1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Juha Viitala
29er ylämäessä

Mitenkäs uudet 29:t toimii ylämäessä? Tasaisella ja alamäessä rullaa tietty paremmin, mutta miten voimantuotto eroaa ylämäkeen poljettaessa. Siis jos pitää paljon mennä ylämäkeä?

Raid

Oma kokemus on, että pitoa on paremmin. Siis vetopitoa, eli se ei sudi niin helposti liukkailla kivillä tai juurilla teknistä nousua ajaessa.

Haittapuoli on tietysti paino. 29" rengas ja kiekko painaa väkisinkin enemmän kuin 26-tuumainen. Tosin tätäkin kompensoi toi pito. Eli kaksysillä pitoa löytyy pienemmälläkin kuviolla varustetulla renkaalla, jotka on yleensä kevyempiä.

Juha Viitala

Mites jos kyseessä on pääasiassa päällystetty tie. Eli kitkaominaisuudesta ei hyötyä.

Olen lähdössä fillaroimaan Tiibetin halki ja siellä tulee sellaisia iloisia >1000m nousuja. Tie on pääosin hyvässä kunnossa, mutta ei niin hyvässä, että sinne enää lähtisin 28" jäykkiksellä, kuten viimeksi.

Itsellä ei vielä kokemusta 29" ja ajattelin, että toi voisi olla hyvä setti tuolla.

nilsson

Jos verrokkina on tosiaan 28" laite, niin ero ei varmastikaan iso ole. Vanteen halkaisija on molemmissa sama ja 29" vaan "viileämpi" nimi sille kun 622mm vanteelle pistetään korkeampi maastokumi.

Mika K

Tuollaiseen tarkoitukseen 29er on kyllä ihan omiaan. Sopivat renkaat kun valitsee, niin rullaavuus tuskin merkittävästi vähenee, vaikka renkaiden isompi ilmatila matkantekoa helpottaakin. Varsinkin, mikäli tavaraa on paljon mukana.

Tietty myös usea 29er specifinen vanne on normi 28" vannetta rakenteellisesti tukevampi, jos ei ihan erikseen ns. touring tai tandem käyttöön suunnitelluista vanteista puhuta. Noita aika paljon 29ereiden kanssa näkyi ainakaan käytettävänkin, ennen valikoiman merkittävää laajenemista. Nykyään, kun lähes joka valmistajalla on 29er specifinen kehä, tai jopa useampi.. SmileLäskikymppi Freeride Team

P-tex
Käyttäjän P-tex kuva

Tiibetin teillä 29 varmaan toimii hyvin, mutta on jengillä kokemusta/mielipidettä miten 29 toimii vs. normi 26 maastossa teknisessä ajossa?

Onko suuria eroja nopeudessa ja hallittavuudessa?

Four and a half feet Red Mountain!

Eikka

Omien kokemusten perusteella 29" rullaa esteiden yli paljon nätimmin ja helpommin. Aikaisemmin 26" ajaessa kivikoissa ja ylämäissä missä piti jalkautua menee 29" leikiten.

Itsellä ei ainakaan enää 26" näillä näkymin paluuta ole.

P-tex
Käyttäjän P-tex kuva

Samanlaisia kommentteja olen kuullut viime aikoina, joten pitänee harkita 29:iä seuraavaa fillaria hankittaessa.

Aiemmin 29:ejä ilmeisesti pidettiin kömpelömpinä ja hitaampina teknisessä maastossa, mutta oliskohan valmistajat petranneet tuotteitaan jo sen verran, että ääni on muuttunut kellossa.

Four and a half feet Red Mountain!

vanha_poika

29":llä pärjää mainiosti ja se menee joissain tilanteissa nopeamminkin kuin 26" mutta tietty "jyrämäisyys" niissä useimmissa on silti mukana. Kuskista riippuu onko se hyvä vai huono asia.

