1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Raid
Lapland Extreme Challenge Race 2014

http://www.laplandextremerace.com/

Laitetaas tälle ihan oma aihe, sen verran mielenkiintoinen skapa kyseessä. Itsellä ei ole vaaraa päästä osallistumaan, kun osallistumiskriteereinä on aiempia pitkiä kisoja tai naparetkeilyä yms.

Kartalla on kuitenkin hauska leikkiä ja spekuloida taktiikkaa...
Suksilla suoraviivaisesti vai esim. fat-bikellä ja lähestyminen rasteille lumikengillä lähimmältä tieltä?

matasuo

Huima on ralli.

Mitenhän tuo käytännössä tulee menemään, kun tuossa on sanottu säännöissä että ei ulkopuolista apua kelkoilla, motskareilla autoilla tms. Tarkoittaako että ei sais auratulla tai tehdyllä uralla mennä ollenkaan?

Saattaa tulla tappinen taival kiskoa 900km tarvittavat kamat 70cm puuterissa, pakkasta -40 ja pimeetä kuin luolassa.

Tosin silloin tuossa menee niin pitkään että alkaa jo kevät sulattaa lumia:)

Riittäsköhän osallistumismeritiksi osallistuminen pudasjärven umpihanki ämämmiin?

akuusist

Tuossa Google Maps-linkki reittiin:
http://goo.gl/maps/RzpG4

Tuntuu ihan poskettomalta suunnitelmalta, mikä on pelkästään positiivinen asia. Pitääpä tutkia reittiä tarkemmin. Vaikea äkkiseltään kuvitella että olisi suksia parempaa välinettä tuonne.

Ilman muuta tuolla saa käyttää valmiita uria, ja varmaan myös ostaa ruokaa kaupoista. Aikaa starttiin on vielä sen verran kauan että tuo reitti lienee jään kokeilua kepillä.

Korpijaakko

Huima kisa tosiaan! En tiedä olisiko itsellä meriittejä lähteä tuohon ja toivottavasti on parempaa tekemistäkin 2014, mutta myös hinta tuntuu suolaiselta. Jos olisi sponsori maksamassa tai olisi varma menestyksestä (parhaimmillaanhan tuosta kuittaa teoriassa 2000 euroa), niin ehkä asia erikseen, mutta suomalaiseen makuun kallis kun huomioidaan mitä tapahtuma tarjoaa: vain reittipisteiden koordinaatit.

Toinen juttu joka mietityttää on sääntöjen kohta:

Quote:
NO OUTSIDE HELP

This is a human powered race, racers must be self sufficient. Any outside help as a support crew, outside assistance to advance up or down the trail as snowmobiles or cars or motorbikes etc, is not allowed. Racers will be disqualified if, during the race, they have any outside help.


Minun mielestäni tuo tarkoittaa yksiselitteisesti sitä, että mitään ulkopuolista apua ei saa käyttää kilpailun aikana. Arktisen hiihdon näkökulmasta kaupassa käyminen on helvetin iso ulkopuolinen apu. Ja jos taas mukana pitää kuljettaa safkat ja polttoaineet 900km matkalle tammi-helmikuussa, niin ei enää puhuta kisavauhdista. Joku paremmin tällaisia kisoja tunteva voinee selventää. Mitään järkeähän tuossa ei ole ilman kaupassa käyntiä ja huoltsikalla nukkumista ja pakollinen matkapuhelimen laturikin antaisi ymmärtää näin, mutta minun mielestäni se on ulkopuolista apua.

Taktiikkaa alustavasti pohtien, metsäsukset ei välttämättä ole paras ratkaisu. Kutkuttava homma taktiikan osalta. Kisa on jo niin pitkä, että olosuhteet vaihtelee alueittain ja ajankin myötä kisan aikana. Fillarissa voisi olla järkeä, mutta lumikekien sijaan ehkä sukset? Uria pitäisi pyrkiä hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti. Kelkkaurat, valmiit ladut, tiet, jne.

