1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
ArtRider
4 päivää ja 3 yötä ja RAUHASSA MUISTA IMMEISISTÄ?

Mutta missä?

Varsinaisia erämaita ei taida enää ollakkaan? Vai Onko? Yhä useammin lukee parjausta siitä että erämaat ja se peräänkuulutettu RAUHA on poissa.

Jos tarkoituksenne olisi lähteä vaeltamaan 4 päiväksi ja 3 yöksi teltalla paikkaan jossa ette todellakaan törmäisi muihin vaeltajiin ja silti voisitte nauttia vaihtelevista maisemista: Järviä/jokia, harjuja/vaaroja/tuntureita ja metsää sekä paljaampaa aluetta. Mutta pääasiassa RAUHAA ja silmiä hiveleviä näkymiä. Niin Minne lähtisitte Suomessa vaellukselle?Ilmeisesti Etelä- ja Keski- sekä Itä-Suomen alueet ovat liian rauhattomia tähän? Onko näin?

rakka

Quote:
Ilmeisesti Etelä- ja Keski- sekä Itä-Suomen alueet ovat liian rauhattomia tähän? Onko näin?
Kyllä. Hyvä jos Lapistakaan enää löytyy varsinaisia erämaita. Eteläisessä ja keskisessä Suomessa luonnontilaisia metsiä ei ole, on vain pari luonnontilaan jätettyä metsikköä sekä viljelyksiä ja talousmetsää, jota halkovat vähinään metsäautotiet parin kilometrin välein. Jos maisemassa on mikään silmiä vähääkään hivelevämpi kohta, sen ympärille on rakennettu mökkikylä. Jos haluat erämaita, sinun pitää mennä naapurimaihin.

Gary

rakka wrote:
Quote:
Ilmeisesti Etelä- ja Keski- sekä Itä-Suomen alueet ovat liian rauhattomia tähän? Onko näin?
Kyllä. Jos haluat erämaita, sinun pitää mennä naapurimaihin.
Tuo on kyllä yksi urbaanilegenda - samaa luokkaa kuin "EU on nostanut hintoja" - "kaikki ruotsalaiset on homoja"... etc. Kunhan täsä taas kaivelen, esittelen kuvia käsivarren, itärajanpinnan, keskuspuiston, sipoolaisen tai kaitumilaisen erämaaluonnon todellisuudesta.Ei siellä ainakaan ihmiset "häiritse" . Etkä pitkään viihdy sinäkään - muutama minuutti riittää toteamukseen: Hakkuuraiskiolla on sentää helpompi liikkua.Palataanko asiaan kun olet viikon telttaillut lähiömesässä ja pitänyt tarkkaa kirjanpitoa "häiriköistä" Wink

Vain "jaakkola"n irvittäväksi ;)

tuntsa

Olen samaa mieltä Garyn kanssa.. Kyllä niitä rauhallisiakin vaellusmaastoja löytyy. Tuntsan erämää on hyvä esimerkki kauniista, vaihtelevasta ja hämmästyttävän autiosta erämaasta. Suosittelen! Hyvin merkityt reitit, kivoja taukopaikkoja polun varrella. Ja jos kaipaat kyytejä reitin alkuun/loppuun, niin kysy Naruskan koulun retkeilymajalta, itse olen saanut sieltä kerrassaan loistavaa palvelua, edulliseen hintaan vieläpä. Itse vaelsimme Tuntsalla 5 päivää, eikä vastaan tullut yhtään ketään. Kyllä mieli lepäsi.

Iines Ankka

Kyllä. Mene merkittyjen reittien ulkopuolelle niin saat kaiken tuon.Onnistuu loistavasti esimerkiksi Oulangan kansallispuistossa joka taitaa olla suomen vilkkain kansallispuisto, ellei Nuuksion jälkeen nro 2. Vaeltajat pysyy todella tiukasti niillä merkityillä reiteillä, päiväretkeilijät lyhemmillä reiteillä ja nähtävyyksien lähellä ja kalamiehet kalapaikkojen vierillä ja missään muualla ei ole ketään vaikka hienot maisemat ulottuvat polkujen ulkopuolellekin. Oulangalla ei vaan ole avotunturia mutta se olikin esimerkki.Jos vaadit reissultasi merkittyjä reittejä, hienoja maisemia, autiotupia ja silti ei ketään muita ihmisiä niin sekin onnistuu hyvin. Mene sesongin ulkopuolella, esimerkiksi ruska-ajan ja joulun välillä saat varmasti olla ihan rauhassa vaikka jossain Pallaksella. Suosittelen, eri vuodenajoilla saa sitäpaitsi uusia tunnelmia tutuistakin paikoista.

rakka

Quote:
Ei siellä ainakaan ihmiset "häiritse" . Etkä pitkään viihdy sinäkään - muutama minuutti riittää toteamukseen: Hakkuuraiskiolla on sentää helpompi liikkua.

