1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
mk0
Ylläksen offit

Ensimmäistä kertaa matkalla ylläkselle. Offit kiinnostaa, hisseillä saavutettavissa on ilmeisesti jotain kun ihan juutuubistakin löytyy. Ne tietysti kiinnostaa.
Mutta auto on käytössä ja parempi puolikas innostu sen verran että lupasi lähteä laskemaan "vuoro vedoin" jos hyviä paikkoja löytyy läheltä ja niin että lautansa kanssa viitsii könytä.
Karttoja oon pyöritelly ja miettiny. Vinkit kelpais silti.

HannuV.

Hisseillä saavutettavia helppoja paikkoja:
Ylläsjärvellä:
- Huippuhissin molemmin puolin
- Länsirajan metsässä siellä täällä (tiheää)
- Ylhäältä vasemmalle ja alas ladulle

Lompolossa:
- Jokerin (ylhäältä katsottuna) oikeanpuoleisen rinteen oikealla puolen, hyvällä lumella myös hissin vasemmalla puolivälistä alas
- Kuru-hissin vasen puoli kokonaisuudessan
- Alempana Kurun seinämät
- Kurun hissiltä 100 m siirtymää Ylläsjärvelle, siirtymien risteyksen tienoilta alas ja kurun hissille
- Kurun hissiltä suoraan eteenpäin Luosukuruun. Pois joko poikkarina Ylläsjärvelle tai tielle, josta autolla, taksilla tai liftaten
- Kellostapulin seutu järvelle päin (kurussa varo lippaa) ja Kesängiltä joko suoraan järvelle tai Pirunkurun vasemmalta puolen (siis about Kesängin kaakkoiskulmasta) alas metsään ja murtsikkaladulle

Kysy tilanne hiihtokoulusta.

mk0

Kiitos Hannu napakasta vastauksesta! Näillä pääsee jo pitkälle.

Onko kenelläkään kokemuksia ja näkemyksiä noista n. 20km säteellä keskuksesta olevista nyppylöistä?

Sandhu

Tsau!

Itse olen menossa viikon päästä. Onkos kellään heittää viimekäden tietoa Kesängiltä ja Kellostapulilta, onko lumi pakkautunu sen vertaa että pystyy laskemaan ilman pahempia kiviosumia? Ja joko se on ihan betonia? Smile

HannuV.

[quote author=mk0 link=topic=35120.msg186962#msg186962 date=1298535024]

Onko kenelläkään kokemuksia ja näkemyksiä noista n. 20km säteellä keskuksesta olevista nyppylöistä?Tarkoitatko tuota kilometrimäärää autolla vai hiihtäen :).

Aakenuksen itäpuolella voi saada hyviä laskuja kohtuullisella hiihtämisellä (joko latua pitkin tai suoraan - Aakenuksen tieltä siis). Tod. näk. lumi on tietty korppua. Kesängin pohjoispuolelle on mukavan jyrkkää ja vyöryaukkoa pitkin pääsee kohtuullisen pitkälle. Pitkä tosin on hiihtomatkakin, ainakin lumikengillä ;). Vähän kauempana Lainion Lumikurusta voi löytyä pehmeää lunta, mutta paikka on turhan loiva. Kuertunturiin on helppo nousta ja puiden seassa mahtuu suht hyvin laskemaan, mutta itse lasku ei mitään ihmeitä tarjoa; mukavaa retkeilyä tosin. Kuerjoen rantatörmä joen yhtyessä Äkäsjokeen (Kolariin menevän tien varressa) on perinteinen offipaikka. Käännöksiä siinä ehtii tehdä ehkä viisi - jos kiirehtii.

mk0

Näillä kahdella päästään varmaan siihen mitä hainkin. Kiitos siitä niin paljon että riittää!

Pääasiassa varmaan isomman porukan kanssa tulee mäessä oltua ja hissillä saavutettavat paikat on varmasti kovassa käytössä. Muu seurue haluaa kuulema päiväselti perkele-hiihtoa laduille hiihtämään - ajateltiin sillon retkeillä paremman puolikkaan kanssa mäen laskuun johonkin lähialueelle.

