1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva
Lyngen-Tamok lumitilanne

on aika hyvä. Lyngenissä meren tasolla n 20-40 cm ja ylhäällä erittäin hyvin. Esim Lakselvtindanen kaikki peruslinjat ovat, ja haastavammistakin iso osa lienee jo laskukunnossa, Ellendaltindenin kuru oli täynnä, Middagstinden näytti ihan järjettömän hyvältä ja niin edelleen.

Tamokissa laakson pohjalla (200-250 m korkeudella) lunta on hiukan reilu metri, ja ylempänä tietysti paljon enemmän. Esmees Mustikka oli ihan superhyvä!

Päivät on toki lyhyitä mutta kyllähän sitä hyvin ehtii sen minkä jaksaa, etenkin Tamokissa missä lähestymiset on aika lyhyitä tai niitä ei ole ollenkaan...

Eli jos on mahkuja matkustaa niin nyt kannattaa mennä, koska tuolla päin satoi juuri n 30 cm sitä itseään.

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

Viikonlopun raporttia noilta nurkilta pyörineiltä:

Lyngenin Lakselvdalenin Middagstindillä puurajan yläpuolella suurilta osin tuulenpieksemää korppua. Siis tielle päin olevalla tunturinkyljellä. Puurajalta alaspäin hyvää pehmeää lunta.

Tamokin Blåbaerfjelletillä etupäässä pehmeää 10-30 cm.

Henkka

Lumitilanteesta majoitustilanteeseen eli vuokraako Aadne ihan mielellään ja aktiivisesti sitä "ampumarataa" halukkaille laskijoille?

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

Eli sitä Husetia? Tjaa-a. En tiedä. Mutta varmaan kannattaa kysyä.

Me vuokrattiin Aadnelta yks toinen talo, siis perus omakotimökki, ja se oli aika jees. Eikä hintakaan ollut liian kova, eli kait samaa luokkaa kuin Huset. Erona se että meillä oli 100 kanavaa telkkarissa, mukaan lukien extreme channel ja aikuisten kanavat.

Meillä uusimpana hullutuksena oli laskea lyhyempiä pätkiä useita samana päivänä. Toisin sanoen käytiin lumisadepäivänä parissa eri n 150-200 m korkeassa metikössä tekemässä useampia nousuja. Metsälaskun laatu yllätti positiivisesti, etenkin Melkeraksla nimisessä mestassa oli todella kivoja pätkiä. Droppeja sun muuta hauskaa. Tollasia sitten tietty bongailtiin enemmänkin, ja hyviä mestoja tohon touhuun Tamokista löytyy ehkä viisi tai kuusi.

Andythedude

Mustikka rokkaa ja jos sattuu pääsemään keltaiseen husetiin, niin paras nukkumapaikka löytyy television edestä! Adult Channel alkaa pyörittää ohjelmistoaan viimeistään 00.00. Kannattaa myöskin varmistaa laskemaan lähtiessään, että lumikengät on repussa kiinni kunnolla, tai jos ei ole niin pidä huoli ettei kyseessä  ole lainassa olleet lumikengät...) Myöskin Tromson mörköluolat ovat tarkastelun arvoisia paikkoja  jos aikaa riittää, niissä pyörii mielenkiintoisen näköisiä goottityttöjä ... 8)

Henkka

Toi Keltainen talo on varmaan hyvä teille pornon ystäville. Mä tykkäsin tosta Husetista, jossa pystyi iltasella harrastamaan palloilulajeja sisätiloissa.
:shock:

Kim Öhman
Käyttäjän Kim Öhman kuva

Puhumattakaan 1000 litran alumiinikattilasta josta näppärä mies saa hyvän lämpöpatterin.

Henkka

Kimmen hei, mulle jäi epäselväksi: Kylpikö Ville siinä kattilassa?

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

Aadne meinaili että huset on jees, jos jengi joka majoittuu siihen on hiukan isompi kuin parin kolmen hengen porukka. Iso talo, isot lämmityskulut.

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

Nyt sieltä tuli viestiä että siellä olis joku 7 hlön talo hintaan 700 nok/yö. Pitäis olla ihan ok perusmökki. Aika samaa hintatasoa kuin tietyt mökit Lyngenissä.

