1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Anonyymi
Reittiehdotuksia käsivarren erämaa-alueelle (2 vk)

Olen lähdössä kuun vaihteessa käsivarren maastoon. En ole alueella ennen liikkunut joten todennäköisesti koluan ainakin Kalottireitin Kilpisjärven ja Haltin välillä jompaan kumpaan suuntaan, mutta... käytössäni olisi todennäköisesti ainakin kaksi viikkoa mikä mahdollistaisi pitemmänkin reissun eli Kalottireitti edestakaisin Kilppari-Halti-Kilppari samaa reittiä lienee noin viikon projekti? Olisinkin siis valmis vastaanottamaan ehdotuksia miten saisin kaksi viikkoa hyödynnettyä tehokkaimmin, ja mieluiten niin ettei tarvitse samaa reittiä koluta kahteen kertaan.

Kuntopohjaa riittää (kuusi maratonia) ja uskon että kykenen etenemään ihan kohtuullisesti, mutta ehkä 1-2 päivää voisi vaikka levähtää matkalla joten mukavia leiripaikkaehdotuksia otetaan myöskin vastaan, en nimittäin välttämättä halua edetä peräsuoli ulkona vaan käytän usein aikaa myös maisemien ihailuun joten mitään "50km päivässä" -tyyppistä repimistä en kaipaa. Olen ollut viime aikoina jokseenkin erakkoluonne (älkää kysykö) joten vaikka yksin vaellankin en halua välttämättä ihan vilkkaimpia reittejä kiertää eli reittiehdotuksia suhteellisen hyväkuntoiselle mutta varsin kokemattomalle vaeltajalle otetaan avosylin vastaan, siis myös "jumalan selän taakse" eli hiljaiset kolkat kiinnostaa.

Yritin etsiä aiheesta haun kautta ja paljon on aiheesta keskustelua mutta niiden perusteella on vaikea arvioida mitä ehtii kahdessa viikossa näkemään... Siispä kaikki ehdotukset kahden viikon täyttämiseksi ovat tervetulleita.

Tänks.

Tre

No miten olisi vaikka Didnu-Urtas-Halti-Reisajoki-Somasjärvi-Porojärvi-Terbmis? Tai sitten vaikka laivalla rajapyykille, siitä Parakselle, Markos-Mallalle, sitten kohti Didnua ja käsivarren paikkoja jos ne tarpeellisilta tuntuvat. Ja niin kuin monet kehuvat, niin kehun minäkin Parasta ja Pältsaa.

Anonyymi

No huh. Täytyy hankkia alueen kartta heti maanantaina niin tiedän mistä puhut...  :lol:

Anonyymi

Edellisen kanssa samoilla linjoilla. Kilpisjärvi-Terbmis-Valtijoki-Halti-Urtasjoki-Didnu-Markus Malla-Paras-Isdalen-Pältsan-Kolmen rajan pyykki-Malla-Kilpisjärvi. 150-200km tulee ainakin matkaa ja siihen muutamia huiputuksia ja lepopäiviä, niin 2 viikkoa kuluu kovakuntoisellakin.

Ja juuri tuohon suuntaan kierrät. Paraksen jälkeen Halti ynnä muut suomalaiset suurtunturit voivat näyttää aika vaisuilta.

pekvari

Tuolla pari juttua Haltin reiteistä ja yksi Pältsan-Paras -suunnalta. Kahden viikon reissulle suosittelisin itsekin jonkinlaista muonatäydennystä välille.

http://www.kanetti.fi/~pekvari/vaellus/

nuska

Itse tein Käsivarren reissun jättäen auton Kilpisjärvelle, taksilla Didnujoen voimalan tienhaaraan. Ensimmäinen yöpyminen Lossujärvellä, vastapäistä pahtaseinämää ihaillen. Seuraavaksi Pihtukselle, jossa pari yötä. Välipäivänä Haltin huiputus. Tarkoitus oli tästä jatkaa Kopmajoelle Kalottireitin pohjaa pitkin, paluu olisi tapahtunut Valtijoen rantamia koluten ja palata Termisjärven kautta Kilpparille. Neljällä yöpymisella, päivävauhti polvikivusta huolimatta ihan ok.
Harmi vain, että vaelluskaverin polvi alkoi oireilemaan Haltilla käynnin yhteydessä ja matkasuunnitelmaa oli muutettava. Joten päädyimme taapertamaan niin monen muun kera valtapolkua pitkin Meekonjärvelle. Koska ruuhkaa oli liiankin kanssa (Pihtuksella laskin 15 telttaa), halusimme kulkea ns. "omia polkuja", joten polulta pois kohti Termisjärveä ja sieltä takaisin Kilpparille.
Koska osa matkasta on vielä tekemättä, pakkohan sinne on palata!!! Kerran noilla seuduilla vaeltaneena kaipaa aina vaan takaisin erämaahan. Yksi olisi tietysti vaeltaa Kalottireittiä (800km) aloittaen Norjasta (Kautokeino)....vaikkapa ihan vaan pala kerrallaan.

