1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
kalakanto
mikä ilmatäytteinen makuualusta

Terve! Hankintalistalla olisi tuollainen ilmaalusta. Kerro kommenttisi niiden käytöstä ja suosittele. Yhteen aikaan oli ainakin näiden kanssa paljon ongelmia jos käyttäjiä on uskominen, vuosivat tyhjäksi millon sattu. Kaikki kys. alustaan liittyvä info tervetullutta!

Kiitos etukäten vastauksista.

tiki

Itellä on haltin Campamat lite ollu vajaan vuoden ja oon tykänny. Menee pieneen ja lämmin on ollut. Säilytyspussi ehkä hieman tarpeettoman iso, mut ompahan helepompi survoa alusta sisään. Nyt sitten viimeviikonloppuna en tykänny yhtään, kun se ei pitäny enää ilmaa. Siinäkun vähänaikaa köllöttelee päällä niin se tyhjenee mut ilman painoa oli pitäny ainakin viimeyön sitten ihan ok. Pitänee varmaan opetella levitoimaan tai yrittää tingata uus alusta takuuseen.
Mut jos ei mene takuuseen niin olen kans kiinnostunut muitten kokemuksista muista merkeistä.

En usko ennenku nään ja kun nään ni en usko silimiäni...

Persikka

Itellä ollu vuoden verran käytössä Artiachin Trek-mat. Se on 3 cm paksu,50cm leveä ja oliskohan 185cm pitkä. Painoa en muista,olisko alle kilo... Hyvä valinta ympärivuotiseen käyttöön. Voitti jopa retkilehden testin.Helppo pakata, menee aika ohueksi,mutta jää leveäksi,eli pitää laittaa rinkan päälle.Pinta pitää kohtuullisen hyvin nukkujan paikallaan. Säilytys pussi ihan asiallinen.Mullakin alusta vuoti ja se meni Grendoorille, katotaan lähettävätkö uuden. Artiachilla on ainakin hyvät takuut: 5 tai jopa 10 vuotta,en muista tarkkaan. Artiachilla vielä mielestäni kohtuulliset hinnat, ainakin Jonsuun Partiokuksassa oli.

Remu

[quote author=Persikka link=topic=10676.msg77265#msg77265 date=1121666761]
Itellä ollu vuoden verran käytössä Artiachin Trek-mat.  [...] Voitti jopa retkilehden testin. [...] Mullakin alusta vuoti ....Kaveri osti samaisen testin innoittamana saman alustan, nyt taitaa olla kolmas menossa. Ekasta vuoti venttiili ja tokasta saumat. Itse en ainakaan ostaisi tätä alustaa.

Persikka

Alusta on kyllä hyvä niin kauan kuin se kestää. Jos seuraava vuotaa niin vaihdan toiseen. Minä en ainakaan osta mitään tuotteita testien perusteella. Tämänkin alustan ostin ennenkuin luin testin. Yleensä käyttäjien kokemukset ovat parempi mittari kuin usein yksipuoliset testit,siksi aloittaja tekee mielestäni viisaasti kyselemällä meiltä käyttäjiltä kommentteja.

huja

Olen ollut tyytyväinen Therm a Rest lite alustaani vuodesta 2001. Menee pakatessa pieneen tilaan, painaa muistaakseni kuutisen sataa grammaa. Ventiilin kanssa ei ole ollut mitään ongelmia. Alusta taitaa kyllä olla liian ohut ympärivuotiseen käyttöön, mutta kesä-syksy vaelluksille ainakin minulle passeli.

kalakanto

Niinpä niin. On se kumma etteivät valmistajat saa näitä pitämään vaikka painojen perusteella ei näissä alustoissa ole pyritty mihinkään grammanviilaukseen. Tuota thermarestia olen itsekin harkinnut vaikka kyllä siittäkin kuuluu napinaa palstoilla. Mutta kyllähän asia niin on että jos alustaa käyttää nukkumiseen teltassa ja ei itse aiheuta vuotoja, reikiä yms. niin kuuhun pitäs ampua nämä valmistajat. Hinnatkaan ei todellakaan ole mitään hulabaloota vaan 50-100 eur alustalla pitäisi kyllä saada nukkua rauhassa.
Onko kokemuksia näistä 3/4 mittaisista alustoista?

