1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
markkuj
Onko ulkoilu muka eliitin harrastus?

Helsingin Sanomat julkaisi 13.1.2010 artikkelin "Liikunta on hyvätuloisten harrastus" (http://www.hs.fi/verkkolehti/ihmiset/artikkeli/Liikunta+on+hyv%C3%A4tuloisten+harrastus/1135263006946). Tutkija Nina Kahma on pitkään selvitellyt suomalaisten liikuntaharrastuksia ja esim. tulotason vaikutuksia urheiluharrastuksiin. Aiheesta tullut väitöskirja ja artikkeli Review for the Sociology of Sport -lehteen.

Artikkelista esim.:
- Eikä se ole pelkkä väite... tilastollinen fakta.
- Korkeasti koulutetuissa on liikuntamyönteisyyttä enemmän kuin muissa.
- Ehkä kotikasvatuksessa ei ole painotettu liikunnan merkitystä
- Esimerkiksi juoksusta on tullut Kahman mukaan etenkin korkeasti koulutettujen nuorten miesten harrastus.
- Kuinka pienituloiset sitten huolehtivat kunnostaan? He pääasiallisesti pyöräilevät ja kävelevät.
- mitään urheilulajia ei voi kuitenkaan pitää leimallisesti pienituloisten harrastuksena."Se on jännittävää kansainvälisesti ajatellen, koska vaikkapa Briteissä futis on suosittua nimenomaan työväenluokassa, mutta täällä Suomessa ei ole mitään sellaista".

Ollaanko tässä liikunnan ja ulkoilun ytimessä vai pahasti hakoteillä? Eroaako "urheilu" tässä jotenkin "ulkoilun harrastamisesta"?

Mun mielestä tossa ollaan vähän hakoteillä. Omissa ulkoiluharrastuksissani on hienoa just se miten erilaista jengiä niiden parissa tapaa.

Mutta ehkä tossa jotain pientä pohjaakin on. Eihän nää ulkoiluharrastuksetkaan mitään ilmaisia ole. Ehkä näiden vaatimat rahat ja aikapanostuskin oikeesti on monille aito este tulla mukaan?

Mites te miellätte tän asian omissa ulkoiluharrastuksissa ja ulkoiluporukoissa?

teesaa

Mä oon ainakin katkera kun en joka vuosi voi viedä lapsia helihiihtämään alaskaan. Eli kyllä liikunta on hyvätuloisten harrastus.

Vakavammassa mittakaavassa, kyllähän esim. monilapsisessa perheessä alkaa kukkaro naukua kun kaikki esim. pelaa lätkää talvella ja fudista kesällä. Vaikkei ne ehkä kalleimpia harrastuksia olekaan, niin silti pianonsoiton yms. zumbadancen ohella alkaa jo tuntua.

Eikä se mammona yksin, vaan kun edellytetään osallistumista jokaisiin kissanristiäisiin ja turnaustalkoisiin. Ja en jaksa edes marista kyydityksistä (koska niihin on saatu rakennettua jo jonkinlainen kimppa).

Eli ehkä sinänsä liikunnan määrään ei tulot vaikuta, vaan mihin liikuntaan se suuntautuu.

Wannabe mies monessa lajissa!

Schippy

Vanha ketju, mutta kirjotan kuitenkin.
Näin tutkimusta lukematta on vaikea sanoa, miten tutkija on määritellyt tutkimuskenttänsä. Tää kuuluu pahasti sarjaan, jossa lehti voi huoletta vääntää tutkimuksen pohjalta millasia otsikoita tahansa kertomatta reunaehtoja. Eli mikä on liikuntaa tutkimuksen näkökulmasta?
Esim. jos mietin vaikka omia vanhempiani. Varmastikaan eivät "harrasta liikuntaa", mutta retkeilyä ja metsästystä kyllä.
Uskon, että väitteessä on vähän perää. Parempituloisilla on todennäköisesti  enemmän kapasiteettia ja paineita olla sporttisempi, ja toisaalta kotona opitut mallit jäävät takaraivoon jälkikasvullekin.
Mutta tuo ei estä vähempituloisten liikunnan harrastusta. Lajeja voi harrastaa eri tasoilla ja satsauksilla, sen me tiedämme kaikki.

lohjalainen

Onhan ulkoilulla ja liikunnalla/urheilulla aika iso merkitysero. Suurin osa suomalaisista taitaa ulkoilla: käydä kävelylenkillä tai ulkoiluttamassa koiraa, hiihtelemässä talvella, marjastamassa/sienessä jne. Sellainen "oikea" liikuntaharrastus on minusta taas sellainen, jolle varataan etukäteen tietyt ajat ja sitä varten hommataan varusteita ja ollaan muutenkin tosissaan. Ja onhan se niin, että kun välineitä tarvii ostaa ja kuvioon tulee ehkä vielä muita menoja, matkoja jne., niin ei siinä täysin tyhjillä taskuilla pysytä mukana. Olen kiitollinen siitä, etteivät omat pojat esim. jääkiekkoon ole haksahtaneet. Voisi tulla aika äkkiä tarvetta kääntyä ärsytys-vivuksen tai jonkun muun tyyliin https://moneybanker.com/fi/ puoleen...

Silloin kun ite olin koulussa, meidän pikkukaupungissa laskettelemassa ja squashia pelaamassa kävivät vain ns. varakkaammat. Me tavalliset pyöräiltiin, pelattiin koulun liikuntasalissa sählyä ja harrastettiin muutenkin halvasti. Liikuntaa on onneksi tarjolla kaikkien lompakoille.

nilakka

Eipä muuhun tulokseen voi tulla kuin että elitistiseksi mieltyy väkisin.... Kun käytetytkin kamat maksaa maltaita. Ainakin joillakin retkikirppiksillä.
Itselläni on onneksi kamoja ennestään.
Tosin niitäkin on metsästetty ihan tavallisilta kirppareilta.
En aina ihan käsitä että tavallisen näköinen teltta maksaa 800-1200 euroa tai takki 800....

Kallein hinta,minkä olen maksanut mistään varusteesta,taitaa olla 300.
Nyt en moisiin summiin pystyisi millään...

Korpijaakko

Voisiko YLLÄPITO tehdä jotain näille lainapalveluiden mainoksille?

Markku
Käyttäjän Markku kuva

Vois!

Kiitän,
Markku

Maiki44

Todellakin vois.

Mike,
https://www.sauso.com/