1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Anonyymi
Lumivyöryvarusteiden vuokraus

Tarkoituksena olisi lähteä ensi keväänä laskemaan offaria pohjois-lappiin / norjaan, ja pitäisi ainakin piipparit saada vuokralle, kun niin suolaisen hintaisia ovat. Onko kenelläkään tietoa piippareita kohtuuhintaan vuokraavista yrityksistä / yhdistyksistä ?

andermat

Jotkut firmat on ainakin aikaisemmin vuokrannut (jyväskylässä exit) sekä lasketteluseurat, vapaa sellaiset. Joten, ei kun liitymään vapaalaskijoihin, sitä kautta saa lisäksi paljon hyvää tietoa esim lumivyöryistä kurssien kautta.
(Esimerkiksi sen, että pelkästä piipparista ei ole paljoakaan iloa, :lol: toisaalta onhan se aika näyttävä peli after skissä...)

"it`s never too late to have happy childhood"

Anonyymi

Näytti noilla vapaalaskijoilla olevan melkein kaikki vermeet menossa niihin aikoihin kun olisi reissuun tarkoitus lähteä. Tiedän kyllä ettei pelkällä piipparilla tee mitään. Tarkoitin vain sitä että piipparit on hieman liian kallita yhtä reissua varten ostettavaksi. Sondit ja lapiot ovat huomattavasti halvempia, ja lumikengät tulee jokatapauksessa mukaan jo nousujakin varten. Ja siellä minne meillä on tarkoitus lähtä, ei ole afterskitä. Ideana on lähteä keskelle erämaata telttamajoituksessa  Smile Ja sitäpaitsi aloittelijoina emme aio suunnata kovin jyrkille rinteille ja ajankohta on [edit]huhtikuussa[/edit], joten lumivyöryriski tulee todennäköisesti olemaan mitättömän pieni, mutta kaikkeen pitää varautua...

Mikbo

... Tuskin nuo vyöryriskit ihan mitättömiä tuossa maaliskuussa on. Ainakin aika huono lähteä ennakoimaan tässä vaiheessa. Ennusmerkit povaavat tietenkin hienolumista talvea pohjoiseen.

beisik

Moi,
Suomenladulta sai ainakin osa meidän porukasta viime keväänä vuokrattua sikahintaan vyörysetin (tais olla 60 euroa viikko).
Yks mistä vois kysyä on esim. skipoli jos sinne pääsisi liittymään. Heillä on ainakin jäsenille vuokrakamoja.

Itse muuten oltiin nyt maaliskuussa pohjoislapissa ja norjassa laskemassa ja norjan puolella kyllä ihan loivissa rinteissäkin oli selkeitä vyöryjälkiä. (Ekaa kertaa mekin oltiin, niin kyllä sitä tietty ihan loivimpia tuli mentyä varman päälle.)

Tossa muuten kuvana yksi tuollainen vyörynkruunu esimerkiksi hattevarrin juurelta suhteellisen loivasta kohdasta...

Anonyymi

tämä on ihan täyttä mutua, ja kuva on aika epäselvä, mutta minusta tuo näyttää lähinnä romahtaneelta lumikielekkeeltä, ei varsinaiselta lumivyöryltä  :? joku lumiekspertti voisi heittää oman arvionsa asiasta...

Keppo

Yksityishenkilöiltäkin voi kamoja saada vuokrattua, kunhan kyselee esim. sopivalla Relaan palstalla. Tosin tähän aikaan vuodesta monen omat suunnitelmat ovat vielä sen verran auki, että varmoja lupauksia voi olla vaikea saada. Myös kaverisi kaveri saattaa tietää jonkun joka on halukas lainaamaan settiä sopivaa korvausta vastaan, joten korvat auki vain.

Oman setin hankintaakin kannattaa harkita, ellei vuokrakamoja saa kohtuuhintaan. Loppujen lopuksi setti on aika halpa esim. suksiin verrattuna, jotka ovat luonteeltaaan kulutustavaraa.

Fjalle

Käy katsomassa http://www.relaa.com/index.php?topic=12002.0

Milloin olet muuten lähdössä reissulle?

