1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Keimo
Pienet kaasukeittimet?

Onkos arvoisilla palstan lukijoilla kerrottavaa pienistä kaasukeittimistä. Lähinnä kiinnostaa erimallien ja merkkien välinen vertailu, ei niinkään kaasu vastaan bensa.

Onko Primus ja MSR suosituimipia? Onko kenelläkään kokemusta esim GoSystemsistä? Myös muita hieman halvempia merkkejä on näkynyt myynnissä. Ovatko varmoja ja mihin itse rahanne sijoittaisitte?

Timoa

MSR Pocket rocket. Tähän mennessä toiminut ihan hyvin, muutaman kaasupullon kanssa on ollut ongelmia ei oo meinannut saada kaasua ulos mutta kun kiristää oikein tiukkaaan niin kyllähän se on toiminut. Edullinen ja mukana tulee kotelo jossa keitin pysyy ehjänä.

BelowZero

Kun kaasua käytetään on valintani Jet Boil. Kepittää mennen tullen tasku raketin tehokkuudessa ja tilantarpeessa. Jet Boil soveltuu erittäin hyvin mikäli keitellään 1-2:lle henkilölle ja varauksin vielä kolmannelle pyörälle. Kannattaa tutustua tarkemmin sillä ainakin itse olen aivan myyty ja tatti kasvaa otsaan pelkästtän ajatuksesta, että pitäis alkaa kanniskelemaan perinteisten keittimien kaikkia pyttyjä ja pannuja.

http://www.jetboil.com

Saladin

Karrimor/Rekri8 GoSystem -keittimistä olen käyttänyt Auto Trailia, joka on ihan toimiva laite. Piezo ei tosin tuntunut kovin varmatoimiselta ainakaan kosteissa oloissa (saa joskus naksutella aika monta kertaa). Ilman piezoa nimi taitaa olla Trail. Kattilatuet ovat aika ohutta peltiä. Taipuvat, jos yrittää käyttää ruuvimeisselin korvikkeena. Kevyempiäkin tietysti löytyy (mm. saman merkin Mighty Atom), mutta loppujen lopuksi erot ovat näin kevyissä vehkeissä aika pieniä.

Anonyymi

[quote author=Keimo link=topic=10405.msg75565#msg75565 date=1117645795]
Onkos arvoisilla palstan lukijoilla kerrottavaa pienistä kaasukeittimistä. Lähinnä kiinnostaa erimallien ja merkkien välinen vertailu, ei niinkään kaasu vastaan bensa.Minulla on Primus Micron. Painoa sillä on muistaakseni noin sata grammaa. Muutenhan se on hyvä, mutta säiliön päähän kiinitettävä malli on horjakka, vaikka ostin säiliöön muovijalat tueksi. Lisäksi on syytä huomioida, etteivät kattilanpidikkeet yletä kovin pitkälle ja kattila on syytä sijoittaa keskelle.

Ostaisinko samanlaisen? En. Hyvä peli, mutta hankkisin 50 -100 grammaa painavamman keittimen, joka sopii oikeasti ruoanlaittoon. Tuulisuojaan kannattaa myös panostaa.

henry_isojarvi

Toi jetboil näyttää tosi päheeltä vehkeeltä. Saako noita mistään suomenmaalta vai pitääkö tilata ulkomailta. Ootko kokeillut, että toimiiko myös ylempänä vai onko kokemukset vain suomen tasosta.

Talking about music is like dancing over architecture

Opa

[quote author=henry_isojarvi link=topic=10405.msg75609#msg75609 date=1117716626]
...Saako noita mistään suomenmaalta vai pitääkö tilata ulkomailta?


Maahantuoja ainakin löytyy: Vandernet -He varmaan tietävät mistä löytyy vähittäismyyjä.

Keimo

Jetboilin olenkin jossain nähnyt. En vaan muostanut koko vehjettä enää. BelowZero on ilmeisen tyytyväinen siihen, joten saatampa vaikka itse ostaa tuollaisen(esim Jukolan viestistä). Toivottavasti hinta ei ole aivan mahdoton. Näyttää olevan saatavilla myös ulkoilukauppa.comista https://www.ulkoilukauppa.com/ hintaan 89 e. Saakohan vielä halvemmalla jostain?