Niin, urbaanilegendoista puheenollen.... :lol:

Aina sitä kuulee, kuinka luonnontilaisessa metsässä on niin ryteikköistä, ettei siellä kukaan pysty kulkemaan ja että on se vaan onni, että meillä on siistiä ja helppokulkuista talousmetsää.Tämähän ei tietenkään pidä paikkansa, sillä metsätyyppejä on luonnostaankin monenlaisia ja monet niistä ovat ihan helposti kuljettavia, vaikkei kukaan ole käynyt imuroimassa risuja ja männynkäpyjä pois. Ja vastaavasti talousmetsä voi olla pirullista kuljettavaa, jos harvennushakkuun jälkeen metsään on jätetty oksat. Metsissä on eroja, kuten viineissä.Sanoin tuossa yllä, että Etelä- tai Keski-Suomesta ei luonnontilaisia metsiä löydy. Lapista tai Kainuusta vähän enemmän tietenkin löytyy, mutta varsinaisia erämaita ei tässä maassa kyllä ole. Erämaa ei tarkoita kohtaa, josta ei olisi sataan vuoteen kaadettu puita, vaan laajempaa, koskematonta aluetta. Tietenkin ihmisiä voi vältellä pienenkin metsätilkun keskellä. Riittävästi käveltävää muutamaksi päiväksi hiljaisuudessa kyllä löytyy vaikkapa UKK-puiston itäisistä osista - vanhasta, luonnontilaisesta ja helppokulkuisesta metsästä. Erämaasta ei silti voi puhua, kun aina voi palata ihmisten ilmoille parin päivän rivakalla kävelyllä.

Gary

rakka wrote:
Quote:
Ei siellä ainakaan ihmiset "häiritse" . Etkä pitkään viihdy sinäkään - muutama minuutti riittää toteamukseen: Hakkuuraiskiolla on sentää helpompi liikkua.

Niin, urbaanilegendoista puheenollen.... :lol:

Aina sitä kuulee, kuinka luonnontilaisessa metsässä on niin ryteikköistä, ettei siellä kukaan pysty kulkemaan ja että on se vaan onni, että meillä on siistiä ja helppokulkuista talousmetsää.Erämaasta ei silti voi puhua, kun aina voi palata ihmisten ilmoille parin päivän rivakalla kävelyllä.
Joidenkin on tosi vaikeeta nähdä metsää puilta. Pohjola on harvaanasuttua ja yhä vaan harvenee. Ei pitäisi olla vaikertamisen aihetta.Miehet ne on pehmenneet: Ennen jos puro toi lastun - käytiin veistelijä tappamassa pikaseen. Nyt vain huudetaan äitiä apuun.

Vain "jaakkola"n irvittäväksi ;)

Mikko Piironen

Jatkokysymys kuuluu, että milloin.Jos lähtee syyskuussa, niin Itä-Suomessa voi lähteä vaikka hotelli Kolin nurkalta kävelemään merkittyjä polkuja ja todennäköisesti ketään ei tule vastaan näköalapaikan jälkeen. Puhumattakaan niistä vähemmän tunnetuista paikoista lähempänä itärajaa, eli Lieksan ja Ilomantsin suunnalla.

Savu

Jos haluaa parhaaseen ruska-aikaan Lappiin ja silti pois ihmisten ilmoilta, suosittelen Tuntsan erämaata.

Mygg

Aivan oikein Mikko. Toukokuun lopussa tuli tehty Heräjärven kierros Kolin kupeessa, näin kahtena päivänä yhden ainoan vastaantulijan.Viime vuonna oli etelässä, Nuuksiossa ja Sipoossa, ihanaa tehdä päiväretkiä lokakuun ja joulun välisenä aikana. Ei ollut juurikaan lunta eikä ollut liian kuuma, itikat eivät häirineet ja todella harvoin näkyi vastaantulijaa. Kenkien nastoitus peltiruuvilla osoittatui toimivaksi jäisillä poluilla.Myös päiväretki sateisella päivällä voi olla yllättävän hieno kokemus ja silloin saa todella olla rauhassa. Ja niitä päiviähän riittää tänä vuonna.

jsaijets

Olen samaa mieltä rakan kanssa siitä, että luonnontilaisia metsätyyppejä on erilaisia kulun helppouden suhteen. Jos joku väittää talousmetsää tai varsinkin hakkuualuetta helppokulkuiseksi, se on kävellyt siellä varovaisesti marjasangon kanssa (5 m/min) eikä rinkka selässä. Talousmetsä voi olla uudistuskypsänä helppokulkuista.Luonnontilaiset metsät ovat keskimäärin paljon helppokulkuisempia kuin talousmetsät. Näin varsinkin, jos kyse on vanhasta luonnonmetsästä. Olen vaeltanut Vienan Karjalassa kohta perustettavan (?) kansallispuiston alueella ja Paanajärven kansallispuiston pohjoispuolisilla alueilla, jossa metsät ovat pääasiassa vanhoja luonnontilaisia ja niissä on paljon helpompi kulkea kuin talousmetsissä. Tosin Vienan Karjalan metsät ovat paikoin hankalampia (pehmeitä sammalmattoja) kuin Lapissa maastot keskimäärin. Paanajärven alueella maasto on helppo, jos korkeuseroja ei oteta huomioon.Talousmetsissä en suosittele vaeltamista ellei kyseessä ole polku. Siinä voi oikeasti käydä huonosti. Poikkeuksena on tietenkin ne valtion vanhat luonnontilaiset talousmetsät Kainuussa/Kuhmossa.

