1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
jph
Kuksan hintatasosta

Missä hintaluokassa pyörii käsin tehty koivuvisapahkainen kuksa? Uniikkikappale ja massatuotantomalli? Vai onko sellaisia edes? Jotkut kauppaavat pahkakuksaa hintaan 20euroa, kun toisaalla se voi olla 70euroa. Minkälaisia hintaan vaikuttavia muuttujia kuksalla oikeastaan voi olla? En tarkoita mitään kultahippu-upotuksia, vaan ihan visapahka-/puukuksaa?

OS

Eipä taida 20 € hintaan saada aitoa pahkakuksaa, ei koivun- eikä raidanpahkasta tehtyä. Nuo halvemmat näyttävät olevan sarjatyönä, samaan muottiin "valettuja" puukuksia, ei pahkasellaisia. Aidosta pahkakuksasta saattaa joutua varmaankin pulittamaan tuon 70 €. Loppujen lopuksi myyntihinnan määrittelee kuksan tekijä, joku myy itseään halvalla, toinen taas haluaa saada tehdystä työstä kohtuullisen korvauksen. Ja onhan pahkakuksa aina yksilöllinen esine, joka seikka myöskin nostaa hintaa.

Nilla

Oman kokemukseni mukaan alle 50 euron kuksiin kannattaa suhtautua epäluuloisesti. Umpipuusta valmistettujen halpojen kuksien sarjatuotanto on synnyttänyt omia erikoisia oppejaan, joissa uutta kuksaa pitää liottaa konjakissa ja ties mitä. Kyllä kai sille jotain pitää yrittää tehdä, kun se maistuu varmasti pahalta.

Halvalla ei saa hyvää. Täältä saa sekä tosikalliita, että hinta/laatusuhteelta aivan siedettäviä. Perinteisiä käsityöläisiä kannattaa yleensäkin tukea.

http://www.saariselka.fi/samekki/

Petteri on muutenkin mukava mies. Kun käväisette Inarissa, niin piipahtakaa putiikissa. Hänellä on yleensä aina aikaa kertoilla saamelaisten kädentaidoista ja niiden historiasta. Hän on oikeasti aika hämmästyttävä mestari. Ehkä paras elossa oleva. Ostopakkoa ei ole.

Aries

[quote author=Nilla link=topic=15434.msg102625#msg102625 date=1159698276]
Oman kokemukseni mukaan alle 50 euron kuksiin kannattaa suhtautua epäluuloisesti. Umpipuusta valmistettujen halpojen kuksien sarjatuotanto on synnyttänyt omia erikoisia oppejaan, joissa uutta kuksaa pitää liottaa konjakissa ja ties mitä. Kyllä kai sille jotain pitää yrittää tehdä, kun se maistuu varmasti pahalta.

Halvalla ei saa hyvää. Täältä saa sekä tosikalliita, että hinta/laatusuhteelta aivan siedettäviä. Perinteisiä käsityöläisiä kannattaa yleensäkin tukea.

http://www.saariselka.fi/samekki/

Petteri on muutenkin mukava mies. Kun käväisette Inarissa, niin piipahtakaa putiikissa. Hänellä on yleensä aina aikaa kertoilla saamelaisten kädentaidoista ja niiden historiasta. Hän on oikeasti aika hämmästyttävä mestari. Ehkä paras elossa oleva. Ostopakkoa ei ole.Olipa hienon näköistä tavaraa, täytyypä seuraavalla pohjoisen matkalla käväistä paikalla. Tosin oma kuksani on lahjana saatu raitapahka, uniikkimalli.

sesta

Jos Samekkista haluaa Kuksan, kannataa varata rahaa mukaan 250€ ja tästä ylöspäin.  Biggrin

METSÄN ASUKKI TAHDON OLLA MÄ !

nuska

Älä vaan mene ostamaan kuksaasi Virosta!!!! Ihte erehdyin investoimaan a´3 ekee per snapsikuksa vuosia sitten. Aattelin noita perheen junnua moisilla ilahduttaa...... Nyt yksi niistä ehjempänä saa tehdä työtä saunassa aromaattisena "pesänä". Kaikki halkesivat alle kuukauden, vihittiin tai ei!

Nilla

[quote author=sesta link=topic=15434.msg102725#msg102725 date=1159792385]
Jos Samekkista haluaa Kuksan, kannataa varata rahaa mukaan 250€ ja tästä ylöspäin.  BiggrinVoihan sitä Inarissä käydä Näkkäläjärven karvamarketista ostamassa parin kympin kuksan. Sitä sopii sitten yrittää aateloida. On Petterillä halvempiakin. Se on vain sitten käsityöläisen pajassa hieman sattumankauppaa mitä milloinkin sattuu olemaan hyllyssä.

Jos haluaa oikean kunnolla tehdyn visapahkakuksan, ja ei satu olemaan tuttua, joka sen tekisi, niin sitten kyllä kannattaa varata lompakkoon pino euroja. Laatu maksaa. Niitä ei tarvitse sitten liottaa konjakissa ja ne voi jättää toimivina peleinä perinnöksi lapsenlapsille, kunhan niitä käyttää säännöllisesti.

Nämä konjakilla aateloinnit ja muut johtuvat siitä, että ihmiset ostavat halpoja ja huonoja runkopuusta tehtyjä kapistuksia. Ei niistä ikinä tule kelvollisia kuppeja. Ne ovat vain ulkoista rekvisiittaa. 90 % prosenttia halvoista kuksista on nähdäkseni tehty sarjatuotantona yleensä nuoren koivun rungosta. Puu maistuu läpi.

edit. minusta on sinänsä kiinnostavaa, että ihmiset ovat valmiita maksamaan satoja euroja laadukkaista teltoista ja rinkoista, mutta käsityöläisen yksittäiskappaleina tekemät todella huippulaatua olevat puukot ja kuksat pitäisi saada muutamalla kympillä. Minulla on käytössä Laitin tenojokisen seppähaaran

(http://www.finnguide.fi/events/expiredinfo.asp?b=1&c=3&p=1436&offset=150)

isoisälleni viime vuosisadan alkupuolella takoma leuku. Samoin esimerkiksi mainitsemani Petteri Laitin millin ohueksi hiottua kuksaa luukoristeilla olen käyttänyt 25 vuotta. Painonsa puolesta kelpaisi varmaan kuksia yleensä inhoaville grammamiehillekin. Toistan edelleen: laatu maksaa.

Anonyymi

Itse ostin oman kuksani muistaakseni nelisen vuotta sitten Helsingin kauppatorilta. Siellä eräs vanhempi käsityöläinen myi kuksia ja muita valmistamiaan pahkatuotteita yhdessä tyttärensä kanssa. Mukava miekkonen, rupatteli kaikkea ja kertoi kuksista ja niiden valmistamisesta. Ja, kuinka halpahalleissa on juuri näitä puupalikoista sorvattuja kopioita joita ei kannata edes ajatella. En nyt kuollakseni muista herran nimeä ja kuksakin on toisella paikkakunnalla minkä pohjasta voisi vielä tekijän nimen saada selville. Mutta, tuotteet siis ehdotonta käsityötä ja oikeaoppisesti valmistettuja.

Muutenkin kaupunkien toreilla olen nähnyt kuksia ja muutakin laadukasta ja ei niin laadukasta käsityötuotetta. Ei välttämättä Lappiin asti tarvitse lähteä sitä hakemaan. Halpahalleissa en ole koskaan käynyt, mutta sieltä varmaan näitä kopiota löytää halvalla. (ja niitä tuskin kunnolliseksi saa millään konstilla)

Tämän myyjän hintoihin tuntui vaikuttavan eniten kuksan koko, eli pienet snapsi-lasin kokoiset sai parilla kympillä ja isot n. 4dl:n noin kuudella kympillä. Isoja pahkoja kun on kuulemma vaikeampi löytää ja toki vaativat enemmän työtuntejakin. Itse ostin kauniin uniikki-kappaleen jossa oli poikkeuksellinen värisävy noin 50 kympillä. Siten yli satasen kuksat kuulostaa aika kovilta hinnoilta, ellei sitten niitä ole viritetty erityisellä koristuksella (poronluu, kulta, hopea..)

Mitä tulee noihin aatelointeihin ja kasteisiin, niin tuskimpa siitä on aidollekaan kuksalle haittaa jos hiukan tällä tavoin fiilistelee. Jokainen tavallaan. Eiköhän koko Lappi ole täynnä näitä vanhoja perinteitä joista osa on mielenkiintoista kansanperinnettä ja osa täysin huuhaata turistien kusetusta. Itse liotin konjakissa ja hioin lapsenpepuksi, on sitten niin hieno ja aina sen käyttö tuntuu ja tuoksuu ainutkertaiselta tapahtumalta.

Anonyymi

Kävin tuolla Laitin pajalla eka kerran -87. Kuola valu suupielistä, mutta silloin ei ollut varaa. Myöhemmin ei ole sattunut tiskille saman tasoisia taideteoksia; onko mies muuttunut tai minä? Sitten retkahdin Kupilkaan, aitoon jäljitelmään, miten voikin uusi ja vanha lyödä kättä niin somasti? Mutta ruåttalainen taittokuksa on kuin mora, konstailematon karu työkalu ja vielä helppo teroittaa...

Nilla

[quote author=Nuts link=topic=15434.msg102835#msg102835 date=1159874334]
...viritetty erityisellä koristuksella (poronluu, kulta, hopea..)Minusta ne ovat täysin normaaleja niihin kuuluvia asioita. Kauneus pienissä yksityiskohdissa on miellyttävää. Ennen vanhaan kun saamelaiset eivät asuneet kiinteästi paikallaan, niin taidetta tai suomalaista puuornamentiikkaa ei tietenkään voinut kauheasti harrastaa, niin taiteellinen ilmaisu oli pientä, aikaa vievää ja mukana kannettavaa. Minusta on aina ilo juoda kahvia kuksastani, jossa on kahvassa kaiverrettu poronluu. Tai käynnistää autoni, jonka avaimenperänä 1977 Karasjoelta ostamani poronsarvinen suopungin kiela, missä on muutaman millin kokoinen yksinkertainen kuvio

[quote author=Nuts link=topic=15434.msg102835#msg102835 date=1159874334]Mitä tulee noihin aatelointeihin ja kasteisiin, niin tuskimpa siitä on aidollekaan kuksalle haittaa jos hiukan tällä tavoin fiilistelee. Jokainen tavallaan. Eiköhän koko Lappi ole täynnä näitä vanhoja perinteitä joista osa on mielenkiintoista kansanperinnettä ja osa täysin huuhaata turistien kusetusta. Itse liotin konjakissa ja hioin lapsenpepuksi, on sitten niin hieno ja aina sen käyttö tuntuu ja tuoksuu ainutkertaiselta tapahtumalta.


Niin. Kukin tyylillään ja tavallaan. Minä kuulin näistä konjakkiaateloinnista vasta pari vuotta sitten näitä netin keskustelupalstoja selatessani. Mitä tuo "lapsenpepuksi hiominen" muuten tarkoittaa? En tunne ilmausta.

Nilla

[quote author=abumatic link=topic=15434.msg102840#msg102840 date=1159876883]
Kävin tuolla Laitin pajalla eka kerran -87. Kuola valu suupielistä, mutta silloin ei ollut varaa. Myöhemmin ei ole sattunut tiskille saman tasoisia taideteoksia; onko mies muuttunut tai minä?Kuten sanoin. On aina hieman sattumanvaraista, mitä yksittäisiä töitä tekevällä käsityöläisellä kulloinkin on hyllyssään. Kerrottakoon myös asia, joka on voinut vaikuttaa välillä hänen toimintaansa. Hänen nuorehko vaimonsa kuoli. He eivät muistaakseni ehtineet olla kovin montaa vuotta naimisissa. Se varmasti muuttaa miestä ja voi tietysti vaikuttaa esimerkiksi työn laatuun. Nykyisin hän on kyllä ymmärtääkseni päässyt siitä yli.