1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
niilo
Joko jäille?

Onko jossain päin Suomea päässyt jo aloittamaan luistelukauden. Eilen Pohjois-Espoon pikkujärvillä jäätä 1-2cm, ehkä jo huomenna onnistuu?

pauliina

Oulu - Pyykösjärvi sileässä ja luistelijan kestävässä jäässä ainakin rantojen läheltä.

Mikael

[quote author=niilo link=topic=12184.msg84217#msg84217 date=1132560257]
Onko jossain päin Suomea päässyt jo aloittamaan luistelukauden. Eilen Pohjois-Espoon pikkujärvillä jäätä 1-2cm, ehkä jo huomenna onnistuu?Matalajärveä tarkoittanet? Vai noita muita pikkujärviä vähän pohjoisempana/syrjempänä?

niilo

Nimenomaan pohjoisempia pikkujärvia Velskolassa, esim. Vääräjärvi, Urja, Meerlampi jne.

Mikael

Kiitos tiedosta,

Olisi mukavaa, jos vaikka laittaisit viestiä tähän ketjuun jos/kun tuolta påhjois-espoosta löytyy luisteltavaa jäätä Smile

Helvatin lämpötila, pyörii aika huonoissa lukemissa, tällä vauhdilla uinti näyttäisi onnistuvan joulukuussa paremmin noissa järvissä kun luistelu.

-M-

akuusist

Maanantai-iltana Luukin Halkolammella enimmillään 3,5 cm hienointa syysjäätä. Rannoilla ohempaa.
Kyllä näillä lämpötiloilla luistelukausi alkoi nyt ja näyttää jatkuvan ainakin viikonloppuun. Ehkei kanata kuitenkaan mennä yksin.

niilo

Jos eilen 3.5cm, niin tänään iltapäivällä pitäisi olla n.5cm, eli täysin kantavaa(yöllä n.-10C), olen menossa kokeilemaan.

niilo

Jovain,  Velskolan Vääräjärvellä hieman paksuudeltaan vaihtelevaa, kuitenkin kantavaa, n. 3-5cm sileää teräsjäätä.  Kuulemma Matalajärvellä onnistuu kanssa.

smo

Olisi hauska kuulla ihmisiltä raportteja.. alkaisi jotkut merenlahdetkin näyttämään siltä että voisi sisälahdilla luistella virtapaikkoja välttäen..

niilo

Espoonlahti on jo hyvässä luistelujäässä.

tellutyttö

Eilen viilettelin Laajalahdella ja Seurasaarenselällä. Jää oli about 8 senttistä.
Hyvin meni, kunhan vältteli tuuliavantoja - tänään on luultavasti jo parempi jäätilanne.  Smile

niilo

[quote author=tellutyttö link=topic=12184.msg85652#msg85652 date=1135148909]
Eilen viilettelin Laajalahdella ja Seurasaarenselällä. Jää oli about 8 senttistä.
Hyvin meni, kunhan vältteli tuuliavantoja - tänään on luultavasti jo parempi jäätilanne.  SmileNiinpä, petollisin tilanne syntyy juuri nyt kun tuuliavannot yönvanhassa muutaman sentin jäässä, jos päälle vielä ripottelee pari milliä pakkaslunta on ansa valmis. Avoimet avannot helppo havaita ja kiertää, be careful out there.

tellutyttö

[quote author=niilo link=topic=12184.msg85657#msg85657 date=1135151075]
be careful out there.


Kiitos huolenpidosta. Aina kannattaa olla varovainen ja yksin luistelemista on syytä välttää.

niilo

Yksinluistelun välttäminen hieman tekopyhä asenne jos nyt ylipäätänsä meinaa lajia harrastaa. Tänäänkin mahdollinen aikaikkuna 15.15-16.45, kenetpä tuonne mukaan hälyttää. Tietenkin plutaamisen mahdollisuus pitää olla ennakoitu, ja toimintamalli valmiina jos näin käy. Yksinluistelija muuten oppii automaattisesti tarkaksi ja varovaiseksi, Siperia opettaa.

Torben Korben

[quote author=niilo link=topic=12184.msg85683#msg85683 date=1135166336]
Yksinluistelun välttäminen hieman tekopyhä asenne jos nyt ylipäätänsä meinaa lajia harrastaa. Tänäänkin mahdollinen aikaikkuna 15.15-16.45, kenetpä tuonne mukaan hälyttää. Tietenkin plutaamisen mahdollisuus pitää olla ennakoitu, ja toimintamalli valmiina jos näin käy. Yksinluistelija muuten oppii automaattisesti tarkaksi ja varovaiseksi, Siperia opettaa.Samaa miletä. Näinhän se homma käytännössä menee. Yksin ei tule kyllä tehtyä retkiä vaan luistelua lähinnä tuttuja ympyröitä Ekaksi kun sauvalla testaa varovaisesti radan ja sitten kun tilanne on kartoitettu niin eiku isoa rinkiä pyörimään 8). Peruskuntohan siinä kasvaa sitten pitempiä porukkareissuja varten. Meren jäille ei yksin kuitenkaan vielä liene asiaa, järvet alkavat olla Etelä-Suomea myöten 5- 10 cm jäässä. Tietty yksin ei silloinkaan tuntemattomiin kohteisiin. Yllättävän monet yksinluistelijat kuitenkin tuntuvat luottavan siihen että kun löytyy vanhoja jälkiä niin niitä voi seurailla ilman sen kummempaa varovaisuutta (ottamatta huomioon omaa painoa ja luistelunopeutta).