Ja kiitos vastauksista.

BelowZero

Jet Boilin ostin jenkeistä eBayn kautta joltain pienemmältä kauppiaalta. Hintaa tuli rahteineen jotain $60 eikä tulleja tai alvejakaan napasahtanut päälle, joten oli kyllä edullinen. Suomessa värkkiä taitaa edellämainittujen lisäksi kaupitella ainakin nuo partiopuodit mutta hinta tais olla päälle 100€ eli aika suolaista.

Toiminnaltaa JB on ihan hemmetin kätevä ja nopea. En ole vielä nyppylöillä käytellyt mutta kesän aikana on tarkoitus Itävalta-Ranska akselilla katsoa kuinka pelittää. Kevät talven aika tuli Suomessa ehdittyä kerran sulateltua lunta ja hyvinhän se sujui kun on nopea lämpenemään ja taloudellinen. Vaikuttaa myös laadukkaalta värkiltä ja ainakin tuo poltin osa taitaa olla Primuksen valmistama.

Vaativien olosuhteiden keittimenä mulla on MSR XGK mutta täytyy sanoa, että en sitä ota matkaani enää ellei ole ihan pakko sillä on toi Jet Boil hiton paljon kätevämpi. Ainoa miinus puoli tossa JB:ssa on tuo astian koko eli maksimissaan sinne saa noin 0,75 L nestettä ilman ettei kiehu yli. Toisaalta tuon määrän vettä kiehauttaa noin kolmessa minuutissa, joten kerkeää yhdellä tauolla kiehauttaa aika kivasti paritkin satsit. Opitimaalisessa tilanteessa JB:llä kokkailee yhdelle ihmiselle tai mikäli kuiva safkoja tekee niin kahdelle. Tällöin tuo astian on kooltaan juuri passeli.

rane62

Ei kovin nopealta vaikuta jos 0,75l vettä kiehuu 3min aikataululla.  Msr PocketRocket luvataan alle 3,5min 1l, PRIMUS PowerCook 1l alle 3 min,  PRIMUS Gravity 1l 3min.

BelowZero

[quote author=rane62 link=topic=10405.msg75629#msg75629 date=1117746494]
Ei kovin nopealta vaikuta jos 0,75l vettä kiehuu 3min aikataululla.  Msr PocketRocket luvataan alle 3,5min 1l, PRIMUS PowerCook 1l alle 3 min,  PRIMUS Gravity 1l 3min.Juu, toi kolme minuuttia oli ihan talvella rapeassa pakkasessa noin summittain mitattu aika ilman kantta. Valmistaja kehuskelee, että puoli litraa kiehuu 2 minuutissa. Piirun verran vajaa litra jossain 15 asteen lämpötilassa kiehahti kannen kanssa noin 2,5 min. Niin että on se nopeakin mutta en suosittele piri pintaan täyttämistä sillä kiehuu yli ennen kun ehtii hanikoita kiinni vääntämään. Toi 0,75 on siis käytänössä maksimi ja amerikan turvayhteiskunnassa saa täyttää vain puolilleen eli 0,5 lintran kohdalle.

Edit: juu ja on muuten pihi ton kaasun suhteen kun tollasella 220 g kanisterilla kiehuttelee noin 20 litraa vettä. Valmistajan mukaan pitäis saada kiehauteltua 24 litraa mutta en ole niin kauhean tarkasti laskenut ja noi valmistajien specsit aina tuppaavat olla turhan optimistisia joten eipä niihin ole kauheasti luottamista.

Anonyymi

Eri ihmiset tottuu niin erilailla asioihin. Itselläni on nimittäin pitkään ollut Primus Micron, jolla tehdään kahden ihmisen ruoat reissuilla. En koe sitä hempulaksi, koskaan kattila ei ole kaatunut, tuulisuojan saa hyvin alumiinifoliosta. Toki on tullut tapoja joita ei edes huomaa ja jotka ovat edellytyksiä käytölle, mm. kattilan tukeminen kahvalla aina sekoittaessa, tasaisen alustan järjestäminen yms. Mutta ehdottoman kätevä kokonsa puolesta.

Silti ostin juuri äskettäin JetBoilin, jonka sisäänajo on vielä kesken. Huonona puolena mainittakoon että ensimmäinen keitin palautui maahantuojalle koska pietsosytytys ei toiminutkaan varmasti. Tämä uusin on siis vasta kerran koekäytetty. Hyvänä puolena voi sanoa tilansäästön. Keitin kattiloineen mahtuu rinkan (Haglöfs Victor) sivutaskuun ja käyttö vaikuttaa kätevältä. Hankalaksi alussa tunnen tuon keittoastian ja keitinosan kiinnityksen joka on tosi tiukka vaikka vain vähän vääntäisi kiinni (molemmissa yksilöissä). Saattaa aiheuttaa kuuman sisällön roiskahtamisen käsille jos heilahtaa irroittaessa. Vähän se on halvalla kasatun oloinen, mutta toivottavasti hintansa arvoinen.

Aries

Olen ollut Pocket rocketiin kokolailla tyytyväinen, erityisesti keveys, pieni koko ja kompakti pakkaus miellyttävät. Jos olisin uutta keitintä ostamssa, niin päätyisiin tn. kuitenkin superflyhin isomman liekkirenkaan takia. Pocket rocketilla meinaa ruuat joskus palaa pohjaa, koska sen liekki on pieni varsinkin ruokaa haudutettaessa. Pullon päälle ruuvattavista uudemmista primuksista ei ole omakohtaisia käytännön kokemuksia, speksien mukaan ne näyttävät painavammilta kuin msr:n pelit. Jetboilia pyörittelin käsissäni Austinin REI:llä maaliskuussa. Keitin jäi kuitenkin hyllyyn, koska ei se nyt niin vallankumouksellisen hienolta ja monikäyttöiseltä vaikuttanut. Veden keittoon varmaan ihan hyvä.

BelowZero

[quote author=Appa link=topic=10405.msg75634#msg75634 date=1117776222]
Vähän se on halvalla kasatun oloinen, mutta toivottavasti hintansa arvoinen.Aika jännä juttu kun mulla on pikemminkin jäänyt laadukas kuva värkistä. Musta toi värkki nimittäin vaikuttaa aika lujatekoiselta kaikin puolin. Käyttökertoja ei kyllä ole tullut vielä niin paljon, että mitään todellista faktaa voisi kestävyydestä sanoa. Tota pannua en ole muuten kiertänyt kiinni enää ollenkaan tai ainoastaan aavistuksen niin ei silloin tuossa irroituksessa tarte lihaksia lähteä pullistelemaan.

Glottis

[quote author=Appa link=topic=10405.msg75634#msg75634 date=1117776222]
Itselläni on nimittäin pitkään ollut Primus Micron, jolla tehdään kahden ihmisen ruoat reissuilla. En koe sitä hempulaksi, koskaan kattila ei ole kaatunut, tuulisuojan saa hyvin alumiinifoliosta.Alufolio vaan saa olla aika paljon korkeampi kuin jossain maassa köllöttelevässä keittimessä, miten mahtaa pelittää kovalla tuulella? Viime syyskuun alussa Muotkalla bensakeittimen foliosuojat (alkuperäiset MSR:t) meinasivat lennellä hevon h-vettiin vaikka kaksi rikkaa oli antamassa lisäsuojaa ja keittopaikkaakin haettiin tosissaan.

[quote author=Appa link=topic=10405.msg75634#msg75634 date=1117776222]
Toki on tullut tapoja joita ei edes huomaa ja jotka ovat edellytyksiä käytölle, mm. kattilan tukeminen kahvalla aina sekoittaessa, tasaisen alustan järjestäminen yms.


Viikon vinkki niille jotka eivät meinaa saada pysymään keitintä pystyssä:
Testausta:
http://jwbasecamp.com/Articles/Canister%20Stands/Canister%20Stove%20Stands.html
Tee-se-itse -mallin tarkemmat ohjeet:
http://jwbasecamp.com/Articles/Canister%20Stands/Super%20Legs%20Build%20Instructions.html

Varsinkin se sivun lopussa oleva kuva jossa on tungettu remmin välistä maakiilat kiinni maahan... kattila putoaa ennemmin kuin keitin kippaa.

Se mikä ei tapa, sattuu ihan h-vetisti.