1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Jamos
Haltille Didnulta

Olisi tarkoitus lähteä (kävellen) jussin jälkeisellä viikolla Didnun kautta Haltille. Mitenköhän mahtaa onnistua Didnulla joen ylitys? (kävijät tietänevät mitä kohtaa tarkoitan) toinen paikka mikä askarruttaa, niin kahlaamo joka on pitsuskönkään alajuoksulla, kun tarkoitus tulla sitä urtasjoen pohjoisrantaa ja siirtyä toispuoljokkee suunnaten pitsuksen kämpän kautta isolle mäelle. Matkassa on mm. 12v vaeltajan alku, eikä viittis hirveesti uida noissa vielä takuuraikkaissa vesissä. Kyselen siis mahdollisia kokemuksia juuri Ko. viikolta. Kokemuksesta kyllä tiedän, että loppukesästä no problemos.

Uncle

Todella kyselet pahoja. Noiden paikkojen ylityssyvyys on suoraan riipuvainen kevään ja kesän etenemiseen. Olen ollut kerran (-96) matkalla jussin jälkeisellä viikolla. Tuona kesänä oli Kilppari vielä jäässä kun lähdettiin. Lunta oli matkalla mutta joet ja purot olivat kohtuullisessa kunnossa. Samoin tuo mainitsemasi Pitsuskönkään alapuolella oleva kahlaamo olivat hyvin ylitettävissä. Pitsusjärvessä oli myös jää eikä sulamista ollut tietoakaan. Palatessa Kilpisjärvi oli vapaa jäistä.

Uncle

--
Elämä on vähän niinkuin peli ilman savetusmahdollisuutta
mutta julmetun hyvillä grafiikoilla

vekku-pappa

Didnu-joen ylitys viime syksynä onnistu vaelluskengillä. Kannattaa mennä vähän eteenpäin kyltistä missä lukee lossujärvi. Pitsusjoen ylitys oli syksylläkin aika haastava vettä oli polveen, mut saaren kohdalta voi reitti löytyä. Itse suosittelen Urttasjärven loppumisen jälkeen alkavaa joen ylitystä ja siittä sitten kävely Vuomakasjoen sillalle.
Ehkä itse menisin koko matkan Lossujärveltä oikealta puolen jokea...

Jamos

Joo, toi lumi ja jääjuttu vähän mietityttää. Juttelin just Riihimäellä erämessuilla Polar-lennon tädin kanssa ja se sano, että kilpiksellä jäiden paksuus on vielä 60cm. Noh, täytynee mennä tilanteen mukaan. Lossulta alaspäin joen oikea puoli oli muistaakseni melkoista rakkaa, jonka mielellään kiertäisi. Vois tosiaan katsoa jos ylittäis joen siinä urttaksella ja käyttäis siltaa.

Yudi

Jos lähdet Didnujoen eteläreunaa et joudu ylittämään sitä. Tai se ei ainakaan kannata koska juon pohjoispuolelta tulee Didnujokeen toisia isoja jokia.

Ylityksellä tarkoittanet Gahkkorjohkaa, se on ylitettävä kun kuljet eteläreunaa pitkin. Jokien risteyskohta on leveä suisto ja vettä pitää olla tosi paljon liikkeellä jos siitä ei pääse kahlaamalla yli. Syksyllä 2006 pääsi yli kuivia kiviä pitkin, joten kengistä kastui vain pohja. Tietenkin keväällä tilanne on vähän toisenlainen. Mutta melko varmasti pääsette yli helposti ja kantaahan 12 v. heebon yli jos hän ei itse pääse yli (varsinkin jos on vielä sauvat tukena).

Kun menet tuota kautta ja jos ei ole pakko asua tuvissa niin (taas) kehoitan menemään Govdosgaisin yli Haltille. Näin säästyt Pitsusjoen ylitykseltä ja näette käsivarren parhaat maisemat. Haltilta näkyy muita tuntureita, mutta Govdosgaissilta näkyy koko Urtaslaakso pienempien tuntureiden yli etelään. Haltille voi sitten mennä Haltijoen länsirantaa. Paluun voi suorittaa itärantaa kalottireittiä (ei kahteen kertaan samaa uraa).

