1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
markkuj
Laskettelu ja hiilidioksidi

Lainelautafoorumilla herästi melkonen kädenvääntö jengin suhtautumista ilmastonmuutoksen henkilökohtasen tason ehkäisemiseen ja esim. oman harrastusmatkustamisen vähentämiseen jne...

Sama siis tännekin. Eli mites täällä lumipuolella? Ilmastonmuutos kun nyt liittyy vielä suoremmin lumitouhuun kun meressä pulikoimiseen?

Onko joku siis vähentänyt omaa matkustamista hiihtokohteisiin ja vaikka tietoisesti korvannut hissikeskuslaskemista omilla lihaksilla kiipeämisellä?

Lumitouhuissa oon itse päättänyt tehdä seuraavat muutokset:

- En lennä 1 viikoksi laskemaan. Jos lennän niin perillä oltava ainakin 2 viikkoa. Sikäli hyvä kun viikon matkat on anyway nykylumitilanteilla aika riskejä, ja usein jää puuterit liian helposti saamatta.

- Minimoin lentomatkat. Joskus haaveilin Kalliovuorista, Alaskasta, Japanista ja Uudesta-Seelannista. Nyt en suostu niihin enää lentämään vain laskemisen takia. Tai sitten pitäisi olla perillä ainakin 3 viikkoa.

- Maksan vapaaehtoiset lentomaksut. Monet kritisoi, niin minäkin, mutta maksan kun parampaakaan tapaa oikaista ilmaston kannalta vääristynyttä lentohinnoittelua ei ole.

- En aja yksin edes lähikeskuksiin laskemaan. Talmaan ja Serenaan pääsee bussillakin, mutta onneksi yleensä saa jonkun kaverin kyytiin ja voi mennä autolla. Himokselle ja Sappeeseen en Helsigistä ajele jos ei auto ole täysi.

- Suosin laskumatkailussa yhdistelmää VR:n Autojuna pohjoseen ja siitä täydellä autolla loppumatka suomikeskuksiin, Riksgränseniin, Narvikiin tai Lyngenin alueelle. VR:n Autojuna maksaa pirusti, mutta silti yritän aina suosia sitä.

- Aina kun mahdollista niin kiipeän itse. Hissinousuilla Lapissa, Ruotsissa ja Norjassa korkeintaan 1/3 päivistä. 2/3 itse kiipeämällä.

- Ostan vain Euroopassa valmistettuja suksia. Ja yritän painostaa Puuterikukkaa tekemään vähän useampaa kokoa/mallia suksesta, että saataisiin oikeasti ekologisesti valmistettuja suksia useampaan jalkaan.

Noi on pieniä asioita. Suksien ja muiden tavaroiden valmistuspuolelta löytyisi paljonkin selvitettävää ja tehtävää jos haluaa ottaa kantaa. Viime vuosien trendi K2:n Kiinaan menemisen ja hintojen laksemisen myötä tosi kestämätön. Laatu alas, trendit ja muotivärit ylos. What the fuck?

Ja sitten pitäisi varmaan yrittää selvittää miten eri hiihtokeskukset on järjestänyt energiapuolensa? Minkä verran ostavat ekosähköä? Minkä verran ovat sitoutuneet jatkossa tuottamaan omaa sähköään itse (tuulivoima, vesivoima Alpeilla,...)? Millaiset periaatteet lumetuksen suhteen?

b3

Olettamatta mitenkään skeptinen niin tollainen pienehkö kiinalainen/intialainen kaupunki saastuttaa huomattavasti enemmän kuin koko Suomi. En väitä että pienet asiat ei auta, mutta asiaa voi katsoa vähän siltäkin kantilta. Toki meillä lajitellaan jätteet yms. mutta ei kyllä lentomatkojen optimointiin olla menty.
Kyllä kait se on selvää että tykkilumi ei oo kovinkaan ekolokista.