Markku Jussila

On kyllä sääli ettei 26":n (= 559) ja 29erin (28" = 700c) väliin sopivasti menevälle 650b:lle ole isompia markkinoita. Tuo välikoko olisi moneen käyttötarkoitukseen ja monelle kuskille juuri sopiva. Esim. pienikokoisemmat kuskit haluaa usein jotain 29eriä pienempää/ketterämpää ja silti 26":a isompaa.

Jos jotain kiinnostaa tilailla ja kasailla itselleen 650b:n pikkuruisesta tarjonnasta hyvä pyörä, niin parhaat tiedot löytyy saitilta http://650bpalace.com/

650b:ssä on toisaalta välikokona se hyvä puoli että 650b:n renkaita voi käyttää kakkosvaihtoehtona nykyisissä 26"-pyörissä tai 28" pyörissäkin. Moneen levyjarrulliseen 26" pikkupyörämaasturiin saa katukäyttöön laitettua kätevästi paremmin rullaavat ja isommat 650b renkaat. Ilo sitten ajella kaupungilla tai retkillä esim. jäykällä maasturilla, jossa 26" maasturirenkaiden tai ihan liian pieneksi menevien 26" kapeampien nakkien tilalla onkin vaikka Pacentin 650b koon Pari-Moto 38 -renkaat.

Vastaavasti joihinkin 28" maantiepyöriin, cyclocrossareihin tai retkipyöriin saattaa mahtua pyörimään jopa 2.0" tai 2.1" leveä 650b-rengas, jolloin selviää sillä cyclocrossarilla tai retkipyörällä kunnon polkuajelutkin tarvittaessa.

Jos kasaisin nyt uutta pyörää niin saattaisin ottaa pohjaksi Surly 1X1 jäykän levarirungon. Siihen menee todistetusti kaupunkikäytössä kaikki kapeahkot 28"-renkaat, crosscountrymaastossa/cyclocrossissa/retkikäytössä/talvipyöräilyssä 650b:t ja rajummassa maastoajossa sitten 26":t. Eli yksi pyörä ja siihen 3 rengasparia selvittäisi kaiken eteen tulevan kun käyttäisi hyväksi välikoon 650b-tarjontaakin.

Hemppa

Taitaa XC-kisoissa palkintopallilla olla useammin 29"-kuski kuin 26"-kuski. Mm. olympialaisissa mtb-voitto vietiin 29" täpärillä. Että kai sillä sitten joten kuten pärjää Wink

[quote author=vanha_poika link=topic=40818.msg206575#msg206575 date=1346234911]
29":llä pärjää mainiosti ja se menee joissain tilanteissa nopeamminkin kuin 26" mutta tietty "jyrämäisyys" niissä useimmissa on silti mukana. Kuskista riippuu onko se hyvä vai huono asia.

Raid

Kohta 10 vuotta ollut 29"-sinkula alla. Jäykkiksenä en haluaisi ajella 26-tuumaisella enää. Pidempijoustoisissa alamäki- ja enduro- yms.pyörissä 26" mielestäni puolustaa paikkaansa.

Toi 27,5" (tai 650b = 584) haahuilu ei mielestäni ole kovin käyttäjälähtöistä vaan enemmänkin kyseessä tarve luoda jotain uutta myytävää. Pienemmät 29:n kärkijoukoissa olleet pajat on menettäneet markkinat isoille, joten pitää keksiä uusi must-have. Ja jenkit ostaa, että pääsee erottumaan eli pätemään.

Just pääsin testaamaan 27-puolikasta. Erittäin vähän eroaa 26"sta, ja renkaan halkaisijassa eroa oli pari senttiä.

P-tex
Käyttäjän P-tex kuva

Ite oisin kiinnostunut just ehkä täysjousto-enduro - tyyppisestä fillarista. Kaupassa väittivät, että tämänkin tyyppisissä fillareissa 29 olisi enemmän kuin varteenotettava vaihtoehto.

