1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Yudi
Pärjääkö ilman leipää?

Joskus olen miettinyt pärjäisikö vaelluksella ilman leipää. Leivän osuus energian saannista on kai melko pieni, kun ei sitä leipää reissussa ole niin kauheasti mukana. Leipää on yleensä reissussa keskimäärin pari palaa ruokailukertaa kohden. Leivän syönti taitaa meillä suomalaisilla olla kuitenkin osittain tottumiskysymys. Ruuansulatus varmaankin tykkää leivästä saatavasta kuidusta.

Leivän pois jättämisellä säästyisi repussa tilaa, kun esim. iso näkkileipäpaketti vie aika paljon tilaa. Joten reissuun pääsisi vähän pienemmällä repulla tai reppua ei tarvitsisi sulloa niin täyteen. Ulkomaiden vaeltajien ruokalistoissa leipää ei näytä monestikaan olevan mukana. Tosin eiväthän yankeet tai britit muutenkaan syö leipää.

Oletteko tehneet vaelluksia ilman leipää? Onko ruoka maistunut yhtä hyvin ilman leipää ja onko vatsa toiminut yhtä hyvin?

niittäjä

omasta mielestäni pärjää. Itselläni on aina pieni näkkäripaketti mukana mutta
eipä sitä tule syötyä kuin omaksi ilokseen.

Karoliini

Vaikeeta olisi, olen niin leivän perään ollut pienestä pitäen. Taaskin tänään piti käydä lisää tienaamassa  :lol:
Syön sitä aina ja kaikialla. Puuron lisänä, teen - ja -kahvin. Lisäksi aina kun tulee nälkä.

Onhan siinä noita kaloreitakin n. 300 per 100g. Ettei se ihan turhaa mössöä ole. Ja sitä kuitua, paska kulkee suolistossa, eikä jää sisälle mädättämään miestä.

Mitähän ne britit ja jenkit oikein syö, että saavat kuitua?

Jaa se rinkka pienenisi ilman näkkäriä? Ilkiäisikö sitä enää 30 litrasesta pienentää?  Blum 3

Vagabond

Nälän tunteeseen vaikuttaa aika paljon vatsan fyysinen täyttyminen eikä pelkkä energian saanti. Voishan sitä varmaan ottaa pullon olliiviöljyä, maltodekstriiniä ja vitamiinipillereitä mukaan. Eiköhän noillakin tallustais energian puolesta. Maha vois olla hieman ihmeissään. Taitaa olla leipä enemmän maku asia. Niistähän ei sovi kiistellä...  Smile
Itellä on ollut monesti ihan jäliuuniruikkaria matkassa ainakin reissun alkupuoliskolle. Näkkileipää sit lopuksi.
Painaahan tuo ylimääräistä. Jälkiuuni sisältää kuitenkin aika vähän vettä. --> Pienempi teho painosuhde ja ei homehdu niin äkkiä.

Karoliini

No, Hakunörtit. Ettikees joku britti tai jenkkisivusto, jossa on mainittu mukana kannettava eväspuoli. Siitäpä näkis mitä ne syöpi.
Meikä kun ei osaa ees kuvitella muuta kuin omia tottumuksiaan. En edes reissussa muuta esim. ruokailurytmiäni:
-  on kello seitsemän tee, kahdeksan aamupuuro, kymmenen kahvit ja kahdentoista ruokailu, iltapäivä kahden kahvit, neljän ruokailu, viiden tee ja kahdeksan kaakaot, - siinä se päivän menu*

*ja kaikilla kerroilla näkkileipää sekaan...

Tura

Jälkiuunileipää. Päälle metvurstia.
Syön sitä aterioiden yhteydessä ja välipalana.
Painoa tulee useita kiloja reppuun, mutta wanha fraasi: "leipä miehen tiellä pitää", pätee ainakin minulla.

Sarekretkeilijä

En pärjäisi yhtään. Ruisleipää eli jälkkäriä ja reikäleipiä on yleensä. Loppumatkaksi on pari pientä näkkäriä. Näkkäriä voisi kantaa enemmän, mutta ne murtuvat runkassa. Siksi minulla on vain muutama makuualustan kanssa ulkona roikkumassa vedenpitävässä pussissa.

Yleensä syön rukihista 12 ekaa päivää. 8 ekaa päivää on mitoitettu reikäleipä per päivä. Ylensä kestävät kyllä yli 10 päivää, kun on muutakin. Sitten on yksi jälkkäri ja näkyleipää viimeisiksi kolmeksi päiväksi.

En jaksa keitellä lounaalla, joten kaivan rinkasta sen reikäleivän ja syön sitä vähintään puolet metukan/margariinin/juuston/öljyn kanssa. Kun metu loppuu, proteiinijauheesta mömmöjuoma. Suklaata jälkiruoaksi ja kahvitauolla toinen puoli levyä. aamulla en leipää syö, vaan ison pussimuonan. Illalla leipää ja muusia/soijarouhetta/proteiinia.

-Rusti-

Näkkileipää paremmaksi leiväksi on osoittautunut kuivattu ruisreikäleipä. Saa Pirkka ym. merkkisinä. Ei murene rinkkaan yhtä pahasti kuin näkkäri ja on tiukempaa syötävää. Mahtuu myös pienempään tilaan. Iltaruoan yhteydessä tulee syötyä aina tuoretta leipää. Minigrippiin vain sekaisin jauhot ja leivinjauhe, leirissä lirauttaa kattilaan 2 dl vettä ja leipoo leivän kasaan. Paistetaan reilussa voissa. Voin taata, että maistuu pitkän päivän pääteeksi! Lisää vaihtelua saa laittamalla vehnäjauhon lisäksi ohrajauhoja (->tulee rieskaa) tai vaikka perunamuusijauhetta (->tulee potturieskaa).

Sudetar

En ole ajatellutkaan lähteä reissuun ilman leipää. Millähän sen jo psykologisenkin vaikutuksen voisi edes korvata. "Kun on leipää mukana, niin on ruokaa mukana".
Jälkiuunileipä on mun suosikki. Kuivaan sen kotona paloiksi ja sitä on sitten kivaa mussutella pitkin päivää, kävellessäkin. Kova leipä kestää rinkassa hyvin ehjänä, tilaa se vie, mutta sen voi huoletta "runtata"  täysinäiseenkin reppuun.

nuska

Mitäs muita leivänpaisto reseptejä porukalla on? Kuinka moni harrastaa tuota itseleipomista???? Annoskohtaiset kuiva-aineet kun olisi helppo tehdä minigrip-pussehin valmiiksi, lisää vain vesi ja paista..

Meillä otetaan alkupäiviksi jotain pehmeää leipää, sitten jälkkäriä ja lopuille päiville näkyleipää. Tietty tuo varrasleipäkin on varteen otettava vaihtoehto. Sitä onneksi löytyy usealta leipomolta suoraan ostettuna täältäpäin.

Tre

Yksi näkkileipä on, joka kestää rinkan rasitukset -Ylhäisten näkkileipä. Pitäsi kokeilla, montako levyä Ylhäistä pysäyttää ilmakiväärin luodin.

Marjut

Kyllä leipää pitää olla. Syön joka ruuan kanssa palasen. Alkumatkasta pehmeää ruista ja loppumatkasta sitten näkkäriä tai varrasleipää. Kyllä on omia leipomusaineksiakin toisinaan mukana. Mie teen hyvää leipää sämpyläjauhoista, rusinoista tai muista härpäkkeistä mitä sattuu mukana olemaan, voilla paistettuna nami nami  :lol:

Anonyymi

Armeijassa totuin varaamaan marsseille taskut täyteen näkkileipää, niitä nakertaen jaksoi paremmin. Pehmeää leipää en ole vaelluksille roudannut mutta näkkäriä aina. Syön sitä tosin välipaloina marssiessa, varsinaiset safkahetket koostuvat pastasta, nuudeleista ja puurosta. Näkkärin lisäksi mukana on myslipatukoita ja rankassa maastossa myös energia/proteiinipatukoita tai -geeliä joita nautin näkkärin tapaan marssiessa.