Jii-5000

[quote author=b3 link=topic=20424.msg135355#msg135355 date=1197974259]
Olettamatta mitenkään skeptinen niin tollainen pienehkö kiinalainen/intialainen kaupunki saastuttaa huomattavasti enemmän kuin koko Suomi.Kuitenkin yksi suomalainen ihminen aiheuttaa päästöjä moninkertaisesti verrattuna siihen yhteen kiinalaiseen/intialaiseen. Eli tällä logiikalla suomalaiset saavat hyvällä omallatunnolla saastuttaa ihan miten paljon vaan, koska Suomen väkiluku on pieni.

b3

En väittänyt että suomessa saa saastuttaa.

Kiinalaiset polttaa hiiltä lämmittääkseen taloja, hyötysuhde on heikko, kaupungeissa on niin paksu savupilvi että nenästä tulee mustaa räkää kun menee illalla suihkuun. Kiinassa on maailman toiseksi eniten autoja USAn jälkeen ja ne ovat jotain 90 luvun tekniikkaa. Ei katalysaattoreita, dieselit on jotain 70 luvun tekniikkaa musta savupilvi perässä.. Sieltä pitäisi aloitaa koska sieltä saataisiin suuria saastemääriä kohtuu helposti pois.

beisik

Ennustan että tästä keskustelusta tulee mielenkiintoinen, on sen verran kuuma topikki.. Smile

Itse olen vähän samoilla linjoilla b3:sen kanssa, eli teen pieniä hyviä asioita: lajittelen jätteet, preferoin julkisia+polkupyörää autoon  (erityisesti työmatkaliikenteessä).. Mutta en kyllä ole vielä markkuj:n toimenpiteisiin ole jaksanut mennä. Varsinkin tuo kiipeäminen omin voimin hieman särähti, en näe kuitenkaan hiihtokeskusten hissejä suurena ongelmana ilmastonmuutoksessa. (Tarkennetaan vielä että kyllä mä skinnaan ihan mielelläni jos vaan löytyy kaveria sellaiselle reissulle, mutta se on enemmänkin maisemien, hyvien laskujen etsimistä, ei suoranaisesti ilmastoon liittyvää). Itse matkustaisin mielelläni useaksi viikoksi kerralla mutta usein raha+aika on ongelmana.

Hiemanhan se muuten turhauttaa kun me suomessa ollaan suhteellisen hyvin mukana saasteiden rajoittamisessa kun taas osa maista (jenkit,kiina..) laittaa menemään huolettomasti. Mutta en kuitenkaan näe että se olisi minulta liikaa pois jos jotain rajoituksia tulee elämään puhtaamman ilmaston myötä. Ihmiset ovat muutenkin aika mukavuuden haluisia nykyään niin tuntuu että jokaisesta asiasta mikä vähän vaikeuttaa elämää pitää aina inistä.

niilo

Jos joku kuvittelee, etteikö kaikkea öljyä/hiiltä jne. polteta nostakoon käden ja huutakoon hep, elikkäs ihan sama, lopputulos ei muutu tehtiin niin tai näin.

Vode

Kyllä noi panostukset on tehty peruselämisessä: Kaukolämmitetty uudehko kämppä pääkaupunkiseudulla, jätteet lajitellaan, vaikka sitä vihaankin, duuniin tulen usein fillarilla ja julkisilla. Autona on uudehko dieseli... Ylipäätänsä ajatus on aika vahvasti ympäristössä nykyisin.

Laskuhommia en ole lähtenyt optimoimaan, mutta pakko sitäkin puolta on alkaa ajatella. Perheellisenä vaan paha optimoida reissun kestoja kolmeen viikkoon. Toisaalta penskan synnyttyä on ajatellu palloa paljon enemmän. Olis se kiva, jotta penskakin sais joskus laskea pyydaa, jos nyt koskaan lumesta innostuukaan. Tosi ekologina voisin sen kasvattaa diggaamaan vaan maantiepyöräilystä.  :shock:

"Aina kannattaa lähteä."

beisik

[quote author=niilo link=topic=20424.msg135360#msg135360 date=1197976272]
Jos joku kuvittelee, etteikö kaikkea öljyä/hiiltä jne. polteta nostakoon käden ja huutakoon hep, elikkäs ihan sama, lopputulos ei muutu tehtiin niin tai näin.Luulis että sillä on väliä poltetaanko nuo varastot mitä vauhtia loppuun? Eikö siis kulutuksen vähentäminen ja siis sen jakaminen pidemmälle välille vaikuta eri tavalla ilmastoon kuin kerralla kaiken käräyttäminen? (Joku asiaan perehtynyt voisi valistaa?).

