1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
toukonelonen
Tulentekovälineet

Itse olen tähän asti menestyksekkäästi käyttänyt vesitiiviiseen pakettiin pakattuja tulitikkuja. Enkä ole muuta osannut kaivatakaan...

Nyt kohta ohi kasvavat retkeilijänalut vaativat jotain teknisempää välinettä. Mielenkiinnosta ostin keväällä sellaisen kipinäniskijän. Sen verran on kokeiltu, että vaatii (mielestäni) kuivaa ja helposti syttyvää ainesta kaveriksi. Ja kohtuullisen hyvät olosuhteet.

Nyt sitten jälkikasvu suunnittelee vuoden aluksi metsäyöpymistä ja on esitetty vieno toivomus joululahja-bensa-Ziposta. Sanoivat, etteivät kaasusytkärit pelitä, jos on enempi pakkasta. Turbo-gas (tai jotain sinne päin) on olemassa, mutta näinkö vaatii kovempi keli bensavehkeet? Mitä kokemuksia on niillä, jotka ovat näitä käyttäneet?

Korpijaakko

Bensa-zippo ei ole mielestäni retkeilijän sytkäri. Tupakan sillä saa varmasti hyvin tulille, mutta liekkiä ei voi suunnata ja se on hyvin suojattu, joten esim. keittimen tai nuotion sytyttelyyn se ei ole omiaan. Painavakin se on ja bensa haihtuu ajan kanssa säiliöstä (ei nyt tietysti viikonloppureissun aikana). Itselläni on kaasusytkärit toimineet kylmässäkin kun niitä sytkäreitä vaan säilyttää lämpimässä eli housujen tai paidan taskuun. Ihan tavallinen kaasu Colt tai BIC. Kevyitä, toimintavarmoja, eikä harmita jos hävittää.

Sytkärin sijaan useimmiten käytössä on kuitenkin tulitikut. Mielestäni niitä on vaikea voittaa, mutta se voi olla vaan urautumista. Vedenpitävä, kierrekorkkillinen purkki, jossa on tikut ja sisäpuolella liimattuna raapaisupintaa niin johan pelittää. Ne kulkevat kätevästi kaulassa minikompassin kaverina. Purkkiin voisi ehkä mahduttaa myös vähän sytytkettä...

"Tuluskin" (eli LMF:n magnesium/vastaava puikko) löytyy, mutten ole koskaan jaksanut opetella sen käyttöä niin paljon, että uskaltaisin ottaa sen pääasialliseksi sytytysvälineeksi. Maailmalta löytyy kyllä niitäkin, jotka käyttävät sitä pääasiallisena sytytysvälineenä.

Toisaalta, osta pojille Zippo jos tahtovat. Oli minullakin sellainen nuorena, mutta kyllä sen oppii mikä toimii. Käske vaan ottaa tulitikut varmuuden vuoksi. Smile

JuusoJ

nyt kun ite olen ton tupakoinnin pystynyt lähes lopettamaan, niin eipä tollasella perus sipolla tee mitään tuolla metsällä.. tai no saman verran kuin tollasella kaasusytkärillä, mutta ei ole ainakaan sen parempi..

mutta sitten tällänen http://www.reittipiste.fi/product_info.php?cPath=87_88&products_id=389 voisikin olla ihan toimiva.. ainakin itselle olen tollaista katsellut.. vähänhän se on kyllä hifi..

ojasta allikkoon ja vaaralta vuorelle...

Hamsteri

[quote author=JuusoJ link=topic=28498.msg168558#msg168558 date=1260891886]
mutta sitten tällänen http://www.reittipiste.fi/product_info.php?cPath=87_88&products_id=389 voisikin olla ihan toimiva.. ainakin itselle olen tollaista katsellut.. vähänhän se on kyllä hifi..Mullon toi. Hyvää siinä on se, että liekki palaa tikkuna kovemmassakin tuulessa ja että sen saa suunnattua alaspäin. Myös sytkärin täyttäminen on suht helppoa.

Kestävyydestä sen sijaan ei ole hajuakaan. Ja kylmässä sytkäriä pitää pitää ihoa vasten jonkin aikaa, jotta se toimisi.

