1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Torben Korben
Pääkaupunkiseudun luistelujäät 08/09

Eli avataanpa taas perinteinen säie- eli missäs päin pääkaupunkiseutua (tai väljästi tulkiten vaikka 50 km säteellä Kauppatorilta  8)) alkaa päästä jäälle.

Jokos Matalajärvi kestää luistelun ? Tai Nuuksion pikkujärvet ?

Loppuviikoksi näyttää tulevan sen verran pakkasta että taitaa jäätyä jo vähän isommatkin
lätäköt...

akuusist

Matalajärvi ja Nuuksion pikkujärvet juuri ja juuri, Tuusulanjärvi myös. Hyvältä näyttää ensi viikko.

skrinnari

Finnträsk on melkein valmis kanssa. Järven eteläiset rannat vaatii vielä pakkasia.

Timoa

Eilen Matalajärvi Espoossa oli jo jäässä. 4-5cm. Muutama kuva:  http://web.mac.com/timoanttalainen/etusivu/Tervetuloa/Merkinnät/2008/12/28_Merkintä_1.html

skrinnari

Tuusulanjärvi täysin jäätynyt. Finnträsk täysin jäätynyt. Nämä järvet on jo luisteltu.

jmsa

Matalajärvellä on hyvä luistelukeli. Jäätä noin 5 senttiä [edit: ainakin 5 senttiä(en viitsi lupailla tässä liikoja)]. Porukkaa järvellä oli päivällä melko paljon. Joku oli kuulemma käynyt Bodomiakin ja Tuusulanjärveä kokeilemassa, niistä mulla ei ole tietoa. Muistakaa varoa hapetinta järven eteläpäässä.

Mikähän mahtaa olla Tuusulanjärven tilanne?

Torben Korben

Kyllä siellä Matalajärvellä pääsääntöisesti oli jo kymmenkunta senttiä jäätä, tuli piikkailtua sieltä täältä. Bodomilla on jää ehkä nyt 6-8 senttistä ja näytti sekin kestävän mainiosti Skimbattillakin ajoa. Mutta varovainen kannattaa kyllä edelleen olla vaikka pakkaset jäätä nyt vahvistavatkin.

powerskier

Tuusulanjärvellä pohjoispäässä  Sarvikallion kapeikkoon asti hyvä tilanne, jää kestää koko järven alueella. Länsirannalla kaikkein paras jää.

Raid

Nuuksion pikkujärvet mahtikunnossa, ainoastaan Velskolan Pitkäjärven pohjoispäässä sulapaikka. Tänään siellä oli muutama muukin, mutta rajun näköiset vanhemmat jäljet oli monessa paikassa.. Jokaiselle potkaisulla jää oli halkeillut luistelijan alla joka suuntaan. Akuusistin jäljet viime viikolta?

nilakka

Uudenvuoden päivänä Bodomjärvellä Luisteltiin ja surfattiin mielin määrin.Keli aivan loistava ja jää kesti reilusti.
Osin ainakin yli 10 senttiä jäätä,eikä edes meinannut ritistä.

Toivottavasti uhkaukset lumentulosta ovat fuulaa....

Mikael

Taitaa olla turhaa tietoa kun nyt on isommatkin ja merenlahdet saaneet jääpeitteen, mutta täällä Porvoon seudulla Veckjärvi on låistavassa luistelukunnossa.

jmsa

[quote author=powerskier link=topic=23930.msg151596#msg151596 date=1230819590]
Tuusulanjärvellä pohjoispäässä  Sarvikallion kapeikkoon asti hyvä tilanne, jää kestää koko järven alueella. Länsirannalla kaikkein paras jää.Saman voi sanoa myös eteläpäästä.

niilo

Pks:n merenlahdilla ollut oikein plutauspäivät, päivittäin useampia uutisoitu, eikö yleisessä tiedossa ole merialuiden epätasainen jäätyminen, yleensä laajoja tuuliavantoja keskellä kantavan jään alueita, railomuodostusta jota vedenpinnan vaihtelut korostavat, virtapaikkoja salmissa jne. Melko huolettomalta/puusilmäiseltä vaikuttaa yleinen asenneilmapiiri.

Raid

Tuntuu houkuttelevan kovasti jengiä noi sileät jäät. Sunnuntaina oltiin Itä-Helsingin jäillä. Silloin oli auki kaikki Vuosaaren niemenkärjet, mutta Vartiokylänlahdella jäätä oli sitten varmaan yli 15 senttiä kauttaaltaan.
Hemmetisti oli porukkaa hokkareilla, perinteisesti farkut jalassa, lapset mukana ja naskaleista ei tietoakaan. Onneksi tosin pysyttelivät enimmäkseen siellä Vartsikan lahdella, mutta esim. Herttoniemen edustalla oli poikia pelaamassa lätkää n. 6-7 senttisellä jäällä.

smo

Espoonlahdella on kanssa plutailtu ihan urakalla kuulemma.

skrinnari

Tietämätön talebaani ei pysähdy kokeilemaan eteen osuva jäätä, kun se muuttaa väriä tai siinä on jäätymisraja ja jopa railon kohdalla ei hiljennetä. Tuo jään koputtelu kertoo jo äänellään ja läpäisykyvyllään jään kantavuuden. Eikä se suksisauva kelpaa jään kokeiluun. Pitää olla oikea tukeva puu-/metallisauva, jolla pystyy kuulemaan ja läpäisemään teräsjäätä.

