseman alapuolelle, kuten edellä jo mainittiin. Paras keino on jo aiemmin mainittu bussi, joka kulkee muistaakseni kohtuullisen tiheään tahtiin. Luosukuru on sinänsä hieno paikka. Lasku on helppo, mutta baana on leveä ja kerää lunta hyvin.

Aakenukselle pääsee laskemaan joko skinnaliemalla latupohjaa pitkin tai oikaisemalla metsän poikki. Jos ladunaikaisijoita on useampi, oikoreittiä kannattaa käytää, eikä matkaa taida tulla kuin pari kilometriä. Valitettavasti Aakenuksen lumiolot eivät useinkaan ole kovin kummoisia. Tunturi on niin avonainen, ettei lunta keräänny kunnolla kuin pariin kurun pohjaan.

Lainion Lumikuru on sen sijaan lumivarmempi paikka, mutta turhan loiva. Päiväretkikoteena vaellusfiiliksellä sinne kannattaa lähteä, mutta mitään elämää suurempia laskuja ei kannata odottaa. Kesängin pohjoisseinämä sen sijaan on sopivalla lumella käymisen arvoinen kohde. Sekin tosin vyöryy silloin tälläin, joten varovaisuuteen on aihetta. Vähimmällä vaivalla hyviä laskuja tosin saa Kesängin eteläreunalla, Pirunkurun (ylhäältä katsottuna) vasemmalta puolelta. Ylhäällä ehtii tehdä puolisenkymmentä käännöstä avotunturissa, ja alaosan metsikössä on hyvin tilaa ja usein myös hyvää lunta luukuttaa. Traversi Kesängille latua pitkin.

Rollohemmo
<br />----------------
<br />&quot;These are my opinions. If you don´t like them, I have others.&quot;
<br />- Croucho Marx

lunta tupaan

Maisematiehän oli käytännössä valmis jo viime kaudella siten, että sitä pohjaa pitkin pääsi luisuttelemaan paluu matkaa, joka kyllä tietä pitkin kannattaa suunnata kohti Äkäslompoloa. Jos lähtee Iso-Ylläkselle päin niin sitten kannattaa haikata Pikku-laelle ja siitä eteenpäin perinteistä reittiä kohti hissejä.
Tietä pitkin oli erittäin helppo "luistella" Äkäslompoloon ja etuna on että huipulta lähtevät laskut (esim. Luosukuru) voi nyt painaa pohjaan saakka eikä tarvitse lähteä ajamaan poikittain puolivälin jälkeen.
Viime kaudella jo vedettiin muutama tosi mukava lasku siine tielle saakka. Suosittelen, eteenkin tällä kaudella kun saattaa vielä päästä bussinkin kyytiin kun se siinä säännöllisesti kulkee.

when the hell freezes over - I'll ski there too ;o)

Fumbler

Taisi Ylläksen painetussa esitteessä olla maininta, että bussin kyytiin pääsisi offilta, eli siis maisematien varrelta. Käytännössä lienee riippuvainen kuskin fiiliksistä. Tuskin huono idea olisi yhyttää kuski keskuksesta ja sopia, että jossain vaiheessa hyppäisi tien varresta kyytiin. Osaisi kuski pysähtyä, eikä itse tarvitsisi haeskella pysäkkiä (jos siellä sellaisia edes on).

&quot;Ilossa elää pitää vaikka päivää vähemmän&quot; vanha suomalainen huoneentaulu

stubu

[quote author=Fumbler link=topic=12422.msg85281#msg85281 date=1134546133]
Taisi Ylläksen painetussa esitteessä olla maininta, että bussin kyytiin pääsisi offilta, eli siis maisematien varrelta. Käytännössä lienee riippuvainen kuskin fiiliksistä. Tuskin huono idea olisi yhyttää kuski keskuksesta ja sopia, että jossain vaiheessa hyppäisi tien varresta kyytiin. Osaisi kuski pysähtyä, eikä itse tarvitsisi haeskella pysäkkiä (jos siellä sellaisia edes on).Huomaa, että nyt on kyseessä Äkäslompolon hiihtobussi, eikä aamu kahdeksan ruuhkabussi Pasilassa. Ei se homma ole siellä ihan yhtä vakavaa kuin täällä etelässä, joten aivan varmasti kuski pysähtyy, vaikka ei niin pysäkillä seisoisikaan.

ylläsjari

Tervehdys täältä tunturista. Tarkoitus on sopia bussille joku pysähtymis paikka tuonne Luosun nurkille, lähelle siltaa, joka ylittää pienen suojelualueen. Tällä hetkellä, ennen sesonkia, vuoroja on 5 - 6 kpl päivässä ja sesonkina enemmän. Kyytiin varmasti pääsee ja hinta on tod. näköisesti tuon saman 3 ekua kuin puolenvaihto bussilla. Varatkaa siis pikkurahaa matkaan. Käykääpä vaikka www.yllas.fi sivuilla niin löydätt vuorot sieltä. Samoin offaripäiväkirja alkaa taas rulettamaan, kun jatkamme nykyisen lumetuspäiväkirjan tarinoita muilla jutuilla rinteistä ja takamaastoista. Lunta on jo suht mukavasti, mutta offareilla saattaa vähän pohjille kolista. Tulkaahan kylään.... Biggrin

M L

Hieno homma, jos tuo stopparipaikka toteutuu. Tuossa menneenä keväänä pohdittiin porukalla, että olisi ollut hienoa saada tienvarteen oikeat pysäkit, joilta kyytiin olisi päässyt useassa paikassa. Paikat olisi määrittäneet Ylläksen hemmot ja tienrakentaja olisi hoitanut loput.

Valitettavasti oltiin ehdotuksen kanssa myöhässä. Tiehallinto ei taipunut myöhässä tulleeseen ajatukseen useista syistä. Niitähän oli tietty enimmissä määrin suojelualuehomma ja rahan ylimääräinen kuluminen.  Sad Piti se kuiten yrittää liputtaa pysäkkejä erityisesti matkailunäkökulmaa mainostaen...

ylläsjari

Vielä vähän tarkennusta tuohon pysäkki ja offarilta kyytiin ideaan. 718bussihan pysähtyy muutenkin tarvittaessa, kunhan paikka vaan on turvallinen. Juttelin tuossa liikennöitsijän kanssa ja todettiin, että luosussa ei ongelmaa, kunhan laskijat nyt eivät aivan 10 metrin välein halua kyytiin. Uskonkin, että luonnolliseksi pysäkiksi tulee ainakin se itse luosun "kaivon" kohta (jossa on suojelukohteen ylittävä silta), samoin kuin maisetamatien p-paikka luosusta vähän lompoloon päin. Ja hinnaksi varmistui tuo sama kuin puolenvaihto, eli 3 ekeä. Lunta tyrkkää parasta aikaakin, joten vois olla eka luosun lasku lähellä.... Tänään kuitenkin vaihteeksi Lyngeniä kohti, eli isoimmille kukkuiloille :lol: :lol: :lol:

ylläsjari

Jaaha ja takas lyngenistä, oli muuten hyvät lumet :shock:... Tässäpä vähän tietoa tilanteesta meillä täällä Ylläksellä. Iso-Ylläksen Streetti on ollut työn alla viime viikosta lähtien ja lumitilanne näyttää suht hyvältä. Paikat viimeistellään kuntoon tämän viikon aikana ja Tapaninpäivältä on streetillä ainakin 4 boxia (pari isompaa, pari pienempää). Paikalleen saadaan myös 5 reiliä (c-pressibox, rainbow, kinky ja pari muuta). Wallride laitellaan myöhemmin, kunhan saadaan sille hyvä lumialusta alle. Eli streetti kuosissa Joululta lähtien. Lompolon puolella junnu streetti jouluna käytössä, pari pientä boxia ja useampia reilejä. Kaikki valaistut ja lumetetut rinteet käytössä (yhteensä n 20 rinnettä) tapaninpäivältä lähtien. Offarit vielä vähän ohkasilla pohjilla, mutta tilanne paranee koko ajan. Tulkaa ihmettelemään....