Anonyymi

Mukava huomata että vaihtoehtoja piisaa. Käyn huomenna karttaostoksilla ja sen avulla reitit hahmottuvat paremmin.

Anonyymi

Nonni, kartta on taskussa ja alkaa nämäkin jutut selkiintymään. Vielä yksi kymysys: Onko välillä Kilpisjärvi - Halti saunaa?

nuska

Ei löydy edes kuuluisasta urttas-hotellista, tai sitten oon ollunna ihan väärällä järvellä. 8)

Anonyymi

Höh, täytyy siis tyytyä Trangian höyryihin. Kiitoksia nopeasta vastauksesta.

sepeteus

Yhdellä paikallisella isännällä on sattumalta saunaparakki jäänyt keväällä Vuomakasjärven pohjoisrannalle, nimi ja numero voisi löytyä Luontotuvalta, kun kyselet. Sauna on lukossa, puista en tiedä.

Jogaksen huoltotuvalla (lukittu) on sauna, mutta sinne pääsy on kiven alla ja on hiukan reittisi sivussa. Porojärven etelärannalla Leinosen kämpällä taitaa myös sauna olla, yhteystietoja saanee häneenkin Luontotuvalta, mutta sivussahan sekin on. Ja lukittu.

Uimavedet on raikkaita ja tukanpesu etenkin suurta hupia kylmissä vesissä. Itsellä on vielä lettiä...

Lappi on vapautta kalenterin ja kellon orjuudesta.

Anonyymi

Ohoh, löytyihän sieltä saunoja vaikkeivät (Vuomakasjärveä lukuunottamatta) ihan reitin varrella olekaan. Aikaa on käytettävissä riittävästi joten ehdin poiketa saunomaan vähän kauemmaksikin reitiltä. Tuhannesti kiitoksia!  Biggrin

Uimavedet ovat taatusti raikkaita, virkistävät ja kunnolla väsynyttä kulkijaa!  :lol:

Tura

En ole lukenut kaikkia viestejä.
Siis kaksi viikkoa aikaa. Kilpparilta Haltille ja takaisin. Huiputtelee mäkiä matkan varrella; esim, Pitsusjunnin ja Kovddoskaisin.
Sen jälkeen länteen Norjan maisemiin. Oho, Suomi onkin tasanko!

Sarekretkeilijä

Itse lähtisin laivalla kolmen valtakunnan pyykille. Jos en oleisi koskaan tienoolla käynyt, vaeltaisin mMoskogaissen juurelle (Ruotsin puolen huipuista ainakaan eteläpuoleisille kannata mennä, vaikka juuri siellä lukee Pältsa ja se näyttää terävältä harjanteelta. Maisemat Norjan suuntaan ovat paljon paremat, Suomen suuntaan ainoat paskat. Moskogaisselta eli korkeimmalta huipulta voin kokemuksen perusteella sanoa, että sieltä on komeammat nälöalat kuin Suomessa mistään. Pältsalta (huippu jotain 1400-alkuinen) jää itähuippujen varjoon. Saana ei näytä Moskogaisselta edes töyssyltä ja Suomen  puoli on muutenkin maisemassa se pakollinen kauneusvirhe muiden suuntien vuoristomaiseman lisäksi.

Moskogaisselta kannattaa mielestäni suunnistaa Paraksen ohi kohti Markus- ja Mannfjelletiä. Hirvittää ihan, kun joku mainitsi Markos-Mallan. Sehän o mitättömyys. Polkua vain Bretdaleniin, josta Fiskelaukselle tms. Itseläni oli teltta siellä.  Siellä voi osdotella huippukelejä. Paraksella kannattaa käydä vain, jos keli on juuri silloin todella hyvä.  Paras on matala, eikä mitään muuta erikoista oikein ole, kuin näkymä syvälle laaksoihin. Korkeammat naapurihuiput varjostavat sitä joka suunnalta.

Perusleiristä voi käydä Mannfjelletillä tai myös Markusfjelletillä. Jos se onnistuu, voi sitten miettiä muita suuntia. Näiden huippujen jälkeen veikkaan, että Suomeen ei mieli enää tee. Siis vaikkapa lisäkiemuroita naapurissa.