Kiitos näistäkin vastauksistanne, ei ole helppoa saada hyvää alustaa, ei edes vaikka olisi valmis maksamaan maltaita.  Sad

kalakanto

Pitääpä vielä lisätä yks pointti.

Nämä mistä on puhuttu on varmasti kaikki tällaisia itsestääntäyttyviä ja siksi esim tuo venttiiliongelma esiintyy usein.

Ns. puhallettavista perinteisistä alustoista en ole moitteen sanaa kuullut mitä on taas markkinoille tullut koska ilmeisesti

valmistajatkin ovat huomanneet sen käyttökelpoisuuden. Jotkut kehuu aivan tohkeissaan esim bilteman ilma-alustaa joka maksaa

vain n 20 eur. Mitä mieltä olette?


metsawalker

Tämä menee vähän ohi alkuperäisestä aiheesta mutta laitanpa nyt kuitenkin: Itse käytän umpisolumuovista makuualustaa (paksuus n 1,5cm) ja sillä olen pärjännyt kevät-kesä-syys vaelluksilla ihan ok. painaa noin 400grammaa ja ei kovin herkästi repeä tms. Talvella olen käyttänyt kahta tuollaista päällekkäin ja ihan hyvin tarkeni. Kokeilin joskus vonkamiehen makuualustaa(kaikki kamafriikit: Ei saa nauraa! :lol:) Ja se tyhjeni aina noin tunnin jälkeen, oli liukas ja painoi noin 1,5kg. Että miksi ilmatäytteinen on niin paljon parempi?

Haasteet on tehty voitettaviksi.

rane62

Paas ostaen untuva-alusta. Exped Downmat 7cm paksu lämmin pehmeä ihan kiva. Huono puoli on hidas täyttäminen, mutta meillä ei ole vaelluksella kiire mihinkään nääs olaan lomalla. Kerkiämme kyllä täytää ennen nukumaanmenoa.

Opa

Itselläni on ollut Thermarest:in ilmatäytteinen makuualusta (itsestään täyttyvä, käytännössä puhallettava) käytössä vuodesta 1998, eikä oikeastaan ole pahaa sanaa sanottavana: venttiili pitää, ei ole puhjennut kovasta käytöstä huolimatta, ei luista ja on erittäin mukava nukkua. Kaverillani & vaimollaan on ollut vastaavat käytössä 2001 lähtien ilman mitään ongelmia. Eli turha yleistää että ilmatäytteiset alustat (laadukkaat!!) olisivat jotenkin "susia" pääsääntöisesti. 

-Vain yksi ominaisuus on Thermarestissä alkanut hieman ärsyttää: paino. Alustani on isompaa kokoa (196x63) ja painaa reilun kilon, missä on mielestäni hyvinkin puolet liikaa. Solumuovialustaan ei vain viitsisi palata kun on mukavampaan alustaan tottunut. Yksi kaverini on käyttänyt Exped:in Airmat 7.5:aa (ilmatäytteinen, ei untuvaa, halvempi [n. 40-60€] kuin untuvainen versio) pari vuotta, ja on ollut erittäin tyytyväinen; itsekin harkitsen moista koska pakkauskoko on selvästi pienempi kuin Thermarest:illä ja mikä tärkeintä isompikin alusta painaa "vain" 695g (joo, solumuovialustat ovat kevyempiä, mutta eivät millään vastaa mukavuudeltaan ilmatäytteistä).

Niin se ilmatäytteisen paremmuus vs. solumuovialusta, jos ei edellä käynyt selväksi :lol:: omasta mielestäni vain ja ainoastaan nukkumismukavuus ja leiripaikan haun helppous, ei muita syitä. Ei tarvitse aamuisin herätä selkä jumissa kun on sattunut kivi / monttu pahaan kohtaan teltan alle, eikä tarvitse aina etsiä äärimmäisen tasaista ja pehmeää teltan paikkaa. Ja joo. Kyllä solumuovialustallakin pärjää, se on itsestään selvää.

kalakanto

Moi (taas) !

Tilasin sitte tuon Expedin airmatin hintaan 39,90 + 6 eur toimitus eli 46 euroo. Painoa on todellakin tuo "miellyttävät" 465 g.

Kiitos aikusten oikeasti näistä teidän kannanotoistanne, mukavaa kun saa apua kun sitä tarvitsee!!

Glottis

Jotain 8v tms. vanhassa Vauden vekottimessa on painoa n. 600g, kelpaa mulle. Mutta liukas on, ja koiran kynsi puhkaisee sen helposti, ilman koiraa kestävyys riittää telttailuun, laavulle en tod. näk. uskaltautuisi. Venttiilli jäätyy talvella tolla v-mäisesti jos sinne puhaltelee, joten sen täyttely on pakkasella hidasta. Eli vanha Vaude on ainakin aika heikko esitys.

Liukkautta olen torjunut muutamalla raidalla Liquisolea, auttoi joten kuten. Koiran kynsiin olen varautunut maastokelpoisella paikkasarjalla ja sillä että koira kantaa omaa puhkeamatonta alutaansa.

Kesäajan selkeänä huonona puolena ilmatäytteisen kanssa on, ettei sitä viitsi viritellä joka tauolla. Jopa ruokatauolla sen virittely harmittaa, kun taas solumuovisen päällä voi istua sen ollessa kerälläkin ja ruokatauolle avaan sen aina.

Itseasiassa tuon viimeisen syyn takia uhrasin nukkumismukavuuden taukomukavuudelle ja palasin solumuoviin.

Se mikä ei tapa, sattuu ihan h-vetisti.

Hoikkapoika

Harkitsen kevyen Exped Airmat 7.5:n (495gr) ostoa - ollaan menossa +5..0..-5C lämpötiloihin ja mietin voisiko patjaa käyttää kyseisissä olosuhteissa!? Patja on 7cm paksu ja maalaisjärjellä ajatellen: 'irti maasta täynnä kylmää ilmaa'... Olisiko mahdollista edistää ilmapatjan eristävyyttä ottamalla mukaan ensiapakkauksista tuttu aluminiinipinnotteinen hätäpeitepussi ja vetää sen patjan päälle? Nukun untuvapussissa.

Exped 7.5:n alaraja menee +10C niitten omien www-sivustojen mukaan. Onko käytännössä näin vai pärjääkö pelkällä ilmatäytteisellä pidemmälle?

jaanah

Palelen herkästi ja minulle tuli kylmä tuon Exped Airmat 7,5 ilma-alustan kanssa kesällä... Mies selvisi samanlaisella ihan hyvin. Ulkolämpö tais olla yli +15. Luultavasti normaalit ihmiset selviävät kesäoloissa ihan hyvin tuolla alustalla  Smile

Syyskuun vaellukselle on harkinnassa solumuovi mukaan lisäeristeeksi tai kokonaan uusi alusta. Vielä ei ole päätetty miten tehdään. Onko jollain kokemuksia tuosta solumuovialustasta Expedin kanssa? Nukkumismukavuus on nimittäin erinomaista luokkaa. Eikä koiran kynnetkään alustaa puhkaisseet.

BelowZero

Therm-a-rest:n ProLite 4 on pelittänyt moitteetta kesät talvet. Ei mikään halpis mutta ainaskin toimii.

nicce

Itsellä tuli puolitoista vuotta sitten eteen vanhan solumuovialustan vaihto ilmatäytteiseen ja tuolloin päädyin hankkimaan Ortlieb Classic alustan. Pääsyynä oli tähän materiaali, joka markkinointimateriaalin, mutta myöskin kokemuksen perusteella tuntuu lähes pomminvarmalta. Itseä ei ainakaan huvita alkaa paikkailemaan alustaa maastossa. Pitoa löytyy myös riittävästi. Nyt noita on meidän perheessa 2 eikä vielä ole valittamista - paitsi että voisi tietenkin olla kevyempi.

