1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
HessuH
Zermatt

Minkäslaisia kokemuksia on Zermatista?
Ajatus oli ensi lumilla mennä paikkaa tutkimaan.

b3

Ihan ok paikka, cervinia ja joitain muita keskuksia lähellä= hissimatkan päässä. Ainakin silloin kun olin siellä oli toisella puolella vuorta sumua, toisella puolella paistoi aurinko. Kannattaa vähän vaivautua, sieltä reunamilta löytyy ihan mukavaa ja helposti saavutettavaa hissioffariakin. Tosin koko hiihtoalue on jotekin sekava Smile Cervinia voisi olla halvempi?

HessuH

Kummassa on peremmat mestat, Zermatissa vai Cerviassa?

rebe
Käyttäjän rebe kuva

Kannattaa toki ostaa lippu, jolla voi laskea molemmissa. Vaikka maa vaihtuukin välissä, ei se menoa haittaa... Jos lunta on yhtään, niin ainakin Cerviniassa on nättejä reittejä kylään ja jos lunta on paljon niin mielikuvitus on rajana.

powerskier

Cerviniassa kannattaa muistaa että keskus on todella tuuliherkkä - kun ylhäällä tuulee niin alaosassa ei paljoa hiihdettävää ole, siksi ääni Zermattille.

lexa
Käyttäjän lexa kuva

cerviniassa halvempaa majoittua ja syödä, laskut loivempia.

zermatt sikakallista ja mutta jyrkempiä laskuja.

HessuH

Onko cervinian puolelta helppo päästä zermatin puolelle?

rebe
Käyttäjän rebe kuva

Suksilla/laskuvehkeillä et edes huomaa keskuksen vaihtuneen. Kyseessä siis yhteinen hiihtoalue. Autolla ei sitten pääsekään mitenkään järkevästi (käsittääkseni).

lexa
Käyttäjän lexa kuva

muistaakseni cerviniasta 4-5 hissiä ylös ja sit yksi pitkä lasku zermattin kylään, josta sitten sähköbusseilla pääsee liikkuu siellä päässä tai gondoleilla tai junalla Smile takas on tultava samaa reittiä, koska autolla matka on tosi pitkä.

t@brof

Zermatistakin löytyy kohtuu hintaista majoitusta ja kohtuu hintaisia ruokapaikkoja. Pitää vain jaksaa etsiä vähän tarkemmin. Itse kylä on todella nätin näköinen. Cervianian kylä ei näyttänyt hirveän nätiltä, kun parina päivänä alas laskettiin.
Rinteet hieman vaativampia zermatin puolella. Cervianiasta tuli mieleen ylläksen rinteet, tosin hieman pidempiä.
Offia laskettiin parivuotta sitten vain zermatin puolella, johtuen sateista ja tuulista. lumi kerääntyi sveitsin puolelle paremmin.
Joka tapauksessa hieno ja käymisen arvoinen paikka, majoittui sitten kummalla puolella tahansa.

PS: Junalla pääsi Zurichistä kätevästi yhdellä vaihdolla kylään (Zermatt) asti.

rebe
Käyttäjän rebe kuva

Tota, oon vähän miettinyt miten tällaisissa keskuksissa toimitaan huonoissa sääoloissa/niiden yllättäessä. Siirtymä Cervinia/Zermatt puolelle sijaitsee muistaakseni melko ylhäällä. Jos hissejä suljetaan kesken päivän, ja sattuu olemaan toisella puolella? Sitä varmaan joutuu vaan force majore majoittumaan jonnekin hotelliin. Taksi ei tule kyseeseen (satoja kilometreja takasin). Näitäkin keskuksia on nimittäin varmaan aika paljon (ainakin la Thuile/la Rosiere muutaman tunnin ajomatkan päässä)

b3

En tiedä miten ne hissejä sulkee huonolla säällä, mutta silloin kun oltiin niin Cerviniassa oli melkeen joka päivä huono sää ja zermatissa paistoi aurinko. Aamulla katottiin webbi kamerasta säätilanne. Lasku sinkissä takas cerviniaan oli ihan lanailua. Tuonne voi kyllä mennä toisen kerrankin.

lexa
Käyttäjän lexa kuva

zermatista takas cerviniaan pääsee gondolilla klein matterhornin kautta tai suoraan 2-3 ankkurihissillä. Ankkurit pysyy kauemmin auki, jos keli huononee paljon, että gondoli menee kiinni. Gondolilla on joskus 40min jono iltäpäivällä takas cervinian puolelle.

HessuH

Cerviniaa sanotaan sää herkäksi, onko paikka jotenkin poikkeuksellisen herkkä sään vaihteluille?
Yleisesti ottaen kaikki korkeammalla sijaitsevat keskukset taitavat olla alttiita sään vaihteluille.

Cramer

Muutama vuosi sitten oltiin viikko Cerviniassa. Silloin ei päässyt kertaakaan Sveitsin puolelle, parina päivänä pääsi Cervinian päässä toppiin asti, mutta Zermatt oli kokonaan kiinni lumivyöryvaaran takia. Cervinian kyläänkin tippui sillä viikolla reilu metri uutta lunta. Loppuviikossa ei päässyt enää Cervinian toppiin kun huipulla tuuli liikaa, Cervinian alarinteet oli suorastaan paskat, ennemmin laski sitä Valtournencen puolta. Cerviniasta mainostetttiin että pisin rinne olis ollu lähes 20km, missään ei mainittu että välissä piti nousta hissillä :D, emme saaneet gps:llä mitattua lähellekään noita lukemia. Jos tonne menee niin kannattaa ottaa se rinteiden omat vakuutukset, johon kuului myös sairasvakuutus tms. Saimme rahaa takaisin hissilipuista sillä ei pääsy sveitsin puolelle kertaakaan, lisäksi yksi kaveri sai myös ensiluokkaista ensiapua rinteessä + ambulanssi odotti alhaalla ja sairaalahoidot. Riitti kun näytti hissilippua jossa oli otettuna erillinen vakuutus, noin 2e per päivä. Täytyy vielä ihmetellä sitä vauhtia millä kaksi tyyppiä toi kaverin ahkiolla alas (gps:llä reilu 5km laskua). Ei hääviin pysytty perässä vaikka kaikki oli pelissä.

Cervinian keskustassa oli yksi mieletön pihvipaikka, ellen väärin muista niin ovessa olisi ollut jopa michelintähti. Ko. paikassa sai oikeata t-bone pihviä 500g ja muutkin pihvit oli ensiluokkaisia. Tekivät niitä isossa hiiligrillissä keskellä ravintolaa. Grillin vieressä kun istuttiin niin kokki tuli näyttämään pöytään pihvejä ennen paistoa. Hinta oli varsin kohtuullinen paikan tasoon nähden. Lähes joka ilta tuli käytyä, tulipas nälkä kun alkoi muistelemaan...

oleno
Käyttäjän oleno kuva

[quote author=HessuH link=topic=36032.msg190219#msg190219 date=1305051157]
Minkäslaisia kokemuksia on Zermatista?
Ajatus oli ensi lumilla mennä paikkaa tutkimaan.Kokemusta on viikon verran sekä Zermattista (2010), että Cerviniasta (2009).

Hissiliput

Hissiliput ovat hitusen halvemmat Italian puolelta ostettuna.

Majoitus

Molemmilta puolilta löytyy kohtuuhintaista majoitusta. Cervinian puolella majoituttiin "yläkylässä" Cielo Altossa, en voi suositella pahimmalle vihamiehellekään, koska julkisia ei ole ja taksit ovat kiven alla. Käytännössä piti liikkua autolla tai tampata reilu 100 korkeuserometriä suuntaansa kapealla autotiellä.
Zermattissa löytyy kustannustehokkain ja hiihdollisesti parhaiten sijoittuva majoitus Winkelmattin kaupunginosasta. Lähellä on Matterhornin hissiasema, joka on käytännössä nopein ja kätevin lähtöpiste kaikille Zermattin hiihtoalueille. Keskustaan on kävelymatka, noin 10 min ja korkeusero ei ole liian paha.

Matkustaminen

Cervinia: Lento Milanoon ja vuokra-auto alle. Malpensan kentän syöpä ovat kusettavat autovuokraamot, myös kansainväliset ketjut. Meiltäkin pilasivat pari lomapäivää. Julkisilla ei taida oikein kätevästi päästä Cerviniaan.
Zermatt: Erinomaiset julkiset yhteydet. Zürichin lentokentältä (Swiss Transfer Ticketillä reilu 100 e menopaluu) yhden vaihdon junayhteys (3,5 h) Zermattiin.

Rinteet

Cerviniassa pitkää ja loivahkoa baanaa. Vähän jyrkempääkin löytyy, mutta aika rajallisesti. Ventina (Plateau Rosa-Cervinia) on ehkä alueen paras baana. Valtournenchen mäet ovat myös erittäin kivoja ja ehkä vähemmän ruuhkaisiakin. Hissijonot ovat Theodulpassille vievällä tuolihissijunalla ajoittain pienoinen ongelma.
Zermattissa löytyy kaikkea ja voin vilpittömästi sanoa, että rinnelaskuihin Zermatt on yksi parhaista käymistäni kohteista, tosin listani on aika vaatimaton. Hissijärjestelmä on erinomainen ja rinteet aina priimakunnossa. Lumetuskin on melkein kaikissa rinteisssä. Zermattissa on pari aivan loistavaa mustaa ja useita loistavia punaisia. Osa sinisistäkin on mukavasti viettäviä vauhtipätkiä.

Zermattista on päiväekskursion etäisyydellä Saas Fee, johon on saatavissa yhteislippu Zermattin kanssa ja julkisilla pääsee siirtymään.

Offari

Offaria löytyy kyllä molemmista, mutta aika vähän tuli laskettua. Zermattin Stockhornin alue on hyvä parina ekana päivänä avautumisen jälkeen, mutta aina nopsaan se lasketaan ruvelle. Oppaan kanssa löytyy sitten varmaan molemmista vaikka kuinka paljon. Cervinian puolelta lienee mahdollista tehdä päivän parin pisto Monte Rosalle.

Hintataso

Nykyisellä frangin kurssilla Zermatt on sikakallis paikka. Varsinkin ravintoloissa syöminen on tie konkurssiin, mutta kaupasta saa ihan kohtuuhintaista ruokatarviketta, jos on vain paikka missä tehdä ruokaa (ammattilaispiireissä keittiöksi kutsuttu). Rinteissä syöminen on kallista myös Cerviniassa, joskaan ei ihan niin kallista.

Afterski

Zermatt-Cervinia (6-0). Zermattissa on menoa. Kai siellä Cerviniassakin jotain on, mutta ei sattunu silmään mitenkään erityisesti. Zermattissa on livemusiikkia monissa paikoissa päivittäin.

Maisemat

Matterhorn on sata kertaa paremman näköinen Zermattin suunnasta ja monista Winkelmattin kämpistä (halvoistakin) on näkymä Matterhornille. Siinä mieli lepää laskupäivän jälkeen. Muutenkin maisemat ovat paremmat Zermattista.

Tuomio

Cerviniaan en välttämättä uudestaan mene, mutta Zermattiin aivan varmasti joskus. Cervinian parhaat rinteet ovat helposti saavutettavissa Zermattista käsin. Itse asiassa ehkä jopa helpommin kuin Cerviniasta käsin Smile

HTH, lisätietojakin saa kun esittää kysymyksiä...