Kuituja pitää olla tai perse jumittaa.  :lol:

kelopuu

Jokainen valitsee eväänsä itselleen sopivaksi.  Minä Tarvitsen Leipää, näkkäri on Oikein hyvää eikä paina paljon (siis vesipitoisuus on pieni), tilaa tosin vie. Leivässä on energiaa hyvässä muodossa, valitettavasti retkelle voi ottaa vain näkkäriä ja alkutaipaleelle tuoretta. Suomalaista ruista ei voita mikään eikä tietenkään puurohetki -puuroja sekä mustikkakeittoa...Nämä ovat aina mukana vaikka sitten Everestille mentäis....

Sarekretkeilijä

Proteiinipatukat voisivat olla tehokkaampia kuin tavallinen suklaa. Taitaa vain tulla niin kalliiksi, ettei kannata. Sitäpaitsi tuliis liikaa proteiinia.

Joskus toivoo, että perse todella umittaisi edes hieman, kun tuntuu tulevan turhan usein ja löysää tavaraa aina maastossa ollessa.

Kannas

Kylläpä tulisi orpo olo ilman leipää. Niin sanotusti sama juttu Rahikaisella eli leipää menee aamukahvin kanssa, tauoilla ynnä muuten vaan metvurstilla ja joskus juustolla höystettynä. Paketillinen ruispaloja kestää viisi päivää. Näkkäriä en ole armeijan jälkeen jaksanut metsään ottaa.

Olin taannoin ulkomaalaisten eli keskieurooppalaisten mukana kairassa. Heillä oli mukana leipää, jonka sisälle oli leivottu rusinoita ynnä erilaisia hedelmiä, keksejä söivät myös, ja ruokakin oli enempi makeaa. Mikäpä se siinä, hyvin pärjäsivät niilläkin.

Yudi

Samat tuntuu olevan rutiinit melkein kaikilla ja myös itselläni. Alkumatkalle reikäläipää tai jälkiuunileipää ja lopuksi näkkäriä. Joskus olen ottanut mukaan myös hapankorppuja ettei naama ole liian iloisen näköinen koko ajan  :lol: Noiden kanssa pitää olla aika varovainen etteivät mene silpuksi.

Itsekin syön leipää joka aterialla. Leivän päälle tulee laitettua yleensä sulatejuustoa ja meetwurstia. Siitä paketista tulee jo jonkin verran energiaa. Hankala olisi syödä noi herkut ilman leipää. Joskus tulee myös pysähdyttyä kevyemmälle ruokatauolle, jossa tulee keitettyä kahvit ja syötyä leipää, keksejä ja suklaata. Suklaan voi huuhtoa alas pienellä konjakki/brandy/calvados tilkalla niin jää hyvä maku suuhun pitkäksi aikaa.

Eli on se leipä aika hankala jättää pois. Pitää varmaan joskus kokeilla päivä- tai viikonloppuretkellä miten leivättömyys onnistuu. Leipää pitää varmaan kuitenkin ottaa mukaan varalle jos leivän himo iskee...

Keskieuroopassa leipä on joka paikassa vakiotavaraa. Joskus Saksassa käydessäni Güntterit valittelivat usan matkaansa, kun siellä ei ollut kunnon leipää saatavana missään. Britit ja yankeet taitavat harrastaa keksejä mieluumin kuin leipää.

Samoilija

[quote author=Tre link=topic=18638.msg122411#msg122411 date=1183488568]
Yksi näkkileipä on, joka kestää rinkan rasitukset -Ylhäisten näkkileipä.Ei nyt ihan niinkään, mutta melko hyvin.

[quote author=Kannas link=topic=18638.msg122423#msg122423 date=1183527215]
Paketillinen ruispaloja kestää viisi päivää.


Mikä itsekuri saada kestämään se noin kauan!  :shock:

Itselläni viikon patikassa alkumatkasta paketti Vaasan Ruispaloja. Jos oikein pinnistelee, niin joskus harvoin voi riittää jopa kolmannen päivän aamuun. Loppuajaksi sitten 2 pakettia Ylhäisten näkkäriä, nam.