Anonyymi

Reissun ajankohdasta ei vielä ole 100% varmuutta mutta todennäköisimmin huuhtikuun toisella viikolla lähdetään, JOS ylipäätään lähdetään, sekään ei vielä täysin varmaa ole  Smile Kunhan vähän teen ennakkotiedusteluja.

edit: Toisessa viestissäni mainitsemani maaliskuu siis virheellinen, sattui joku ajatusvirhe

harppa

[quote author=RistoReipas link=topic=15085.msg99900#msg99900 date=1156856142]
tämä on ihan täyttä mutua, ja kuva on aika epäselvä, mutta minusta tuo näyttää lähinnä romahtaneelta lumikielekkeeltä, ei varsinaiselta lumivyöryltä  :? joku lumiekspertti voisi heittää oman arvionsa asiasta...Ensiksikin Murphyn laki on hieno asia...taino hieno ja hieno, mutta jos sanoo että on niin loivaa ettei vyöry niin varmasti vyöryy Smile
Toiseksi eikös mäet just äkäsimmin vyöry semmosissa "ei nii hullun jyrkissä" mäkkiissä.
Anteeksi vieraisiin pöytiin huutelu.

Jake Best è un freerider radicale

matti

Harppa: "...Toiseksi eikös mäet just äkäsimmin vyöry semmosissa "ei nii hullun jyrkissä" mäkkiissä."

Juuri noin, suurin vyöryriski on 35 asteen jyrkkyydessä. Määrällisesti ihmisiä kuolee paljon enemmän pikkuvyöryissä kuin isojen rinteiden laajoissa ilmiselvissä vyörypaikoissa. Sopiva maastoloukku, Suomen Lapissa tyypillisesti kapea kurunpohja, niin ei tarvita kuin kuorma-autollinen lunta hautaamaan tappavan syvälle.

Piipparin, sondin ja lapion (Suomen Latu Töölönlahti vuokraa) mukana kantaminen on tärkeää JOS joutuu vyöryyn, mutta olennaisinta on sellainen reitinvalinta, että ei niihin joudu. Varusteisiin kuuluu siis kartta, ja korkeuskäyrien lukutaito (tai -viivoitin), jolla jo etukäteen löydät suunnitellulta reitiltä vyöryalttiit yli 30-asteiset rinteet.

Anonyymi

Ehkä mitätön oli vähän huono sanavalinta kuvaamaan tuota lumivyöryjuttua, Smile totta kai riskit tiedostetaan ja niiden varalta varustaudutaan, enhän muuten tätä ketjua olisi aloittanutkaan. Järkeä saa myös tottakai käyttää laskupaikan valinnassa. Mutta on se vähän niinkin, että laskettelemaan sinne mennään eikä lumivyöryjä varomaan. Turha harrastaa mitään urheilulajeja jos aina haluaa maksimaalista turvallisuutta, silloin ei kannata lähteä neljän seinän sisältä. Tämä ei siis tarkoita sitä että haluaisin ottaa älyttömiä riskejä, ajattelin kyllä pysyä hengissä reissun ajan, mutta liikaakaan ei kannata murehtia. Sattuu sitten jos jotain on sattuakseen, sitten vaan toivotaan parasta ja tehdään mitä tehävissä on. Olen kyllä tutustunut tähän lumivyöryaiheeseen. Tottakai nyt on huono vielä sanoa yhtään mitään kun riski kuitenkin riippuu niin paljon keleistä ja lumen rakenteesta, sen tietää vasta sitten paikan päällä.

Ja ihan mielenkiinnosta: miten tuo arvioni tuosta kuvasta liittyy murphyn lakiin yms. harpan juttuun ? Ja se muuten on romahtanut tuulen kasaama lumikieleke...

beisik

Jep, kyllähän tossa mun kuvassa toi lumimassa on kylläkin enemmänkin ehkäpä romahtanu kuin vyörynyt (eli siinä mielessä aika köpönen kuva :lol: ),
mutta pointtina oli vaan se maaliskuun lumenmäärä ja sen mahdollinen vyöryminen.

Toisaalta se usein on varmastikin niin että hyvillä lumilla on aina hauskinta mutta usein myös samaan aikaan on kohonnut riski.