-- Olli

-- olli

Zessi
Käyttäjän Zessi kuva

Oltiin Zermattissa joulu-Uusi Vuosi 2010/2011. Kelit olivat melko mukavat, pakkasta ja aurinkoa liki joka päivä 7 päivän ajan. Lumitilanne oli rinteiden ulkopuolista laskua ajatellen melko nihkeä, lunta oli kyllä jonkun verran, mutta useimmissa paikoissa kivet raapivat pohjia. No, päästiinpä kuitenkin offia vetämään liki joka päivä, ei ehkä maailman eeppisimpiä puuterilaskuja, mutta tossa vaiheessa kautta ei ole varaa olla kovin niuho Smile

Hissiliput ostettiin Zermatt-Cervinia -alueelle ja tän lipun hinta oli kyllä SUOLAINEN! Ei mitään järkeä, sillä 7 päivän tiketti kustansi 471 Sveitsin ränkylää (=noin 450 e). Khyllä. Tällä hinnalla sais jo kausarin johonkin pienempään Alppi-kohteeseen...Pelkkä Zermattin puoli olis maksanut 409 ränkylää, eli eipä siinä olis hurjasti säästänyt. Ja kyllä Cerviniasta löytyi sen verran kivoja laskuja, että 2 alueen lippu osoittautui oikeaksi vaihtoehdoksi. Kukaan meidän seurueesta ei ollut jaksanut tutkailla tätä hissilippuasiaa ennen kuin oltiin paikan päällä, joten yllätys ei ollut kovin iloinen.

Eniwei, Zermatt on tosi viehättävä kylä, mutta hinnat ovat kaikkialla Sveitsin puolella hmm, sveitsiläisiä eli elintasolisää saa maksaa niin, että lompakko laihtuu alta aikayksikön. Perus-bolognesekin maksaa monessa rinnesyöttämössä lähes 20 e...

Kokemuksena Zer-Cer oli ihan jees, mutta perus Alppireissuksi setti oli kyllä aivan hävyttömän kallis. Vertailun vuoksi: Oltiin kuukautta myöhemmin Japanin Hakubassa laskemassa 1,5 viikkoa, ja jälkimmäinen kustansi Zermattin reissua vähemmän (vaikka Japanissa otimme mm. oppaan 3 päivänä, Zermattissa ei kertaakaan).

Jos olet rahoissaisi ja arvostat idyllistä alppimaisemaa ja design-putiikkeja, niin suosittelen. Hintatietoisia kehottaisin kiertämään Zermattin kaukaa.&quot;Elämän salaisuus piilee haasteiden hyväksymisessä. Se joka ei enää ota haasteita vastaan, on kuollut.&quot; <br />-Bette Davis

ebola

[quote author=Zessi link=topic=36032.msg192451#msg192451 date=1312979836]
...
Hissiliput ostettiin Zermatt-Cervinia -alueelle ja tän lipun hinta oli kyllä SUOLAINEN! Ei mitään järkeä, sillä 7 päivän tiketti kustansi 471 Sveitsin ränkylää (=noin 450 e). Khyllä. Tällä hinnalla sais jo kausarin johonkin pienempään Alppi-kohteeseen...Pelkkä Zermattin puoli olis maksanut 409 ränkylää, eli eipä siinä olis hurjasti säästänyt. ...Cervinian puolella 6 päivän lipun hinnaksi kerrotaan 260 euroo vs zermatin sivuilla samainen lippu 373euroo?! Kyseessä siis Zer-Cer kattava lippu. Onkohan tuo lippu hankala hakea esim kertanousulla tms. jos majoituspaikka zermatin puolella.

Keppo

[quote author=ebola link=topic=36032.msg192957#msg192957 date=1314092889]
Cervinian puolella 6 päivän lipun hinnaksi kerrotaan 260 euroo vs zermatin sivuilla samainen lippu 373euroo?! Kyseessä siis Zer-Cer kattava lippu. Onkohan tuo lippu hankala hakea esim kertanousulla tms. jos majoituspaikka zermatin puolella.Tämä porsaanreikä on tukittu:
"International tickets purchased in Italy cannot be used departing from Switzerland at the beginning of the day."
Lähde: http://www.cervinia.it/pages/GIORNALIERI_E_PLURIGIORNALIERI_INTERNAZ_i_en/466?#ixMainSection