Totta tietysti se on että jossain vaiheessa öljy loppuu, mikä pakosti merkitsee huomattavia muutoksia yhteiskunnassa.

Lanaaja

No, katotaas:

Matkustan Lappiin koko matkan julkisilla, lennän Alpeille kerran kuukaudeksi, en omista autoa (enkä telkkaria,ei liity mitenkään Smile )...

En ajattele silti asiaa niin, kuten avaaja varmaankin tarkoittaa. Kyllä, kaikki öljy poltetaan, urheiluautojen veronkorotukset johtuvat kateudesta ja... tätä nykyaikaista yhteiskuntaamme ei pyöritetä kivoilla tuulimyllyillä ja aurinkopaneeleilla, joita voidaan sitten ripustella erilaisiin paikkoihin...

Lumetus ei varmaan ole ekologista, ja on se välillä turhauttavaakin, ilman jälleen  lämmetessä ja tuhotessa kasat, mutta onneksi joku sentään jaksaa yrittää...

anttiilmari

Moro,

Tuo öljyn loppuun polttaminen menee kyllä vähän offtopiciksi (puhe hiilidioksidin tuottamisesta), mutta en malta olla jatkamatta, kun noin saatanan valopäinen kommentti tuli mitä niilo sanoi: "Jos joku kuvittelee, etteikö kaikkea öljyä/hiiltä jne. polteta nostakoon käden ja huutakoon hep, elikkäs ihan sama, lopputulos ei muutu tehtiin niin tai näin."

No, tällä menolla lopputulos on varmaankin sama, mutta sitä voisi kyllä yrittää hillitä. Enempää en jaksa kirjoittaa, mutta kantani voi kattoo: [http://www.relaa.com/index.php?topic=20106.20

Edit: lisään tähän nyt hiukan populistisen, mutta ihan järkeviä ajatuksia esittelevän tekstin linkin, jos joku ei sitä tuolta toisesta threadista jaksa kattoo http://www.lifeaftertheoilcrash.net/

-Antti

Simple Enough?

ojp

[quote author=pesu link=topic=20424.msg135364#msg135364 date=1197976746]
[quote author=niilo link=topic=20424.msg135360#msg135360 date=1197976272]
Jos joku kuvittelee, etteikö kaikkea öljyä/hiiltä jne. polteta nostakoon käden ja huutakoon hep, elikkäs ihan sama, lopputulos ei muutu tehtiin niin tai näin.Luulis että sillä on väliä poltetaanko nuo varastot mitä vauhtia loppuun? Eikö siis kulutuksen vähentäminen ja siis sen jakaminen pidemmälle välille vaikuta eri tavalla ilmastoon kuin kerralla kaiken käräyttäminen? (Joku asiaan perehtynyt voisi valistaa?).


Fossiilisten polttoaineiden suurin ongelma on siinä, että niitä löytyy paljon maista jossa ympäristölainsäädäntö ei ole kohdallaan. Hiiltä ja öljyä poltellaan surutta huonolla hyötysuhteella ja kaikki palokaasut suoraan ilmakehään. Ketään ei kiinnosta niin kauan kuin laki ei velvoita hankkimaan tehokkaita suodattimia ja on halvempaa tuhlata energiaa prosessissa kuin investoida paremman hyötysuhteen omaavaan laitteistoon.

Mitä myöhemmnin fossiiliset polttoaineet poltetaan loppuun, sitä todennäköisemmin niiden päästöt myös suodatetaan paremmin suodatusteknologian yleistyessä ja muuttuessa edullisemmaksi.

