1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Rowana
Käyttäjän Rowana kuva
Argentiina, Patagonia, Chile hiking

Morjens.

Etsin relaasta infoa Argentiinasta, Patagoniasta ja Chilestä. Kiipeilypainoitteista infoa löytyi jonkin verran mutta perushaikkaajalle vähemmän. Olisimme menossa 18.11-28.12.2012 eli suunnitteluaikaahan on vielä reilusti jäljellä : - DDD

Sunnitteilla on kävelyä, luonnon ihmettelyä ja hengailua. Eli ei ole tarkoitus mennä Aconcagualle eikä Cerro Torrelle muuten kuin katsomaan vierestä niin läheltä kuin pääsee. Muutama kysymys pyörii mielessä?

Juhlivatko joulua? Onko jouluna bileet vai ihan kuollutta? Onko jouluna kaikki paikat loppuunmyytyjä?

Kannattaisikohan meidän mennä Patagoniaan about heti alussa vai olla ensin Buenos Airesissa muutama päivä ja suunnata vasta sitten pikkuhiljaa Patagoniaan? Onko tuolla merkitystä Patagonian high seasonin ja sen välttämisen kannalta?

Olisiko ideaa vuokrata Patagoniassa auto, ja säästää vastaavasti yöpymällä aina teltassa?

Kannattaako paikalliset lennot ostaa sieltä vai etukäteen?

Toimiiko puhelin Patagonian alueella, entä vaelluksilla? Mitkä paikalliset SIMmit meidän kannattaisi ostaa? Ei tarvi toimia MMS:iin ym. Eurooppaan päin. Tärkeää olisi että toimii koko Argentiinassa.

Luin jostain että maahan ei saa viedä kemiaa. Voikohan viedä esim. Katadyn Micropur vedenpuhdistustabletteja, imodiumia, vähän ibuprofeiinia. Meillä on Nepalista antibiootteja ja Diamoxia, voikohan ne ottaa mukaan vai otetaanko rajalla pois?

Luin myös että valuuttaa ei saa viedä maahan. Pitääkö paikkansa? Kannattaako rahaa nostaa kortilla vai ovatko esim matkashekit toimiva vaihtoehto? Onko väliä missä valuutassa? CHF?

Toimiiko haikit hytteperiaatteella kuten alpeilla vai pitääkö kaikki kantaa itse?

Millainen keitin kannattaa olla? Mihin keittimiin löytyy kaasua. Meillä on kaapissa Primus Himalaja multifuel joka polttaa mm. bensaa. Kannattaneeko se ottaa mukaan (painaa kilon)?

Vedenpuhdistus? Tarviiko puhdistaa? Riittääkö Katadyne Micropur vai pitääkö olla filtterisysteemi? En oikein netistä löytänyt onko siellä esim. Giardiaa?

Luin jostain että ei kannata laskea sen varaan että voi täydentää kamoja paikanpäällä. Hinnat kalliimpia ja laatu huonompi. Pitäneekö paikkaansa?

Onko puistoissa kantajatoimintaa tai kauppoja kuten esim. Nepalissa vai pitääkö olla täysin omavarainen? Olettaisin että kantajia on mutta hinta on paljon kalliimpi kuin esim. Nepalissa.

Pitääkö tinkiä. Yritetäänkö joka paikassa ottaa turistilta rahat pois vai onko kiinteät hinnat?

Pitääkö esim. Patagoniassa varata majoituksia pari viikkoa etukäteen vai voiko vaan mennä?

Pitääkö (mahdolliset) hyttet varata pari viikkoa etukäteen vai voiko vaan mennä paikalle?


Paljon kysymyksiä. Iso kiitos jos joku jaksaa vastailla.
Rowana

edit: telttakysymys kamaosastoon

kilgore123

No voihan voihan kun huomasin tämän hiukan myöhään, tai no, olin itse juuri tuolla päin samaan aikaan kun se on kirjoitettu. Laitan tähän hiukan vastauksia & kokemuksia kuitenkin, kenties ne auttavat muita samoja juttuja pohtivia. Ja on sitten kiinnostavaa kuulla miten teidän reissu meni ja olivatko havainnot samansuuntaisia

Olin kahden kaverin kanssa pari viikkoa marraskuun alussa tuolla, nimenomaan haikkaamassa yms, kokemukset perustuvat siihen. Oltiin ensin Chilen puolella, lennot Punta Arenasiin, siitä mitä pikimmin bussilla Puerto Natalesiin, josta 5 päivän haikki Torres del Painen kansallispuistoon, W-reitti (kelin vuoksi siitä tosin tuli U). Sen jälkeen Argentiinaan jälleen bussilla, El Chalteniin, jossa 3 päivää (päiväretki Monte Fitz Royn äärelle yms) ja paluumatka El Calafaten kautta.