Murmeli

Minäkin annan ääneni Therm-a-Rest:n ProLite 4:lle. Se on lämmin, kompakti ja tyhjentyy hyvin. Vaikka se itsestääntäyttyvä onkin, ilmaa joutuu puhaltamaan. Johtuneeko vain omasta malttamattomuudesta... (Säilytän alustaa löysällä rullalla venttiili auki). Talvella on sitten lisäksi Ridgerest. 

nilakka

Itse tykästyin kovin näihin Expedin alustoihin ja hankin sekä untuvilla,että ilman.Jos jostakin pitäisi valittaa on se että saisivat olla hiukka leveämpiä.Pakkauspussille tein temput: Otin ne superlon-jutut  pois siitä talvipatjan pussista ja täyttää silti ihan samas ajas.Kesäalustaan ompelin semmosen pussilakanan johon sujautan sen niin ei tunnu helteellä niin nahkealle ja kestävyyttäkin parantaa!Meikä kun ei pitkiä vaelluksia pysty selän takia tekeen ni ei tuo paino kaikes ratkase.
Yhtä jippoo meinasin ens kesän kokeilla;ton untuvapatjan venttiilillä varustettu täyttöpussi nurinpäin,venttiili kiinni javähä vettä sisään.Laitetaan kesäkuumaan aurinkoon;tulis lämmintä käsienpesuvettä??!!!!

kaisho

Onko kellään ollut ongelmia tuon Ortliebin alustan kanssa, itselläni se tuppaa tyhjenemään aamuun mennessä? En ole vielä kerennyt katsoa mistä se oikein vuotaa, mitään selvää kohtaa ei ole löytynyt. Alusta ei ole ollut kuin parilla reissulla eikä minkään olisi pitänyt sitä puhkoa...

Olen hieman ihmetellyt, kun viime vuonna noita alustoja oli sekä partioaitassa että lassin retkiaitassa, mutta nyt niitä ei enää myydä täällä ollenkaan. Tuli vaan mieleen, ettei johtuisi mistään ongelmista ko. alustan suhteen?

[quote author=nicce link=topic=10676.msg78772#msg78772 date=1124251431]
Itsellä tuli puolitoista vuotta sitten eteen vanhan solumuovialustan vaihto ilmatäytteiseen ja tuolloin päädyin hankkimaan Ortlieb Classic alustan. Pääsyynä oli tähän materiaali, joka markkinointimateriaalin, mutta myöskin kokemuksen perusteella tuntuu lähes pomminvarmalta. Itseä ei ainakaan huvita alkaa paikkailemaan alustaa maastossa. Pitoa löytyy myös riittävästi. Nyt noita on meidän perheessa 2 eikä vielä ole valittamista - paitsi että voisi tietenkin olla kevyempi.

Persikka

[quote author=kaisho link=topic=10676.msg78812#msg78812 date=1124276965]
Onko kellään ollut ongelmia tuon Ortliebin alustan kanssa, itselläni se tuppaa tyhjenemään aamuun mennessä? En ole vielä kerennyt katsoa mistä se oikein vuotaa, mitään selvää kohtaa ei ole löytynyt. Alusta ei ole ollut kuin parilla reissulla eikä minkään olisi pitänyt sitä puhkoa...Itselläni oli vuoto-ongelman suhteen sama juttu,eli en löytänyt mitään selvää vuotokohtaa. Alusta oli aamulla tyhjä,vaikka illalla se oli puhallettu kovaksi.Greendorilta alusta tuli takasin paikkaussarjan kanssa. Alustassa oli kaksi silmällä huomaamatonta reikää jalkopäässä päällipuolella,ilmeisesti talvivaellukselta nuotiosta lentänyt pari pientä kipinää. Jos olet nukkunut tulilla,saattaa olla sinulla sama juttu. Jos et millään löydä sitä vuotokohtaa niin lähetä alusta maahantuojalle,siellä ainakin selviää.

rane62

Minulla on Vauden itsestään täyttyvä alusta mikä rupesi vuotamaan. Vuoto oli tosi pieni. Löysin vuodon kotona kylpyhuoneessa patja ilmaa täyteen, tiskinpesuainetta (ei kone) ja vettä sekaisin. Seoksen levitin patjan päälle ja painelin patjaa eri kohdista hups vaan tuli ilmakupla joka kasvoi joka painalluksella. Suurennuslasilla näin siinä pienen mustan jäljen jonka päälle laitoin paikan. Ongelma poistui "helposti".
Nykyisin käytän untuva alustaa on mukavan pehmee ja lämmin. Sille pääsee köllöteleen 4 viikon päästä Muotkan maisemissa.

T. Salama

Exped Airmat tyhjentyi yön aikana huomattavasti, sain vaihdettua uuteen. Alusta on muuten oikein mainio ja mukava  Blum 3

Dr.Snuggles

Meitsillä oli myös ongelmia expedin 7.5 airmatin kanssa. Vein reilun vuoden käytön jälkeen takaisin aittaan, ilman kuittia, ja sain parin viikon päästä rahat takaisin. Kuulemma tämän vuoden malleihin on vaihdettu venttiilit, ja venttiiliongelmia ei enää ole ollut niin paljon.

Jos meinaa tuota alustaa käyttää < +5 keleillä, niin kantsii tosiaan ottaa solumuovialusta mukaan, ja ehkä laittaa goretakit ja housutkin alustan alle. Muuten on aika viileää, varsinkin jos on yli neljässä tonnissa yötä:)

[quote author=T. Salama link=topic=10676.msg78851#msg78851 date=1124318178]
Exped Airmat tyhjentyi yön aikana huomattavasti, sain vaihdettua uuteen. Alusta on muuten oikein mainio ja mukava  Blum 3

Kiikonen

Hankin menneenä kesänä Keskiseltä tuommoisen Exped Airmat 7.5 DLXän, joka on Airmat 7.5sta leveämpi malli. Sitä leveyttä tosiaan tarttee noissa ilmapatjoissa enemmän, kun 45 cm (DLXssä 65 cm). 50 € maksoi, eli ei paha hinta. Vähän pelotti, että löytääkö ittensä tyhjän alustan päältä aamuisin, mutta ihmeen hyvin se on pitänyt. Päätin sitten ostaa, kun oli niin halpa. Olishan siellä ollu niitä untuvatäytteisiäkin, mutta tuntui aika hermoja riipivältä se täyttösessio, Airmatit kun voi puhaltaa täyteen. Muutamana testiyönä ja viikon vaelluksella Hossassa alusta on pelittänyt moitteettomasti ja ainakaan merkkejä kummemmasta kulumisesta ei näy. Näkee mitä tulevaisuudessa sitten tulee.

Ehkä kestävyyspelon lisäksi ainut huono puoli on hankalahko tyhjääminen ja pussiin pakkaaminen. Monta kertaa saa rullata kahteen-kolmeen-neljään kertaan enemmän ilmaa pois, että saa tungettua jotakuinkin naftiin suojapussiin. Koosta ja painosta ei sitten tokikaan oo mitään pahaa sanottavaa. Alustahan mahtuu pakattuna rinkan päätaskuun sisälle!

Mietin kans ilmapatjan valjastamista talviseen laavukäyttöön ja päädyinkin kahteen vaihtoehtoon, eli joko ohuenohut sulomuovialusta tai se avaruushuopa alle. Riparivaelluksella Hossaankin saatiin nukkua yksi yö metsästysmajan kovalla lattialla, eipä siinä muuta, kun hakea mattoa patjan alle ja toivoa parasta, vähän toki hirvitti.

Joka tapauksessa ainakin tähän mennessä ilmenneen perusteella suosittelen tuota Airmatia ja miksei muitakin Expedin alustoja. Isä osti Keskiseltä myös semmoisen Vonkamiehen alustan, ei tule oikeaan retkeilykäyttöön, ehkä varavuoteeksi, tms. Kyllähän se on helppo täyttää, mutta muuten se ei oikeen vakuuta. Ilmapatjaa kun hankkii, niin pitää vain varmistaa tuotteen laatu, Exped ansaitsee oman luottamukseni näissä.

Pahoittelen pitkää ja sekavaa vastausta.

rane62

[quote author=HalDi link=topic=10676.msg79831#msg79831 date=1125768954]
Mietin kans ilmapatjan valjastamista talviseen laavukäyttöön ja päädyinkin kahteen vaihtoehtoon, eli joko ohuenohut sulomuovialusta tai se avaruushuopa alle. Riparivaelluksella Hossaankin saatiin nukkua yksi yö metsästysmajan kovalla lattialla, eipä siinä muuta, kun hakea mattoa patjan alle ja toivoa parasta, vähän toki hirvitti.Pelkkä ilma on erittäin huono lämmöneriste. ilma pääsee kieppumaan alustan sisällä (lämmin menee kylmää kohti) joten on talvella parempi laitaa päälle  jokin eristävä alusta. Untuva alusta on talvella niin mahtavan mukavan pehmeä ja lämmin etten ymmärrä kuinka sitä ennen on viitinyt talvella kulkeakaan. :lol: