1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
vaiski
Pallakselle suuri hotelliravintola kansallispuistolakia muuttamalla

Ei paljon aihetta tuuletella jos hanke menee läpi, eikö mitään voi jättää rauhaan...

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Pallakselle+kaavaillaan+suurta+hotelliravintolaa+kansallispuistolakia+muuttamalla/1135235576682

Vode

Eikä! Eikä oo ees aprillipäivä. Just kun on ollut puhetta, että onneks on uhrattu mitäänsanomaton Levi ja no okei, hieman sanottavampi Ylläs, niin sitten Pallaskinko pitäisi valjastaa? Eikö kaks hissiä kansallispuistossa riitä? Taivaskerolle hissillä? Just joo. Pitänee lähteä nopeasti käymään, kun vielä ei oo paikka pilalla.

"Aina kannattaa lähteä."

Henkka

Ympäristöministeriössä  takki ja tuulet kääntyilee kovasti. Muistan kun suurinpiirtein jokaista hiihtohissiä oltiin purkamassa ja rinteitä ennallistamassa. Ylläksellähän käynnistettiinkin tuo kuuluisa kivienkääntöprojekti.

Levia ja Ylläs on nyt valjastettu massaturismille tyyliin Mallorca ja Las Palmas. Kilpparia tuhotaan parastaikaa. Eikö tuota Pallasta voisi säästää kun kaikki ei kuitenkaan arvosta tota ghetto-turismia?

Mä olen niin tyhmä, että olen aina luullut, että Pallas on jotenkin rauhoitettu niin kulttuurihistoriallisista kuin luontoarvojensakin puolesta.

Onko mitään tehtävissä?

niilo

Ei voi vielä puhua tuhoamisesta jos vanhan hotlan paikalle tehdään suurempi, hissit uusitaan,  ja tehdään yksi lisää Taivaskerolle. itse erämaa-alue on kansallispuistotasoisesti suojeltu. Kannatan ehdotettuja toimia kunhan eivät esitetystä eskaloidu.

Henkka

Saahan olemassaolevat hissit uusia ja vaikka tehdä gondolit, jos siltä tuntuu. Mutta vanhan hotellin hvittäminen olisi kyllä hurjaa - vähän niinkuin saksalaiset hävitti perääntyessään sen alkuperäisen.

Jos taivaskerolle, joka on alueen korkein huippu, rakennetaan hissi niin sen vaikutukset näkyvät/tuntuvat kyllä erittäin laajasti avoimessa tunturimaisemassa.

Kannattaisi huomioida, että vastaavia isoja tunturijonoja ei juuri muualla ole.

niilo

Ei tule vanhaa hotlaa ikävä, nostalgikoille sen  voisi tietenkin jättää paikoilleen:), Taivaskeron hissi ei kyllä mitenkään pysty pilaamaan melkein 50km tunturijonoa, suhteellisuudentajua pliide. Kansallispuistostatus suojaa kelkkarallilta yms. ylilyönneiltä.

Masa K

Tuossahan haetaan vaan sitä että "WC kapasiteetti saadaan vastaamaan suurempaa kävijämäärää" - niinkuin Hesari kirjoittaa. Tuleeko lapinmiehille vai turisteille ripuli uuden Hotelli Pallaksen safkoista?

Rush

Nyt pitäisi olla malttia, eikä lähteä silmittömästi rakentamaan, kasvattamaan vuodepaikkamäärää ja tahkoaamaan enempi tulosta hullun kiilto silmissä.
Suuri osa Pallaksen kävijöistä hakee jotain muuta, kuin Levin tahi Ylläksen kaltaista massakulttuuria... Kyllä Pallaksella on tietynlainen imago, hanke voi pahimmillaan kääntyä jopa itseään vastaan.
10-kertaa suurempi hotellirakennus ja majoituspaikkojen nosto 120:stä 500 ei kuulosta kovin kohtuulliselta. Toki potentiaalia on nykyistä hieman laajempaan toimintaan, mutta se täytyisi tehdä luonnon ehdoilla.
Pitäisi ajatella hieman pitemmälle, miten kasvava väkiluku hotellillla esimerkiksi alkaa kuormittaa lähiympäristöä.
Ehkä itse olisin jotenkin sillä kannalla, että nykyisen hotellin saneerauksella päästäisiin kaikkien (Yliniemenkin) kannalta parempaan tulokseen.