Pitsusjärven pohjoispuolella on useita pieniä järviä joiden rannalla on tosi hienoja yöpymispaikkoja. Govdosgaissin päällä on järviä joten sinne ei edes tarvitse rahdata juomavesiä mukana.

f7391

[quote author=Yudi link=topic=22021.msg142519#msg142519 date=1212953509]
Kun menet tuota kautta ja jos ei ole pakko asua tuvissa niin (taas) kehoitan menemään Govdosgaisin yli Haltille. Näin säästyt Pitsusjoen ylitykseltä ja näette käsivarren parhaat maisemat. Haltilta näkyy muita tuntureita, mutta Govdosgaissilta näkyy koko Urtaslaakso pienempien tuntureiden yli etelään. Haltille voi sitten mennä Haltijoen länsirantaa. Paluun voi suorittaa itärantaa kalottireittiä (ei kahteen kertaan samaa uraa).Jos menee tuota ehdottamaasi reittiä, niin pääseekö esimerkiksi TÄSTÄ Pitsusjärven luoteiskulman joen yli?

andy.

[quote author=f7391 link=topic=22021.msg142528#msg142528 date=1212990013]
Jos menee tuota ehdottamaasi reittiä, niin pääseekö esimerkiksi TÄSTÄ Pitsusjärven luoteiskulman joen yli?Enpä muista ihan tarkkaa kohtaa,  mutta 2007 syyskuun lopulla tuolta Govddosgaisin kulmasta pääsi melkein kengät jalassa purojen yli.

Itse aiheesta sen verran, että vesien korkeuksissa on varsinkin tuohon aikaan liian monta tekijää, jotta niitä pystyisi edes muutamaa päivää etukäteen ennustamaan. Päätökset joutuu siis tekemään paikanpäällä. Lunta näyttäisi kelikameran mukaan olevan vielä paljon tuolla kukkuloilla. Gahkkorjohkan ylityksessä ei tule olemaan ongelmaa. Ja jos tulee niin ainahan sen voi kiertää helposti ylempää ja ylittää paremmasta kohdasta ilman suurempaa lenkkiä reittiin. Pitsuksen alapuolella oleva virta on riskialttiinpi. Siitä ei todellakaan aina pääse yli. Vedet kasaantuvat tuohon lajemmalta alueelta ja paikka voi olla todella vaarallinen. Päätä siis vasta Lossulla lähdettekö kumpaa puolta jokea laskeutumaan. Mittareina luonnollisesti sulavan lumen määrä ja vesisateet. Jos Könkään alta ei yli pääse, tulee pitkä kiertomatka takaisin Lossulle.

Kehotan kuitenkin varautumaan mahdolliseen lumessa rämpimiseen. Viime vuonna juhannusviikolla Haltian laakso näytti tältä:
http://koti.welho.com/apatrone/halti/imageLarge/P6190157.JPG
Pitsuksen alapuolelta meni kuitenkin helposti yli tästä kohtaa:
http://koti.welho.com/apatrone/halti/imageLarge/P6180104.JPG

Kyllähän tuossakin hangessa vielä eteenpäin pääsee, mutta varsinkin nuoremman polven edustajalta voi helposti loppua puhti.  Loppui meinaan myös tältä vanhemmalta isännältä vaikka huippukuntoiseksi itseäni edelleen mainostan. Viitteitä lumen määrästä saatte varmasti jo ennen Lossua ja tuon ehdotetun Govddosgaisin harjanteen lumimääristä. Govddosgaisilta on muuten tosiaa hienot näkymät alas laaksoon:
http://koti.welho.com/apatrone/kasivarsi/imageLarge/P9220122.JPG
Yudi

[quote author=f7391 link=topic=22021.msg142528#msg142528 date=1212990013]
Jos menee tuota ehdottamaasi reittiä, niin pääseekö esimerkiksi TÄSTÄ Pitsusjärven luoteiskulman joen yli?Elokuun viimeisellä viikolla 2006 juuri noilta main pääsi ilman kengän varren kastumista yli. Tuossa nuolen alapuolella on leveää suistoa josta melko varmasti pääsee yli kahlaamalla jos vettä on enempi. Vettä pitää olla tosi paljon liikkeellä että tuossa suistossa vesi nuosisi vyötärön korkeuteen.

Tosiaan edellisen viestin mukaan kannattaa miettiä valintoja. Tuolloin 2006 syksyllä lunta löytyi vielä Govdosgaissin pohjoispuolen kuruista/rotkoista. Kesä 2006 oli lämmin ja kuiva joten vedet olivat varmaan aika alhaalla. Govdosgaissilta pitää laskeutua alas melkein pohjoiskulmalta. Pitsusjärven puoli on liian jyrkkää laskeutumiseen.

kopla

Entä mistä kohtaa kannattaa nousta tuolle Govddosgaiville, jos tulee Lossulta päin? Onko tuota Didnulta lähtevää reittiä merkitty maastoon mitenkään? Olen ensikertaa lähdössä tuonne Haltille heinäkuun 11. päivän tietämillä ja ajattelin että kannattaisiko mennä Haltille tuolta Didnulta.

andy.

[quote author=kopla link=topic=22021.msg142536#msg142536 date=1212997202]
Entä mistä kohtaa kannattaa nousta tuolle Govddosgaiville, jos tulee Lossulta päin? Taitaapi olla suositeltavinta mennä vaikkapa näin, sillä muut kohdat ovat aikalailla jyrkähköjä:
http://koti.welho.com/apatrone/kasivarsi/images/kartta3.gif
(kyseisellä reissulla lähdimme suoraan Kilpparilta, eikä tuolta tien varresta kuten yleensä on tuota kautta menijöillä ollut tapana)

Reittiä Didnu joen kautta ei ole merkitty, mutta sen pitäisi kyllä olla melko yksinketainen kulkea seuraamalla jokien ja vesistöjen vartta. Allekirjoittaneelta tosin onnistui eksyminen jopa tuolla (kyllä nyt jälkikäteen jo naurattaa);-)
http://koti.welho.com/apatrone/halti/1.htm

Reitti kuitenkin kannattaa, koska edestakaisin viittapolkua voi alkaa puuduttamaan. Merkitty reitti tietysti aina turvallisempi ja helpompi. esim. nopeasti nouseva sumu voi tehdä helpostakin reitistä haasteelisen:
http://koti.welho.com/apatrone/kasivarsi/imageLarge/P9210030.JPG
Yudi

[quote author=kopla link=topic=22021.msg142536#msg142536 date=1212997202]
Entä mistä kohtaa kannattaa nousta tuolle Govddosgaiville, jos tulee Lossulta päin? Onko tuota Didnulta lähtevää reittiä merkitty maastoon mitenkään? Olen ensikertaa lähdössä tuonne Haltille heinäkuun 11. päivän tietämillä ja ajattelin että kannattaisiko mennä Haltille tuolta Didnulta.Itse aloitin nousun Govddosgaiville tuosta:

http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=40000&text=L%C3%A4ht%C3%B6&y=7681751&x=1504136&lang=FI

Ylhäällä tuossa:

http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=40000&text=Loppu&y=7682981&x=1506576&lang=FI

Tuota reittiä pääsee ylös. Aika jyrkkää joissakin kohdin, mutta katselemalla löytyy nousukelpoista uraa. Myös porojen tekemiä polkuja voi hyödyntää.

Tuonne kannattaa kiivetä!

Didnulta tulevaa polkua ei ole merkitty, mutta se näkyy melko selvänä maastossa.