1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
lunta tupaan
5 päivän vaellus vuoristoon euroopassa?

Loppukesän alkusyksyn suunnitelmat ovat tekeillä ja yhtenä vaihtoehtona vuosittaiselle vaellukselle tuli otsikon mukainen ajatus lähteä skandinaviaa kauemmas.
Vinkkejä kaivattaisiin noin 5 päivän mittaisesta reitistä jossain euroopassa (alpit, dolomiitit, ....). Olemme kaksi erittäin hyväkuntoista ja korkeaan ilmanalaan tottunutta joilla kohtuullinen vaelluskokemus. Kiipelijöitä emme kuitenkaan ole joten kyseeseen tulee vaellus jonka nousuista tulisi selvitä ilman mukana kannettavia kiipeilyvarusteita. Mukavinta olisi jos reitti olisi sellainen, että voisi päivämatkan edetä majatalolta toiselle. Tosin teltta ja makuupussi tulevat kyllä mukaan varmuuden vuoksi.

Olen kiitollinen kaikista mahdollisista reittiehdotuksista ja informaatiosta hyvien reittien osalta.

simba

Katsoppas www.alpit.fi ja sieltä majalta majalle vaellus, voisi löytyä myös reittikartta ko. kohteeseen. Olin poikien mukava viime vuonna ja oli aivan mahtavat reitit ja kylä. Ehdottomasti suosittelen 8) Reittejä löytyy kaikenlaiseen makuun ja ne on tosi hyvin merkittyjä

K Autio

tour de mont blanc. hyväkuntoinen vetää sen helposti viiteen päivään. lähtö onnistuu useasta paikasta. majataloja ja kyliä matkan varrella. 8500m nousua (ja laskua) 155 km. ainoana huonona puolena Sveitsin puolella pätkä asfalttia. kiipeilyvarusteita ei tarvitse, koko matka erittäin hyvää polkua. viidessä päivässä saa kävellä ihan riittävästi, varsinkin jos ottaa mukaan teltan ja pussit. kevyellä paketilla sen suorittaa kivasti.

toula

Itselläni on hyviä kokemuksia Gran Paradison alueesta. Kansallispuiston läpihän kulkee Aostan laakson
vaellusreitti Alta Via 2, jonka voi vaeltaa joko lännestä itään tai päinvastoin.
Vaikeusaste on vähän Tour Mont Blancia vaikeampi. Etuna mukavat majat (yöpymisvarusteita ei tarvitse)
ja japanilaisturistilaumojen sijasta alppikauriita matkan varrella mielin määrin.
Viidessä päivässä koko reitin läpikävely (Champorcher-Courmayeur) ei oikein onnistu, mutta reitin voi kävellä
lyhyempänäkin versiona. Viideksi päiväksi esimerkiksi Cogne-Valgrisenche olisi sopiva.
Lisätietoa löytyy esim www.regione.vda.it/turismo/

Vihtahousu

Italian puolella majoitukset ym. huokeampia. Dolomiiteille pääsee mukavasti. Ensin Ryanairilla Venetsian lähelle, siitä samana päivänä junalla ylös pohjoiseen niin pitkälle kuin pääsee. Cortinan seudulla (Cliffhangerin maisemat) onkin sitten kaiken asteisia maastoja, ja Rifugioita joka lähtöön.

Samoilija

Silmäilepä tätä linkkiä: http://www.grfive.com/
GR52:sella olen ollut, mutta homma kutistui parin päivän jutuksi koska silloin oli toukokuu ja lumessa kahlaaminen oli paikoin jopa vaarallista. No, teillä on järkevämpi ajankohta, joten suosittelut, silloin on jo tuvatkin auki.

Ibex

GR 5:n pätkää minäkin voin avosylin suositella. Samoin Gran Paradisoa ja Dolomiitteja. Italia on hauska trekkailumaa, hankipa Lonely Planetin Walking in Italy ja ala selata. Kirja esittelee monen monta hienoa reittiä, eritoten Dolomiiteilta teidän tasoisenne trekkailijat todennäköisesti löytäisivät hupia ja haastettakin tuoksi viideksi päiväksi. Doltsuilla on pitempiä reittejä ainakin Alta Via 1 ja 2 sekä ihan kohtuullinen länsi-itä-suuntainen reitti joka alkaa Bolzanosta (tosin alku on aika helppoa, mutta sehän käy vaikka totuttelusta). Alta Via 2 risteää tämän reitin kanssa ja sieltä pääsee muutenkin kivoille sivupoluille, kuten Catinaccion ympyräreitille. Dolomiiteilla on aika paljon nk. via ferratoja eli ketju-/vaijeriavusteisia pätkiä, jotka on tosin merkitty hyviin karttoihin erikseen, eli jos niitä tahtoo vältellä niin sekin onnistuu. Itse en ole kaikkein innokkaimpia vaijerista roikkujia, mutta ilman kiipeilykokemusta ja/tai valjaita ainakin AV 2:n ja tuon West-East-Routen pystyy heittämään. Tarkempia tietoja löytyy myös oppaista Treks in the Dolomites (Cicerone) ja Trekking in the Dolomites (Italy Trekking Guides).