Jos aloittaa Mannfjelletiltä, niin sitten ennättää vaikka käydä Rostadalenissa ja/tai ISdfalenissa. Suomen jättäisin käymättä ja itse asiassa aloittaisin juuri Mannfjelletiltä, koska sieltä on parhaat näkymät. Tosin sinne joutuu kulkemaan 2 päivää, joten sään ennustaminen on vaikeaa. Vain siksi kerroin aluksi Moskogaissesta. Norja Mannfjelletin ympäristössä on todella hienoa ja komeampaa, kuin muut lähiympäristön seudut. Jos tiedsät hyvän kelin olevan tulossa päivässä, niin sitten ensin Moskogaisselle.

Anonyymi

Ok, kiitoksia tiedosta. Karttani kattaa lähinnä Suomen puolen mutta Ruotsin ja Norjan seuduista saa varmaan karttoja Kilpparin luontotalolta?

[quote author=kauheamies link=topic=14924.msg99054#msg99054 date=1155820466]Itse lähtisin laivalla kolmen valtakunnan pyykille.Mistähän tämä laiva lähtee?

lisäys: itse itselleni vastaten: luontotaloltahan se.

Sarekretkeilijä

[quote author=TRB link=topic=14924.msg99055#msg99055 date=1155820670]
Ok, kiitoksia tiedosta. Karttani kattaa lähinnä Suomen puolen mutta Ruotsin ja Norjan seuduista saa varmaan karttoja Kilpparin luontotalolta?


Minun suositukseeni riittää Fjällkartan, mutta parempi on Altevatn/Rostadalen (norjalainen), joka on ostettu tekemäni Mannfjelletin reissun jälkeen. Fiskelaukselta korkeuskäyrien väljimmän pitoisuuden mukaan Mannfjelletille.

Ehkäpä kartta kannattaa tilata postimyynnistä. Itse ostin kartan luontoksekuksesta, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Reissun tein Moskogaiselle ja Mannfjelletille Fjällkartanin avulla, jonka ostin retkeilykeskuksesta juuri reissulle lähtiessä(koska en tiennyt vielä minne menen ja koska alueelta oli minulla valokopio kartasta).

Painotan vielä, että parhaat maisemat ovat Mannfjelletillä/Markusfjelletillä. Jos kuitenkin menee etelämmäs, Moskogaisse on sata kertaa parempi kuin Pältsa ja Paras, joka on näyttävästä ulkomuodostaan surkea näköalapaikka em. vuoriin verattuna.

Suomen puolelle ei kannata mennä, mutta onhan sielläkin varmaan katsottavaa Kovddoskaisilla, Haltilla ja Somasjärvellä ja Toskalharjilla.

Anonyymi

Kiitoksia. Täytyy nyt funtsia tarkkaan mitä sitä tekisi... Halti olis ihan mukava nähdä edes kerran mutta tiedän kyllä ettei se maisemien puolesta ole mikään kovin ihmeellinen mesta (riippuu tietty mihin vertaa). Entäpä jos jatkaa Haltilta Norjan puolelle, onko sillä suunnalla siedettävän matkan päässä hyviä kohteita?

Tura

[quote author=TRB link=topic=14924.msg99055#msg99055 date=1155820670]
Ok, kiitoksia tiedosta. Karttani kattaa lähinnä Suomen puolen mutta Ruotsin ja Norjan seuduista saa varmaan karttoja Kilpparin luontotalolta?

[quote author=kauheamies link=topic=14924.msg99054#msg99054 date=1155820466]Itse lähtisin laivalla kolmen valtakunnan pyykille.Mistähän tämä laiva lähtee?


Kartat: soita ensin sinne luontotalolle, saako sieltä Norjan/Ruotsin karttoja. Niin kuin kauheamies ehdotti, hanki mieluummin kartat etukäteen.
Vesibussi (laiva): en tiedä, mutta olettaisin Retkeilykeskuksen rannasta.

Jos haluaa nimensä Haltin kirjaan, niin vain sen vuoksi sinne ensiksi. Sen jälkeen Kilpisjärveltä Norjaan; jos on oma auto, suosittelen aloituspaikaksi Signaldalenia (maksuton pysäköintipaikka Paraksen juurella).

Anonyymi

Joo, täytyy kysellä karttoja ennakkoon, suunnittelen nimittäin yleensä reitit ennakkoon valmiiksi jo ihan turvallisuussyistä.

seppoilmari

Mitenkäs tämä: Kilpis - Saarijärvi - Kuonjar - Meeko - Vuomakasjärvi - hotelli Urtas (pari vaelluspäivää), ja sivulenkki ilman isompaa kantamusta Lossulle (kolmas), Pitsukselle (neljäs), Halti (viides) ja muutama muu Pitsusjärveltä käsin (kuudes), Kobmajoelle ja Somakselle (seitsemäs), Valtijokea alas Kekkosen kämpälle (kahdeksas), ja sivulenkki ilman isompaa kantamusta Taabmalle (yhdeksäs), Porojärveltä Harrijärvien ja Kutturankurun kautta Terbmikselle (kymmenes), Terbmisen maisemien katselua (Salmikuru, Jollanoaivi, Terbmisvarri) (yhdestoista), Aillakkajärvelle (kahdestoista) ja maantielle (kolmastoista) ja yksi varapäivä jonnekin kohtaa (neljästoista).