Mutta hyvä että on hommat on tiedossa, eli toivottavasti saatte kamat vuokralle ja hyviä laskuja keväällä!

(p.s. saako kysyä mihin suuntaan aiotte mennä? Itelläkin on taas keväällä porukalla mietinnässä joku reissu ehkäpä lyngeniin/tromssan alueelle)

Anonyymi

Ei vielä ole mitään tietoa mihin lähdetään. Käsivarteen tai norjan puolelle todennäköisesti. Ehdotuksia otetaankn vastaan. Pitäisi vaan olla aloittelijallekkin sopiva kohde. Onko muuten tietoa missä voisi katsella norjan maastokarttoja ilmaiseksi netissä, siis jonkinlainen norjalainen vastine karttapaikalle ?

beisik

[quote author=RistoReipas link=topic=15085.msg100228#msg100228 date=1157368765]
Onko muuten tietoa missä voisi katsella norjan maastokarttoja ilmaiseksi netissä, siis jonkinlainen norjalainen vastine karttapaikalle ?Täältä saa ihan kohtalaisesti katottua maastoja norjasta.
http://ngis2.statkart.no/norgesglasset/default.html

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

Eihän toi kuva mitenkään liian selkeä ole, mutta kyllä toi ihan laattavyöryltä näyttää.

Kim Öhman
Käyttäjän Kim Öhman kuva

[quote author=RistoReipas link=topic=15085.msg99900#msg99900 date=1156856142]
tämä on ihan täyttä mutua, ja kuva on aika epäselvä, mutta minusta tuo näyttää lähinnä romahtaneelta lumikielekkeeltä, ei varsinaiselta lumivyöryltä  :? joku lumiekspertti voisi heittää oman arvionsa asiasta...Ei tossa kylläkään mitään kielekettä ole. Edellisen kirjoittajan opetuksen perusteella sanoisin että toi mäentaite on aiheuttanut kerroksiin jännitettä jonka seuraksena on pieni vyöry irronnut.

Anonyymi

[quote author=kimmenn link=topic=15085.msg100233#msg100233 date=1157372482]
Ei tossa kylläkään mitään kielekettä ole.Ei siinä kielekettä (kieleke ehkä vähän huono sana kuvaamaan) enää olekkaan, ollut kyllä joskus mutta kuvassa jo romahtanut  :lol:
Katsos tuuli kasaa lunta tuollaisen nyppylän suojan puoleiselle rinteelle (eikä tarvita tuultakaan, satanutkin lumi voi toki valua tuolla tavoin) ja sitten kun sitä kasaantuu tarpeeksi, niin se lopulta romahtaa. Se nyt on ihan makuasia haluaako tuollaista 6 metrin valumaa kutsua vyöryksi.  Sitäpaitsi laattavyöry vaatii sen, että lumessa on kerroksia esim. tiiviin, pakkautunenn lumen päälle sataa kerros tuoretta lunta, joka voi tiivistyttyään (puuteri ei muodosta laattoja) lähteä valumaan pakkautuneen lumen päällä laattoina niinkuin liukumäessä (mahtava kielikuva  :D). Tuossa kuvassa sellainen rajapinta (vanhan tiivistyneen lumen ja tuoreen puuterin) on selvästi näkyvillä, mutta päällä oleva lumi on sen verran puuteria, että se ei muodosta laattoja, joten nimitys laattavyöry on kyllä tässä tilanteessa väärä. Oikeaa suomenkielistä nimitystä en tiedä mutta englanniksi löysin seuraavan: "sluff" joku tietävämpi suomentakoon. 

Sori nyt tämä näsäviisastelu, ei tarvii vetää hernettä nenään. (olen vain mistään mitään tietämätön lukiopoika, jonka tähänastiset kokemukset lumivyöryistä rajoittuvat vain surffailuun virtuaalipuuterissa (onneksi :))

edit: löysin tällaisenkin http://www.avalanche.org/~lsafc/TUTORIAL/TYPES.HTM siellä voi käydä virkistämässä lumivyörytyyppitietouttaan

Anonyymi
jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva


Mä edelleenkin olen vähintäänkin melko vahvasti sitä mieltä että tuossa kuvassa näkyvä "valuma" on pieni släbi eli laattavyöry. Släbejähän voi nimittäin muodostua hyvinkin pehmeästä lumesta, siis ihan sellaisestakin josta voi vaikka kävellä läpi ilman isompia hankaluuksia.

Tossa kuvassa, vaikka se epäselvä onkin, näkyy kohtalaisen selkeä n 20-30 senttinen, ehkä paksumpikin, murtumalinja, ja se on niin selvä laattavyöryn tunnusmerkki että jos sitä ei tunnista täytyy olla joko sokea, tai sitten mistään mitään tietämätön lukiopoika, joka ei ole lumivyöryjen kanssa ollut tekemisissä muuten kuin virtuaalisesti Smile

Sluffia toi ei ole nähnytkään. Sluff on tietyntyyppinen irtolumenvyöry, ja siitä ei tollasta murtumalinjaa jää.

Ilmeisesti tarkoitat tolla kielekkeellä lumilippaa (tai räystästä, ihan miten vaan. englanniksi cornice), mutta siitä tossa vyöryssä ei ole kyse.

tollasta kuuden metrin valumaa voi sanoa ihan miksi hyvänsä, kunhan vaan tiedostaa että sopivassa paikassa se voi olla hengenvaarallinen.

Suosittelisin RR sulle aika vahvasti sitä että jos/kun sinne Norjaan tai minne  hyvänsä menet, niin hommaat itsellesi jonkun asioihin oikeasti perehtyneen opettajan neuvomaan hommat käytännössä.

Kim Öhman
Käyttäjän Kim Öhman kuva

Ja kannattaa opetella käyttämään niitä vuokravehkeitä ennen ku maastoon lähtee.

Anonyymi

[quote author=jjhenttonen link=topic=15085.msg100301#msg100301 date=1157443181]
Tossa kuvassa, vaikka se epäselvä onkin, näkyy kohtalaisen selkeä n 20-30 senttinen, ehkä paksumpikin, murtumalinja


Pitää paikkansa että siinä tuollainen murtumalinja on, mutta se ei tarkoita että jos laattavyörystä jää tuollainen niin kaikki muutkin vyöryt joista jää samanlainen murtumalinja ovat laattavyöryjä. Mistä tahansa vyörystä voi jäädä tuollainen, kunhan lumi on niin tiivistä ettei se romahda. Sitapaitsi noin loivassa rinteessä ei minkäälainen laatta voi lähteä liikkelle, koska alarinteessä, huomattavasti loivemmassa rinteen osassa oleva lumi tukee sitä, joten laatta romahtaisi välittömästi kasaan. Tuossa kuvassa olevasta rinteestä lumi on romahtanut kasaan "itsensä päälle" jos siinä on joku laatta ollut, niin se on liikkunut korkeintaan 2 cm ja hajonnut. Ihan makuasia miksi tuota kutsuu...

[quote author=jjhenttonen link=topic=15085.msg100301#msg100301 date=1157443181]mistään mitään tietämätön lukiopoika, joka ei ole lumivyöryjen kanssa ollut tekemisissä muuten kuin virtuaalisesti
Etsippä sivistyssanakirjasta kohta itseironia ja lue se hiljaa itseksesi...

[quote author=jjhenttonen link=topic=15085.msg100301#msg100301 date=1157443181]
tollasta kuuden metrin valumaa voi sanoa ihan miksi hyvänsä, kunhan vaan tiedostaa että sopivassa paikassa se voi olla hengenvaarallinen.
Kyllähän sitä voi hukkua vaikka ämpäriin... eriasia kuka on niin tyhmä että työntää päänsä sinne.

[quote author=jjhenttonen link=topic=15085.msg100301#msg100301 date=1157443181]
Suosittelisin RR sulle aika vahvasti sitä että jos/kun sinne Norjaan tai minne  hyvänsä menet, niin hommaat itsellesi jonkun asioihin oikeasti perehtyneen opettajan neuvomaan hommat käytännössä.

Kiitoksia vain hyvästä neuvosta, mutta tykkään opetella asiat kantapään kautta.

Anteeksi nyt että tiedän paremmin, ei tarvi edellenkään vetää herneitä nenukkaan...