JariK

Moi

Itsekin tuota hieman kartalta katselin...

Kyllä ajatus väkisin kääntyy maastofillariin + suksiin (ja ehkä jopa ahkioon). Hiihtämällä toi on loputon reissu...

Muutamia pätkiä lukuunottamatta teitä tuntuu menevän kohtuullisesti oikeaan suuntaan... mutta mikä on noiden pikkuteiden auraustilanne noin yleensä? Tietääkö joku?

Säännöistä: taas on tehty sääntöjä joita ei mitenkään pysty valvomaan, miksi?

Ja kun palkintona on rahaa, joku yrittää huijata, takuuvarmasti.

Todennäköisesti ainakin:

- joku paikallinen kelkkailija "sattuu ajamaan" oikean suuntaisen uran
- jostain "löytyy" hylätty ruokakassi tai kuiva makuupussi
- hajonneen varusteen saa korjattua, kämpältä "sattumalta" löytyvillä sopivilla tarvikkeilla
- autiotupa on lämmin edellisten "satunnaisten" kävijöiden jäljiltä

Saattaapa joku jopa järjestää huoltoauton, joka ajelee 10-20 km/h vauhtia muutaman sadan kilsan pätkän, sopivasti välillä pysähdellen... kisaajan samalla nukkuessa takapenkillä ja kamojen kuivuessa tavaratilassa....

Hinta toki on suhteellista, mutta tässä vielä tuntuu että hinta ei edes pidä sisällään oikein mitään. Kartat saa ostaa lisähintaan, oman pelastamisensa saa maksaa panttina olevalla 400 €:lla...

Tietääkö kukaan mitään näistä taustaorganisaatioista?

JariK
- kaikenlaista on tullut järjestettyä viimeiset 20 vuotta
- joskus on viivallakin tullut oltua

Korpijaakko

[quote author=JariK link=topic=42528.msg209728#msg209728 date=1352728792]
- -
Tietääkö kukaan mitään näistä taustaorganisaatioista?

JariK
- kaikenlaista on tullut järjestettyä viimeiset 20 vuotta
- joskus on viivallakin tullut oltuaKäsittääkseni ranskalaistaustainen yksityishenkilö, joka asuu Rovaniemellä. Sama kaveri järjestää myös Rovaniemi150-kilpailua. En itse tunne, mutta muistaakseni tälläkin palstalla toisinaan kirjoittava rovaniemeläinen Mark Roberts (Backpacking North -blogin pitäjä) tuntee hepun ja häneltä olen kuullut.

Toinen kysymys, joka järjestelyistä herää on pelastuksen ja evakuoinnin sysääminen viranomaiselle. Järjestäjä edellyttää satelliitti- ja GSM-välineitä, muttei tarjoa apua keskeytyksen tai ongelman sattuessa. Tietysti se olisi hyvin vaikeaakin ja Suomessa vastuu kuuluu viranomaiselle, mutta tuntuu oudolta, että järjestäjä ottaa 400 euron käteispankin ja jos tulee hätä, hälyttää pelastuslaitoksen hätiin... Ja mitä rahalle käy? Onko järjestäjällä ja pelastuslaitoksella sopimus, että keikan hinta on 400euroa? Osaako joku tapahtumia järjestellyt kertoa tästä?

akuusist

Kisasivuille on tullut FAQ-osastolle tarkennuksia ulkopuolisesta avusta. Lisäksi backpackinglightin uusin artikkeli osuu aika hyvin kohdalleen. Eikun reittiä suunnittelemaan.
Kilpailussa maksan paljolti siitä että markkinamies on saanut hyvää seuraa lähtöviivalle. Ehkä jopa neljasataa jos kisa on oikein kiinnostava. omaan apuun tuolla pitää varautua kuitenkin.

Alibaba

Tällaisessa kisassa olisi parempi kun reittiä ei näin paljon etukäteen paljastettaisi... Nyt menestyy se joka jaksaa eniten tähän yksittäiseen kisaan välpätä sallittuja ja harmaan alueen ennakkovalmisteluja. Sinänsä kiva että joku jaksaa kilpailuja puuhailla.

Voittajan palkinto ei kata oikein kuluja.

Rasteilla on hyvä olla miehitys. Se on tylsää kun yhteystekniikka kuitenkin pettää vaikka on siellä missä pitää.

No niin tässä on teille suksipotkukelkkailijoille tapahtuma.

teesaa

Pikkuisen saa olla luotettavamman oloiset sivut + infopaketti ennenkuin maanosan hyväkuntoisin adventure-kerma tuonne osallistuu. Ehkä nyt ollaankin alkuun koittamassa sondilla sekä sponsoripyydaa että osallistujavyöryä.

Mutta onhan tuohon tosiaan vielä runsaasti aikaa järjestelyjen saamiseksi kuntoon. Omasta puolestani kannatan aina yritteliäisyyttä ja yrittäjyyttä, joten eikun tsemppiä matkaan.

Wannabe mies monessa lajissa!

Korpijaakko

"Haastattelun jälkeen tapahtuman järjestäjä kopioi Relaan toimittajan kysymykset ja omat vastauksensa kilpailusivuston F.A.Q-osioon ilman, että asiasta oli sovittu."

Kiva, että FAQ:un tuli materiaalia ja onhan vastaajalla oikeus omiin vastauksiinsa, mutta, mutta... Jotenkin huonoa tyyliä mielestäni tässä järjestelyssä.

ernok

Aika perse eellä menty tossa järjestelyssä, en usko että järjestetään tällaisenaan.

"Haastattelun jälkeen tapahtuman järjestäjä kopioi Relaan toimittajan kysymykset ja omat vastauksensa kilpailusivuston F.A.Q-osioon ilman, että asiasta oli sovittu."  ..aika turha kommentti artikkelissa IMHO

akuusist

Nyt on kahlattu reittiä kartalla Ivaloon asti. Sillä kohtaa tipahti Retkikartta.fi:stä reitit-taso pois eikä moottorikelkkauria enää saa näkymään. Pitää jatkaa huomenna jos olisi taas näkyvissä.

Tutkailin asiaa kolmella yhdistelmällä:
Sukset (tie 9km/h, pehmeä ura 8km/h, umpinen 3km/h)
Potkukelkka + sukset (12km/h, 8km/h, 2.5km/h)
Fatbike + sukset (16km/h, 6km/h, 2km/h)
Noilla asetuksilla oli kaikilla yhdistelmillä mennyt noin 70 tuntia liikkeelläoloaikaa. Matkat olivat suksin noin 450km ja kelkalla ja pyörällä noin 550km. Reitinvalinnoissa oli merkittäviä eroja Hammaskairassa jossa suksija meni suoraan ja kelkan ja fillarin reitit pokan tielle, josta käsin käytiin pelkillä suksilla lenkki rasteille 9-13.
Saariselällähän on sitten tulossa suksijalle taas aika iso etu. Tammikämppää kun ei huolleta niin sinne ei taida mennä mitään säännöllisesti ajettua kelkkauraakaan?

Mitäs mieltä olette noista vauhdeista? Tuntuu että voi olla turhan optimistisia arvioita.

Entä teiden kunnosta. Oletin että maastokartan punaiset tiet ovat auki jos johtavat talolle tai ovat läpiajettavia. muut punaiset tiet, mustat tiet ja moottorikelkkaurat laskin pehmeäksi uraksi. Tämäkin saattaa olla aika optimistinen arvio. Jos merkittävä osa punaisistakin teistä on umpista, muuttuu koko reissun luonne.

akuusist

Nyt toimi taas Retkikartta. Lopputulema noilla edellisen viestin vauhdeilla oli noin 140 tuntia liikkeelläoloaikaa, sukset nopein ja fatbike+sukset hitain mutta niin pienin eroin ettei voi sanoa mikä olisi paras. Matkaa kertyi 850-1050km.
Excel-taulukko saatavissa jos jotain kiinnostaa.

Suunnilleen maksimiajan (2vko) käyttää kulkemalla urilla 6km/h ja umpisessa 2km/h, 14 tuntia päivässä. Jos iso osa teistä on ummessa on siihen umpeen päästävä 3km/h ja edettävä 15 tuntia päivittäin.

Pelkät sukset näyttää olevan selvästi nopein Porttipahdalta ja Lokalta pohjoiseen, ja fillari niiltä etelään. Kannattaisikohan fillari jättää Sodankylän tienoille paluumatkaa odottamaan?

Onko sellaista uraa jossa fatbike olisi selvästi nopeampi kuin sukset ja tavallinen maastofillari? Jos ei, kannattaa ennemmin mennä tavallisen kevyen maastofillarin ja suksien yhdistelmällä.

Ikuri

Jos tosiaan käyttäis pyörää apuna alkumatkasta ja jättäis sen sitten johonkin tienvarteen.

Silti aika kova reissu olis. Jos sattuu kylmät kelit on nuissa edellä lasketuissa nopeuksissa tekemistä samaten jos tulee kunnolla lunta. Molemmat ilmiöt on melko yleisiä lapissa tuohon aikaan:)

Korpijaakko

Oli sisäänkirjautumisen kanssa ongelmia, mutta nyt kun homma on ratkottu, pääsee spekuloimaan!

Fillari (29-tuumainen maasturi nastarenkailla?) ja sukset kuulostaa voittajan valinnalta. Olen kyllä sitä mieltä, että Alpon etenemisnopeusarviot ovat ehkä vähän optimistisia. Pehmeä ura voi olla huonoimmillaan muuten sama kuin umpinen, mutta uralla ei ole puita ja pohja sen 70cm syvän uppolumen alla on tasainen. Siinä vauhti on lähempänä umpista. Umpisessa 3km/h lienee ok nopeus jos olosuhteet ei ole erityisen pahat.

Yksi asia, jota mietin on sukset ja fillariyhdistelmän liikuttaminen silloin kun fillari ei kulje. Fillarin työntäminen pehmeässä lumessa on varmasti hidasta ja raskasta, mutta eihän fillarin vetämisessä pulkassa perässäkään liene mitään järkeä? Eli pakko tyytyä pistoihin ja hylätä fillari väliajoiksi?

Mitenkäs huoltsikoita, kauppoja ja retkeilyrakenteita sattuu reitille? Huoltoasemahan tarkoittaa lämmintä ruokaa ja juomapullojen täyttöä, ehkä myös nokosia lämpimässä. Kauppa tarkoittaa ruokatäydennyksiä ja autiotupa taukopaikkaa, jossa onnistuu lepo ja ruokien lämmittäminen. Kaupoille ja huoltsikoille pitäisi vaan osua aukioloaikaan.

akuusist

Matkalla on myös hotelleja ja majataloja. Kai sellaiseen saa mennä yöksi? Entäs jos sellaisen varaa etukäteen, aterioineen? Ja varaa monesta paikasta pariksi vuorokaudeksi kun ei ihan tarkkaan tiedä saapumistaan. Paremmat muistot reissusta varmaan jäisi ihan metsä- ja autiotupamajoituksella.

Vaikka fillarin raahaus perässä hiihtäen olisi vähän hankalaa, olisi siitä etujakin. Ensinnäkin tulisi motivaatio kokeilla joku hyvä keino fillarin kuljetukseen ja tuosta voisi olla iloa myöhemmin. Toiseksi porukka, jos tuolla nyt useampia osanottajia olisi, pakkautuu helposti umpihankipätkillä yhteen kasaan kun valmista latua tulee perässä tuplavauhtia. Sitten kun tie aukeaa Saariselän jälkeen on hyvä olla heti fillari alla.
Tietenkin keli voi olla sellainen että latua on vaikea seurata ja fillaria erityisen vittumaista hinata.

