1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
teronuppi
key card ylläksellä?

Toimiiko Key card ylläksellä?Vai pitääkö kaivaa redanredan esille?

Nakke N.

redanredanin joutuu ottamaan mukaan. ei oo skicardihäsmäkkää siellä.

-Snow is only frozen water-

ylläsjari

Ei valitettavasti vielä käy. Ensi kaudelle Ylläkselle tulossa todennäköisesti "toisen polven" ski data-hässäkkä. Eli hypätään sitten heti kerralla maailman moderneimpaan systeemiin. Suomesta ei vielä löydy muilta. Eli vielä jojoilla, ensi vuonna pelkät etälukuportit.

khaajane

Kyllä tuota hissirepertuaarin levennystä onkin jo odoteltu. Huomenna sinne yllästelemään ja leijailemaan.  Aurinko ole valmis  8)

Kari Krändi

jurpo

Tuota gondolia on kyllä vaikea ymmärtää. Ei viittis noita telluja ottaa jalasta pois mokomalle mäelle nousun takia. Ehdottomasti olisi kannattanut laittaa mielestäni kuomullinen tuolihissi.

lunta tupaan

Ylläsjari auta meitä tietämättömiä kun kuitenkin tiedät parhaiten.
Kerropa nyt totuus Ylläksen investointien aikatauluista ja siitä mitä on tulossa. Huhuja on vuosikausia ollut tuolihisseistä ja gondoleista jne....  Itse kaipaisin nopeaa 6-hengen tuolia kuomuilla siten, että lähtö nykyiseltä Ylläsjärven ala-asemalta ja yhdellä vedolla huipulle saakka. Siihen puoliväliin kun alkaa jyrkkenemään voisi laittaa väliaseman jossa voi hypätä kyydistä tai kyytiin, mutta voisi myös jatkaa matkaa ilman pois hyppäämistä. Tälläisiä virityksiähän on alpeilla. Ei tarvitse rakentaa isoja väliasemia. Myös Äkäksen puolelle sopisi päähissin tueksi 6-hengen nopea tuoli. Ja jos oikein toiveikas saisi olla niin kellostapulille voisi siirtää jonkin noista vanhoista kapulahisseistä niin pääsisi helpommin paikan päälle. Hoidettuja rinteitä sinne ei tarvita mutta nousu-ura olisi mukava molemmilla puolilla. Ja sama ajatushan voisi toimia (ei hoidettuja rinteitä, mutta nousu-ura kapulalla) Luosukurun puolella.
Itse pidän Yllästä ylivoimaisena ykkösenä (tosin tämä hissiasia on surkeassa jamassa tällä hetkellä) ja joka vuosi tulee alppikeikkojen lisäksi käytyä kerta tai kaksi Ylläkselläkin. Taas tullaan pääsiäiseksi.

when the hell freezes over - I'll ski there too ;o)

pauliina

Rukalla on Vuosselissa se kuuden hengen kuomullinen tuoli. Se on ihan mahtava hissi, nuo sais yleistyä suomessa, täällä kun on yleensä niin kylmä että tuolihissiin meinaa jäätyä kiinni. Onko gondolilla parempi mainosarvo tai jotain vai miksi niitä himoitaan suomenkin hiihtomäkiin?

ylläsjari

Jaahah, että pitäis suunnitelmia availla. No kyllä nuo gondolihissi ja uusi päärakennus (vuokraamo, ski shop, hiihtokoulu, lipunmyynnit, ravintolat jne) ovat seuraavina suurina investointeina ilmassa. Aikataulu aikaisintaan kaudelle 07-08. Lippujärjestelmä ensi kaudelle. Jätän henkilökohtaiset mielipiteet hissityypeistä ja väliasemista ym. nyt sivuun. Virallisissa suunnitelmissa on gondolihissi, jonkinlaisena vaihtoehtona combi-hissi (jos ette tiedä käykää doppelmayr-sivuilla tutustumassa) mm Zermatista moinen combi löytyy. lähtöpaikka nyk. vuokraamosta alaspäin ja huipulle hissi vie. Korkeuseroa n 430 m, vetopituus 2100m ja aikaa menisi reilu 7 min.Lumetus ja valaistus luonnollisesti laajenee lähivuosina edelleen, niihinhän on 3 viime kautena investoitu yli 2 milj euroa. Uuden nopean hissin myötä vanhaa tuplahissikapaseeittiä voidaan sitten levittää uusilla alueille sekä länteen, että itään. Kellostapuli on osa Pallas-Ylläs kansallispuistoa, joten sinne ei hissejä luojan kiitos tehdä (skinit ja kiipeäminen kunniaan, eikös tässä jonkin sortin luontoliikkujia kuitenkin olla) Uusi portti skidatalla on koko ajan "auki", ja sulkeutuu jos ei ole validia lippua taskussa. Suunnitelmia toivottavasti virallistetaan ja infotaan lähiaikoina lisää.

lunta tupaan

Kiitos Ylläsjari tiedoista. Ei kai vaan "aikaisintaan 07-08 kaudelle" tarkoita, että hissiprojekti todennäköisesti menee 08-09 kaudella saakka? Mielestäni tämä hissiasia on kaikkein tärkein investointikohde Ylläkselle, näin laskijan näkökulmasta,  nyt kun keskusten välinen tie on kunnossa. Se kapulassa roikkuminen alhaalta ylös asti on todella ryydyttävää ja voi olla yksi ratkaiseva syy siihen, että Kittilän kentälle laskeutuva tai autolla ylös asti ajava valitseekin Levin eikä Yllästä. Siellä kun tuo laskeminen on hieman helpompaa tuon hissiasian johdosta. Itse laskut kun ovat Ylläksellä ylivoimaisesti paremmat.
Korjatkaa tämä epäkohta niin kävijämäärät lisääntyvät varmasti. Nyt jo on kaksi kylää (=riittävästi viihdekapasiteettia), hieno kylpylä (jossa on kylläkin huono palvelu), SUOMEN PARHAAT LASKUT ja hyvät väkisinhiihto mahdollisuudet (ketä sitten se kiinnostaa). Niin ja vielä yksi ehdotus kauden pidentämiseksi. Vetäkää joku noita vanhoista kapuloista sinne ylös yhdistämään huipun kautta Järveä ja Lompoloa niin ei aina tarvitse odotella viikko- tai kuukausitolkulla kurun lumitilannetta, että pääsee puolelta toiselle.

when the hell freezes over - I'll ski there too ;o)

janneki

Niin ja tehkää vielä lentokenttä. Ei oikein nappaa lennellä Kittilään kun siellä ei ole mitään nähtävää (lentokentän lisäksi). Saisko sen jo pääsiäiseksi?  Biggrin

Sama on meikäläiselläkin mieli kuin monella muulla täällä. Hissi-kuviot kuntoon ja taas kelpaa. Kyllähän nuo keskieuroopan nopeat kuomuhissit ovat aika luksusta. Käsittääkseni yhden vaihteen tuolit ovat aika "old schoolia". Jostain syystä esim. Saariselän ostajat menivät halpaan ja ostivat sinne etanavauhdilla liikuvan pakastearkun. Aika huono valinta.

-janneki-

Heavy on paskimmillaankin parasta...

Torben Korben

Ei s*atana, nyt pitää asettua "kehityksen jarrumieheksi"  :shock:. Kondomi-hissi Ylläkselle, ei voi kysyä kuin että miksi ? Ai siksi että Levilläkin
on ? Pyöriikös se varmemmin tuulessa - sehän on Ylläksen suurin ongelma. Ei siitä paljon oo apua vaikka huipulle pääsis mukavassa
lasikuitukopissa 20 m/s tuulessa ja 0-näkyvyydessä, tuskin se ensimmäistäkään turistia tuo lisää kun takas alaskin pitäsi päästä
ellei sitten halua viettää koko päivää 718-kuppilassa. Tuolihississä olis aika paljon enemmän tolkkua Ylläsjärven puolella, (Äkäslompolon
puolellahan semmoisia ei tarvita).

