1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
zelta
50 Henkilön vaellus Ruotsin Lappiin

Morjens.

Ollaan tässä järkkämässä 50 hengen vaellusta Ruotsin Lappiin.

Haluisin kysellä, että onko teillä mitään omakohtasia kokemuksia joistain hyvistä paikoista, jotka eivät ole kovin kaukana Suomen rajasta.
Joku noin 55km reitti olisi suunnitteilla.
Myös "vapaa-ajan" aktiviteetteja olisi mukavaa, jos kyseisen paikan läheltä löytyisi.
Myös jos reitin varrella olisi erämajoja, joissa heikoimmat voisi nukkua, niin tämä olisi unelma kokonaisuus.

Joten, jos sinulla on mitään omakohtasia tai kuultuja kokemuksia ja ehdotuksia paikasta niin pistä tulemaan, ne todella olisi tarpeen!

Anonyymi

50 hengen? Samassa läjässä/ peräkkäin? Kovin moneen paikkaan tuollainen ryhmä ei sovi.

Tuon kokoinen ryhmä on mielestäni liian suuri yhdessä kulkemaan. Häiriö muille reitillä vaeltaville on kestämätön.

Entä tuo 55 km pituus: jokaiselle reitin kilometrille riittää ryhmästänne yksi heppu huhuilemaan.

Jakautukaa kymmeneksi ryhmäksi ja lähtekää eri päivinä.

makkonem

Tässä olis yksi ehdotus: Kilpisjärveltä Pältsastuganille ja sieltä Kummaenon vartta Keinovuopioon.
Pältsastuganilla mahtuu yöpymään aikamoinen joukko. Muita tupia ei reitille satu.
Matkan varrelle tai lähelle sattuu mm. kolmen valtakunnan rajapyykki, Pältsatunturi ja Bollosfallet Kummaenossa.
Muutoin olen samaa mieltä kuin edellinen kommentoija.

Matias

Avatail
Käyttäjän Avatail kuva


Taitaa tulla vähän enemmän kilometrejä kuin tuo 55, mutta Kilpisjärveltä Mallan läpi kolmenvaltakunnan rajalle, sieltä Pältsastuganille, josta voi jatkaa Gappohytalle ja sieltä takaisin kolmenvaltakunnan rajalle. En ole käynyt Pältsalla enkä Gappossa tupien sisällä, mutta eiköhän niihin jonkin verran porukkaa sovi. Jos kaipaa lisää tekemistä voi käydä huiputtamassa Pältsanin ja Paraksen. Sauna on ainakin Gappohytalla, olikohan Pältsastuganillakin? Kolmen valtakunnan raja on myös hyvä leiriytymispaikka autiotupineen ja osa porukasta voi siirtyä sinne suoraan venekyydillä kilpisjärveltä, jos on tarvetta.

teesaa

Kyseessä on siis kaiketi bussilastillisen kyörääminen pohjoiseen, ja kukin porukka vähän omia reittejään ilmeisestikin. Yhdessä porukassa liikkuminen ei onnistu varmaankaan kuin pienellä karhunkierroksella, jos silläkään, päiväreissuna.

Menkää Saariselälle UKK-kansallispuistoon. Jokainen omaa reittiään ja tärät Sokostin päällä tiettyyn aikaan. Lähtöpaikkoja löytyy useita ja esim. Saariselkä-Sokosti-Saariselkä on palttiarallaa sen 60 km.

Wannabe mies monessa lajissa!

Kannas

Ja sitten, kun ajankohta ja paikka on tiedossa, kertokaa siitä vaikkapa täällä...osaavat sitten muut välttää 50 hengen iskuryhmän sekaan tunkeutumista tuvilla.

kaamos

Huh, huh, 50 hengen ryhmä, sairasta. Kattoppas ettet vaan ole mitään ns. kaupallista porukkaa minnekkään autiotuvan läheisyyteen viemässä, voi tulla dunkkuun.

Nyt kuivaa kyyneleet ja ryystä räät<br />Et kuollut vielä tänäänkään

zelta

Kiitos vastauksista, näistä on ollut jo mukavasti apua.

Tosiaan, noi kaksi Kilpisjärveltä lähtevää reittiä sai meidät kiinnostumaan!

Jos tiellä on jotain karttatiedostoja kyseiseltä seudulta, olisi tosi hienoa saada niistä kopio! (tuskin tietenkään on muuta kun ostettu paikallinen kartta)

Tottakai ilmoitetaan meidän poppoon ajankohta tänne, sitten kun tarkka aika selvillä, luultavasti tuossa 10-20.9.2008 -haarukassa liikutaan.

Tosiaan jaetaan porukka pienempiin osiin, ei noin isoa kööriä voi pitää kasassa.

