1 viesti / 0 new
Art
Helsingissä pro-Tiibet-mielenosoitus su 16.3.

Tiibet-teema on sattuneista syistä puhuttanut kovasti relaalaisiakin. Nyt voi tehdä jotain, edes jotain, ihan itsekin: hilata berberinsä mestoille.

Senaatintorilla Helsingissä järjestetään mielenosoitus tiibetiläisten tueksi tänään, sunnuntaina 16.3., kello 18.30. Ehkä muuallakin Suomessa on samantyyppistä vireillä?

- - -

Helsingin Sanomat, Heta Ängeslevä
11:43 Päivitetty: 14:36

Senaatintorilla järjestetään illalla mielenosoitus tiibetiläisten tukemiseksi. Mielenosoitus alkaa klo 18.30. Kynttilämielenosoituksen järjestää Tiibetin Ystävät Suomessa -yhdistys.

Mielenosoituksella halutaan kunnioittaa Tiibetin levottomuuksia kuolleiden tiibetiläisten muistoa sekä tukea tiibetiläisten sananvapautta.

”Haluamme muistuttaa Suomen kansaa ja päättäjiä siitä, millainen tilanne Tiibetissä on ollut jo pitkään. Viimeaikaiset tapahtumat ovat vain kärjistyneitä osoituksia siitä, miten huono tilanne siellä on”, Tiibetin Ystävät Suomessa ry:n puheenjohtaja Marianne Kajander sanoo.

Kiinan voimatoimet Tiibetissä ovat saaneet järjestöt ja kansalaiset liikkeelle ympäri maailman. Myös Suomessa matkapuhelimissa on kiertänyt ”Sytytä kynttiläsi Tiibetin tueksi” -tekstiviesti.

”Ihmiset ovat olleet syvästi järkyttyneitä siitä, mitä Tiibetissä tapahtuu. Meiltä on tiedusteltu, että mitä asiassa oikein voisi tehdä”, Kajander kertoo.

Kajanderin mukaan todellisia pinnan alla kyteviä ongelmia ei ole vielä ratkaistu, vaikka tilanne Tiibetissä saattaisikin vaikuttaa nyt rauhallisemmalta.

”Jos Kiina saakin painettua tapahtumat villaisella tällä erää, on se vain tilapäistä. Dalai-lama on itse sanonut, et voimalla aikaan saatu tasapaino tai yhtenäisyys on hyvin tilapäinen ratkaisu. Se ei poista ongelmaa, vaan pahentaa tilannetta.”

Tiibetin Ystävät Suomessa vaatii Suomen poliittisia päättäjiä tuomitsemaan Kiinan toimet Tiibetin alueella ja tukemaan pysyvän ratkaisun löytymistä.

”Eduskunnan ja hallituksen on otettava kantaa levottomuuksien lopettamiseksi ja tuettava EU:n näkemystä siinä, että Kiinan on ryhdyttävä neuvotteluihin dalai-laman kanssa. Tilanne on saatava ratkaistua niin, että molemmat puolet voivat hyväksyä ratkaisun”, Kajander kertoi.