Cosworth07

mistäs suunnasta tuonne kellostapulille on parasta lähteä kiipeämään?

HannuV.

[quote author=Cosworth07 link=topic=35120.msg186994#msg186994 date=1298570629]
mistäs suunnasta tuonne kellostapulille on parasta lähteä kiipeämään?Kurun hissillä ylös ja pois vasemmalle puolen. Siitä alas joko rinnettä pitkin tai vähän kauempaa em. offaria.  Mäki siis alas ja sitten lykitään Keskisenlaen reunaa about samalla käyrällä pysyen. Lopussa pieni ja kivinen lasku Papinkuruun murtsikkaladun yli. Siitä lähtee yleensä latu tai jopa kelkkajälki Tapulille. Takaisin tullaan hiihtäen/laskien murtsikkaladulle, jota pitkin lykkien Jokerin ala-asemalle. Vaihtoehtoisesti lasku Kesänkijärvelle, josta joko hiihtäen kylälle about 4 km tai järven yli sen länsipäähän parkkipaikalle, josta joku ystävällinen sielu noutaa autolla. Tai vaihtoehtoisesti voi tietysti hiihdellä Kesängille ja nousta Pirunkurua ylös. Huipulta voi aiemmin mainitun laskun lisäksi laskea myös lounaaseen kohti parkkipaikkaa.

Ja siinä Kellostapulin kurun yläosalla kannattaa käyttää harkintaa laskeeko lipan yli vai ei.

Cosworth07

Pääseekö sieltä järvenpuolelta mitenkään fiksusti ylös? Jos auton jättäisi siihen rantaan parkkipaikalle..

lexa
Käyttäjän lexa kuva

järven yli ja skinnaat toppiin. helpommalla pääset jos lasket/siirryt keskisen kautta, mutta jos haluat säästää hissilipun hinnan, niin ei se paha nousu ole järven puolelta. ollaan kerran noustu takas ja laskettu äkäslompolon puolelle kun auto oli siellä.

Bebe

[quote author=vaisjoki link=topic=35120.msg187704#msg187704 date=1299704753]
Muutama kuva Ylläksen vyöryistä. Vaikka lunta ei juurikaan näytä nyt olevan, on sitä nytkin paikkapaikoin tuulentuomana ihan tarpeeksi.
https://picasaweb.google.com/117125414579585943699?authkey=Gv1sRgCPTm0NbF5-DIjQEKiitoksia tiukoista kuvista.
Nuo lainion 09 kuvat karua katottavaa...turha sondailla tuollaisen palikkavyöryn jälkeen...

Hyvää muistutusta että vaikka suomessa ollaan (tai juuri siksi) niin tuntureilla sattuu ja tapahtuu.

puusilmä

Juttua eilisen Hesarista:
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/L%C3%A4nsi-Lapin+tuntureilla+lumivy%C3%B6ryvaara/1135264401608

Hemppa

[quote author=puusilmä link=topic=35120.msg187719#msg187719 date=1299742568]
Juttua eilisen Hesarista:
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/L%C3%A4nsi-Lapin+tuntureilla+lumivy%C3%B6ryvaara/1135264401608"Ilmatieteen laitoksen mukaan Kilpisjärvellä ja Ylläs-Levin rinteillä on huomattava lumivyöryjen vaara."

Hieman harhaanjohtavasti sanottu tavan rinnehiihtäjiä ajatellen. Tuskin ne hiihtokeskusten rinteet sieltä kuitenkaan alas tulee..

Kymiläinen

Tässä viikolla käytiin ylläksellä mäessä ja hissihiihdon lisäks lähituntureihin tutustumassa:

Kesängiltä laskettiin ensin pirunkurun reunamettiä, turhan loivaa yläosan jälkeen ja hankalaa lunta.
Kesängiltä about pohjospäästä sinne kuruun kesängin ja lainiotunturin väliin olikin sitte mainiota laskua, avotunturistakin löyty linjaa missä oli pikkasen pehmeetä korpun päällä ja puurajasta alko sitte tosipehmeetä. Siinä on hyvin vielä jyrkkyyttäkin lopussa ja sopivan harvaa puustoa paikoittain.
Aakenuksellakin käytiin ihmettelemässä kivikoita, ensin näytti aivan toivottomalta mut löyty sieltäkin laskettavaa, siinä kodan kohdilla(oliko joku niritsankuusikon kota?) oli linjoja missä oli vähän pehmeetä korpun päällä. Tunturin huipulta saa kyllä laskeutua aika reippaasti ennenku paljas rakka muuttuu lumiseksi mäeksi...

Ja nyt kotoa tätä kirjottelen  ja kiroan reissun huonoa ajotusta, sinnekkin tais tulla tästä lumimyräkästä vähän pehmeetä.

ativan

Miltäs siellä Ylläksellä nyt näyttää? Eipä oo tainnu lumet lisääntyä. Onhan suksien raahaaminen mukavaa vaikka lasku olis huonoa...

lexa
Käyttäjän lexa kuva

tulin maanantaina pois sieltä ja kehnolta näyttää. vähän tuli lunta viime viikolla, mutta tuuli puhaltanut jonkin verran. kivet paistaa läpi kaikkialla. en ehtinyt käydä kesängillä enkä kellostapulissa kun polvi sanoi itsensä irti. luosu on korppua alku, jonkin verran saa pehmeetä lopusta. äkäslompolon puolella rinteiden välissä paistaa kivet läpi. sportin puolella metsässä pehmeetä, mutta uutta lunta kaipaa kyllä. 

haisuli

Näin viikon rinnehiihdon perusteella ja maisemia katselemalla en lähtisi rinteitä etemmäs haaveilemaan, jos ei käytössä ole jotain suksia jotka voi reissun jälkeen roskiin tunkea... Plussaks jos muuttuu, niin rinteissäkin alkaa varmasti kiviä paistamaan ja paljon.

HannuV.

Kovasti porukat tellukurssilla vain kolusi Kellostapulia, Kesänkiä ja Lainiota. Joku joukossa hiihdellyt voisi vähän valottaa tilannetta.

wibzu

Viikon 12 saldoa:

Kellostapuli: Ei mitään superpehmeää, mutta siirtymänä kesängille ihan kannattava lasku.

Kesänki: Eteläpuolella kannatti kurvailla ylhäältä katsottuna pirunkurun vasemmalta puolelta. Loppuviikosta pakkanen teki melko inhottavan korpun pintaan. Kelit lämpiämässä ja pahin korppu katoamassa(?). Pohjoisessa parempaa laskettavaa jo hieman puurajan yläpuolelta. Puurajalta alas todella pehmeää.

JNA

Toivottovasti offilla on paremmin lunta kuin rinteessä - 4 päivää Levillä (myös offia - ja yksi päivä yllästä (tietty viimassa) ja jo on Roottorin pohjaan & kanttiin tullut jättiskraadu  : (

Skise

Päivän Ylläksellä rinteissä lasketut sukset vaati mullakin vähän töitä. Varmaan pahimmin tuli raavittua niitä gondolin yläaseman lähellä, en ainakaan huomannut kiviä itse rinteissä.

Syncat

Nostellaampas tätä taasen kun sunnuntaina pitäisi starttailla pohjoiseen. Varmaan relaalaisia eksyy tuonne Tellu-Altaaseen, joten raportoikaahan miltä lumitilanne vaikuttaa. Kellostapuli, Kesänki ja Aakenus on tuttuja, mutta jos muita kuumia vihjeitä tulee mieleen niin ilmoitelkaahan toki..

...on parasta mitä mies voi tehdä kuorihousut jalassa.

Kymiläinen

Onko Hannu tai muut "paikalliset" käyny koskaan tsekkaamassa äkäskeroa laskumielessä..? Käyrien mukaan vois olla hyvää laskua vaikkakin lyhyitä pätkiä. Onks tietoo? Sinne pääsis kai tietäpitkin aika lähelle, meneekö kelkkareittikin yli? Kartta on tietenki Ylläksellä mökillä...

Ruoskaaja
Käyttäjän Ruoskaaja kuva

pompsis - heiman on data jo ehkä vähän vanhahkoa, mutta ohessa pikku videopätkä viime maanantain Kesängin kierrokselta:
[url=#]#[/url]