1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
tonytiger
Aluumiinipullon klommojen suoristus

Terve.
Meni alumiinipullo vähän turhan suurille klommoille ja toivoisin, että sen saisi suoristettua. Olen kuullut, että vedellä täyttämällä ja pakastamalla klommot suoristuisivat. Kaipaisin hieman tarkempia ohjeita, etten riko pulloa. Pari kysymystä:
- Paljonko vettä pitää laittaa - täyteen? Paljon vesi turpoaa prosenteissa, kun se jäätyy?
- Tarvitseeko pakastelemista vahtia vai riittääkö heittää pakkaseen ja katsoa tulosta viikon päästä.

Kiitos.

Tony

Persikka

Mielenkiintoinen aihe,omakin pullo on jo aika lommoilla. Tosta pakastamisesta en tiedä,kun en oo kokeillu. Kuulin jonkun joskus puhuvan että olis laittanu hiilihappopitoista juomaa esim. vichyä pulloon ja ravistellu ja sitten olis lommot suoristunu.
Jos kokeilet niin kerro miten kävi,jos uskaltaisin sitten itsekin kokeilla Biggrin

nikohak

Fysiikantunnilta muistelisin veden laajenevan n. 10% jäätyessään.

relaan

[quote author=Persikka link=topic=10769.msg77897#msg77897 date=1122873891]
...hiilihappopitoista juomaa esim. vichyä pulloon ja ravistellu ja sitten olis lommot suoristunu...Tuo kuplajuomaidea tuskin toimii. Siggit on alunperinkin tehty kestämään vuorilla liikkuessa ilmeneviä paineenvaihteluita pullistelematta, joten hiilihappokaan ei varmaan jaksa pulloa oikaista.

Oikaisuhommissa kannattaa huolehtia, että pullon sisäpinnalla oleva alumiinin peittävä suojakerros säilyy ehjänä. Astioista liukenevan alumiinin on jo aikoinaan todettu olevan yhteydessä hermosto-ongelmiin ja mm.alzheimeriin.

[size=9px][i]How do you distinguish between being off-route and putting up a first ascent ?[/i][/size]

tonytiger

Tulipa testattua jäädyttämistä ja rikkihän se meni Smile Vettä laitoin noin 9.5dl ja pullon koko oli hieman yli litran. En usko, että jäädyttämistä kannattaa yrittää edes pienemmällä vesimäärällä, sillä edes laaja-alaisin klommo ei suoristunut vaikka pullon seinämä petti. Laaja-alaisin klommo oli noin pullon pohjan kokoinen pinta-alaltaan.

Tony

Kim Öhman
Käyttäjän Kim Öhman kuva

Sama juttu. Laitoin ensin 9 dl, ei suoristanut. Sulatus ja puols desiä lisää, halki meni. Joten se siitä.

Speedy Gonzales

Tuli mieleen parikin keinoa:

-vahvalla kepillä/tangolla pullon sisäpuolelta painamalla eli keppi pullon suusta sisään ja lommon kohdalle ja ponnistus, ellei lommo ole sellaisessa kohdassa jotta siihen ei kepillä pääse. Toisaalta voihan tehdä mutkallisen kepin. Saattaa se sisäpinnoite kärsiä mikäli terävällä kepillä tökkii.

-ota pyöränsisuskumi ja tunge se pulloon, jätä venttiili näkyviin suuaukolle ja ala pumpata ilmaa tai laita kompuralla, en tiedä auttaako mut teoriassa luulis toimivan. Jos ei sisuskumi oo tarpeeks iso niin joku iso kumipussi/muovipussi joka kestää painetta niin vois ajaa saman asian. Voi olla että pullo ratkeaa samoin ku jäädyttäessä.

Siinä pari vinkkiä, saa nauraa, itepähän kyselitte!  :lol: