1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Jawa
..kartta suojaan...

Hojo taas retkeilyn ammattilaiset, pari kyssäriä koskien karttoja. Pitäisi saada kartta hyvin suojattua kosteudelta, lialta, pakkaselta yms. eli onko yleispätevää helppoa/halpaa/kestävää ideaa tähän. Jos vielä kirpoaisi vinkki edulliseen karttojen ostopaikkaan ja käytännön vinkkejä ns. perussuunnistuksen preppaamiseen (kurssi, hyvä kirja tms..) niin olis mukava juttu... kun tais viimeksi Intissä tulla kunnolla suunnistettua....!!

Alibaba

Saksi tarpeettomat osat kartasta pois ja päällystä se molemmin puolin vahvalla kontaktimuovilla myös reunojen yli.

Joudut kuitenkin joskus levittelemään ja taittelemaan kartan suojan ulkopuolella huonossa säässä.

Karttalaukussa kartta kastuu ennemmin tai myöhemmin. Retkeilykarttasuojat ei tahdo kestää; mm. 4 kpl Ortliebin suojia on mennyt rikki, yleensä revennyt suuaukon läheltä. Niissä on takuu, mutta kartta on jo kastunut. Muut karttapussit eivät joko kestä tai pidä vettä; Minigripit, suunnistusmuovitaskut jne.  Karttasuojaspray ja karttasuojavaseliini eivät toimi paria päivää pidempään. Laminointi on hyvä keino pienille karttapaloille.

Rami

Hojohojo!
Mulla on ollut tapana ottaa värikopioita kartasta, joita pidän sitten karttataskussa tai minigrippussissa. Näin ei ole tarvetta taitella karttaa maastossa, riittää kun vaihtaa oikean kopion päällimmäiseksi, en ole niitä siinä operaatiossa onnistunut kovin pahasti kasteltua. Varsinainen kartta on hyvässä suojassa rinkan sisällä. Sama järjestely toimii myös pyöräretkillä ja kopioita voi ottaa seurueen kaikille kartalukuhaluisille.

Anonyymi

Kartta kopioiden sopiviksi paloiksi alueelta jossa liikut ja palat laminoiden ..  eipä kastu ja se alkuperäinen mukaan rinkan sisään.

Rowana
Käyttäjän Rowana kuva

[quote author=Alibaba link=topic=17647.msg116157#msg116157 date=1173719318]

Retkeilykarttasuojat ei tahdo kestää; mm. 4 kpl Ortliebin suojia on mennyt rikki, yleensä revennyt suuaukon läheltä.Jep. Retkeilykarttasuojat ja -laukut ovat heikkoja (tehty hajoamaan?).

Mulla on Silvan suunnistuskarttasuoja joka on kestänyt kovaa käyttöä jo 10 vuotta. Muovi on pehmeää muovia joka ei hajoa taittamalla tai rutistamalla kuin myöskään hankaamalla. Taskun sulkeminen tapahtuu täyspitkillä tarranauhoilla. Sekään ei kyllä auta jos on kovin kosteaa mutta pakkasilla, lumessa ja normaaleilla lyhyillä reissuilla ja pikkusateilla se on toiminut täydellisesti.

Märemmillä pitkillä reissuilla nuo annetut vinkit lienevät ainoa vaihtoehto.

dabomba
Käyttäjän dabomba kuva

Saako kopiokoneella riittävän tarkkoja kopioita? Olen kuvitellut, että pikkutarkka kartta ei kopioidu läheskään täydellisenä perusvehkeillä, vaan pikkuprintti sotkeutuu.

nuska

Tänä päivänä useimmilla koti-kopio-skanneri-printteri -laitteilla kyllä saa ihan riittävän hyvää jälkeä. Tietenkin mieluimmin värikopioina ja laserilla jos mahdollisuus, päällystäen sitten kontaktilla.

johanneskastaja

Helpoiten ja halviten selviää kun päällystää kartan vain kartan päälys- eli tietopuolelta. Normaali kontaktimuovi käy. Paino tietenkin lisääntyy tuplasti mutta se ei ole merkittävä painonlisäys viilaaja-alpinistillekaan. Jos kartta pääsee kastumaan suojaamattomalta puolelta, ei hätä ole tämännäköinen; se kuivuu.
Tämä käytäntö on todettu toimivaksi Alpeilta Lappiin, märällä ja pakkasella.

Alibaba

Tässä vielä jatkoksi yksi tärkeä asia. Kartta ei saa karata. Jos olet pelaillut kontaktimuovin kanssa, niin vahvista ja rei'itä sopivat paikat vahvasti läpinäkyvällä pakkausteipillä tms. , jotta saat kartan ollessa nipussa kiinnitetyksi sulkurenkaalla esimerkiksi viillekkeeseen. Hyvä olisi jos niputusasennossa olisi kulkemasi maastonkappale näkyvissä. / Kaksi kertaa on koskessa kaatuessa laadukas karttapussi auennut ja haukannut vettä, siitä seuraa että sulkurenkaassa on riekaleet jäljellä. Kerran tuli myrskyssä räpellettyä sulkurenkaan kanssa ja kartta tiesmissä. Älä avaa sulkurengasta nöyrällä säällä. Ei näitä hommia tietenkään ymmärrä ellei koe ensin itse. Jos ne näin lätkäistään tekstinä suoraan päin naamaa, ei niillä ole samanlaista painoarvoa. Mutta pistin nyt kuitenkin tähän koska olisin itse ollut aikanaan kiitollinen kaikesta tiedosta.

Tulostetuissa kartoissa ei painojälki ole yhtä hyvä tai parempi kuin painetuissa, eikä värit märkänä leviä. Kanna mukanasi aina yhtä kunnollista varustetta per tarkoitus kerrallaan; Pidän mukanani vain yhtä karttaa kun olen oppinut sen varmasti säilyttämään.

Katselin nyt päällystettyjä karttojani, toispuoleisesti päällystetyissä ovat kilometrit syöneet maastoa reunoilta ja rypyistä. Esimerkiksi Kanalberget on kadonnut, mikäs sen jännenpää.   

Poimuri

Minulla on tuommoinen Ortliebin karttatasku kestänyt jo monta vuotta. Se on A5-kokoinen, johon 1:100 000 kartan värikopiosta saa näkysälle aika sopivan maiseman. Jos tykkää enemmän 1:50 000 lehdistä niin A4-tasku on luultavasti parempi. Kun taskusta painaa ilmat pois niin se rullautuu kätevästi takin taskuun. Narulenkki on vakiona, saa kiinni esim. takkiin. Ja tietenki vesitiivis. Huipputuote siis.

Life is shit, and then you die.

Anonyymi

Esim Sarekista saatavaa 1:100 000 karttaa joutuu lukemaan tässä iässä jo suurennuslasilla. Sen kun skannaa ja käyttää fotoshopissa, suurentaa vaikka 3-4 kertaiseksi, hiukan terävöitystä sopivasti ja avot on parempi, kuin alkuperäinen. Siihen kontaktimuovi kahta puolta, niin kestää useamman kesän. Ei tartte alkuperäistä mukaan ollenkaan. Tarvittaessa voi aina tulostaa koneelta uuden. (kavereille)

Yudi

Minulla on ollut käytössä Haglöfs:n Watatait Mapcase. Tiedot löytyy tuolta:

http://www.haglofs.se/produkter/travel.asp?lang=en&CatNr=235#

Melko kevyt, kestävämpi kuin Ortlieb:n karttataskut, täysin vesitiivis.

Harrastan myös tuota värikopioiden käyttöä. Mapcase menee paremmin pakettiin irtolehdillä ja koko kartta on turvassa/varalla repussa.

Ihme Hiihtiö
Käyttäjän Ihme Hiihtiö kuva

Toimisiko karttatuloste muovilla tai kankaalla? Itse en ole muovikarttoja käyttänyt, mutta hankinta on käynyt useasti  mielessä.

Näitä näyttäisi olevan myynnissä ainakin karttakeskuksella nimellä "kestokartta" ja kartta.org verkkokaupassa "jääkäri-kartta".

Karttatulosteet saa haluamassaan koossa ja mittakaavassa juuri haluamastaan paikasta.

Onko kenelläkään kokemuksia näistä? Karttatulosteista yleensä, ko. muovikartoista tai ko. kaupoista?

-- <br />p. tunkki

Alibaba

[quote author=Jawa link=topic=17647.msg116156#msg116156 date=1173718279]
käytännön vinkkejä ns. perussuunnistuksen preppaamiseenKukaan ei ole vielä kehdannut vastata tähän.

Käy erilaisissa maastoissa erilaisten karttojen kanssa. Suuntaa kartta maaston kanssa samansuuntaiseksi ja rupea vertaamaan karttaa ja maastoa. Hahmota sitten kartan avulla kulkemisesi ympäristön suhteen. Siitä se homma lähtee aukeamaan.

Anonyymi

Halpa ja helppo pikakurssi suunnistuksesta:  http://www.google.fi/search?hl=fi&q=suunnistuksen+alkeet&btnG=Google-haku&meta=lr%3Dlang_fi

kalppinokka

Huhtikuun lopulla alkaa taas iltarastit ja kuntorastit ja millä nimellä ne missäkin kulkee. Sieltä voit aluksi valita helpoimman reitin. Ja neuvojakin saa, tai vaikka ekalla kerralla oman "oppaan" mukaan metsään. Ja sitten vähän kerrassaan valitset vaikeamman radan, kun helppo käy liian helpoksi. Juostahan siellä ei tarvitse jollei halua, suunnistamista voi hyvin opetella kävelemällä iltarastit.
Sitäpaitsi iltarastit on oiva keino tutustua omaan ympäristöönsä - tulee mantyä pois poluilta, mitä muuten ei normaalilenkillä tule tehtyä. Ainakin meilläpäin iltarasteja on kauden alettua useamman kerran viikossa, jos viitsii mennä naapurikunnan puolellle, eli voi valita itselleen sopivan viikonpäivän. Eikä maksa paljon.