1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Mimmi
Gotlantiin

Olisi tarkoitus käydä fillarilla Gotlannissa, mutta matka Tukholmasta Nynäshamniin on arvoitus! Onko jollakulla tietoa /kokemusta pyöräteistä? Olisi mukava lukea myös matkakertomuksia.Kiitos etukäteen Biggrin

jjpolkupyörä

Gotlanti on tosiaan mahtava fillarointisaari, telttailla voi vapaasti melkein missä vaan, kahviloita riittää ja maisemia. Myös pyöräreittejä on jopa merkattu, vaikka kartankin mukaan kyllä löytää mihin vaan. Nyt on jo varmaan hiljaisempaakin siellä, kun koulut on alkaneet ja ihmiset on palanneet mökeiltään Tukholmaan. Ei siis lauttajonoja ja ruuhkaisia teitä, tosin saattaa myös olla että kahviloita löytää tähän aikaan parhaiten Visbystä, mutta kyllä siellä muuallakin on joitakin ympärivuotisia paikkoja, ja hyvin persoonallisia sellaisia.

Ikävä kyllä mitään kunnollista reittiä Tukholmasta Nynäshamniin en tiedä, olimme viime vuoden syyskuussa reissussa ja sekoiltiin aika paljon tuolla välillä. Oikeastaan menomatkalla mentiin eri kautta (Sisämaassa ensin ja sitten Nyköpingistä rantaa pitkin Mörköön ja sieltä Nynäshamniin, oikein mukavaa seutua muuten.) Paluumatkalla oli sitten se alkupätkä mieletöntä rekkaliikennettä, tietöitä ja melua ja sadetta pari-kolmekymmentä kilsaa, jonka jälkeen lähdettiin niiden pikkutaajamien kautta luikertelemaan. Aika monta U-käännöstä tuli, mut lopulta ihan nopeastikin se meni. Jotain Cykelledeneitäkin siellä oli, varmaan jostain sivuilta löytyis Googlaamalla.

Ei oikeasti vastausta kysymykseesi siis, mutta pari nastaa paikkaa tulee heti mieleen:
'
-Jos on tarvetta yöpymiseen Nynäshamnissa, niin rantatietä vaan eteenpäin, wild camping onnistuu helposti meren rantakallioilla ja metsissä. Niemen päässä on myös retkeilymaja ja samassa niemessä telttailupaikkojakin, ilmaisia siis.

-Me tultiin iltamyöhällä Visbyyhyn, satamasta vaan mäki ylös oikealle (eteläänpäin siis), niin heti mäen päällä hyvä virallinen taukopaikka, jossa saa telttailla ja vessat+juomavesihanakin löytyy. Kiva herätä aamulla Visbystä ja lähteä mukavalle aamiaiselle.

-Fårö siellä pohjoisessa kokonaisuudessaan mukavaa seutua, varsinkin ne raukki alueet (raukar, eli veden hiomat, merestä nousevat mystiset kivipaadet) on hienoa aluetta ja tosi kaunis tie menee siellä pitkin rantaa, vanhassa fiskelägessä juomavesikaivokin maan tasalla, sellaisen pienen luukun alla. Rantatiellä saattaa olla sesonkiaikaan bussiliikennettä, mutta nyt taitaa olla jo tosiaan enempi offseason. Fårössä kannattaa olla vettä mukana tarpeeksi, koska ainakin viime vuonna makeasta vedestä oli paikotellen pulaa.

Juup, tässä siis joitain juttuja mitä tuli näin äkkiseltään mieleen. Voidaan kertoilla lisääkin jos on tarvis. Milloin olet retkelle suuntaamassa?

Timoa

Siellä päin pyörin tänä kesänä: http://www.kevytreppu.com/Etusivu/Blogi/Merkinnät/2009/6/27_Kickbikellä_Gotlannissa..html

Menomatkan menin Tukholmasta kickbikellä perille asti ja tulomatkan menin junalla. Junalippua en koskaan saanut vaikka kaikki väittivät junassa myytävän. Muistelisin hinnan silti olleen vain muutamia euroja. Ruotsissa saa kuljettaa fillaria junassa maksutta muutamia rajoituksia lukuunottamatta. ------   Ruuhka-ajat (löytyy varmaan jostain... tyyliin 07-10 ja 15-18)
Kaikilla asemilla ei voi hypätä pois/nousta kyytiin. Menin viikkarin laivalle joten Södra Station oli lähin sekä sitä kautta sai mennä pyörän kanssa.

Tukholma-Huddinge-Tumba oli pyöräteitä. Tumbasta käännyin etelään jossa pyöräteitä ei enää käytännössä ollut. Olin liikkeellä sunnuntai aamuna joten liikennekkään ei ollut kovin pahaa. Ruotsissa kunnioitetaan fillarilla liikkujia huomattavasti enemmän kuin Suomessa. Aika harvoin kukaan tuli ohi läheltä vaan väistivät kiltisti toiselle kaistalle.

kettukolo

Kauan sitten tulimme Gotlannista pyörällä Tukholmaan. Oli tosi vaikeaa. Varmasti toiseen suuntaan yhtä ihmeellistä. Pyörätiet päättyivät minne sattuivat. Muutama vuosi sitten menimme purjehtimaan Nynashamnista. Menimme Tukholmasta paikallisjunalla. Sitä kannattaa miettiä vaihtoehtona. Pyörä junaan jos se vaan Ruotsissa on mahdollista. Todennäköisesti ei. Kimmo H

hannu55

moi. Kävin tyttärien kanssa Gotlannissa 1996. Menimme junalla tukholman keskustasta nynäshamniin ja takaisin, kuulimme ennakkoon että, aika hankala matka fillarilla mennä.
Matka oli mahtava , kaksi viikkoa siellä meni ja muistoja tuli.
Ensi kesänä olisi mulla tarkoitus lähteä götan-kanavalle ja kiertää molemmat isot järvet yläpuolelta ympäri ja varbergista tanskaan ja käväistä vaikka Bremenissä ja sitten jostain takaisin . Onko halukkaita mukaan seura kelpaa. Ohjeita ja neuvoja otan mielelläni vastaan. Ainakin ruotsin ja tanskan lautta jutuista.
t. hannu

hannu55

Tukholmasta Nynäshamniin pääsi ainakin -96 mukavasti junalla fillareiden kanssa meillä niitä mukana kolme kappaletta. Muistaaksen rajoituksia oli vain kelloajan suhteen.Tukholmassa pari kilometriä maanalaisen asemalle ja nynäshamnissa asema satamassa.

Juha_74
Käyttäjän Juha_74 kuva

Morjensta,

Hommasin tekemisen puutteen vuoksi lennot huomiselle Gotlantiin, koska en keksinyt mitään muutakaan. Ajattelin fillaroida Gotlannin ympäri ja telttailla matkan varrella jossain. Lukkopolkimilla varustetun fillarin löysin ainakin täältä -> www.gotlandscykeluthyrning.com .

Onkohan Gotlannissa jotain puuhasteltavaa ja aktiviteetteja?