Lokan etelärantaa kulkee nykyisin tie, jota kai aurataankin säännöllisesti. Saattaa vaikuttaa reitinvalintoihin.Peik
Arttu Muukkonen

Hmm, mitäs tämä gps-seuranta tarkoittaa? Onko tuossa evakuointi, tauko, ja kyyti seuraavaan paikkaan vai miten tuollaista kuviota saa aikaan?

Gps ei ole päivittynyt myöskään muutamaan päivään.

Täältä löytyy originaalia:

http://my.yb.tl/lapponia/

 

 

Kuvat: 
Korpijaakko

[quote=Arttu Muukkonen]

Hmm, mitäs tämä gps-seuranta tarkoittaa? Onko tuossa evakuointi, tauko, ja kyyti seuraavaan paikkaan vai miten tuollaista kuviota saa aikaan?

[/quote]

Joku tuossa kusee. Käytetty laite (Yellowbrick) on kokemukseni mukaan luotettava ja ajoittain on tullut nätisti seurantaa 5min, 30min tai 40min välein. Akkukin kestää käyttöä aika hyvin, mutta on toisaalta kiinteä ja vaatii USB-latauksen, ei voi vaihtaa lennosta. Käyttäjä voi kuitenkin itse säätää seurantaa suoraan laitteesta, joten yksi mahdollisuus on tietysti inhimillinen erehdys jos palikka on laitettu tauon ajaksi pois päältä, mutta se olisi toistunut turhan monta kertaa ja liian pitkäksi aikaa... Osa puutteista on loogisia ja niiden aikana olisi ehtinyt seuraavaan sijaintiin, mutta Rovaniemen kupeesta Hammastunturiin alle kahden vuorokauden (jalan ja talviaikaan) kuulostaa aika kovalta vetäisyltä.  En tiedä saammeko koskaan tietää...

Edit:

Ja sääntöjen mukaan tuollainen jälki on dq: "If satelite device tracker doesn't work because no more batteries or any other reason, racers must send message by phone and will be disqualified."

Samoin: "Rescue alarm will be activated if:

 

- After 30 minutes If the signal is at the same point and organization has not

 

   received any message from the participant by phone or satellite tracking device.

 

- After 30 minutes without any signal by satellite tracking device or message by

 

   phone or satellite tracking device."

Mutta liekö säännöissä joustoa kun osallistujia vain kaksi? Tai retkeileekö osallistuja huvikseen loppuun saakka? Kisahan loppuu keskiviikkona...

 

 

Runo_Jorma

Tapahtuman facebook-sivulla on 25. päivältä merkintä että kumpikin kisailija joutui lopettamaan toisen pudottua jään läpi jokeen.

Arttu Muukkonen

Ah, kiitos tiedosta ja kiitos Korpijaakolle kiinnostavasta infosta!

Itse kisan nettisivut ovat vähän jääneet päivityksistä jälkeen, mutta fb toki nykyään on se, jota oletetaan seurattavan.

Onkohan jatkoja tulossa?

Edit:
"Lapland Extreme Challenge is here waiting for anyone anytime who wants to challenge himself in the beautiful, wild and frozen Finnish Lapland.

See you on 2015! Stay tune!"

https://www.facebook.com/LaplandExtremeChallengeRace

Korpijaakko

Jaa. Pitäisi kai seurata Facebookiakin nykyaikana.

Toisen asteen paleltumat varpaisiin ja kolmannen asteen paleltuma peukaloon... Kovaa leikkiä, mutta eipä kukaan mainostanut tuota helpoksi touhuksi. Näppituntumalla kuitenkin veikkaisi, että jollain Lapissa (tai edes Pohjoismaissa) asuvalla olisi paremmat mahdollisuudet pärjätä tuossa, mutta eikö heitä/meitä kiinnosta moinen kisaaminen kun tuonne voi lähteä leikkimään omatoimisesti ilmaiseksikin?