Lunta on taas tullut lisää! maallikon (=ei laskija) mukaan puuteria on puoli metriä. Ja lisää on kuulemma luvassa seuraavan parin kolmen päivän aikana. Jos asuisin pohjoisessa jossain Tornio-Rollo linjan yläpuolella, lähtisin viikonlopuksi tonne.

Terola

[quote author=jjhenttonen link=topic=16816.msg113037#msg113037 date=1169671468]
Nyt sieltä tuli viestiä että siellä olis joku 7 hlön talo hintaan 700 nok/yö. Pitäis olla ihan ok perusmökki. Aika samaa hintatasoa kuin tietyt mökit Lyngenissä.

Lunta on taas tullut lisää! maallikon (=ei laskija) mukaan puuteria on puoli metriä. Ja lisää on kuulemma luvassa seuraavan parin kolmen päivän aikana. Jos asuisin pohjoisessa jossain Tornio-Rollo linjan yläpuolella, lähtisin viikonlopuksi tonne.Ei olis pahakaan vaihtoehto. Pitäs yrittää ennen maaliskuun loppua päästä käymään. Kauden lopuksi on jo aika hyvä rytmiryhmä lähdössä sinnepäin lopettajaisiin. Vois käydä katteleen paikkoja ennen sitä, vaikka onhan porukassa vissiin jo "konkareitakin".

Tero Luoma-aho

Kim Öhman
Käyttäjän Kim Öhman kuva

[quote author=Henkka link=topic=16816.msg112870#msg112870 date=1169539950]
Kimmen hei, mulle jäi epäselväksi: Kylpikö Ville siinä kattilassa?Taisi jäädä haaveeksi kun eihän sitä kattilaa saatu siirtymään.

Talo on tosiaan iso ja sinne mahtuu heittämällä isokin lössi. Ymmärrän hyvin että jos siellä majailee pari kolme jäbää niin
ei ole kannattavaa toimintaa Arskalle.

Onko tietoa missä päin se "uus" mökki on?

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

Uus mökki on jossain laakson eteläpäässä, eli siinä Hatun lumivyöybaanan huiteilla. On siellä muitakin etupäässä tyhjillään olevia taloja, ja tod näk niistä saa tietoa joskus lähitulevaisuudessa...

Henkka

Vinkkinä: Jospa ne laittaisi vaikka HUAS:sivuille tietoa näistä mökeitä, joita voi vuokrata. Meilläkin perhe ja tuttavaperheitä lähtisi tonnepäin jos mökkejä olisi paremmin (lue: helpommin) tarjolla. Nyt vaimot vuokrailee hiihtolomille kelomökkejä jostain Luostolta - ei paljon naurata.

kaamos

[quote author=jjhenttonen link=topic=16816.msg113037#msg113037 date=1169671468]
Lunta on taas tullut lisää! maallikon (=ei laskija) mukaan puuteria on puoli metriä. Ja lisää on kuulemma luvassa seuraavan parin kolmen päivän aikana. Jos asuisin pohjoisessa jossain Tornio-Rollo linjan yläpuolella, lähtisin viikonlopuksi tonne.Lunta on tullut ja tulee lisää koko ajan. Mutta kun se on tullut kovan tuulen kanssa niin eipäs liene herkkua vuorilla olla. Näkyvyys mitätön ja vyöryjä tulee. Eilen vyöry Djevelberget Krokenin laskettelurinteiden tuntumassa, ketään ei ilmeisesti kuitenkaan jäänyt vyöryn alle.

Tämmöinen sää tällä hetkellä. Ja lunta on vajaa metri.

Nyt kuivaa kyyneleet ja ryystä räät<br />Et kuollut vielä tänäänkään

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva


Aadnen terveiset Tamokista:

On thursday it rained for some hours, and it pressed the snow 20-30 cm down.  After that it has been snowing every now and then here by my house. Total snowdepth is still bit over one metre, with the top 20-30 cm cold powder. Very nice! Both in Hattavarre and a little east of my house it has been snowing more, some places twice as much. This situation occurs when the weather is more from north than north west.

I could see a lot of small avalanches up on both BBH and 7 today.

So, skiconditions are super, and forecast is telling about some more snow, 15-30cm for the next two days. Later on very nice weather with southern winds = no wind in Tamok...

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

Ja nyt näin:

Last 24 hours we have got 50 cm of snow, and the overall depht is 140-150 at the moment.