Helposti saavutettavat offarit (Kellostapuli + Luosu) ?? Huh huh... laiskojen touhua.  Johan se Luosukin on helposti saavutettavissa- senkun laskee maisematielle ja oottaa bussia (ja ajoittaa laskut bussiaikataulun mukaan). Onneksi tosiaankin Kellostapulille ei hissiä edes saa rakentaa. Muutenhan noilta ohvipisteiltä saatais urakalla kärrärä jos jonkinmoista "bleijaajaa" ihmisten ilmoille milloin pää auki kivikkoon törmänneenä tai käsi/ jalka poikki  :P.

Nythän Ylläs on juuri hyvä siinä mielessä että siellä edelleenkin voi laskea edes jonkintasoista offia lumitilanteesta riippuen.
Jos Pallasta ei pystytä pitämään edes auki tulipalon vuoksi ja Ylläs pilataan "kehityksellä" niin mihin sitä enää Suomessa voi mennä, kysyn vaan ! 
Suomen "hiihtokeskus-ideaalina" ja tavoittelemisen arvoisena konseptina tuntuu olevan joku Ruka, jossa pikku nyppylän juureen on onnistuttu rakentamaan irvikuva Keski-Eurooppalaisesta kylänraitista "palveluineen" joka tyydyttää koko perheen vaativatkin tarpeet. Sitä kohti pyrkiminen muissa paikoissa  panee kyllä ns. "kestov*tuttaan" , yök  Biggrin

antero
Käyttäjän antero kuva

Kiitti Torben Korben, ei itte tartte avautua kun hoidit jo homman. Ylläs mahdollisimman au naturel, toivon ma.

Vode

Combihissi? En oo ikinä kuullukaan, enkä kyllä löytäny Doppelmayrin sivuiltakaan.

Ilmeisesti tuon kybiinin mainosarvo on tosiaan isompi, kuin tuolihissin, ja niitähän nyt on joka kylässä. Hinnatkin taitaa olla aika lähelle toisiaan. Maksaa ihan törkeesti tuommoinen asemilla vaijerilta poisputoova vrt tavallinen. Vaan on ne hyviä. Kolilla taas sunnuntaina kärvistelin tuolin hitautta. Sinne vaan tuskin apuja tulee... No edes semmonen "kamppaajamatto" joka "mahdollistaa" tuolin nopeuden noston kiitos...  :shock:

Itte arvostan kyllä Alpeillakin enemmän kunnon noston omaavaa isoa nopeaa tuolia, kuin gondolia. Ei tartte säätää kamojen kanssa. Tietty eri juttu jos noustaan useempia kilsoja, mutta noiden nostokorkeudet (tuolit) pyörii siellä max. 700 metrissä, teknisesti tietty mahdollista pidemmätkin. (Saa muuten kelattua korkoa päivälle ihan kivasti, kun nostaa neljässä minuutissa rapeet 700 metriä. Ei jää ainakaan hissin vauhdista laskujen määrä kiinni.) Eri juttu tarviiko noita Suomen nyppylöillä. Ylläs tietty, kun saa nostoa 400 metriä, mutta kapasiteetti on niin hirvittävä, jotta.. Vaan hyvähän sitä on olla. Eikös ne Rukalla / Levilläkin aja niitä ½ nopeudella, jotta ihmiset ehtii istua alas ennen poisnousua?  :D

"Aina kannattaa lähteä."

lunta tupaan

Jep, jep..... On outoa toivoa, että Ylläs pidettäisiin "luonnonmukaisena" kun se ei sitä ole ollut kymmeniin vuosiin. Jos haluaa todellisessa luonnonrauhassa laskea ja skinnailla kunnolla sekä laskea "alppitason" offia pitää lähteä Kilpisjärvelle. Siellä riittää yli tonnisia huippuja sekä yli 600 metrin korkeuseroja vaikka kuinka paljon. Ylläs on hiihtokeskus siinä missä muutkin, tosin tällä hetkellä palveluissa on hieman kirittävää. Hissitoiveissa on kyse siitä, että nykytasoista keskuksen olemusta parannetaan tämän päivän vaatimusten mukaiseksi. Myönnetään, että kapulan vetäminen Kellostapuliin oli kuolleena syntynyt ajatus, mutta Luosuun ja huipulle keskusten väliin sellainen edelleen mielestäni sopisi erinomaisesti. Toivottavasti Luosun puolelle ei rakenneta koskaan hoidettuja rinteitä. Uskon, että Ylläksen pojilla on sen verran älliä ettei Ylläksestä ikinä aletakaan rakentamaan Rukan tai Levin kaltaista taajamaa. Samat palvelut ja majoituskapasiteetit voidaan rakentaan isommalle alueelle jolloin väljyys ja tunnelma pysyy parempana. Kehityksen jarruttamisessa ei ole mitään järkeä, mutta toki asiat pitää tehdä harkiten ja suunnitellusti. Ylläksen kehittyminen lienee myös taloudellisesti tärkeää koko Kittilän / Kolarin seutukunnalle. Ja mukavampihan meidän eteläistenkin on siellä vierailla kun seutukunnalla on taloudellisestikin hyvä draivi päällä. 