Pikkuveli

Ei tuo kyllä hyvältä kuulosta. Eihän tuosta uutisesta toki tarkkaan selviä, mitä siellä suunnitellaan, mutta lisäkapasiteetin rakentaminen kuulostaa pahalta. Pallaksen viehätys on nimenomaan yksinkertaisuudessa ja rauhallisuudessa. Liiketaloudellisesti nykyinen malli ei varmasti ole kaikkein kannattavin, mutta nostakoon sitten vaikka hintoja.

Hissien uusimisen hyväksyn, varsinkin vanha hissi alkaa kaikesta nostalgisesta viehätyksestään huolimatta olla tiensä päässä; kun joka neljäs kapula on automaatin toimimattomuuden takia tyhjä, kehittyy pienestäkin ihmisjoukosta äkkiä jono.

Ja mitä mahdolliseen Taivaskeron hissiin tulee... Mahtaako lumivyöryistä ja niihin jääneistä laskijoista uutisointi lisääntyä helpon Pyhäkuruun pääsyn myötä?

Olisikohan (opastetuilla) kelkka-/kissanousuilla markkinarakoa?

Shrek

Nyt vissiin sitten punnitaan minkälainen on kansallispuistojen arvo suomessa?!?!

Ja eikö samaan syssyyn voitais rakentaa hotelli luirojärvelle palveleen läskipyllyjä sokostin huiputuksessa. Sekä hissi kaupanpäälle niille jotka ei  jaksa sinne kävellä. Myös moottoritie kiilopää-luiro välille,ettei liikaa aikaa tuhraannu kulkemiseen. :evil: :evil:

niilo

[quote author=Shrek link=topic=21680.msg140744#msg140744 date=1208252307]
Nyt vissiin sitten punnitaan minkälainen on kansallispuistojen arvo suomessa?!?!

Ja eikö samaan syssyyn voitais rakentaa hotelli luirojärvelle palveleen läskipyllyjä sokostin huiputuksessa. Sekä hissi kaupanpäälle niille jotka ei  jaksa sinne kävellä. Myös moottoritie kiilopää-luiro välille,ettei liikaa aikaa tuhraannu kulkemiseen. :evil: :evil:Täysin väärä rinnastus, myös UKK-puistosta löytyy Kiilopään hotellihärdelli ja Saariselän city, kyseessähän pelkkä olemassaolevien hotellin/hissien päivitys, jotain rajaa propagandallekin.

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

Voisivat rakentaa sen saksalaisten polttaman funkkishotlan takas, päivitettynä versiona. Olis hieno.

Paljonkos Pallakselta on matkaa lähimmälle lentokentälle, jotain luokkaa kolme varttia / n vajaa tunti? Eiköhän tuonnekin aleta kohta roudaamaan brittejä jouluaikaan. Mutta eipä siitä toisaalta haittaakaan ole, ne kun pysyy kiltisti ojien välissä.

Torben Korben

Tässä keväällä tuli pörrättyä Ylläksellä ja Pallaksella pariin otteeseen viikot taas ja vähän tuli hämmästeltyä siitä kehityksestä mikä alueella on meneillään. Aiemmin tuli jo naristua tuosta Ylläksen gondolista täällä relaassa muutama vuosi sitten skeptisenä mutta nyt sitä muutaman kerran testattuani täytyy myöntää olleensa väärässä/turhan pessimistinen homman suhteen-  hissi oli kuitenkin selvä parannus Ylläksen hissijärjestelmään, eikä uusilla rinteilläkään ole laskutoimintaa haittaavaa merkitystä Smile

Uudet Iso-Ylläksen ja Äkäslompolon betonipunkkerit ainakin nyt rakennusvaiheessa - tosin Taigahan onkin jo lähes valmis - ovat melko mauttomia, mahtipontisuudessaan lähes entisen sosialistisen neuvostotasavallan saavutuksiin yltäviä monumentteja. Jostain syystä IsoYlläksen puolelle pitää rakentaa uusia kerrostalojakin mikä sinänsä varmaan tarjoaa ainakin rakennuttajille mukavat tuotot kun halvalla voidaan pystyttää uusi Rukamallin lomaslummi Lappiin.

Toivottavasti Pallaksella ei lähdetä samoille raiteille kuin Ylläksen nykyisissä rakennushankkeissa- sinänsä varmaan Pallaksen kehittämisen haluja lienee sekä kunnalla että alueen elinkeinoelämällä, ja täytyyhän Muonion kunnankin saada osansa alueen turistivirroista. Pallaksen tunturihotellissa on kyllä kieltämättä oma viehätyksensä mutta hyvällä suunnittelulla varmaan voitaisiin saada maisemaan sopiva uusikin hotelli aikaiseksi pilaamatta liikaa Pallasta. Hissien uusimisessa en näe  mitään ongelmaa, enkä laittaisi tuota mahdollista Taivaskeron hissiäkään lainkaan pahitteeksi (laiska offareille haikkaja kun olen). Mutta todellakin jos kehitys ampuu yli niin voi olla että jos Lapista pilataan tuo viimeinenkin "fiilismesta" niin omat rahat kannan jatkossa yksinomaa Ruotsin ja Norjan "tunturi" keskuksiin.