The photo was taken 10 a clock this morning and since then it has snowed 15-20 cm.

The road is closed down in the ice area and it will be at least until tomorrow.


Tota Aadnen kuvaa en tähän liitä, mutta siinä oli autojen päällä jotain 20-30 cm suht hötön näköistä lunta.

kaamos

Viikonlopun dumpista voi kattoa kuvia täältä.

Nyt kuivaa kyyneleet ja ryystä räät<br />Et kuollut vielä tänäänkään

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

Ja tuota Aadnen kuvaa voi katsella arctixin sivuilla www.arctixtamok.com

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

Lumisade on lakannut ja keli on ns all time. Päivitin Arctixin etusivun kuvan. Ihan kivan näköinen...

markkuj

Lumiraportteja vois kohta alkaa täydentää viimesiä Arctixtamokin vyörykuvauksia vähän tarkemmilla vyörytilanteilla. Näillä lumitilanteilla lumen stabiilius eri alueilla ja eri puolilla vuoria mietityttää ainakin mua paljon enemmän kun lumen määrät. Eli lyhyesti vaikka minkä suuntasilla rinteillä tilanne huonoin/paras.

Tuliko nämä tammikuun lopun lumet kovan tuulen kanssa? Jos niin mistä tuuli?

Kiitti!

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

Tuolla tulee lumet joko luoteesta tai pohjoisesta. Eli sieltä suunnalta tuulee kun tulee lunta. Sitä miten kovaa tuuli on ollut on vähän vaikea sanoa kun ei sitä mitenkään mittailla. Aluehan on karkeasti muutaman sata neliökilometriä iso, ja vyörykuvaukset on parhaimmillaan noita mitä ne on, kun niitäkään ei juuri kukaan kummemmin tarkkaile. Eikä myöskään mitään evaluaatiota tehdä sen suhteen että missä millaistakin on. Paljo tuota parempaan ei pystytä toistaiseksi. Ainakaan täältä Helsingistä käsin (eikä Aadnekaan ehdi lumipalvelukseksi muuttua, kun sen pitää olla metsässä kaatamassa puita:)

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

asennettiin sääpalikka tonne www.arctixtamok.com sivujen Tamok osioon. Ja kaipa se vielä pistetään myös sinne news osioonki, ku säätilahan se kai kuiteski on ykkösuutinen näissä kuvioissa.

käykää tsiigaas jos kiinnostaa. Himmeän kehitystyön tulos. no joo, mutta on siitä ehkä jotain iloa jollekulle...

Kuva on ainakin kiva, nätti valo ja komea maisema.

markkuj

No mutta tosta sääpalikastahan voi itse katsoa millasia tuulia alueella pyörii. Ei niillä tarkoilla lukemilla ole väliä, vaan just tollanen taso riittää.

Mää oon ainakin pitänyt sellasta yksinkertasta nyrkkisääntöä että alle 10 m/s yleistuulet ei pääse lumia pahasti pilaamaan ja vyöryttämään oikein missään vaikka kuinka ois sola tai laakso mitä pitkin rinteelle vähän kovempana puhaltais. Jos sellasia yleistuulia ollut niin rinteen voi valita aika vapaasti ja hyvää lunta löytyy yli viikon edellisestä dumpista.

Vastaavasti reippaasti yli 10 m/s yleistuulet tekee tuhoaan jossain vaikka kuinka ois vuortakin tuulensuojana. Lähinnä tulee korppua sopiviin paikkoihin ja helpommin vyöryviä irtokerroksia jonnekin muualle. Paskaa lunta muutamassa vuorokaudessa isonkin dumpin jälkeen. Jos sellasia yleistuulia ollut niin menee tarkemmaksi että löytyy rinne missä ei oo korppua ja lumi silti stabiilia. Tolloin pitää kikkailla tuulenpuolen korppurinnettä tai korppuharjannetta ylös ja laskea suojanpuolella alas toivoen että lumi pysyy rinteessä.

Hankalimmaksi menee jos about viikon ajalla on ollut kovia tuulia monesta eri suunnasta ilman uutta lunta. Onneksi aika harvinaista. Eikä se sikäli hankalaa ole että sillon voi suosiolla luottaa tsägään kun mitään muuta ei ole tarjolla ja painua ihan mille rinteelle huvittaa.