when the hell freezes over - I'll ski there too ;o)

Mövenpick

Itse en kanssa liputtaisi gondoolin puolesta. Kieltämättä se tuo mainosarvoa ja Levi ainakin muistanut mainostaa "Suomen ainoaa gondoolihissiä", joka ikisessä mahdollisessa tilanteessa. Tosin Levin ratkaisut kokonaisuudessaan ovat nähdäkseni tuottaneet hyvää tulosta ja tuollainen(kin) seikka ihmisiin vetoaa eli tällä perusteella hieman huono lähteä valintoja arvostelemaan. Smile

Tuossa vuoden vaihteessa Levillä olleena ensimmäinen nousu joka kerta gondoolilla, mutta sitten tellujen kanssa aika tehokkaasti tulee sitä välteltyä. Ehkä vähiten kiinnosti ottaa alhaalla suksia pois jalasta, sauvat ja sukset (kantit hanskoja viiltäen) kädessä kiivetä metalliportaita hissitasanteelle, asetella sukset koloihin (nykyiset twintipit tahdo mahtua ees niihin koloihin) ja ylhäällä sama kävely ja suksien jalkaan laitto. Nousuaika on kohtuullisen nopea, mutta kun keskimäärin siellä kabiinissa oli 2-3 henkeä, niin ruuhka aikaan ei tuo kapasiteetti kyllä päätä huimaa (henkilömäärä per tunti). Kuomullista tuolihissiä tuli ikävä... Loput hissithän Levilläkin ovat näitä ankkurihissejä, mitä Ylläkselläkin (pl. muutamat sompahissit).

Mutta en kyllä teilaa gondooliakaan kaikesta huolimatta. Mielummin sen näkisin itseasiassa Ylläksellä, kuin tuolla Levillä. Tuuli ja pakkanen, kun tahtovat kiusata siellä Leviä enemmän avarammasta maastosta johtuen. Ja rahanhan mukaan näitä suunnitelmia tehdään. Sitä eniten rahaa tuovaa lapsiperhettä ei niin paljoa kiinnosta, kuinka monta laskua saa päivän aikana tehtyä, kunhan on hyvät ja hienot puitteet ja rinteessä on mukavaa. Aktiiviharrastajat sitten kitisevät heti, kun aikaa (ja rahaa) menee muuhun, kuin siihen mäen alas laskemiseen. (Alkaiskohan kohta löytya markkinoita hiihtokeskukselle mallia "80-luvun Bulgaria", jossa hissipojaton ankkurihissi vie ylös, rinteet on hoitamatta, lumetusta ei ole ja hiihtolatuja ei ole hissilippujen hintoja nostamassa. Olemattomat kulut -> halvat hinnat, vaikka kausi toisaalta lyhyt. 30e hintaa lähentelevä päivälippu alkaa olla kohta kipurajoilla - tai siltä se köyhästä tuntuu Smile