kallo

Talousmetsissä kävelyhän on mukavaa. Hakkuuaukeallakin näkee helpommin tuon harvinaisen esi-isämme, metsiemme kontion. Ja aika huono koordinaatio pitää olla jos ei suosittele talousmetsissä kävelemistä.Luonnonmetsäthän ne sitä paitsi usein vasta ryteikköjä ovatkin. Tietysti hienot ja vähäiset viimisiään vetelevät aarnimetsät on helpoimmasta päästä. Mutta aikamoisen ihmeellinen yleistys kommenttisi oli.

"Oma napa, omat kakarat, puoliso ja pari kaveria, viikonlopun kevyet huvit, siinä maailma. Ja tavaraa korviin saakka". P.L.

kameli

Quote:
Talousmetsissä kävelyhän on mukavaa. Hakkuuaukeallakin näkee helpommin tuon harvinaisen esi-isämme, metsiemme kontion. Ja aika huono koordinaatio pitää olla jos ei suosittele talousmetsissä kävelemistä.Luonnonmetsäthän ne sitä paitsi usein vasta ryteikköjä ovatkin. Tietysti hienot ja vähäiset viimisiään vetelevät aarnimetsät on helpoimmasta päästä. Mutta aikamoisen ihmeellinen yleistys kommenttisi oli.Talousmetsissäkin löytyy huonostihoidettuja taimikkoryteiköitä, jonne eksyy huonompi suunnistaja ilman kompassia.

En suosittele talousmetsiä eräretkeilyyn. talousmetsät ovat enimmäkseen aneemisen samanlaisia, johtuen Suomen metsäpolitiikasta. Hakkuuaukeat ovat vaikeakulkuisia. En haluasi nähdä ensimmäisen kerran karhua hakkuuaukealla, jos näen. Karhuun en ole koskaan törmännyt erämaassa, mutta karhu on varmaan useamman kerran tiennyt että olen paikalla. Karhun jälkiä olen nähnyt muutaman kerran. Suden olen nähnyt kerran.Luonnonmetsiäkin on monenlaisia, helppokulkuisia ja vaikeakulkuisia. Pyhä Häkissä on, sekä ryteikköistä maastoa, että helppokulkuista harjukangasmaastoa.Jos haluaa välttää muita vaeltajia, niin kannattaa valita reitit mahdollisimman kauaksi autiotuvista. Polkuja pitkin ei kannata tällöin kulkea.

Vätsärin erämaassa vuosi sitten törmäsin muihin vain autiotuvassa. Sinne kannattaa varata aikaa enemmän kuin neljä päivää.

Pöyrisjärvellä olin neljän päivän vaelluksella ja näin vaelluksella kahdeksan ihmistä. Pöyrisjärvellä on helppokulkuista maastoa, upeita harjumaisemia, jokia, järviä, tuntureita ja jonkin verran metsääkin. Pöyrisjärvelläkään ei törmää helposti muihin, jos välttelee polkuja ja autiotupia. Poroja pöyrisjärven tuntureilla oli paljon. Löytyy Pöyrisjärveltä myös vaikeakulkuisempaa suomaastoa, jota en suosittele

kävelemään. Mutta pitääkö tuon nyt olla tärkein määrite, ettei törmää muihin. Eikö se luo tiettyä turvallisuuden tunnetta erämaassa, jos siellä liikkuu muitakin vaeltajia.

jsaijets

kallolle: Onhan niitä helppokulkuisia talousmetsiäkin, mutta suhteessa paljon harvemmassa kuin luonnontilaisissa metsissä. Silloin tällöin harsitut metsät (joka nykyisin ei ole enää sallittua) sekä uudistuskypsät metsät ovat kyllä helposti kuljettavissa. Hakattu kypsä metsä, hoidettu taimikko ja ensiharvennettu nuori metsä ei ole välttämättä kovin turvallisia kulkea. Hoidettu retkeilyalue on puolestaan aivan toinen asia.Vastoin yleistä uskomusta luonnonmetsissä on yleensä paljon helpompi kulkea kuin talousmetsissä. Vanhat aarnimetsät ovat helpoimmasta päästä kuten sanotkin, mutta luonnonmetsät ovat harvoin muuta kuin aarnimetsiä. Pelkästään vanhaa puustoahan ei ole oikein missään aarnimetsässä/luonnonmetsässä. Kulot harvoin tuhoavat puuston, vaikka Tapion metsänhoito-oppaassa niin väitetäänkin.