Jotenkin tuommoiset isot ja ohjatut retkiluisteluporukat a la Suomen Latu /Suomen Retkiluistelijat  (sinänsä millään tavalla väksymättä heidän koulutustoimintaa ja turvamääräyksiä) eivät muutenkaan kolahda vaikka sillointällöin monikymmenpäiseen laumaan jäällä törmääkin. Pienellä ja samantasoisella luisteluporukalla meininki kun on rennompaa..tai ainakin vauhti kovempaa  Blum 3

tellutyttö

Torben: ...isoa rinkiä pyörimään... onko tylsempää kuultu!  :shock: Samantien voi käydä vetäsemässä rundit luistelukentällä tai jäähallissa.
Enkä oikein ymmärtänyt mitä eroa on siinä pludaako järveen vai mereen???
Samaa mieltä olen siitä, että pienemmällä porukalla luistelu on hauskempaa, varsinkin jos luistelijat ovat kutakuinkin samaa kunto/taitotasoa.
Ja täytyy vielä huomauttaa, että 2 on enemmän kuin 1, eli ei tarvita sen suurempaa joukkiota ettei ole yksin.

Luistelukumppanista voi lisäksi olla muutakin iloa, kuin pelkästään pelastautumisessa. Ellei sitten ole luonteeltaan yksilösuorittajasusi.
Joten Niilolle onnea luistelukaverin hankintaan!  Wink

niilo

Noni, tulikin heitettyä ihan hyvä reilun tunnin lenkki Espoonlahdella. Älä tyttönen huolehdi, kavereita on. mutta aikataulujen sovittaminen  onkin sitten toinen juttu.  Aikuiset käy töissä ja kaikkea sellasta outoa. Niinkuin TorbenK kirjoitti hyvä taktiikka on kiertää suunniteltu luistelureitti(esim. koko järven ympäri) ensin rauhallisesti tutkaillen ja sitten tuttua reittiä voikin poltella huoletta menemään.  Erilaiset järjestetyt massaluistelut ei oikein nappaa, hitaimman mukaan mennään, puolet ajasta taukoillaan ja seisoskellaan.

Torben Korben

[quote author=tellutyttö link=topic=12184.msg85688#msg85688 date=1135169582]
Torben: ...isoa rinkiä pyörimään... onko tylsempää kuultu!  :shock: Samantien voi käydä vetäsemässä rundit luistelukentällä tai jäähallissa.
Enkä oikein ymmärtänyt mitä eroa on siinä pludaako järveen vai mereen???Perusympyrät yksinluistellessa on ollut vähän järven koosta riippuen 5-10 km joten siinä jo vähän maisematkin ehtii vaihtua eikä tartte koko ajan kaartaa vasemmalle tai oikealle (luistelusuunnasta riippuen) ja katsoa joka kiekalla  Telajärven kunnan luistelukentän vastaavan lapioon nojaamista  :D. Järveäkin voi sitten vaihtaa, jos maisemat alkaa kyllästyttämään. Aika useinhan nuo retketkin meidän pikkuporukalla  on isoja ympyrälenkkejä, mittaa vaan tulee sitten vähän enemmän.

Tietenkin noilla järjestelyillä retikillä mennään rattoisasti bussilla pisteeseen A ja luistellaan (luonnollisesti myötätuuleen) pisteeseen B josta taas bussi noutaa.  Bussissa matkalla hoilataan yhteislauluja  ja kuunnellaan sadatta kertaa Göran Guggelströmin muistelmia kuinka vuonna 1956 pystyi luistelemaan Ingååsta Båmarsundiin sahanteristä tehdyillä luistimilla ja aidoilla nahkaisilla hiihtokengillä...ja sepäs vasta mukavaa.

Sillä nyt ei ole kovin suurta eroa plutaako meriveteen vai järveen, vilu tulee molemmista. Merivesi on vaan suolaisempaa (ei ole kiva juoda murtovettäkään)  ja jään rakenne on vähän erilaista.Näin alkutalvesta lienee yleisesti tiedossa että  merivesi tahtoo jäätyä vähän hitaammin kuin järvet, kun tuota "lämpökapasiteettia" on niihin kesän aikana vähän päässyt varautumaan ja jää voi siksi olla hieman ohkaisempaa noin keskimäärin järviin verrattuna. Sinänsä se ei poista sitä tosiseikkaa, että virtapaikoissa järvilläkin on vaaransa...mutta miksi lähteä merelle yksin ehdontahdoin heikommille jäille  kun ensimmäisenä jäätyy meren lahdet joiden koko ei nyt välttämättä niin hirveästi poikkea järvien koosta?