Anonyymi

Alkaa olemaan vaihtoehtoja jo vaikka vuoden reissulle!  :lol: Kiitoksia vaan kaikille. Täytyy vetäistä mietintämyssy päähän, eiköhän näistä jotain irtoa... Saa toki laittaa lisää vinkkejä jos juolahtaa mieleen, aikataulu nimittäin mahdollistaisi jopa kolmannenkin viikon jos koivet kestää niin pitkään.

Anonyymi

Löysin www.ulkoilukauppa.com -sivuilta Treriksröset-Råstojaure BD1 -kartan ja ajattelin Haltin jälkeen käppäillä kolmen valtakunnan rajapyykin kautta niille nurkille... tai ehkä mieluummin Norjaan mutta sen alueen kartta vielä hakusessa.

kiilo

Karttakeskuksesta http://www.karttakeskus.fi/ saa hommattua karttoja myös Norjaan ja Ruotsiin. Myös paikallisen maanmittaustoimiston kautta tilaamalla saa karttoja mistä päin maailmaa vaan, postikulut pitää kartan hinnan lisäksi maksaa.

Tura

Minulla on Treriksröset BD1 -kartta, 1:100 000, vuosimallia 1993. Kartan alue ulottuu kauas Norjan ja Suomenkin (Haltin-reitti) puolelle. Jos nykyinen BD1-kartta kuvaa saman alueen, et välttämättä muuta karttaa tarvitse. Saattaa toki olla, että uusi kartta on erilainen.

Anonyymi

Ok, kiitoksia vinkistä! Karttakeskuksella näyttäisi tarvittavat kartat olevan... tsekkaan ensin miten laajalle Treriksröset BD1 -kartta ulottuu ja tilaan lisää jos tarvii.

Tura

Karttakeskuksen Norjan Fjällkartan-tunturikartat, 1:50 000, kuvaavat maastosta suppean alueen. Jos lähdet Kolmen valtakunnan rajapyykiltä liikkeelle, esim. Moskkukaisille, joudut ostamaan näitä karttoja ainakin kaksi kappaletta. Toivottavasti nykyinen BD1 on samanlainen kuin vanha versio.

Anonyymi

Joo, isoja eivät ole ja kalliiksi tulee jos joutuu useamman hankkimaan. Nykyinen BD1 näyttäisi olevan edelleen 1:100 000 joten olettaisin että ennallaan on.

Juccis

Ostin kesällä BD1:n viime joulukuusa painetun version. Pohjoisessa yltää Meekonjärven tasalle, lännessä ulottuu esim. Isdalsfjellan taakse. Etelään lääniä riittää melkoiset määrät.

Weli Kallio

Mielestäni Kalottireitti välillä Kilpisjärvi - Halti on äärimmäisen tylsä. Suosittelen koukkaamista Norjan puolelta (Didnu-joki) ja paluuta Kilpisjärvelle Valtijoen kautta (Haltin itäpuolella kulkeva joki). Maisemat vaihtuvat kivierämaasta soraharjuihin ja tunturikoivikkoihin. Tarpeen tullen voi ylitellä tuntureita.

Anonyymi

Aikaa on käytettävissä niin että käväisen todennäköisesti ensin Haltilla (onhan se kerran edes nähtävä) ja sen jälkeen jatkan kolmen valtakunnan rajapyykin kautta jylhempiin maisemiin.

Huomasin muuten että Karttakeskukselta saa tilata miltä tahansa alueelta haluamansa kokoisen ja haluamallaan mittakaavalla varustetun karttatulosteen (rajauksen saa itse määritellä) johon saa jopa vedenpitävän kalvon halutessaan, mutta hinta on alkaen 30€ joten halpaa lystiä se ei ole. Harkitsemisen arvoista kuitenkin jos muuten joutuisi ostamaan useamman 1:50 000 kartan.

Tura

[quote author=Juccis link=topic=14924.msg99300#msg99300 date=1156141286]
Ostin kesällä BD1:n viime joulukuusa painetun version. Pohjoisessa yltää Meekonjärven tasalle, lännessä ulottuu esim. Isdalsfjellan taakse. Etelään lääniä riittää melkoiset määrät.BD1:n kuvaama alue on siis siirtynyt kohti etelää.