Myös vanha kunnon Chamonix-Zermatt Haute Route kannattaa pitää mielessä. Teinä (kun on vain 5 päivää aikaa) aloittaisin sen kuitenkin vasta esimerkiksi Champexista ja lopettaisin ehkä jo Arollaan.

lunta tupaan

Kiitos aivan loistavista vinkeistä ja linkeistä eri sivustoille. Lisää vinkkiä saa edelleen tulla.
Pitääkö Via Ferratoista selvitäkseen olla omat valjaat ym. vai onko vaijerihäkkyrät varustettu siten, että selviää paikalla olevilla vermeillä. Ei viitsisi kanniskella koko reissun aikana omiaan mukana.

when the hell freezes over - I'll ski there too ;o)

Rowana
Käyttäjän Rowana kuva

Via Ferratalla eli Klettersteigilla tarvitaan yleensä omat

- Valjaat, kokovartalovaljaita kai suositellaan.
- Ns. Klettersteig setti (erikoisjarru, narua, 2 karabineria) Esim. http://www.mountainshop.fi/kauppa/product_info.php?products_id=211
- Kypärä
- Moni pitää mielellään esim. nappulahanskoja jos paljon "vetää vaijerista"


Nuo voi myös vuokrata paikan päältä lähikylistä.

lunta tupaan

Saisiko yksityiskohtaisempaa tietoa omatoimisen Heute Routen suorittamisesta? Majoituspaikat, päivämatkat, erityistä huomiota vaativat seikat reitillä? Mikä on sopiva aika reitille? Mistä karttoja reitille?
Kiitos jo etukäteen.

when the hell freezes over - I'll ski there too ;o)

Tada

Herätelläänpä tätä aihetta. Ollaan kohta lähdössä noin viikon vuoristovaellukselle ja haussa on reitti, jonka pystyy kulkemaan ilman kiipeilyvälineitä (tai via ferrata -välineitä) ja mahdollisimman suurelta osin ilmaisissa majoissa tai teltassa. Viime vuonna olimme toukokuussa Triglavissa Sloveniassa, ja siellä oli ihanan autiota tuohon aikaan vuodesta. Oletteko löytäneet Alpeilta tai Itä-Euroopasta heinä-elokuussa paikkoja, joissa ei vilise muita vaeltajia?

Viime vuonna saimme vasta reissulla kuulla vastaantulijoilta ilmaismajoista, joita kutsuttiin nimellä bivak. Onko teillä tiedossa muiden maiden nimityksiä ilmaismajoille? Olisi hiukan helpompi yrittää sitten etsiä niitä vieraskielisestä kartasta. Smile

jaakko33

[quote author=Tada link=topic=14328.msg205226#msg205226 date=1340792579]Onko teillä tiedossa muiden maiden nimityksiä ilmaismajoille?Ranskaksi ehkä refuge tosin ei välttämättä ilmainen

http://fr.wikipedia.org/wiki/Refuge_de_montagne

la.te

Itsellä on elokuuksi ajatuksissa joku vähän samanlainen reissu Alpeille. Viisi päivää kohtuullisen helppoa vaellusta Suomen vaelluksen taidoilla Smile Saako ja voiko tuolla noin yleisesti telttailla?

jaakko33

[quote author=la.te link=topic=14328.msg205610#msg205610 date=1342558624]Saako ja voiko tuolla noin yleisesti telttailla?Ranskan Alpeilla ei yleensä saa telttailla muualla kuin erikseen merkityillä paikoilla. Toisaalta Alpit ovat niin lähellä asutusta, että muuta majoitusta kyllä löytyy. Toisin kuin Lapissa vesi ei ole suoraan juomakelpoista.

la.te

Saakohan siellä vedet täydennettyä ainakin kerran päivässä? Sepä kyllä selviää varmaan sitten kohteessa.

En vielä tutustunut noihin ehdotettuihin reitteihin. Onkohan niissä missään toivoa päästä erämaatunnelmaan vai onko kaikkialla gondoleita ja pirteitä päiväretkiläisiä? Elokuussa varmaan on ruuhkaakin.

jaakko33

[quote author=la.te link=topic=14328.msg205638#msg205638 date=1342694559]
Saakohan siellä vedet täydennettyä ainakin kerran päivässä?Varmasti saa. Eipä nyt tule heti mieleen samanlaista erämaata kuin mitä Lapissa on. Mutta suosittelen ehdottomasti vaeltamista myös Alpeilla. Maisemat on upeita ja tuskin hyvä ruokakaan haittaa.

Tada

Meillä on tällä erää suunnitelmassa katsastaa ainakin Italian Val Grande -kansallispuisto. Siellä valiteltiin olevan huonot majoitusmahdollisuudet muualla kuin puiston reunoilla, niin arveltiin sen olevan meille sopiva paikka. Smile

Jonkin Ranskan kansallispuiston ohjeessa sanottiin, että saa telttailla yli tunnin päässä lähimmästä tiestä tai kansallispuiston rajasta. Ehtoina taidettiin mainita myös jotain sellaista, että teltta saa olla pystyssä auringon laskusta sen nousuun. Kannattaa siis tarkistaa paikkakohtaisesti.

jaakko33

[quote author=Tada link=topic=14328.msg205665#msg205665 date=1342800241]Jonkin Ranskan kansallispuiston ohjeessa sanottiin, että saa telttailla yli tunnin päässä lähimmästä tiestä tai kansallispuiston rajasta.Tarkoittaa varmaan nukkumista jonkin sadesuoja alla (bivy)

http://www.mercantour.eu/index.php/presentation/reglementation-du-coeur-de-parc/tableau