MINÄ ITSE asenne on kanssa lujassa suomalaisessa. Eli ollaan yksin ilman kaveria ja turvavarusteita tuntemattomalla jäällä. Näillä eväillä sit saadaan aikaan mediassa kirjoitettuja tapauksia. 

Mikez

Jokos Espoon saaristo on alkanut jäätymään?
Kenellään havaintoja?

Mikael

Viime päivinä ollu liian hyviä säitä. Tuuleton, aurinkoinen viikonloppu ja lumeton talvi houkuttelee liikaa.

Mutta en ajatellut päivitellä niitä noita sen enempää vaan tiedustella tänhetkistä jäätilannetta:

Espoonlahdenkin jää vieläkö kauttaaltaan heikkoa? Entäs Haukilahden ulkopuolella, kuinka pitkälle jos ollenkaan voi mennä piikittelemättä 5 metrin välein?

Tai väli Laajalahti-Munkkiniemi?

Torben Korben

Espoonlahti alkaa olla jo aika vahvassa jäässä, pilkkimiesten mukaan n. 20 cm. Paikoitellen on ollut tuuliavantoja jotka nyt jo jäätyneet umpeen - eli siellä ohuempaa. Långviken hyvässä luistelukunnossa (muutama helposti ylitettävä railo), samoin kuin koko Soukanlahti aina Pentalan kupeeseen. Melko vaihtelevan laatuista jäätä, pääsääntöisesti oikein mukavaa , paikoitellen vähän pehmeää (vettä jään päällä).

Avovesiraja Stora Herrön päissä. Kapeisiin salmiin ei kannata mennä ja ulompana paikoitellen alueita joissa jäätä vain 5-6 cm. Näin siis tänään. Kannattaa edelleen siis olla varovainen jos ulommaksi lähtee.

Juu ja taas näkyi porukkaa jäällä luistimilla ja lätkämailoilla/hiihtosauvoilla varustautuneena ilman naskaleita... :shock:

vaeltelija

[quote author=Mikael link=topic=23930.msg151985#msg151985 date=1231422236]
Espoonlahdenkin jää vieläkö kauttaaltaan heikkoa? Entäs Haukilahden ulkopuolella, kuinka pitkälle jos ollenkaan voi mennä piikittelemättä 5 metrin välein?

Tai väli Laajalahti-Munkkiniemi?Melstenin edusta oli avoin maanantai iltapäivällä, mutta venesatama oli vankassa jäässä.

Mikez

Taitaa jääpeitteet tässä alkaa ohentumaan melko nopeesti.
Laajalahdessa näytti olevan jo sulia paikkoja ja vettä ainakin oli
jäänpäällä runsaasti. Ellei kohta pakasta niin eipä ole jäitä enää.

Mikael

[quote author=Mikez link=topic=23930.msg152345#msg152345 date=1231864095]
Taitaa jääpeitteet tässä alkaa ohentumaan melko nopeesti.
Laajalahdessa näytti olevan jo sulia paikkoja ja vettä ainakin oli
jäänpäällä runsaasti. Ellei kohta pakasta niin eipä ole jäitä enää.Juu, varmaan merenlahtien osalta näin on. Nää pienet järvet ainakin täällä Epsoossa ehti saada aika tukevan jääpeitteen, joka ei ihan heti sula. Maanantaina kävin lähijärvellä sutaisemassa. Vettä oli runsaasti, mutta jää oli silloin vielä kestävä. Ja kitka olematon, yllättäen (loistojää)

Tosin pitää tietää missä liikkuu näillä keleillä.

Mikael

On kovin hiljaista tässä ketjussa ollut viime aikoina? Kaikilla niin kiire sutia jäillä ettei ehdi kommentoida jäätilannetta ... Blum 3

Mikez

[quote author=Mikael link=topic=23930.msg152652#msg152652 date=1232207153]
On kovin hiljaista tässä ketjussa ollut viime aikoina? Kaikilla niin kiire sutia jäillä ettei ehdi kommentoida jäätilannetta ... Blum 3http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/%C3%84lk%C3%A4%C3%A4+herranjumala+menk%C3%B6+j%C3%A4ille/1135242818203

peilsa

[quote author=Mikael link=topic=23930.msg152652#msg152652 date=1232207153]
On kovin hiljaista tässä ketjussa ollut viime aikoina? Kaikilla niin kiire sutia jäillä ettei ehdi kommentoida jäätilannetta ... Blum 3


En ole viikonlopun aikana hakannut reikää jään läpi, mutta minkäänlaisia rutinoita ei sisämaan järvillä ole kuulunut.
La 17.1. Tuusulanjärvi; kiertelin lähinnä lasten kanssa järven eteläpäätä. Satoja luistelijoita, kävelijöitä, potkukelkkailijoita. Eteläpäässä jatkuvaa kuminaa ehkä suuresta liikkujamäärästä johtuen. Pohjoispään avarammalla selällä ei sitäkään. Jään pinta hyvin luisteltavassa kunnossa.

Su 18.1 Saarijärvi (Espoo/Vihti) Kiertelin aamusta ympäri. Jonkin verran viime viikolla vain osin sulaneesta lumesta johtuvaa pintakohvaa varsinkin suojaisemmissa lahdelmissa, muuten jää OK.

Sen jälkeen Salmijärvi (Vihti). Luistelin pohjoisrantaa pitkin järven päästäpäähän edestakaisin. Jää oli parempaa kuin Saarijärvellä. Luistelun aikana alkoi pyryttämään ja varmaan jo iltapäivän mittaan on jään pinnalla ohut lumikerros.