Henkka

Se vanha funkkishotelli oli siinä vähän ylempänä vatikurun reunalla. Siellä on vieläkin jotain jäänteitä tyyliin vanhoja lämpöpattereita...  Tossahan tapahtui sellainen hiihtokilpailu, jossa suomalainen partio hiihti tunturin yli tavoitteena ehtiä paikalle ennen nixmanneja. Partio myöhästyi hitusen ja saivat tunturista seurata kun funkkishotelli lensi ilmaan. Nykyaikaisilla suksilla ja fluorivoiteilla tuo hotelli todennäköisesti olisi säästynyt. Tosin minusta se ei oikein sopinut maisemaan.

Niilo - jos tehdään hissi Taivaskerolle niin ei se ole minusta hissien päivitys vaan kansallispuistoon rakentamista. Jos väität, että vaikutus ei näy kaus et ole tuolla liikkunut.

Nyt täytyy perustaa "Pelastakaa edes Pallas" -liike!


niilo

Älä viitsi Henkka, mä oon niin vanha että olen käynyt joka paikassa(ja useampaan kertaan), ei se hissi koko kairaa pilaa, usko pois.

Vode

Mutta miksi tämä kaikki? Puhuvat lisääntyneistä kävijämääristä, ymmärrän majoituskapasiteetin lisätarpeen, (miksei sitäkin voi rakentaa hiukan kauemmaksi?!) mutta miksi uusi hissi? Miksei pelkkä vanhojen uusiminen vaikka tuoleiksi (tai kondooleiksi, kun joka Lapin mäkeen semmonen pitää saada) käy?

Laukukerolta riittää laskettavaa yllin kyllin ja sitten jos se alkaa kyllästyttää, niin skinit pohjaan tai lumikengät laulamaan.

Ei tonne tartte sitä perus Levin/Rukankävijää haalia, ihan eri porukka tuolla käy, joka arvostaa paikan uneliasta tunnelmaa. (Ainakin veikkaisin) Jos kävijämäärät kerran on kasvussa, niin miksi näitä hissiuusintoja ei ole jo tehty? Jos kävijöitä on paljon, niin luulis rahaa virtaaván ja sitä riittävän kunnossapito- ja korjausinvestointeihin.

"Aina kannattaa lähteä."

Mika K

[quote author=Vode link=topic=21680.msg140750#msg140750 date=1208255549]
Ei tonne tartte sitä perus Levin/Rukankävijää haalia, ihan eri porukka tuolla käy, joka arvostaa paikan uneliasta tunnelmaa. (Ainakin veikkaisin)


Tästä porukasta mihin itsekin kuulun niin ei ihan hirveitä voittoja silti itse keskukselle tule. Usein omatoimimatkoja, majoitus jossain lähellä mökeissä tai kairassa ja usein laskupäivät siellä takamaastossa omien eväiden kanssa jne. Ei hirveästi palveluja käytetä jne..

Tässähän tulee melkein huono omatunto kun näin toimii.. Biggrin

Läskikymppi Freeride Team

b3

Tänä talvena on tullut vierailtua muutamassa keskuksessa. Sallassa rakennetaan lisää mökkejä, Suomulle tulee uusi hotelli & mökkejä, Pallakselle uusi hotelli, Ylläkselle uusia kerrostaloja.. Ihmetellä sopii mahtaako kaikkiin riittää asiakkaita, tuskin.

Kuulin jopa juttua että Suomun/Sallan lähelle suunnitellaan lentokenttää, kun kerran Kittilänkin kenttä kannattaa.

markkuj

Ai miksi tämä kaikki?

Joku onnistuneesti otti esiin kuntien kilpailun työpaikoista, matkailijoista ja siis rahasta.

Tolla alueella Kolarilla on Ylläs ja Kittilällä on Levi. Muoniolla taas Olos ja Pallas. Minkähän verran Olos ja Pallas tuo kunnalle rahaa Ylläksen ja Levin tuottoihin verrattuna? Promilleja, prosentin vain peräti pari prosenttia rahoista.

