1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Tetraektra
Käyttäjän Tetraektra kuva
(Vuono)kalastusta pohjois-norjassa

Onko foorumeilla kokeneita kalamiehiä ja/tai Norjankävijöitä, jotka osaisi hieman valottaa pyyntikelejä Heinäkuun puolessa välissä tuolla norjan pohjoisessa. Tarkoitus olisi viettää erinäisissä paikoissa, niin joilla kuin vuonoillakin aikaa.

Oma fisustelukokemus on luokkaa peruskalastaja, joten vinkit onnistuneeseen vuonokalastukseen ovat enemmän kuin tervetulleita.

Varusteet, millä tärppää? Vuorovedet ja aikataulut, milloin syö?

anaconda

  Terve!

  Vuorovesiaikataulut löytyvät tuolta: http://vannstand.no/index.php/nb/tidevannsdata/tidevannstabell
  Paras syönti lienee useimmilla fisuilla muutama tunti nousuveden huippuun asti. Vieheet, vaaput, lipat ja lusikat valitaan sitten toivotun saaliskalan mieltymysten mukaan. Smile

teesaa

Vene on melkein pakollinen, ellei halua sitten sintteihin tyytyä. Norjassa toimiii se välimeren kipparin perussääntö, että 50 m rannalta on 50 m syvää. Sinne on hankala saada vaappua uimaan.

Lupia Norjassa ei tarvita (kalastus meressä on jokamiehen oikeus) ja kannattaa yhyttäytyä johonkin porukkaan kyllä mukaan. Vehkeet saa samaan reissun hintaan.

Ja jos itse menee viuhtomaan, kannattaa kysyä mestat paikallisilta, ottaa mukaan jäykkä pilkkivapa, +50 kg siimaa & 300-400g painoinen iso valkoinen pilkki. Silloin on aika kunkku. Syvyys voi olla jopa 150 m.

Wannabe mies monessa lajissa!

Markku Jussila

Omat norjatutut Tromssan alueella ovat kovia kalastajia mutta kalastavat vain ja ainostaan joissa ja tunturijärvissä. Kertonee jotain siitä miten hankalaa syvässä meressä kalastaminen on...

Anonyymi

On kalastettu lukuisia kertoja alueella Tromssa - Narvik ja vain rannalta. Suurin kalamme on ollut +8kg turska joten kohtuullisia sinttejä voi rannalta heittämälläkin saada. Yksi hyvä kokeilunarvoinen tapa on myön pilkkiminen silloilta, tosin noilla korkeilla silloilla tulee joskus ongelmia kalan ylössaannissa. Olemme vetäneet ylös saakka pilkillä max.3kg kaloja ja pari suurempaa siirtämällä kala alhaalla mantereen puolelle ja tiputtamalla sinne (mukavaa leikkimistä).
Tromssaan mennessä Ramfjordin leirintäalueen laiturilta on saatu myös yli 20kg kaloja.

anaconda

[quote author=Markku Jussila link=topic=40521.msg203819#msg203819 date=1335352845]
Omat norjatutut Tromssan alueella ovat kovia kalastajia mutta kalastavat vain ja ainostaan joissa ja tunturijärvissä. Kertonee jotain siitä miten hankalaa syvässä meressä kalastaminen on...

...tai sitten kertoo siitä että k.o. kalastajat arvostavat enemmän lohikaloja kuin noita meren "särkiä".
  Tuoreella turskalla tai seillä ei ole paljoakaan tekemistä niiden tuplasti pakastettujen, ja jopa useita vuosia pakastimessa maanneiden sukulaistensa kanssa, joita Suomessa kaupasta ongimme. Suosittelen kokeilemaan, ne on oikeesti hyviä tuoreena!
  Ja saattaa niitä saada rannaltakin kuten AmirN tuossa ylempänä mainitsee.

Markku Jussila

Pitää kyllä kokeilla joku kerta.

Jos kalastaa rannalta tai laiturilta, niin millä vehkeillä?

Onko järkevintä kalastaa ihan siitä rantaviivan vierestä 1-5 m syvyisestä vedestä vaikka perinteisillä heittokamoilla tai vapaongilla, vai yrittää jollain vehkeillä päästä huijaamaan kauempana rannasta (+10 metriä rannasta) ja syvemmällä (10-20 metriä) oleilevia kaloja?

Anonyymi

Me ollaan käytetty tavallisia virveleitä tosin millään hennoilla siimoilla ei kannata viskoa kohtuullisen painavia metallilusikoita, tuohon hommaan soveltuu ihan halvat hong kong yms. metallilusikat = ei lipat : )
Itse on saatu parhaiten kalaa etsimällä rannaltakin tottakai syviä paikkoja ja mitä syvempään saat sen vieheen menemään sen parempi. Joissakin paikoissa on kirkaassa vedessä näkynyt helposti 20m syvyyteen (tyyni sää) ja siellä kun näkyy suurempi kala niin koetettu saada viehe sen ulottuville. Erikoista pelaamista tämäkin ja tätä on jonkin verran harrastettu tuolla Sommaröyn alueella Tromssasta länteen...sijaitsee avomeran lähellä.Sinne mennessä on myös Straumsvegeniä ajettaessa hieman Tromssan jälkeen Rystraumen jossa on hyvä vuorovesivirtaus...kannattaa kokeilla paikkaa. Samoin Sommaröyssa ensimmäisen sillan alusen vuorovesivirtausta = paikka ei ole ainakaan vielä koskaan pettänyt kalamestana. Mutta hyviä rantakalapaikkojan on lukuisia...syvyyttä vaan niin hyvä tulee.

Anonyymi

Narvikin alueella kalaa on saatu suurien siltojen läheltä kummaltakin puolelta Narvikkia.
Heinäkuussa on tarkoitus koekalastaa Narvikista etelään päin sijaitseva Kjerringvikstraumen ja sen lähiympäristö.
Pitää heittää tänne ko. alueen rantakalastuspaikoista infoa sitten reissun jälkeen noin 15.7

ps. ja kuten aiemmin kirjoitettiinkin niin kyllä se tuore merenrannalla paistettu turska ja seiti on jotakin ihan muuta kuin kaupoista löytyvät tuotteet : )