Niin, niitä vastauksia:
- high season on käsittääkseni tammi-helmikuu

- mekin pohdittiin auton vuokraamista ja melkein otettiinkin sellainen Puerto Natalesista, mutta päädyttiin kuitenkin bussiliikkumiseen. Se päätös ei kaduttanut, koska bussit ovat tosi halpoja (esim n 9 eur Punta Arenas - Puerto Natales) ja mukavia ja aikataulut ihan ok. Jos nyt ihan haluaa optimoida ja ajella vaikka keskellä yötä tai räätälöidä tosi paljon reittejä niin mikäpä siellä olisi vuokra-autolla ajaessa, tiet ovat hyvät ja hyvin merkityt. Mitenkään välttämätöntä se ei kyllä ole.

- puhelin toimii keskimäärin kaupungeissa ja niiden liepeillä, mutta ei vaellusreiteillä ollenkaan. Poikkeus kylistä on El Chalten, jossa ei ole lainkaan kännyverkkoa, nada. Myös erityisesti tuossa kylässä Wifi-lupauksiin kuppiloiden ja hostellien ikkunoissa kannattaa suhtautua äärimmäisellä skeptisyydellä ja nauttia toimivasta netistä silloin kun sellaiseen törmää.

- kemiaa/lääkkeitä/puhdistustabletteja kyllä saa viedä, ovat tarkanoloisia tuoreista elintarvikkeista ja kasveista

- Chilen pesot vaihdoin jo Suomessa, vientirajoitus taisi olla joku 10.000 USDia tms. Argentiinan rahoja ei ainakaan Suomesta saanut, Chilestä en kokeillut. Amerikan taaloja mukaan ja kortit niin pääse helposti Argentiinassakin valuuttoihin käsiksi. Matkashekeistä ei ole kokemusta ainakaan tällä vuosituhannella joten se ei tullut mieleenkään. El Chaltenista taas (kun se oli syrjäisin kylä jossa oltiin), siellä on yksi pankkiautomaatti, linja-autoasemalla. El Calafate taas on paljon isompi paikka.

- Haikit ja hytet (refugiot tuolla), riippuu mitä haikkia mietitte. Torres del Painessa on hyvin refugioita, yövyttiin meidän 4 yöstä 3 niissä (ja 1 teltassa) ja syötiin iltaruoat myös. Osin myös aamiaiset ja niissä myydään monissa myös erilaisia ruokatarvikkeita. Riippuu kuitenkin reitistä pystyykö joka yötä yöpymään niissä, ei välttämättä. Los Glaciaresin kansallispuistossa (El Chaltenista) taas ei tainnut olla refugioita.

- retkikamat ja keittimet sitten, mulla oli risukeitin mukana, mutta kaikista noista taajamista (P. Arenas, P. Natales, El Calafate, El Chalten) saa kaasua eri standardimuodoissa, ainakin jos malttaa haeskella hiukan. Samoin keittimiä, makuualustoja, -pusseja, telttoja yms voi vuokrata mutta laatu ei ole ihan hifistelijän omien kamojen tasoa. Vuokraaminen ei ole kallista, mutta ei halpaakaan, kyse on lähinnä siitä miten paljon varustetta haluaa ja pystyy kuskaamaan mukana. Juuri mitään ei TARVITSE viedä. Kamojen ostaminen voi hiukan masentaa, koska valikoimat ovat aika pienet/satunnaiset ja hinnat ainakin Suomen tasoa

- vettä puhdisteltiin tableteilla ainoastaan, osittain ei hanavettä ollenkaan putsattu ja haikeilla mä join suoraan puroista, kaverini varmistelivat tableteilla. Kukaan ei sairastunut, mutta saattoihan meillä olla tuuriakin.

- Kantajia en havainnut enkä mainintaakaan niistä missään. Mutta siis noi vaellusreitihän eivät ole mitenkään erityisen raskaita tai korkealla, esim Torres del Painen W-reitti menee 500-1000 metrin korkeudessa, joten koko ajatuskin tuntuu vieraalta

- Tinkimistä en kyllä kokeillut, hinnat opastetuissa retkissä tuntuivat aika kiinteiltä mutta jos on tinkimiskokemusta ja -intoa niin ei kai se haittaa koettaa

- Majoituksista sitten, ei toki haittaa jos varaa etukäteen hostelleja jos aikataulut ovat tiedossa, eipähän tarvitse käyttää aikaa kylää ovelta ovelle kierrellen, mutta kyllä me sitäkin tehtiin eikä ainakaan marraskuussa kovin montaa hostellia tarvinnut kokeilla niin tilaa löytyi. Löytyikö sitten paras tai halvin yms niin kukapa sitä tietää. Kaikki nuo taajamat ovat kuitenkin palvelujensa osalta suunnattu paljolti trekkaajille yms turisteille, joten tarjontaa löytyy. Meillä oli hyvä kokemus tehdä yksi säätö- ja varailupäivä netin ääressä ja bussifirmojen toimistoilla Puerto Natalesissa, jonka jälkeen oli taas säätövapaata aikaa.

- Refugioiden varauksista monessa paikassa sanotaan että tammi-helmikuussa on pakko varata etukäteen, mutta muulloin ei. Me ei varattu yhtään noista kolmesta Torres del Painen refugiosta ja tilaa oli, mutta marraskuun alku on aikalailla sesongin alkua. Kaikilla refugioilla (tai useimmilla ainakin) on myös mahis telttamajoitukseen omalla teltalla, osalla myös vuokratelttoja, joten jos kämpästä ei tilaa löydy niin on plan B.

Mitäs muuta... Jos jollakulla on kysymyksiä niin laittaa vaan, koetan vastailla. Pari muuta juttua tulee mieleen:

- ovat erittäin tarkkoja metsäpalojen varalta, eikä ihme koska vuoden 2011 palon jäljet Torres del Painessa näkyivät todella selvästi laajoilla alueilla. Mm. nuotiopaikkoja ei ole ollenkaan, eli leirinuotioista on turha haaveilla. Itse fundeerasin hiukan että mitenkähän risukeittimeen suhtaudutaan, mutta eipä siitä kukaan mitään sanonut.

- vaellusmaisemat olivat aivan huikeat, käsittämättömän monipuoliset, kauniit ja eeppiset

- siellä sitten tuulee... kovaa

RetkuEnkuli

Nyt olis lippu kourassa ja nokaa lähtee kohti El Chalténia  (5 päivää) ja El Calafatea (2 päivää) maaliskuun lopulla. Olisin kysynyt vähän jatkoa tohon alkuperäiseen viestiin. Lähden perus-haikkaus meiningillä, blogeja teknisestä kiipelystä alueella löytyy, mutta tosiaan vähempi koskien normi haikkingia.Yritän puhaltaa lisää ilmaa tähän treadiin.

Mulla ei ole autoa vaan olen bussilla liikkeellä. Monesta muuttujasta johtuen olen majatalo(i)ssa kaikki yöt, en lähde siis maastoon yöksi. Jäikö teillä kummallakaan käteen mitään must-see juttuja kummastakaan paikasta päiväreissun mitalla? Kyseessä siis ruskaretkuilua ja valokuvausta. Perito Moreno varmaan El Calafatessa, mutta entäs El Chaltén. Hehkutusta on paljon, kylmää faktaa vähemmän.

 

mattikivi

Terve, hyvän kohteen olet valinnut. Todella kaunista seutua.

Palasin viikko sitten patagoniasta ja vietin 7 viikkoa El Chaltenissa. Mukava paikka. Chalten soveltuu erinomaisesti päiväretkeilyyn. Kylästä lähtee muutama polku ja kaikki haikkausnähtävyydet on sopivasti päivämatkan päässä. Kelit alueella on tällä kaudella ollut kohtalaisen oikukkaat joten siinä ensimmäinen seikka joka määrää minkälaisille vaelluksille kannattaa lähteä. Toki vaikka vuorille luvataan huonoa keliä on usein laaksossa on parempi keli. Siellä tuulee yleensä aika kovaa ja toi ajankohta on sesongin aika loppupuolella.

Kaikki suurimmat vaellusreitit on sellaisia että sieltä ehtii hyvin illaksi takasin. Suurimmat polut viel laguna torrelle josta avautuu hieno näkymä torren laaksoon sekä laguna de los tresille josta avautuu hyvä näkymä fitz roylle. Hieno paikka on myös lago sucia lago de los tresin vieressä. Sitten on polku Laguna Torolle ja pohjoisempana polku Piedra del frailesiin. Jokainen paikka on hieno mutta noi kaksi ensin mainitsemaani on kyllä maisemien puolesta upeimmat. 

Jos haluaa haikata paikassa missä on vähemän porukkaa kannatta lähteä joen takana olevalle mäelle. Siellä on pieniä polkuja ja reilu tunnin kävelymatkan päässä kaunis lampi josta on uskomaton näkymä korkeille vuorille. Itse kävin sielä pariin otteeseen kävelemässä välipäivinä enkä nähnyt ketään muuta...paitsi andien kondorin parin metrin päästä. mahtava lintu. 

Käytännön seikoista sen verran että mukaan kannattaa ottaa us dollareita ja vaihtaa ne paikanpäällä. Parasta olisi jos saat taalat vaihdettuu Buenos Airesissa pimeillä markkinoilla. kurssi on jopa yli 13 pesoa/taala kun virallinen kurssi on jotain 7-8 pesoa/taala. Paikanpäällä taaloja vaihdetaan noin 10 peson kurssiin melkeen jokaisessa ravintolassa yms. Eurojakin vaihdetaan mutta taalan kurssit on parempia.

Chaltenista saa ostaa kaikkea retkeilyyn liittyvää. Uusi supermercado pääkadun varrella on paras ruokaostoksiin ja sieltä saa melkeen mitä vaan riippuen vähän koska hyllyt on täytetty. Hintatasosta sen verran että on kalliimpaa kuin muualla argentiinassa...osa tuotteista jopa suomalaisissa hinnoissa. Turistihinnat.

Jos tulee muita kysymyksiä niin kysele ihmeessä.

Hyvää matkaa!

matti-kivinen.blogspot.com

mattikivi

Niin joo...tuolta näkee vähän kuvia ja ehkä on jotain hyödyllistä infoakin, jos et ole vielä törmännyt: patagonia2014.blogspot.com

matti-kivinen.blogspot.com

RetkuEnkuli

Kiitos näistä vinkeistä! Auttavat jo paljon. Saako paikanpäältä hankittua karttoja?

mattikivi

Joo, ainakin yks hyvä kirjakauppa on pääkadulla, Cerveseria-ravintolan vieressä. Siellä on kattava valikoima kirjallisuutta ja karttoja alueesta. Karttoja löytyy myös monesta muusta retkeily ja kirjakaupasta. Kattava sivu alueesta on www.pataclimb.com. Paljon tietoa alueesta, myös muuta kuin kiipeilyä.

matti-kivinen.blogspot.com

RetkuEnkuli

Kiitos vinkeistä! Oli ERITTÄIN onnistunut reissu, mieli hinkuu takaisin yhtenään *wink*. Parasta antia oli ehdottomasti Lag. de los Tres, näkymä oli mahtava. Sain kyydinkin polun pohjoiseen päähän ja tallustin sieltä sitten takaisin kylään 8 tuntia. Hehkuttaisin ehkä vielä lisäksi Loma del Pliege Tumbadoa, sain kävellä yksin (OK, näin 4 ihmistä/8 tunnin aikana) ja paikka oli geologisesti aika makeata karkkia. 

Kelit osuivat enemmänkuin nappiin, räntää piti sataa kun ruska-aika kyseessä, mutta kuumaa ilmaa vyöryi päivä toisen jälkeen (+20C ja tuulta 0m/s). Erittäin mukavaa olis myös olla kännykän ulottumattomissa viikon sillä hitaasti säksättävä satelliittiyhteys ei oikein El Chaltenissa innostanut mihinkään kommunikointiin. Saatoin käydä myös syömässä Cerveceriassa *biggrin*.