Mene ja tiedä - pitäis päästä maastoon testaamaan. En tiedä pääseekö Helsingissäkään sitä tekemään monessa fillariliikkeessä?

27,5 kuulostaa ehkä vähän jo kikkailulta, vaikka voishan sellaistakin testata jos niitä jossain tarjolla olis.

Four and a half feet Red Mountain!

janne niini

Tämä oli aika vakuuttavaa tekstiä 29erin puolesta (heppu kirjoittanut Brian Lopesin kanssa kirjan "Mastering Mountain Biking Skills")

http://www.leelikesbikes.com/week-one-stumpjumper-fsr-29-carbon-s-evo.html

Itse myin just  pois 26" 150mm täysjouston. Useampi kausi tuli ajettua pelkästään 29er jäykkäperillä (suurimman osan ajasta sinkulana). Sitten pari vuotta sitten "palasin" takaisin 26" täysjoustoon, kun ajattelin että jäykkistä mukavampi pyörä on kuitenkin kiva olla olemassa.

Ison pyörän jälkeen 26" tuntui alussa tosi oudolta. Mutta sitten kun pitkää joustoa oppi jälleen käyttämään hyväkseen, niin hyvähän silläkin on ajaa. Tosin vaatii edelleen aktiivisempaa/erilaista ajotyyliä, keulaa saa nostella ja painoa siirrellä enemmän taakse koko ajan jne. 29eriä lyhyemmät chain stayt ja yleisesti näppärämpi geometria tietysti helpottaa "jumppaa" pyörän päällä ja homma on todella luonnollisen tuntuista kun siihen pääsee sisään.

SILTI, pienen kiekon kanssa tuli aina välillä näitä "miten se tohon nyt oikein tökkäs?"-tilanteita. Aavistuksen ehkä jopa liikaa kuitenkin Smile Ja itse kohtuullisen pitkänä ja isokokoiseina kuskina päädyin seuraavana pyöränä 29er täysjoustoon. Pienen testiajon perusteella (itselleni) tuntuis että edut voittavat haitat, olkoonkin, että käsittelyn näppäryydestä katoaa aavistus. Pidemmillä lenkeillä uskon etenkin, että rullaavuus säästää energiaa ja tekee ajosta ylipäätään nautittavampaa.

Markku Jussila

Välikoko 27,5 voi olla vähän keksitty mutta yllättäen se olisikin Ylen Eurobike-messukatsauksen mukaan lyömässä läpi:
http://yle.fi/uutiset/maastopyoran_rengaskoko_onkin_nyt_275_tuumaa/6283552

Torben Korben

Sakulehdet on täynnä tuota 27.5 schaissea- esim. Scotilla ei enää ole mallistossaan yhtään 26 tuumasta fillaria. 26 tuumaa on ...död. Kaikkea ne markkinamiehet joutuu keksimäänkin jotta sekä 26 että 29 tuumaisista tulisi wanhanaikaisia ja saataisiin taas myytyä uutta kamaa hölm... siis asiakkaille  8)

cusinero
Käyttäjän cusinero kuva

[quote author=Torben Korben link=topic=40818.msg207033#msg207033 date=1347385861]
Sakulehdet on täynnä tuota 27.5 schaissea- esim. Scotilla ei enää ole mallistossaan yhtään 26 tuumasta fillaria. 26 tuumaa on ...död. Kaikkea ne markkinamiehet joutuu keksimäänkin jotta sekä 26 että 29 tuumaisista tulisi wanhanaikaisia ja saataisiin taas myytyä uutta kamaa hölm... siis asiakkaille  8)Samaa mieltä, 27.5 on mielestäni totaalista skeidaa, markkinointikikka jolla saadaan uutta materiaalia ulos tehtailta = rahat pois kuluttajilta. Toisaalta työllistävä vaikutus ja rahan liikkumista, jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä.