1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
oleno
Käyttäjän oleno kuva
Ylläksen rinteenvierustat ja muut off-reenipaikat

Olen menossa tulevan pääsiäisen aikoihin Ylläkselle ja off-kärpäsen puraistua tänä talvena olisi tarkoitus maistella tuota myös siellä. Rinteessä pysyy paketti kassassa ilman ongelmia, mutta offarilla olen melko noviisi ja reenin tarpeessa.

Kaipaisinkin vinkkejä mukavista off-henkisistä pätkistä. En etsi korkkaamattomia puuteriparatiiseja, vaan lähinnä helposti saavutettavia rinteitä, jossa voisi reenata läskeillä laskemista hoitamattomassa/syvässä/pehmeässä/vaihtelevassa lumessa mahdollisimman vaivattomasti.

Kyseeseen tulisivat lähinnä hisseillä saavutettavat rinteenvierustat ja ehkä jonnekin ei-hissille, mutta kuitenkin ihmisten ilmoille (ympärystielle?) päätyvät laskut. Siteet ovat normi alppisiteet, joten skinnaus ja muu hiihto ei tule kysymykseen määrissä.

Olli

Rollohemmo

http://www.rthtelemark.net/vanhaoffariopas.htm#YLL%C3%84S_

Tuolla pääset varmaan alkuun. Ohjeet on tosin kymmenkunta vuotta vanhoja, joten Ski Saluunaa ei enää ole, ja Pekankin taitaa löytää nykyään toiselta puolen tunturia ravintolan ohjaimista. Maisematien tulon myötä Luosukurusta pääsee myös pois autolla, joko linja-sellaisella tai kavereiden kyydillä.

Viime lauantain laskujen perusteella voin kertoa, että pohjat on kunnossa, mutta pehmyttä ei löydy juuri mistään. Luosukuru oli lumen puolesta parasta laskettavaa. Varkaankurun länsireunasta löytyy myös lyhyitä (abouttiarallaa viisi käännöstä) jyrkkiä pätkiä suht mukavalla (=tiivistä, muttei kovaa tai korppua) lumella.

Vyöryjähän tuolla alueella on tullut tälle talvelle tarpeeksi. Erityisesti itä- ja pohjoispuolen rinteet (Aakenus, Kesänki, Kellostapuli) ovat vyöryilleet. Kysele sen hetkisestä tilanteesta hiihtokouluista.

Rollohemmo
<br />----------------
<br />&quot;These are my opinions. If you don´t like them, I have others.&quot;
<br />- Croucho Marx

puuha

Siitä kun suuntaa suoraan condolilta aidan yli länteen/luoteeseen saa mukavat laskut. Kannattaa laskea oikealla/luoteeseen joilloin pääsee hienosti aurinkohissille ilman haikkausta. Ekan kerran vetää riittävästi ylhäältä, jotta löytää sopivat linjat, että pääsee hissille. Toisen kerran voipi sitten laskea enempi alas ja sitten oikealle... tai hommaa kuskin ja vetää suoraan maisematielle.

hans1

[quote author=puuha link=topic=25439.msg157204#msg157204 date=1238085293]
Siitä kun suuntaa suoraan condolilta aidan yli länteen/luoteeseen saa mukavat laskut. Kannattaa laskea oikealla/luoteeseen joilloin pääsee hienosti aurinkohissille ilman haikkausta. Ekan kerran vetää riittävästi ylhäältä, jotta löytää sopivat linjat, että pääsee hissille. Toisen kerran voipi sitten laskea enempi alas ja sitten oikealle... tai hommaa kuskin ja vetää suoraan maisematielle.Muutama vuosi sitten vedettiin viikonloppu autoskita maston luota maisematielle kun muualla oli pelkkää jääkorppua. Siellä oli silti hyvät lumet, suosittelen kokeilemaan. Tosin aurinkohissi lienee lisännyt laskijoita tuolla...

- Hannu -

oleno
Käyttäjän oleno kuva

Kiitoksia kaikille vinkkejä antaneille. Eiköhän noilla päästä alkuun.

Onko jollain kokemuksia Ylläksen hiihtokoulujen järjestämistä maksullisista offariretkistä? Olisiko tuossa hyvä sauma saada edullisesti siivellä myös hieman off-laskuopetusta, jos ryhmä sattuisi olemaan vaikka minimikokoinen eli 4 hlö? Hintaa on 32/39 euroa ja kestoa nelisen tuntia. Kalliimpaan kuuluu lumiturvallisuuden perusteiden opetus.

Olli

-- olli

aleksi87

Ite kävin muutamia vuosia sitten just tuolla offiretkellä ja ainakin sillon oli ihan mukava päivä..kyllä noi lumiturvallisuus kamat ja niiden käyttö käydään luultavasti läpi ainakin jollain tasolla myös tuossa halvemmassa vaihtoehdossa (muistaisin että maksoin noin 30€ ja me opeteltiin ainakin sondin ja piipparin käyttöä), ainakin jos se suuntautuu luosua kauemmaksi (kellostapulille), ja vinkkiä saa varmasti kunhan kysyy.

pauliina

Offariopastusten hinnoista kommentti: hissilippu päiväksi taitaa makssa 32e eli jos opastetulla retkellä säästää hissilipun hinnan niin ihan varmasti kannattaa sijoittaa ne rahat ennemmin opastukseen jos kerran offaria haluaa nyt ja tulevaisuudessa laskea.

Ja ylläkseltä voi myös vuokrata skinejä, trekkereitä yms kampetta, eli mahdollisuuksia on vaikka mihin.

Jos et aivan ehdottomasti halua laskua hissin vieressä, niin alppisuksillakin voi tehdä kesängille retken. Autolla ensin kesänkijärven parkkipaikalle ja siitä luistellen kelkalla ajettua reittiä kesänkijärven yli latukahvilaan kesängin keitaalle n.2-3km. Tullessa kahvilan pihaan vasemmalla puolella on laavu, ja laavun takaa lähtee yleensä kävelty polku pirunkurua ylös Kesängille. Sukset repussa kävellen saattais pystyä kävelemään tätä polkua ylös pahemmin uppoamatta. Laskut sopivasta paikasta takas kesängin keitaan pihapiiriin.

Hissilipun hinnalla voi sitten nauttia keitaalta munkkeja, lettuja yms herkkuja niin saa kalorin kulutuksen tasattua.

Olen vain telluilla hiihdellyt ja skinnannut ylös eli en tiedä kuinka rankka reissu on  alppivehkeillä, mutta eiköhän tuosta peruskuntoinen selviä jos ei ole kiire.
Kaveri kannattaa olla tietenkin mukana kun maastossa liikutaan. Lumitilanteesta en tiedä, mutta ainakin tässä reitissä on se hyvä puoli, että näet mäen alhaalta etukäteen ja tiedät minne olet menossa. Etelän puoleinen mäki saa keväällä enemmän auringonpaistetta, eli ei ehkä ole mikään puuteriparatiisi, ja yläosan rakkakivikko voi antaa osumia.

Tuohon reissuun vois helposti lisätä saapumisen Kellostapulin yli hisseiltä eli laskemalla ylläksen huipulta poikkaria keskisenlaen yli ja vähän haarakäyntiä kellostapulille, mutta jos siellä ei ole koskaan käynyt niin parempi käydä sitäkin katselemassa alhaalta kesänkijärveltä ensin niin tietää miltä se mäki näyttää.

Jos olette autolla, ja kiinnostus on laskea hissillä helposti offia mahdollisimman paljon päivän aikana, niin suosittelen että menette päiväksi Pallakselle ja siellä takahissille. Lääniä jonka saavuttaa hissiltä poikkaria laskemalla on ihan älyttömästi kun vertaa mihinkään muuhun suomalaiseen hissiin. Hissille pääsee takas laskemalla kurun pohjaa. Alue on puutonta, eli metsähiihdot voi unohtaa.

Matteus

Onkos kellään locolla tietoa viime päivien sateista, tuliko miten uutta lunta tunturiin ja tuuliko?

Kiitos Pauliina & muut vinkeistä, ollaan olenollin kanssa noita kumpuja katsastamassa pääsiäisen seutuvilla.

Matson lainen.

Teuwo =;)

[quote author=pauliina link=topic=25439.msg157440#msg157440 date=1238486629]
Tuohon reissuun vois helposti lisätä saapumisen Kellostapulin yli hisseiltä eli laskemalla ylläksen huipulta poikkaria keskisenlaen yli ja vähän haarakäyntiä kellostapulille, mutta jos siellä ei ole koskaan käynyt niin parempi käydä sitäkin katselemassa alhaalta kesänkijärveltä ensin niin tietää miltä se mäki näyttää.

Jos olette autolla, ja kiinnostus on laskea hissillä helposti offia mahdollisimman paljon päivän aikana, niin suosittelen että menette päiväksi Pallakselle ja siellä takahissille. Lääniä jonka saavuttaa hissiltä poikkaria laskemalla on ihan älyttömästi kun vertaa mihinkään muuhun suomalaiseen hissiin. Hissille pääsee takas laskemalla kurun pohjaa. Alue on puutonta, eli metsähiihdot voi unohtaa.Tuosta tuli mieleeni että sinne Kellostapulille mennessä kannattaa tosiaan hikittää vähän ylös nousijan vasemmalle jotta saa pitemmän laskun järvelle ja välttää "satulan" kohdalle tuulen kasaaman ja helposti vyöryvän lipan. Tosin ko. kohdalla saattaa nykyään olla joku varoituskyltti ja/tai aidan poikasta.

Ei siihen pirunkurun nousemiseen tuhoudu ihan tavan kamoillakaan, olen sen joskus lyllertänyt ylös alppimoinoissa ihmeemmin kärsimättä. Joskin porukkaa oli silloin lapannut niin että uran pohja oli kuin talvinen pyörätie.

Jos on esim. randokamat tms. kevyesti skinnaantuvat pelit niin aivan hyvin voi käydä heittämässä Kesängin lakiharjan toiselta puolen mäen, vaikkapa evästellä,  skinnailla takaisin ylös ja sitten laskea pirunkurun ympäriltä ales järvelle.

Jos on paljon intoa ja innostuu menemään Pallakselle asti niin taivaskurua kannattaa kyllä käydä tsekauttamassa.

hvesalai
Käyttäjän hvesalai kuva

[quote author=Teuwo =;) link=topic=25439.msg157459#msg157459 date=1238513417]
Ei siihen pirunkurun nousemiseen tuhoudu ihan tavan kamoillakaanEn tiedä paljon siihen menee pelkissä alppimonoissa, mutta esim. lumikengillä sen menee huonompikuntoisempikin jonkin verran päälle tunnissa.

olsu

Lunta on ripotellu noin 5cm eli ei sitä oikeen oo tullu. Tuuli on ollu sellasta leutoo tunturi tuulta.
Ilma in ollu ala-asemalla paripäivää jo plussalla, osittain johtuu komeista keleistä...