Itse en aio laskureissuja rajoittaa ilmastonmuutoksen takia. Tosin eipä niissä paljoa rajoittamista olekaan. Aivan liian vähän laskupäiviä, en ole koskaan lentänyt hiihtoreissulle enkä omista autoa.  Suurimpia ilmaston tuhoajia ovat kuitenkin ympäristöpolitiikan kehitysmaiden, kuten USA ja Kiina, teollisuus joka pitäisi saada aisoihin ennen kuin alan laskemaan paljonko hiilidioksidia yksi hissinousu tuottaa.

janne niini

Quote:
Perheellisenä vaan paha optimoida reissun kestoja kolmeen viikkoon


Sama täällä.

Muutenkin aika paljon ajatellut asiaa (myös laskemisen kannalta).Käytännössä vaan tulee huonosti toteutettuja ao. toimia.

Mutta esim. heliskistä unelmointi on vähentynyt. Ja mielessä erilaisia järjestelyjä, millä voisi perheenkin kanssa olla sitten saman tien reissussa pidempään, meni sitten laskemaan tai muuten vaan matkalle.

Lähimäessä käyn autolla, mutta onneksi on työpaikka ihan vieressä, menee samalla reissulla. Viikonloppuisin pyrin pitämään sitten autoilun ihan minimissä, kun arkisin joutuu työn puolesta ajamaan paljon (seikka, joka myös **###^^taa aika ajoin aika paljon)

Hyvä topic. Vaikka tällaiseen on helppo suhtautua kyynisesti, niin uskon, että on kuitenkin hyvä että itse kukin ajattelee asiaa ja että siitä keskustellaan...

anttiilmari

Lisäämpä nyt vielä sellaisen mielipiteeni asiasta, että vaikka ne möröt löytyvät teollisuudesta ja meidän yksittäiset kilometrit & hissinousut asiaan vaikuttaa vähemmän, niin se ei oikeuta yksityisiä kuluttajia sysäämään vastuuta muualle. Enneminkin päin vastoin. Isotkin korporaatiot kun lopulta ovat ihmisten johtamia ja suunnat muuttuvat vasta asenteiden myötä.

Kuten aiemmin linkittämässäni threadissa sanoin, toivoisin haittaveron olevan suoraan subventoitu säästeliäämpien energiamuotojen käyttöön valjastamiseen. Kehittyminen kun vaatii resursseja aika lailla. Vaikka länsimaat ovat virheensä tehneet tulisi niiden pyrkiä auttamaan uusia mahtimaita välttämään samat virheet.

Ripittäytymisenä: hissillä mennään jos mahdollista ja tarpeen vaatiessa lähestytään töppyrää autolla.

Simple Enough?

JM

Emmä tiiä jaksaako sitä skarpata kauheesti niin pitkään, kun keskivertosuomalaisen kesämökille on 200 kilsaa ja sinne ajellaan kerran viikossa lämmittää saunaa.

b3

Tässä oli eräänä päivä Hesarissa(?) juttua että mm. säästämällä vettä suihkussa ja vessassa voit säästää päivässä parikymmentä litraa. Toisaalta ostamalla puuvillaisen T-paidan kulutat 8000 l vettä, nahkakengät oli reilu 10000 l ja hampurilainenkin reilu 2000 l.

Kaikki on kovin suhteellista, noi T-paidat ja kengät on melko varmasti tehty kiinassa jossa jätevedet kaadetaan suoraan luontoon. Siksi siellä ei lapsetkaan osaa enää uida koska joet ja järvet ovat niin saastuneet.

pauliina

Useimmilla meistä arkipäiviä tulee enemmän kuin lumipäiviä vuodessa, että arkielämällä voi vaikuttaa enemmän. Mutta tässä kuitenkin lisää asioita aloittajan hyvään listaan, uskon että yksilön teoilla on vaikutusta ja asioita on tullut mietittyä omalta kohdalta.

-Suosi hissirinteissä hiljaista sesonkia niin ei sinua varten tarvi rakentaa lisää kapasiteettia hisseihin ja majoituksiin. Sitäpaitsi hiihtolomasesongilla niistä pysyy muutenkin pois mieluummin skinnailemassa koska silloin on yleensä parhaiten lunta maastossa ja eniten koheltajia rinteissä.