Tulitikut ovat sytkäriä parempia, jos ei tarvitse suunnattavaa ja tuulessa palavaa liekkiä.

Buugi

Ziposta on bensa aina lopussa, kun sitä tarvitsisi... Mini Bic on aika toimiva sytytin.

dabomba
Käyttäjän dabomba kuva

VAROITAN tuosta Primuksen Power Lighterista! Mulla oli yksi sellainen. Se toimi vajaan vuoden ja sitten lopetti toiminnan ilman mitään ulkoisia vaurioita. Tein reklamaation myyjäliikkeelle. Heidän terveiset oli sellaiset, että asia selvä, rahat palautetaan välittömästi. Kun ihmettelin että ettekö halua edes nähdä sytkäriä, vastasivat että noita hajoaa koko ajan. On kuulemma niin susi tuote ollut että olivat omasta valikoimastaan jo poistaneet kokonaan. Eli te, joilla sitä ei vielä ole, en suosittele sitä ostamaan. Te, joilla sellainen on, pitäkää ihmeessä niitä perus tulitikkuja mukana reissussa älkääkä missään nimessä luottako pelkästään Primuksen sytkäriin.

Lisäys: On näköjään tullut uusittu versio Power Lighterista. Toivottavasti on parempi kuin edeltäjänsä.
http://www.scandinavianoutdoorstore.com/retkiruokailu-ja-juomahuolto/sytyttimet/powerlighter-uusi-malli/

Mutta kysymyksen aiheeseen: Mulla on AINA, varmuuden vuoksi, mukana vesitiiviisti pakattuja tulitikkuja. Yleensä ensisijaisesti käytössä kuitenkin on kaasusytkäri, joka toimii pistoliekillä. Merkkiä en muista, mutta Partiovarusteesta on ostettu. Se on monessa jutussa paljon kätevämpi kuin tulitikut, sillä liekki ei säiky tuulta. Sillä myös saa paljon helpommin sytytettyä MultiFuel-keittimen, jonka sorkkiminen tulitikulla on vähän hankalaa.

Hamsteri

[quote author=dabomba link=topic=28498.msg168569#msg168569 date=1260895191]
VAROITAN tuosta Primuksen Power Lighterista! Mulla oli yksi sellainen. Se toimi vajaan vuoden ja sitten lopetti toiminnan ilman mitään ulkoisia vaurioita.Jotain halpisvehkeitähän nuo on, koska samanlaisia myydään ties millä nimellä. Ei siis missään nimessä pidä ainoastaan sellaiseen luottaa eikä ylipäätään mihinkään sytkäriin.

Piezo hajoaa ainakin keittimissä. Näinköhän kestää sytkäreissä?

spyder

Vanhassa vara parempi! Kuten mainittu, kaasusytkäkin toimii kylmässä kun sen ensin lämmittää käsissään. Toi pitkä kaasu ZIPPO ei meikeläistä oikeen vakuuttanut kun työmaalla sytyttelin kynttilöitä sisätiloissa. Yleensä vasta toisella tai kolmannella naksautuksella lähti. Lapsilukkokin siinä on tehty oikeesti semmoseks, ettei sitä pikkukakara saa syttymään, mitenkähän lie sitten kohmeisilla sormilla pelittää?? Pääsytyttimenä itellä toimii COLT sytkäri, lisänä/hätävarana on tikut vesitiiviisti pakattuna.

JuusoJ

eipä meikäläinen perus colttiakaan saa enää nykyään syttymään kohmeisilla sormilla.. kiitos sen lapsilukon...  8)

itsehän kannan aina tikkuja mukana.. mutta kun ois yks tollanen kaasusytkäri missä olisi liekki joka ei säiky tulta, niin olisin kyllä kiitollinen..

enpä ole tähän mennessä vielä tavannut yhtään takuuvarmaa sytkäriä... jos joku tietää, niin kertokoon..  :lol:

ojasta allikkoon ja vaaralta vuorelle...

hehautal

Tokain Tulipoika on ollut luottopelinä vuosia. Välillä vain uutta kaasua sisään. Nappi ei painu itsekseen repussa, mutta on silti käytettävissä sormikkaat kädessä. Eikä tarvi käräyttää näppejä keitintä sytyttäessä.

http://www.lifestyleappliances.co.uk/index.asp?page=productDetail&cat=11&id=11

Voisihan siinä olla korkeapaine kaasunsyöttö ja sininen liekki niin sillä voisi hitsatakkin, mutta kuluttaapahan vähempi kaasua normaaliliekillä.
Vaikka on pidempi "grillimalli" niin ei silti liian pitkä eli pakkautuu vielä hyvin kattilaan eikä painakkaan ihan mahdottomia.
Ei ylimääräisiä liikkuvia osia, joten on kestänyt käyttöä ja pietsokin toimii vielä vuosien jälkeen. Yhteensä kolmea olen käyttänyt eri paikoissa ja kaikki vielä toiminnassa.
Saatavuus on sitten se huonompi puoli. Ei lödy joka marketista eikä mistään retkeilyliikkeistä.

Big mini on tosiaan hyvä grammanviilaajan sytkäri kesäkäytössä ja tullitikut toki aina varalla vedenpitävässä putkilossa. Tikkuja ei vaan ole juuri tarvinnut käyttää.

-Heikki

Jouni Ohtamaa

[quote author=hehautal link=topic=28498.msg168616#msg168616 date=1260916478]
Tokain Tulipoika on ollut luottopelinä vuosia. Välillä vain uutta kaasua sisään. Nappi ei painu itsekseen repussa, mutta on silti käytettävissä sormikkaat kädessä. Eikä tarvi käräyttää näppejä keitintä sytyttäessä.

http://www.lifestyleappliances.co.uk/index.asp?page=productDetail&cat=11&id=11

Voisihan siinä olla korkeapaine kaasunsyöttö ja sininen liekki niin sillä voisi hitsatakkin, mutta kuluttaapahan vähempi kaasua normaaliliekillä.
Vaikka on pidempi "grillimalli" niin ei silti liian pitkä eli pakkautuu vielä hyvin kattilaan eikä painakkaan ihan mahdottomia.
Ei ylimääräisiä liikkuvia osia, joten on kestänyt käyttöä ja pietsokin toimii vielä vuosien jälkeen. Yhteensä kolmea olen käyttänyt eri paikoissa ja kaikki vielä toiminnassa.
Saatavuus on sitten se huonompi puoli. Ei lödy joka marketista eikä mistään retkeilyliikkeistä.

Big mini on tosiaan hyvä grammanviilaajan sytkäri kesäkäytössä ja tullitikut toki aina varalla vedenpitävässä putkilossa. Tikkuja ei vaan ole juuri tarvinnut käyttää.Onko kaasu butaania? Jos on niin ei toimi pakkasella kuin hetken.

teesaa

Jos on reissulla, jossa pitää saada tehtyä tulet selviytyäkseen ikäänkuin "kuosissa", niin tikkuja sekä sytkäreitä pitää olla useampia kappaleita ja eri taskuissa + muissa paikoissa. Ja jos onnistuu vielä löytämään niitä regulaareja sytkäreitä, joissa ei ole istä turvahärbäkettä, niin sen parempi.

Wannabe mies monessa lajissa!

Buugi

Ostin joskus lähikaupasta coltin, jossa oli sellainen turvasysteemi... En saanut sitä millään pelittämään, niin revin mokoman pellin pois ja nyt toimii ihan normaalisti.

rakka

Nuo kipinää tekevät tulukset on tosi hyviä sytyttämään bensa- tai kaasukeittimiä. Toimii myös sen jälkeen, vaikka upottaisi veteen. Ei hajoa, kestää vuosia. Ainoa syy minkä takia olen joutunut uuden hankkimaan on se, että ottavat ne pois lentokoneessa jos löytävät. Tuon voi jättää pysyvästi keittimen/kattiloiden sisään valmiina käyttöön. Toimii aina.

Nuotion (tai kynttilän) sytytyksessä ei ole yhtä kätevä kuin vaikka tikut, mutta onnistuuhan sekin (hätätilanteessa). Eli tulustikku ja tulitikut ja sytkäri kaikki talvella mukaan. Smile

TRB

Tulitikut on ihan ykkönen kunhan oppii pitämään ne kuivina. Toimivat myös tarvittaessa sytykkeenä, muutama tikku ristiin vaan ja hyvin lähtee. Sytkä toki backupiksi mukaan, ja ensiapukamoihin pahan päivän varalle jotain kosteuden kestävää raavittavaa.

niittäjä

tulitikut useampia pieniin pusseihin esim.minigrip pakattuna.Tulitikku askin kokoisia pusseja löytyy kaupoista.Itsellä on vielä yks paketti paloturvatikkuja jotka palaa jonkun aikaa mukana jos ei meinaa kuivaa risua löytyä.

vesa

Eipä ole tullut asiaa paljon ajateltua enää, 15 vuotta olen reissunnut tavallisen kaupan sytkärit mukana, eivät ole yhtään kertaa jättäneet syttymättä. Olen itsekin ihmetellyt niiden toimintavarmuutta, mutta pitkä kenttätesti kertoo näin. Joku trangia tietysti on helpompi sytyttää tikulla.
Tietysti halpiksia pitää olla jo varalle useampia, mutta niin pitää olla aina. Jokaisen takin taskuissa ja jokaisessa repussa niin ei tule lähdettyä ilman. Tavallinen sytkäri lämpiää nopeasti kädessä jos se ei ole jo valmiiksi lämpimässä taskussa. Sytkäri on päivittäisessä käytössä todella kätevä, mutta ei ole väärin pitää muitakin keinoja varalla kuten sitä filmipurkkia tikkuineen.

vanha_poika

Onhan se Zipon kannen napsauttelu varsin terapeuttista mutta muutenhan kyseessä on jonkinlainen muinaisjäänne menneiltä vuosikymmeniltä.
Sitä paitsi ne hukkuu ihan helvetin helposti, jos on pakko niin hommaa se malli jossa on naru mukana (Zippo lostproof nimellä löytyy nettikaupoista).

kalamies135

Oli miullakin Zippo lapsena, joskus 90-luvun alkupuolella. Kauheesti halusin semmosen, mutta kyllä nopeasti opin että ei se ehkä paras vehje retkellä olekkaan. Sitä paitsi luulevat viellä tupakkamieheksi ja kädetkin haisee... Parempi antaa lapsille Zippo niin nopeammin oppivat arvostamaan tikkuja ja tavallista sytkäriä Smile

Ite käytän pääasiassa tikkuja retkillä. Yhtään pitemmälle retkelle (esim. viikko) varaan yhdet vedenpitäväks pakatut tikut trangiaan, yhdet taskuun ja yhdet rinkkaan. Sit viellä joku tavallinen sytkäri varalle. Joskus oon pitäny jotain pikkusta tervaskalikkaa mukana, että huonoissa olosuhteissa ja etenkin hädän tullen on joku hyvä sytyke auttamassa nopeaa nuotion sytytystä.

MAZCU

Mistä tunnistaa oikean zippomiehen???

Korpijaakko

[quote author=tigru link=topic=28498.msg168823#msg168823 date=1261080051]
:shock: Miten zippo voi olla painava itsellä kuuluu vakivarustuksi sekä spetznan myrsky tikut sekä tervasta siitä kun vuolasee puukolla sopivan siivun voi sytyttää ihan mitä vain kynttelin tai vaikka trangian.Tämä menee grammanviilaus-linjalle, mutta Zippo on iso teräskuorinen möykky Suurempi määrä materiaalia ja painavampi materiaali painaa enemmän. Vertailukohtana esimerkiksi Mini BIC -sytkäri (saa kaupoista kolmen paketeissa), joka on pienempi ja muovirakenteinen. Ei Zippo toki niin painava ole, etteikö sitä jaksaisi kantaa mukanaan, mutta kun painolla ei saa mielestäni juuri mitään etuja, ennemmin jopa haittoja...

MAZCU

[quote author=MAZCU link=topic=28498.msg168845#msg168845 date=1261125256]
Mistä tunnistaa oikean zippomiehen???Haisee bensalle ja pummaa tulta.