Tolla alueella Tromssa on vähän tuulien suhteen ankarammassa paikassa lähempänä merta ja vailla korkeampien vuoririvien suojaa. Mää oon aina ennen omia reissuja kattonut viikon ajan Tromssan tuulet ja kirjannut ylös. Siltä pohjalta tehty ennuste korpun ja pehmeen suhteen rinteillä on pitänyt aika hyvin paikkansa Lyngenissäkin vaikka välimatkaa reilusti. Jos on tullut yllätyksiä ne on ollut positiivisia kun Lyngenin mestoilla on tuullut Tromssaa vähemmän ja lumi onkin ollut korppusivuillakin odotettua parempaa. Tuulen suunnat on jopa Kilpisjärvellä yleensä aika samat kun Tromssassa tai Lyngenissä. Eli Kilpisjärven tuulitiedoistakin saa ennustetta vähän väännettyä.

Viimevuosina reissut tullut tehtyä pakkasaikaan niin saa lumitilanteet selville pelkkiä tuulia seuraamalla. Keväällä hankalaa kun pitää ennustaa tuulten lisäksi missä lämpö ja aurinko on päässyt tekeen tuhojaan.

Tällä kertaa taidan ottaa ennen omaa reissua Tromssan tuulien lisäksi ylös noi Arctixin sivujen Tamokin tuulet.

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

Tromssan yliopistolla on loistava sivu sään seuraamiseen. Kaikki olennainen tieto löytyy ja sitä on niin pitkälle taaksepäin kuin vaan jaksaa kaivaa. Siellä on myös siistejä time laps videoita.

http://weather.cs.uit.no/

storfjord webcam joka sijaitsee furuflatenissa jeesaa myös aika paljon:

http://kamera.rasteby.net/

tosin toi pykii aika usein.

sanoisin että noiden kahden ja arctix sivun sääpäivityksen kanssa saa aika hiton hyvän yleiskuvan siitä missä tuolla mennään. Arctixin säätä päivittää Aadnen faija, joka raportoi tiedot norjan sääpalveluun, eli tieto on öbaut niin hyvää kuin se voi olla.

markkuj

Erinomainen raportti sivuilla, kiitos! Kuitenkin tarkentava kysymys:

Tarkoittaahan Aadne termillä "west to east facing slopes" itärinteitä? Eli itärinteet vyöryilevät nyt Tamokissa. Niin minä termin ymmärrän.

Pieni epäilys kuitenkin heräsi kun olisi kuvitellut reippailla luoteistuulilla tulleen lumen tehneen tuulen puoleiset länsirinteet suojan puolen itärinteitä hazardimmaksi. Eihän suojan puolella tarvitse yleensä varoa kuin lähinnä ylös kasaantuneita lippoja eivätkä lipat kuitenkaan se pahin riskitekijä ole?

---------------
"Due to the big snowfalls there has been some avalanche activity in Tamok during the past 24 hours. The north-western winds that were blowing during the snowfall have loaded many of the west to east facing lee slopes and caused quite a few smaller and a few bigger avalanches. The biggest avalanche so far has happened on the south-eastern side of Sjufjellet.
...
So, for the moment traveling in avalanche terrain in Tamok is not recommended, and it is especially wise to stay away from west to east facing slopes, as well as areas beneath them."
---------------

Henkka

"Eihän suojan puolella tarvitse yleensä varoa kuin lähinnä ylös kasaantuneita lippoja eivätkä lipat kuitenkaan se pahin riskitekijä ole?"  :shock:

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

west to east on ehkä vähän huono ilmaisu. Sillä tarkoitetaan lännen ja idän välillä olevia rinteitä ja siis nimenomaan tuon "linjan" etelän puoleisia rinteitä.

Suojan puoleisille rinteille tuuli nimenomaan lunta kasaakin ja muodostaa laattoja, joista tämä 7fjelletin vyöry on klassinen esimerkki. Eli siis on tuullut luoteesta, se on kuljettanut lunta mukanaan ja kasannut sitä kaakkoon antavalle, eli suojan puoleiselle rinteelle lunta. Joka siis on, Aadnen laukaisemana (kylläkin kaukaa ja turvallisesta paikasta) lähtenyt liikkeelle aika isosti. jos tsiigaa noita saitin säätietoja tuota vyöryä edeltäneiltä päiviltä niin ei tarvi olla mikään älytön ekspertti että jotain tuollaista osaa aavistella.