-Koita keksiä jotain hyviä kohteita kotiseudulta, suurin osa suomalaisista asuu aika kaukaan kunnon mäistä eikä reilaaminenkaan kiinnosta kaikkia mutta silti kannattaa yrittää keksiä jotain vaihtoehtoja, esim. metsähiihtoretki korvaamaan lyhyen laskettelureissun kerran vuodessa.

-Sähkölämmitteisten mökkien omistajien kannattaisi tutkailla energiapihimpiä lämmitysratkaisuja mökkeihinsä. Eipä ole vielä itsellä tullut kertaakaan kysyttyä keskusvaraamosta että olisko sellaista mökkiä missä on käytössä maalämpö, aurinkopaneelit, varaava takka yms systeemit (ei varmaan ole) mutta en tiedä jos kaikki relaa.comin lukijat alkaisivat vaatimaan vähän enemmän ekologisesti lämmitettyjä mäkkeröitä niin vaikuttaiskohan se mihinkään? Aika iso lasku tuosta sähkölämmityksestä tulee, eikä kaikki kasarimökit taida olla kovin hyvin eristettyjäkään. Hotellissa asuminen olis luultavasti energiapihimpää.

-Osta käytettyjä kamoja mikäli mahdollista ja myy tai  anna pois omat tyhjän panttina olevat kamat kaapeista. Jos ostat uutta niin osta sellaista mitä voi käyttää monta vuotta.

-Ei myrkkyvoiteita suksien pohjaan koska ne päätyy luontoon ennen pitkää (esim. fluori, mutta pitää myöntää että en tiedä missä olomuodossa se päätyy lumensulamisvesiin mutta jonnekinhan se katoaa suksen pohjasta). Olis mukava lukea jostain alan lehdestä tarkemmin tästä asiasta.hans1

Eipä ole tullut laskettelun kannalta ajeteltua asiaa, mutta tässäpä mun konsteja:

- jätteiden lajittelu, valitettavasti hiihtoreissuilla se ei yleensä onnistu, kun mökeissä ja hotelleissa ei ole mahdollisuutta siihen
- en omista autoa, kuljen työmatkat fillarilla ja pyrin käyttämään julkisia esim hiihtoreissuille, tosin työn haitatessa harrastuksia tulee päivä- ja viikonloppureissuja Oulusta pohjoisemmaksi tehtyä, mutta päiväreissulle mennään bussilla, jos ei saada laina-autoa tai kaverien autoja täyteen
- asun kaukolämmitteisessä kerrostalossa; oma sauna kyllä tosin on mutta ei sitä edes kertaa viikossa lämmitetä...
- en polta valoja tai jätä telkkaria päälle tyhjän panttina, en kotona enkä muuallakaan
- koitan valita kotimaisia tuotteita ja lähiruokaa
- en heitä mitään roskia luontoon
- kertakäyttökaman välttäminen
- välineiden ja vaatteiden käyttö loppuun saakka tai myyminen eteenpäin
- ajattelin lopettaa tupakinpolton monestakin syystä, mutta luontokin on yksi niistä
- menen talvilomalla Alpeille bussilla lentokoneen sijasta, tosin vain reilun viikon reissulle
- koitan olla ostamatta mitään turhaa

Tossapa noita. Parantamisen varaakin varmasti vielä on, mutta yksikään noista ei vielä vaikuta elämänlaatuun eikä juurikaan hankaloita elämää - ja ne tapahtuvat likipitäen automaattisesti.

Mutta monasti olen miettinyt hiihtoreissuilla, että mökeissä on sähkölämmitys ja koristetakka suoralla piipulla pihalle ja vielä sähkösauna. Voisi olla ihan hyvä markkinarako niille, joiden mökeissä on parempia vaihtoehtoja lämmitykseen... Mutta kun laskureissulla ollaan, ei hirveästi nappaa enää pitkän ulkoilupäivän jälkeen nähdä vaivaa esim puulämmitykseen tms. On sitä tosin joskus laskureissulla yövytty Metsähallituksen kämpällä Totovaarassa Aakenuksen juurella, missä lämmitys toimi puilla hellaa ja saunaa myöten ja valot tulivat kaasupullosta. Ja myös Rukalla Saaruan ex-laavussa, jossa rinneäijä tuli aamulla sytyttämään meille nuotion lämmikkeeksi... Mutta ei enää oikein nappaisi, opiskeluaikana likviditeettiongelma nosti asennetta kummasti.

- Hannu -

Rowana
Käyttäjän Rowana kuva

Osaako joku sanoa paljonko sähköä keskikokoinen hiihtokeskus kuluttaa pyöriessään tyhjänä? Nouseeko kulutus jos hissit ovat täynnä?

Omalta kohdaltani voin raportoida vaikka kyyninen tämän asian suhteen olenkin niin

- En aja hiihtelemään porche cayennella vaan ihan karvalakki 1.8T:llä
- En lennä hiihtämään enkä muutenkaan lentele. Lennän kuitenkin 1krt / 1-2 vuotta suomeen katsomaan vanhempia.
- Hiihdän käytetyillä kamoilla ja käytän kamat ja vaatteet ihan loppuun. En osta muodin mukana uusia laskukamppeita.
- Elän muutenkin aika matalalla profiililla paitsi sauna meillä on.
- Skinnaus kyllä maistuu, mutta käytän hissejäkin. En näe tuolla mitään merkitystä koska ne hissit pyörii joka tapauksessa.

gipfelix

Yksi lisäpointti tähän yhtälöön: saastuttava teollisuus on jo isolta osalta siirretty Euroopasta Aasiaan (meidän päästölukemat kaunistuu). Tavaroiden kuljetus Eurooppaan saastuttaa lisää. hans1n pointti suosia kotimaista ja syödä lähiruokaa on muutenkin tervettä, laatu ja maku on parempi. Valitettavasti koko ajan vaikeampi toteuttaa.

Jätteiden lajittelusta: Itävallassa ja Sveitsissä ainakin lajitellaan jokainen kierrätettävä roska hotelleissakin. Jos asiakas ei ole sitä tehnyt, emäntä keksii kyllä jonkun jonka hommiin se kuuluu. Nimim. "kokemusta on".

hans1

[quote author=gipfelix link=topic=20424.msg135401#msg135401 date=1198003520]
Yksi lisäpointti tähän yhtälöön: saastuttava teollisuus on jo isolta osalta siirretty Euroopasta Aasiaan (meidän päästölukemat kaunistuu). Tavaroiden kuljetus Eurooppaan saastuttaa lisää. hans1n pointti suosia kotimaista ja syödä lähiruokaa on muutenkin tervettä, laatu ja maku on parempi. Valitettavasti koko ajan vaikeampi toteuttaa.

Juu, lähiruokaa onneksi vielä suunnilleen saa, mutta muuta tavaraa juuri ei. Ja jos saakin, niin hinta-laatusuhde on monessa suomalaistuotteessa aika huono.

Veikkaan, että tuo päästökauppa on ollut työvoimakustannusten lisäksi yksi merkittävä tekijä savupiipputeollisuuden siirtymisessä ns. kolmannen maailman maihin. Muutenki noissa maissa hommat onn sillä mallilla, että raaka-ainetta löytyy luonnosta piittaamatta, eikä sen takia tarvitse ylimääräistä satsata metsien istuttamiseen tai muuhun luonnonsuojeluun...

Jätteiden lajittelusta: Itävallassa ja Sveitsissä ainakin lajitellaan jokainen kierrätettävä roska hotelleissakin. Jos asiakas ei ole sitä tehnyt, emäntä keksii kyllä jonkun jonka hommiin se kuuluu. Nimim. "kokemusta on".Enpäs ole törmännyt vielä yhteenkään hotelliin, jossa olisi erilaisia roska-astioita huoneessa. Tosin en ole ollut kuin yhdessä hotellissa Itävallassa, jossa ainakaan ei viime talvena lajittelua ollut. En ole moisia tosin nähnyt Suomessakaan... Ehkäpä pitäis jättää asiasta palautetta tällaisiin paikkoihin, niin jospa jotain alkaisi tapahtua.