Anonyymi

Nyt kun näitä mielipiteitä rupeaa tässä tulemaan niin viskotaan omakin markkinoille. Tuo Gondoli on mielestäni hyvä ratkaisu. Välipoistuminen/kyytiiinnousumahdollisuus vielä siihen mc-rinteen jyrkän jälkeen!!
Ja mitä tulee laskuvälineiden irroittamiseen(itselläni lauta) niin joudun silti repimään sidettä auki hissiin kuin hissiin alaasemalla ja ylhäällä taas kiinni. kyllä siihen on tottunut jo ihan hyvin. Ainut mikä arvelluttaa hankkeessa on juuri tuo tuuli herkyys. Levilläkin on ilmeisesti ollut ongelmia sen kanssa!!!
Kesä matkailun kannalta gondoli on varmasti paljon kätevämpi kuin tuoli. Gondoli lisää varmasti muutenkin vierailijoita huipulla. Vanhempien ihmisten on huomattavasti helpompi nousta gondoliin kuin tuoliin!!!
Äkäslopolon puolella ei ilmeisesti kehitystä tapahdu!Ovat olleet viimeisen kymmene vuoden aikana aika mitään sanomattomia nuo hankkeet tuolla lompolossa. Kyllä vaikka nopea tuoli silläkin puolella olisi poikaa. vaikka jokerin alapäästä huipulle. tai sitten kokonaaan uusia rinne alue!
Ja sitten niillä jotka eivät jaksa laskuvälinettä ottaa jaloistaa. Ne vanhat ankkurit kulkevat varmasti myös vielä gondolin aikanakin ylös.  :lol:

Michi

Juuri Åren hissisysteemiä testanneena sanoisin että 6 hengen tuoli, jossa on tarvittaessa laskettava kuomu, on kaikkein paras lifti. Ei tarvi irrotella tai kannella kamoja turhan takia, tuulelta on tosi hyvin suojassa ja vauhtikin oli kohdillaan. Maksaa varmasti ihan perkeleesti mutta luulis silti olevan halvempi kuin mikään gondoli.

janneko

Kieltämättä telluilijan näkökulmasta kuomullinen, nopea ja hyvillä istuimilla (siis lämpimät istua) varustettu tuolihissi olisi Ylläksellekin se paras vaihtoehto. Väliasema voisi olla myös hyvä idea, ettei tarvitsisi laskea sitä loppuosan loivaa pätkää.  Olisikohan tuolihissi jopa halvempi hankinta- ja huoltokustannuksiltaan....? Miten muuten mahtaa olla, onko gondolin ja tuolihissin (siis noin niinkuin perusratkaisuina) välillä eroja tuuliherkkyyden suhteen (joo, en tarkoita että kummassa on kivempi istua tuulella)?

janneko

- ei riemulla rajaa kun telluilla ajaa -

antero
Käyttäjän antero kuva

En halua vängätä enkä olla kehityksen jarruna, mutta mun mielestä Ylläksen yksi viehättävistä piirteistä on juuri sen - jos ei nyt luonnonmukaisuus - niin ainakin jossain määrin alkukantaisuus. Ankkurit on pitkiä, tuulet on välillä vmäisiä, mutta jos sitä ruvettaisiin kehittämään Levin/Rukan suuntaan niin aika paljon se kärsisi.
Raha tietty ratkaisee. Kun Suomen tuntureita on vähän isompi homma korottaa, niin pakosti oheispalvelut ja -tuotteet kasvavat. On se sitten gondoli tai tuolihissi, niin jää nähtäväksi, mutta jos ei tosiaan kuitenkaan sitä hissiä Kellostapulille  Blum 3

kaisuli

[quote author=t.brof link=topic=13637.msg90862#msg90862 date=1142952413]

Ja mitä tulee laskuvälineiden irroittamiseen(itselläni lauta) niin joudun silti repimään sidettä auki hissiin kuin hissiin alaasemalla ja ylhäällä taas kiinni. kyllä siihen on tottunut jo ihan hyvin. Ainut mikä arvelluttaa hankkeessa on juuri tuo tuuli herkyys. Levilläkin on ilmeisesti ollut ongelmia sen kanssa!!!Laudalta vuosi sitten telluille vaihtaneena (osaksi juuri tuosta hissihärdellistä johtuen) en kyllä alkais ottaan suksia vielä 400m nousullekaan joka välissä pois. Kummankin suksen karkuremmin aukominen ja kiinnittäminen vaatii oman ähräämisensä.. ei kiitos. Ehkä linkenin siteillä ilman karkuremmejä se ois siedettävää.

Mutta Rukalta jäi kyllä hyvä mieli kuomutuolista, Gondoliakin testanneena oon kyllä ison tuolin kannalla. Varmaan yhtälaikka näkee kuomutuolistakin ulos jos gondolistakin, hissi hidastaa kyytiin istuttaessa jne joten eipä siinä mun mielestä oo haittatekijöitä jotka ehdottomasti tuolle matkalle vaatis ennemmin gondolia. Tuolissa saa kaikki matkalaiset varmasti istua, mikä on varmasti huonojalkaiselle paras vaihtoehto. Ja eiköhän riitä että Ruka ja Levi on bilehilekeskuksia ja Ylläs/Pallas paikkoja joissa saa keskittyä hiihtämiseen, eikä tartte pelätä saavansa kännistä nuorisojoukkoa/vanhempaa hiihtäjää niskaansa hissijonossa, kuten on edellä mainituissa paikoissa sattunut - ALKOLUKKO SUKSIIN/LAUTAAN!

[hoikka eu-kissa]

Anonyymi

Pahoittelan aikaisemman vastaukseni sävyä! Itsekkin telluilla muutamia kertoja laskeneena tiedän että karku remmien ja siteiden ronklaaminen on ehkäpä hieman vaikeampaa kuin tuon laudan kanssa ronklaaminen! Respect kaikille kyykkääjille!  Pysyn silti sen Condolin kannalla, mutta eipä nuo tuolihissit haittaisi yhtään jos niitä ylläksellä olisi, ovat kyllä huomattavasti mukavempia kuin ankkurit ja varsinkin nopeampia.

Keppo

Heitänpä minäkin lusikkani soppaan, vaikka en juuri lapin keskuksissa viitsikkään käydä (lähinnä huonojen hissien ja hintatason vuoksi).

Itse pidän myös paljon enemmän nopeista tuoleista hiihtoalueella. Gondolit ovat jees lähinnä kylistä vuorille menevillä reiteillä. Tässä ylläksen hissikeskustelussa on kuitenkin unohtunut yksi aika oleellinen seikka, joka puoltaa gondolia: Väliasema. Jos hissiin halutaan väliasema (, josta voi nousta kyytiin), jonnekin nykyisten huippuhissien ala-aseman korkeudelle on gondoli käytännössä ainoa vaihtoehto. Vai oletteko jossain nähneet tuolia johon voi nousta kyytiin matkalla siten että kaikkia ei ensin pakoteta poistumaan.

Jo pelkät välipoistumispaikat aiheuttavat melkoista säätöä, jos kaikki eivät tuolista nouse vaan jatkavat eteen päin (vrt. Siviez-torttu Verbierissä). Voi vain kuvitella millainen härdelli syntyy, kun hissiin tulevat arpovat mihin kohtaa lähtöaluetta tyhjä paikka tulee. Hississä valmiiksi olevat tietysti lisäävät lusikkansa soppaan vaihtamalla paikkaa poistumis- ja kyytiin nousualueiden välissä. Eipä taitane toimia.  Ainoa vaihtoehto on siis pakottaa kaikki nousemaan hissistä ja siirtymään jonon päähän. Tämäkään ei kyllä ole hyvä ratkaisu. Gondolissa tätä ongelmaa ei ole.

Lopuksi epärealistinen idea:
Nyt kun hissejä alettiin parantelemaan, kannataisi tietenkin vetää Gondoli/tuoli ylläsjärven puolelta tunturin yli Varkaankurun pohjalle. Ylös vain välipoistumispaikat ja mutka. Näin mahdollistettaisiiin tunturin puolelta toiselle siirtyminen myös heikommalla lumitilanteella ja pimeällä. Joulua leikkiville brittituristeille voidaan myös myydä sikahintaisia eksotiikkakierroksia pimeässä tunturissa.

Mz

Edellä mainittujen seikkoijen (väliasema ja välinesäätö) takia Ylläksellä lieneen on Jarin puheistä päätellen harkittukin jossain määrin combi-hissiä, jossa on sekä kuomullisia tuoleja, että gondoleita. Näin on mahdollista alhaalla nousta kyytiin ilman välineiden poistamista ja toisaalta nousta väliasemalta gondolin kyytiin. Tuollainen virityshän löytyy uutuutena mm. Verbierissä. On varmaan vaan taas aika paljon monimutkaisempi ja kalliimpi kuin perusvaihtoehdot.

ylläsjari

Muutama kommentti. Hinnat ja tekniikka tuollaisella gonboli tai 6-hengen kuomullisella tuolihissillä tai nk. combi-hississä ovat samaa luokkaa (combin kuva http://www.doppelmayr.com/upload/prj1/products/ropeways/references/6-8-cgd%20lhybride.jpg). Ylläkselle investoinnin hinta on n 5 - 6 milj. euroa. Hissin mukanahan tulee rakentaa koppien/tuolien säilytystilat, valvomot, ylä- ja ala-asemat jne. Väliasemat luonnollisesti edelleen nostavat hintaa. Myös tuoleihin voidaan rakentaa väliasemia ja niitä jo käytössä euroopasta löytyy. Tuuliherkkyyksissä mennään aikalailla samoissa. Tuulivarmempi, kahdella vaijerilla, kulkeva gondoli (ts.  funitel) maksaa taas paljon enemmän. Tuuli ongelmat ovat yleensä suurimmat yläasemilla, joita voidaan osaksi mm. noilla rakennuksilla suojata. Gondolin puolesta luonnollisesti puhuu juuri nuo imago ja kesäjutut. Samoin käytettävyys suuremmalle asiakasryhmälle. Tulevaisuudessa myös Ylläkseltä löytyy varmasti niin tuoli- kuin gondolihissejäkin. Kuitenkaan ilman muuta kehitystä(uutta majoitusta, hotelleja, palveluja jne) ei myöskään tule uusia hissejä(lipputuloilla ei hissi-investointeja nykypäivänä kateta, kuten ei muutakaan hiihtokeskus tekniikkaa, kuten lumetusinvestointeja) joten kehitys on aikalailla välttämätöntä. Myös kasvavat ulkomaalaisturistien määrät nostavat palveluiden vaatimustasoa. Laittakaahan vaan lisää kommentteja, viesti kyllä kulkee eteenpäin.

Keppo

[quote author=ylläsjari link=topic=13637.msg90947#msg90947 date=1143023830]
Myös tuoleihin voidaan rakentaa väliasemia ja niitä jo käytössä euroopasta löytyy.Onko jossain ratkaistu väliasema muuten kuin pakottamalla kaikki hissistä pois ja jonon kautta takaisin? Jos on, kiinnostaisi tietää miten se on toteutettu.

Väliasemallisia hissejä on monessakin paikassa, mutta yleensä kaikkien on poistuttava tuolista. Sekin vielä onnistuu, että kaikkien ei tarvitse poistua, vaan voi myös jatkaa matkaa. Toisaalta myös ratkaisu, jossa väliasemalta tuoliin voi nousta, jos se on kokonaan tyhjä, lienee helppo toteuttaa (en ole kyllä nähnyt toteutettuna). Vajaiden tuolien täyttö onkin aika reilusti haasteellisempaa.

Ylläksellä mielestäni olisi aika oleellista päästä kyytiin väliasemalta, ettei laskupäivää tarvitsisi tuhlata tunkilla kallistetun lentokentän livutteluun.

Anonyymi

paksuin sormi pystyyn jarille joka jaksaa vastailla ja informoida meitä asiasta kiinnostuneita! Varmasti kaipailevat enemmänkin ihmisten mielipiteitä ja vastauksia erilaisiin kysymyksiin! Oikeanlaista kehittämistä ja vielä asiakaslähtöistä! 8)

Vode

[quote author=Keppo link=topic=13637.msg90930#msg90930 date=1143012652]
Itse pidän myös paljon enemmän nopeista tuoleista hiihtoalueella. Gondolit ovat jees lähinnä kylistä vuorille menevillä reiteillä. Tässä ylläksen hissikeskustelussa on kuitenkin unohtunut yksi aika oleellinen seikka, joka puoltaa gondolia: Väliasema. Jos hissiin halutaan väliasema (, josta voi nousta kyytiin), jonnekin nykyisten huippuhissien ala-aseman korkeudelle on gondoli käytännössä ainoa vaihtoehto. Vai oletteko jossain nähneet tuolia johon voi nousta kyytiin matkalla siten että kaikkia ei ensin pakoteta poistumaan.

Jo pelkät välipoistumispaikat aiheuttavat melkoista säätöä, jos kaikki eivät tuolista nouse vaan jatkavat eteen päin (vrt. Siviez-torttu Verbierissä). Voi vain kuvitella millainen härdelli syntyy, kun hissiin tulevat arpovat mihin kohtaa lähtöaluetta tyhjä paikka tulee. Hississä valmiiksi olevat tietysti lisäävät lusikkansa soppaan vaihtamalla paikkaa poistumis- ja kyytiin nousualueiden välissä. Eipä taitane toimia.  Ainoa vaihtoehto on siis pakottaa kaikki nousemaan hissistä ja siirtymään jonon päähän. Tämäkään ei kyllä ole hyvä ratkaisu. Gondolissa tätä ongelmaa ei ole.Väliasemallista tuolia olen nähnyt ajettavan siten, että ala-asemalla jätetään joka toinen tuoli tyhjäksi, jotka sitten ladataan väliasemalla. (Ohjelmoidaan portit asemilla päästämään vain joka toiseen tuoliin.) Toimii, voi poistua puolivälissä tai vasta ylhäällä ja vastaavasti tulla kyytiin puolivälistä. Kapasiteettia saadaan aamuruuhkaan lisää päästämällä kaikkiiin tuoleihin ala-asemalta, kun väliasemalta ei ole vielä tulijoita. (Kapasiteetin riittävyys tuskin Suomessa tulee ongelma kuitenkaan olemaan, no ehkä pääsiäisenä.) Moinen viritys on muistaakseni Obergurglissa.

Gondolissa joskus vääliasemalta kyytiin tullessa jurppii, kun on aamuruuhkan aika ja ite oot ollu ajoissa liikenteessä: 8 hengen kabiineihin kun mahtuu se 5 krapulaista...  Biggrin Tosin tommoseen tuoliin ei ruuhkassa väliasemalta sitten välttämättä pääsekään.

"Aina kannattaa lähteä."

OneCoach

Laskualueelle nopeita tuolihissejä ja laskualueiden väliin gondolit. Ei tarvii kokoaikaa sählätä suksien kanssa, vaan voi keskittyä laskemiseen. Väliasemat on taas aivan turha keksintö suomen nyppylöihin. Jos keli on niin huono ettei tuolihissiä voi pyörittää, niin on syytä hankkia joku perinteinen pintahissi. Kyllä siinä kapasitetti riittä jos keli on aivan karsea, ja väliasemiakin on helppo tehdä. Eri juttu on sitten jos hissi rakennetaan muun kuin laskettelun takia, tällöin voi olla ihan mukava päästä mäenpäälle myös ilman suksia. Tavallinen tuolihissi, mikä ei hidasta perillä on aika v-mäinen jäädä kengillä pois kyydistä, varsinkin jos on nautittu sisäistä puuduketta.

tiki

[quote author=teronuppi link=topic=13637.msg90969#msg90969 date=1143033088]
Ainakin Verbierissä olen ollut tuolihissin kyydissä jossa oli väliasema, jossa ei ollut pakko poistua.Hissi oli samanlainen "pudottava"kuin Rukalla, väliasemalla vauhti hidastui ja pääsi poistumaan/kyytiin.Poistumaan pääsee monessakin paikassa mut ei kyllä pääse missään keskeltä kyytiin tuolihissiin... Ei edes verbierissä.

En usko ennenku nään ja kun nään ni en usko silimiäni...

Jasu

[quote author=teronuppi link=topic=13637.msg90983#msg90983 date=1143039139]
Muistelen  että Siviezissä oli tuoli jossa pääsi keskellä kyytiin...aikaa on tosin tovi kulunut kun siellä olin.Oikaiskaa jos/kun olen väärässäSaattaa siihen kyytiinki päästä jos oikein yrittää mutta sen väliaseman tarkoitus on lähinnä pois jäänti. Väliaseman jälkeen on tasamaata joten ne jotka laskevat takasiin Sivieziin jäävät välissä pois. Hissi jatkaa Tortiniin.

Fight the anti-rock conspiracy.<br />Support real rock ´n´ roll.