Kun Muonion kunnanvaltuusto kattelee alueen rahavirtoja ja työpaikkoja niin varmana harmittaa kun kunnan raja menee just niin, että Ylläs ja Levi ei kuulu itselle. Varmaan sama fiilis kun itsellä joskus ekaa kertaa Saanalle noustessa ja huomatessa että kaikki oikeet vuoret on ihan vieressä, mutta silti jokainen takuuvarmasti valtakunnanrajan väärällä puolella.

En yhtään ihmettele jos Muonio on lobannut oikein tosissaan Pallaksen uusimista. Veikkaan, että Pallasprojektin pystäyttäisi varmimmin suunniteltujen kaivoshankkeiden toteutuminen just Muonion auleella. Silloin kunta saisi rahaa ja työpaikkoja pienemmillä investoinneilla. Siinä tapauksessa eivät varmaan jaksaisi alkaa Pallaksesta tappelemaan.

Mutta kaivoshankkeita vissiin suunnitteilla myös naapurien puolella. Muonion kannalta pahin case onkin, että kaivoshankkeetkin toteutuu vaan naapureilla ja Pallasprojektin pysäyttävät etelän luonnonsuojelijat. Nauraisivat varmaan Lapissa sen jälkeen Muoniolle vielä enemmän kuin etelässä nauretaan Turulle Wink

Karri N

Uusi hotelli Pallakselle on ihan ok. Toivottavasti pystyvät säilyttämään ravintolapuolen
rauhallisen tunnelman. Katossa roikkuvat lamput täytyy siirtää uuteen hotelliin ne on klassikot.

Hotellihuoneet on tosiaankin aikansa eläneet. Ei vastaa nykyajan vaatimuksia.

Taivaskerolle ei saa  rakentaa uutta hissiä. Vanhat toki saa vaihtaa tai rakentaa uusi linja viereen.

Rush

Sinänsä on hyvä, että Pallaksen infraa kehitetään, mutta pelottaa tosiaan tuo kolossaalinen rakentaminen. Hissien uusiminen ja nykyaikaistaminen on ihan OK, Taivaskeron hissiin suhtaudun skeptisesti. Kyllä toimintaa voidaan kehittää ja tehostaa ilman massiivista lisärakentamistakin. Vallalla tahtoo ilmeisesti olla sellainen käsitys, että 'levin ihme' on mahdollista toteuttaa joka paikassa. Ja vielä kun otetaan huomioon, että ei tuo Pallas-hotelli ole tähänkään asti ihan kannattamaton ollut. Kyllä kehityshankkeiden pitäisi aina nojata paikallisiin vahvuuksiin...
Tunturiluonto on arkaa, arvet jäävät vuosikymmeniksi. Itse asiassa kesäaikaan olisi minusta jo nyt enemmän rajoitetava kulkemista vain merkityille reiteille, varsinkin lähikeroilla, missä sinne tänne risteilevät polut ovat syöpyneet paikoin syviksi uurteiksi. Suurin kuormitus kuitenkin tulee juuri noille lähikeroille appelsiinituristien ja muiden myötä. Saati sitten, että lähialueiden käyttö vielä moninkertaistuisi. Muualla kairassa sitten saisi liikkua entiseen malliin.
Nykyinen hotelli sopii minusta paljon paremmin ympäristöön, kuin entinen funkkis-betonimöhkäle. Saneeraustahan se kyllä kaipaa tämä nykyinen hotelli, aika rapistuneessa kunnossa alkaa olla.
Uusi hotelli kaikkine lieveilmiöineen on kuitenkin varsin suuri projekti. Vuodepaikkojen lisäännyttyä tarvitaan entistä enempi mm. parkkitilaa ja muuta infraa. Lähiympäristön kuormituksen kasvu saattaisi olla vielä kertaluokkaa suurempaa, kuin moninkertaistunut hotellin koko.
Kyllä minä sanoisin, kun kerran kansallispuistossa ollaan, niin pitäisi mennä kansallispuiston ehdoilla. Loppujen lopuksi vetovoimatekijät ovat tutkitusti erilaisia, kuin Levin tai Ylläksen kulkijoilla. Vähän sellainen fiilis, että jos tuollainen nyt nopeasti rykäistään, niin soon vähän kuin housuun kusisi, hetkisen lämmittää... Ja vaarana on myös se, että kun kerran on lakimuutos saatu aikaan; porsaanreikä tehtyä, niin tilannne poikisi entistäkin massiivisempia visioita.

Rush

[quote author=Mika K link=topic=21680.msg140755#msg140755 date=1208258362]
[quote author=Vode link=topic=21680.msg140750#msg140750 date=1208255549]
Ei tonne tartte sitä perus Levin/Rukankävijää haalia, ihan eri porukka tuolla käy, joka arvostaa paikan uneliasta tunnelmaa. (Ainakin veikkaisin)


Tästä porukasta mihin itsekin kuulun niin ei ihan hirveitä voittoja silti itse keskukselle tule. Usein omatoimimatkoja, majoitus jossain lähellä mökeissä tai kairassa ja usein laskupäivät siellä takamaastossa omien eväiden kanssa jne. Ei hirveästi palveluja käytetä jne..

Tässähän tulee melkein huono omatunto kun näin toimii.. Biggrin


Tulipa vielä ihan kuriositeettina sellainen pointti mieleen, että ulkomaalaisista turisteista se Lappi elää, sieltä se raha tulee. Ja sieltä tulee myös suurin kasvuennuste. Matkailualan visioissa olisikin huomioitava myös se, miten esimerkiksi maailman talouden näkymät mahdollisesti vaikuttavat Lapin matkailuklusteriin.

Telepete

Vähän hirvittää kun katselee mitä muille Lapin kohteille on tapahtumassa, Ylläs viimeisenä. Itsekkäästi ajateltuna kaikki Pallaksen parannukset lisäävät sen houkuttelevuutta ja lisääntyvien kävijämäärien myötä vähentävät nykyistä rauhaa. Mutta jos haluaa siellä edes jotain palveluja olevan, niin kai siellä toimivalle yrittäjällekin pitää jonkinlaiset mahdollisuudet taata. Käsittääkseni nykyisen lain puitteissa olemassaolevienkin rakennusten ja hissien ylläpito ei ole mutkatonta. Lukaisin ympäristöministeriön matskun aiheesta ja ei se nyt ihan hirveältä näyttänyt. Ei ollut uusia hissejä Taivaskerolle ja muutenkin henki oli aika maltillinen. Se mihin tämä loppujen lopuksi päätyy onkin sitten toinen juttu. Ympäristöministeriön artikkeli, joka sisältää linkit esitykseen karttaliitteineen.
http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=271510&lan=FI

Shrek

Kuinka moni hotelli pysyy pystyssä pelkästään yhden hissin ja hienon maiseman avulla?

Jos huoneita hotellissa on esim. parisataa ja asiakkaita vaikkapa 500. Luuletteko että kaikille piisaa viihdykkeeksi esim. hotellin baari ja kävely tuulisella tunturin rinteellä. Ei mene aikaakaan kun hotellinpitäjä on vailla erivapauksia asiakkaittensa viihdyttämiseksi moottorikelkoilla ja mönkiöillä sekä muutamalla lähiputiikilla jossa myydään rihkamaa kiinassa tuotettuna. Ei se ulkomaanturisti niille ostoksille lähde leville eikä hotelliyrittäjäkään sitä halua.
Nyt on se hetki milloin pitää lopettaa sosialiporno lapinkansan ymmärtämiseksi ja alkaa todellakin ajattelemaan maailmanmenoa ja sitä mitä meillä vielä on luonnosta jäljellä!

Shrek

Olisihan se upeeta kun kotipitsan mainos välkkyisi vastassa kun tulee tunturia pitkin alas.
Pitsantuoksu leijuisi kauas maastoon kutsuen kaikki vaeltajat illaksi hotellin pihalle leireilemään ja säästämään luontoa kun ei tarvitsisi kantaa eväitä mukanansa. Olisihan se todellista luonnonsuojelua.

Antsu

[quote author=jjhenttonen link=topic=21680.msg140746#msg140746 date=1208253429]
Paljonkos Pallakselta on matkaa lähimmälle lentokentälle, jotain luokkaa kolme varttia / n vajaa tunti? Eiköhän tuonnekin aleta kohta roudaamaan brittejä jouluaikaan. Mutta eipä siitä toisaalta haittaakaan ole, ne kun pysyy kiltisti ojien välissä.Ja brittien jälkeen aletaan tuottamaan Kiinalaisia Taivaskeroa, sinistä taivasta ja yöttömän yön aurinkoa ihmettelemään. Kiinassahan ei monin paikoin aurinko näykään saastepilven takaa ja luonto on muutenkin sotkettu piloille. Siellä on jo nyt 500 000 dollarimiljonääriä joiden määrä kasvaa 12% vuodessa. Rahakkaita asiakkaita Kiinasta löytyy kunhan ne vaan alkavat vaatimaan lomia. Kun Kiinan koneet on jo nyt viimestä paikkaa myöten täynnä niin ei tarvita muuta kuin tehokas syöttöliikenne kuskaamaan mustapäitä napapiirille.