Terveisin "Leipäaddikti".  Smile


Anonyymi

Ihme leipäriippuvuus jengillä!  :shock: Kyllähän meikäläinenkin leipää syö ja päivittäin mutta ikinä en ole vielä näkkäriä ihmeellisempää korpeen roudannut. Yritän ehkä alitajuisesti maksimoida kurjuuden tai jotain?

MrKnowItAll

Jos haluaa äärimmillen keventää reppuaan ei leipä ole oikea eväs, kuivassakin leivässä on "turhia" kuituja mukana eli energia/painosuhde ei ole paras mahdollinen. Mutta pitää sitä olla hieman mukavuuttakin matkassa, vaikka sitten kivikovan reikäleivän muodossa.

Joskus olen leikkinyt ajatuksella kastella ja puristaa näkkärit ja kuivata uudestaan, tilaongelma hieman helpottaisi...

Asian vierestä: tuhdeimmat eväät mitä on silmiin sattunut puhtaan voin tai ruokäöljyn jälkeen ovat olleet perunalastut ja maapähkinävoi, kummankin energiasisältö luokkaa 5500 kcal/kg! Vajaa puoli kiloa moisia päivässä riittäisi energian puolesta, eli reikäleipää ja pähkinävoita päälle. Suklaita kun valitsee niin ei mitään hötöisiä "energiapatukoita" proteineilla vaan ihan sitä missä on eniten kalorioita!!!!

Anonyymi

[quote author=MrKnowItAll link=topic=18638.msg122451#msg122451 date=1183545926]Joskus olen leikkinyt ajatuksella kastella ja puristaa näkkärit ja kuivata uudestaan, tilaongelma hieman helpottaisi...Miten olisi isompi rinkka? Itse hankin 110-litraisen Ospreyn nimenomaan siksi ettei tarvitse alkaa hammasharjan vartta katkomaan.  Wink

Yudi

[quote author=MrKnowItAll link=topic=18638.msg122451#msg122451 date=1183545926]
Joskus olen leikkinyt ajatuksella kastella ja puristaa näkkärit ja kuivata uudestaan, tilaongelma hieman helpottaisi...

Asian vierestä: tuhdeimmat eväät mitä on silmiin sattunut puhtaan voin tai ruokäöljyn jälkeen ovat olleet perunalastut ja maapähkinävoi, kummankin energiasisältö luokkaa 5500 kcal/kg! Vajaa puoli kiloa moisia päivässä riittäisi energian puolesta, eli reikäleipää ja pähkinävoita päälle. Suklaita kun valitsee niin ei mitään hötöisiä "energiapatukoita" proteineilla vaan ihan sitä missä on eniten kalorioita!!!!Joskus kokeilin kuivata jälkiuunileipä viipaleita painon säästämiseksi. En muista paljonko ne kevenivät, jonkin verran muistaakseni. Maku oli ihan hyvä, mutta ne veivät tilaa enemmän koska vääntyilivät kuivattuna.  :shock:

Myös Digestive keksit olivat aika energia pitoisia, en muista energia määrää. Digestive keksi maapähkinävoilla varmaan voittaisi leivän energia pitoisuudessa. Ehkä tuon vuoksi joissakin maissa syödään keksejä vaelluksilla vaikka leipää ei syötäisikkään.

Kannas

[quote author=Samoilija link=topic=18638.msg122447#msg122447 date=1183542183]

[quote author=Kannas link=topic=18638.msg122423#msg122423 date=1183527215]
Paketillinen ruispaloja kestää viisi päivää.Mikä itsekuri saada kestämään se noin kauan!


Täytyy myöntää, että joskus on tiukalle ottanut. Viimeisen päivän aamuna viimeiset kaksi palaa..., mutta aika hyvin on paketilla pärjännyt. Tällä systeemillä on edetty maastossa jo toistakymmentä vuotta, joten nykyisin ei tarvitse koskaan miettiä ruokaa hankkiessa retken virityksiä. Ja jos leipä loppuu, se loppuu. Sitten syödään jotain muuta.