Lipat on hyvä merkki siitä mistä suunnasta jossain paikassa x yleisesti ottaen tuulee. Ja jos johonkin sopivaan kohtaan muodostuu lippa, niin kyllä se melkein, tai ei edes melkein vaan nimenomaan tarkoittaa sitä että siinä lipan alapuolisella rinteelläkin on 100% varmasti tuulen siirtämää lunta, eli se on ns wind loaded. Mikä ei tietenkään tarkoita sitä että siitä varmasti lähtisi just nyt vyöry, mutta jokatapauksessa sitä että siitä varsin todennäköisesti joskus lähtee, jos se suojainen paikka on riittävän jyrkkä,kuten nyt vaikka tää seiskan rinne, joka Aadnen mukaan on hippasen yli 35 asteinen, eli just se herkin jyrkkyys.

Tosta lumen suojan puolelle kerääntymisestä on muuten erittäin hyvä esimerkki Mustikkamäen eteläseinän yläpäässä oleva snadi jäätikkö. Elikkä kun nyt tuolla tosi usein tuulee juuri luoteesta, mistä suunnasta lumisateita tuovat säätkin useimmiten tulee, ja Mustikan huipulta lähtee suunnilleen lounaaseen harjanne, jonka taakse siis muodostuu erittäin hyvä tuulen suoja, kasaa tuuli paitsi tuolle harjanteelle lumilipan, myös tuon harjanteen taakse tai alapuoliselle rinteelle todella paljon lunta, jopa siinä määriin että siitä muodostuu jäätä jäätiköksikin asti. Tosi pienihän se on, vissiin alle 200 m leveä eikä yhtään korkeampi, ja tietysti se myös pienenee niin kuin nyt jäätiköillä nykyään on tapana, mutta joka tapauksessa se on aika harvinainen jää sikäli että se on suoraan etelään antavalla rinteellä, eikä mitenkään älyttömän korkealla. Ite en ainakaan ole pannut vastaavaa merkille tuolta päin. Elikkä siihen siis todellakin kasaantuu paljon lunta, eikä se siihen pelkästään satamalla tule vaan nimenomaan tuulen mukana.

Ja juuri tuostahan kohtaa mustikkaa laukesi vuonna oliksenytsitten 2000 todella iso vyöry, joka meni laakson pohjalle asti tiestä yli ja oli suunnilleen puoli kilometriä leveä.

Vastavuoroisesti se Mustikan länsiseinä onkin yleensä aina tuulenpieksemää korppua, eikä vyöry alkuunkaan niin usein kuin äkkiseltään kuvittelisi kun sen näkee, sehän on pirun iso nimittäin ja just sopivan jyrkkyinen.

kaamos

Ja vyöryvaroitusta tulevalle viikolle:

http://www.ngi.no/files/skredfarevarsel_vinterferien_2007_del2.pdf


I fjellområdene i Nord-Norge er det  markert skredfare (skredfare 3), spesielt på grunn av ustabile sjikt nede i snødekket.

"Pohjois-Norjassa voimassa varoitus luokkaa 3, erityisesti syynä epästabiilit kerrokset alimmissa lumikerroksissa."


Nyt kuivaa kyyneleet ja ryystä räät<br />Et kuollut vielä tänäänkään

valtteri

Jos jotakuta kiinnostaa, niin täältä löytyy sekalaisia otoksia Lyngenistä viime keväältä. Mitään helmeilevää laskukuvaa ei saatu aikaan, kun keskittyi itsekin alamäessä mieluummin siihen laskemiseen, eikä kuvaamiseen Smile

http://www.norppa.net/lyngen/

Toivottavasti pääsis mestoille myös tänä keväänä...

-Valtteri

slalom tripmaster

olipahan vaan ihan näppäriä laskukuvia!

itse varmaan suuntaan ensviikonloppuna tuonne tamokiin päin vähän kattelemaan josko löytyis laskettavaa. onko JJHenttosella vinkkejä laskujen suhteen,  tai jollain muulla?  kattelin nuo lumivyöryraportit, enkä ymmärtäny sitäkään mitä kaamos. tuo lumivyörytilanne tuskin paljoa muuttuu viikonlopuks, jos epästabiilit kerrokset on jossain syvällä...

Sivut