Mutta, lisää ehdotuksia tai tarkennuksia => pistä ihmeessä tänne tulemaan!

Kiitos Smile

teesaa

Ja opas foorumin puolesta mukaan...

Wannabe mies monessa lajissa!

Orposusi

50 nupia yhtenä laumana aiheuttaa vähemmän häiriötä kuin 50 nupia jakautuneena. En pidä sitä ongelmana. Yhtenäistä ryhmää on helpompi väistääkin.

Sen sijaan koen ongelmalliseksi milloin mihinkin päin Suomea suksijalkautuvat opiskelijapartiolaiset, jotka ymmärtävät jakautua ryhmiin, mutta joiden ryhmät ovat kuitenkin niin suuria, että ne täyttävät autiotuvat.

Jos kyyti kaamoksen pimeässä ja kylmässä on liian kylmää, ehdotan turvautumista kaminatelttoihin, joita on erimallisia ja -kokoisia. En panisi pahakseni, vaikka kaminoissa poltettaisiin säästeliäästi tupien puita, kunhan tupia ei vallotettaisi. Jos tuvissa on kunnolla tilaa, niin silloin sinne toki ovat tervetulleita kaikki.

blur-

Isolla porukalla luonnossa liikkuminen ja vaeltaminen voi tuoda unohtumattoman reissun osallistujille...  Tupien "valtaamista" en itse suosittelisi, vaan suosittelisin valitsemaan tarpeeksi helpon reitin ettei ryhmä valtaisi tupia (teltoissa siis)...

Mutta mikä olisikaan parempi tapa aloittaa vaellusharrastusta kuin iso ryhmä, vert. vaikka rippikouluryhmät... Esimerkiksi Luiron vanha sauna on moneen kertaan puunattu rippikoululaisten toimesta!!!  Kuinka moni yksin vaeltaja on moiseen urakkaan ryhtynyt??? :shock: Toki liiallista melua ja nuotiopaikkojen valtaamista tulee vältää, Järkeä siis omaan toimintaan!

aPay

AIHETTA SIVUTEN:

Vuoden vaihteessa Gappohyttalla käydessäni en tehnyt minkäänlaista saunahavaintoa. Yövyin siinä idänpuoleisessa mökissä. Olisikohan sitten siinä lännenpuoleisessa ollutkin. Näytti kyllä kovin identtiseltä. Kuohkimajärvellä kolmen valtakunnanrajan vieressä sitävastoin on sauna, joka on käytettävissä erillistä maksua vastaan.

AIHEEN VIERESTÄ:

En halua alkaa kiistelemään, mutta kommentoin kuitenkin, kun suksijalkautuvat opiskelijapartiolaiset on mainittu.

Itse olen mainitussa muodossa suksijalkautunut neljään kertaan Suomen lapin kaamokseen. Ryhmämme ovat aina olleet maksimissaan kuuden hengen kokoisia, jolloin UKK-puiston ja Kilpisjärven (vuorottelevat vakiokohteet) autiotuvista juuri mikään ei vielä täyty ryhmästä. Ryhmillämme on aina riittävä telttakalusto mukana, johon se on valmis siirtymään. Teltat ovat lämmittämättömiä, mutta nukumme niissä yleensä retkellä menestyksellä muuallakin kuin tupien vieressä. Retkillämme pyrimme aina mahdollisimman laaja-alaisesti opettamaan autiotupakulttuuria ensikertaa mukanaolevillekin. Niinpä muiden asukkaiden huomioonottamisen lisäksi tuvat ovat yleensä jäljiltämme siistejä, puut ovat pieniksi pienittyjä ja laatikko täysi, kiehiset tehtyinä ja ämpärit käänneltyinä.

Sitä paitsi, en muista näillä kaamosvaelluksillani nähneeni kairassa muita kuin jalkautuneita opiskelijapartiolaisia. Aina on hyvin tupiin sovittu. Ruuhkaisempaan keväthankien aikaan yleensä lähdemme Ruotsiin telttailemaan, jossa telttapaikkoja riittää kaikille.

Siitä en sitten osaakaan sanoa, kun en ole riittävästi säännöstöihin perehtynyt, että onko tällainen opiskelijapartiolaisten suksijalkautuminen rinnastettava kaupallisen toimijan järjestämään vaellukseen vai olisiko kyseessä yksityisten ihmisiten yhdessä tekemä vaellus.

Rowana
Käyttäjän Rowana kuva

Ei sitä sinänsä voi paheksua jos iso ryhmä on liikkeellä. Ison ryhmän pitää vaan miettiä logistiikkaa hiukan tarkemmin. Kyllähän alpeillakin pyörii ryhmiä ja homma toimii. Jos porukka on ns. aloittelijoita niinkuin otaksun (eihän kukaan konkari voi lähteä jos ryhmäkoko on enemmän kuin yksi  Biggrin ), niin etukäteen olisi ehkä suositeltavaa pitää jonkunlainen tietoiskutyyppinen kokoontuminen, jossa piilotettuna tavoitteena olisi kouluttaa ryhmää siihen että "osaavat käyttäytyä oikein" ja eivät saa kaikkia talebaaneja takajaloilleen. Toisten huomioonottaminen, roskaamattomuus (=roskat mukaan)  ja tietty rauhallisuus lienevät tässä avainsanoja.

Isolla ryhmällä lienee myös budjetissa hieman ylijäämää, joten logistiikkaan ym. voinee vähän panostaakin.

Nuo kamiinateltat jollain sopivalla keinolla mukanakuljetettuina eivät kuulosta ollenkaan honolta idealta. Autotupien valtaus kuulostaa vähän arveluttavalta. Varaustupia kannattanee miettiä (ei taida olla tarpeeksi isoja) ja reitin varrelle saattaisi sopia joku hotelli, yhteismajoitus, matkakoti tms. Isommalla budjetilla saattaisi järjestyä vaikkapa kansakoulun voimistelusalimajoituskin tms. jos vaan kontaktit ja supliikki ovat kohdallaan.

Yksi erämajayöpyminen pienemmissä ryhmissä voisi olla vaikka se reissun kohokohta. Se pitää vaan suunnitella aika tarkkaan. Tässä on se hankaluus, että olisi hyvä jos joka ryhmässä olisi yksi vetäjä tai edes "ryhmän vanhin" nimikkeellä oleva supliikkihenkilö joka osaa hoitaa homman tyylillä ja häiritsemättä muita. Jos vetäjät ovat järjestäjän puolesta, tuo nostaa tietysti hintaa.

Jos mukana on per nuppi radio ja iso viinapullo, niin voipi olla että joku vetää herneen nenään  :shock:

Yudi

[quote author=Kannas link=topic=21464.msg139681#msg139681 date=1206448240]
Ja sitten, kun ajankohta ja paikka on tiedossa, kertokaa siitä vaikkapa täällä...osaavat sitten muut välttää 50 hengen iskuryhmän sekaan tunkeutumista tuvilla.Eikös varmaan ole parempi että eivät tunge tuville eivätkä oikeastaan niiden läheisyyteenkään!!! Tuollaisella joukolla pitää jo onnistua kulkeminen tukeutumalla itse kuljetettuun roinaan. Toisaalta toiminta on jo kaupallista, kun joku reissun järjestää ja muut maksavat järjestäjälle/järjestäjille  :roll:

Orposusi

[quote author=Rowana link=topic=21464.msg139726#msg139726 date=1206485201]Nuo kamiinateltat jollain sopivalla keinolla mukanakuljetettuina eivät kuulosta ollenkaan honolta idealta.Yhteen kamiinatelttaan mahtuu koko sakki, eikä teltan mukana kuljettaminen suuremmalla porukalla ole edes hankalaa. Yöpyminenkin siinä kovassa pakkasessa on viehkeä ja muistoja piirtävä kokemus. Olen harrastanut sitä itse, ja nähnyt sitä muiden harrastavan. Esimerkiksi muinoin kaksin pieneen tupaan astuessamme laverilta pyrähti ylös viiden miehen porukka, joka sanoi menevänsä telttaan omaan rauhaan. He ottivat tuvalta klapeja mukaan, hiihtivät pienen matkan päähän ja saivat rauhansa niin kuin mekin. Kaikille riitti lämpöä ja tilaa.

Eihän mainittu kuuden hengen poppoo liian suuri ole, mutta kun sellainen horjuu paikalle iltamyöhään ja aloittaa ruoanlaiton ja muun säätämisen, niin siihen kuluu aikaa ja se aiheuttaa melkoista tohinaa. Olisikin mielestäni hyvä, että päivän venyessä ruoka tehtäisiin kilometrin päässä tuvasta ja tupaan tultaisiin vain nukkumaan. Sillä tavoin olen tehnyt itsekin. 

Partiolaiset ovat olleet mukavaa sakkia, he ovat vetäneet uria ja jättäneet kämpät mainioon kuntoon, enkä heistä sinänsä valita. Pikemminkin pyrin vain pohdiskelemaan sitä, miten suurempien porukoiden kannattaisi toimintansa organisoida.

Avatail
Käyttäjän Avatail kuva


No oho!

Tuleepa paljon valitusta siitä, kun jotkut ovat lähdössä maastoon isommalla porukalla.
Jos joukossa on paljon vähemmän vaeltaneita(tai vaikkei olisikaan) niin onhan selvä, että tupia on mukava käyttää huolimatta porukan koosta.

Tietysti iso ryhmä vie paljon nukkumapaikkoja tuvasta, mutta ei kai toisten seuraa pelkäävä tuvissa majoitukaan. Onhan teltat keksitty...

dabomba
Käyttäjän dabomba kuva

[quote author=Avatail link=topic=21464.msg139761#msg139761 date=1206543186]

No oho!

Tuleepa paljon valitusta siitä, kun jotkut ovat lähdössä maastoon isommalla porukalla.
Jos joukossa on paljon vähemmän vaeltaneita(tai vaikkei olisikaan) niin onhan selvä, että tupia on mukava käyttää huolimatta porukan koosta.

Tietysti iso ryhmä vie paljon nukkumapaikkoja tuvasta, mutta ei kai toisten seuraa pelkäävä tuvissa majoitukaan. Onhan teltat keksitty...Kyllä ison porukan sopii ainakin suosiolla majoittua varaustuvan puolelle. Se ei tee montaa euroa / naama / yö. On vähän autiotupien perimmäisen ajatuksen vastaista, että yksi iso lomakööri tulee ja täyttää koko tuvan.

Jos joku yksinäinen / pienryhmävaeltaja tietäisi tuvalle osuvan samaan aikaan sellaisen joukkueen, että tupa tulee täyteen, hän ottaisi varmasti varaustuvan kyseiselle yölle. On mielestäni varsin kohtuullista odottaa, että seurue, joka koko tuvan täyttäisi, hoitaa omasta puolestaan tilanteen niin ettei muiden tarvitse nukkua ulkona -> varaustupien avaimet mukaan siis.

-T

Orposusi

[quote author=dabomba link=topic=21464.msg139763#msg139763 date=1206545560]
On mielestäni varsin kohtuullista odottaa, että seurue, joka koko tuvan täyttäisi, hoitaa omasta puolestaan tilanteen niin ettei muiden tarvitse nukkua ulkona -> varaustupien avaimet mukaan siis.Onhan se surullista, että autiotuvista - erämaan pienistä suojaisista sopukoista - on alkanut muodostua majataloja, joihin mennään ryminällä ja joista lähdetään ryminällä. Ehkä autiotuvat voitaisiin purkaa kokonaan samoin kuin muutkin kiinteät rakennelmat. Huusseille ja tulipaikoille olisi ehkä edelleen tilauksensa.

kaamos

[quote author=Avatail link=topic=21464.msg139761#msg139761 date=1206543186]

No oho!

Tuleepa paljon valitusta siitä, kun jotkut ovat lähdössä maastoon isommalla porukalla.
Jos joukossa on paljon vähemmän vaeltaneita(tai vaikkei olisikaan) niin onhan selvä, että tupia on mukava käyttää huolimatta porukan koosta.

Tietysti iso ryhmä vie paljon nukkumapaikkoja tuvasta, mutta ei kai toisten seuraa pelkäävä tuvissa majoitukaan. Onhan teltat keksitty...Ei mitään oho tai "valitusta". Jos tuommosta reissua suunnittelee niin kannattaa pistää faktoja kehiin. Lukea voi vaikka aluksi juttua suomenpuolen autiotuvista ja niitten käytöstä. Sitten voi etsiä tekstiä ruotsin puolelta.

http://www.luontoon.fi/page.asp?Section=1311 
Lainattua:
"Luontomatkailuyritykset voivat käyttää tupia ja muita rakenteita, kuten tulentekopaikkoja, asiakkaidensa taukopaikkoina, mutta se edellyttää lupaa Metsähallitukselta. Huomioitavaa kuitenkin on, että autiotupien käyttö yöpymiseen luontomatkailun yritystoiminnan yhteydessä ei ole sallittua, vaan asiakkaiden yöpymiseen on hyvä käyttää varaus- ja vuokratupia tai yksityisiä majoituspalveluja. Myös omatoimisesti liikkuvien suurten ryhmien suositellaan käyttävän yöpymiseen joko omia telttoja tai varaustupia."

Ja sitten muutenkin koko tuommoinen ryhmä ja reissun järjestely mietityttää. Ison (kokemattoman) ryhmän vieminen tuntemattomaan maastoon tuohon vuodenaikaan tuolle korkeudelle voi olla hieman vaativampi homma kuin se äkikseltään kuulostaa. Toivottavasti reissun järjestäjä on pätevämpi kuin tekstistä saa kuvan.

Ai niin ja partiolaisia olen aina inhonnut ja niitä saa/pitää mielestäni vapaasti kivittää.  8)

Nyt kuivaa kyyneleet ja ryystä räät<br />Et kuollut vielä tänäänkään