1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Tontsa
lenkkareihin kengänsuojaa

Oisko hyviä ideoita suht siististä tee-se-itse patentista, kuinka suojata lenkkikengät syksyn tuomalta varpaiden palelulta eli viimalta/tuiskulta/sateelta ? Kaupalliseen malliin en ole koskaan törmännyt, oletko sinä ?

Jesseteippiä ei viittis, gorekengät ei tuntunu niin hyviltä kuin oikeet kengät..

Anonyymi

Ei ole tee-se-itse patenttia, mutta syksyn märkyyttä vastaan olen lenkkareissa pitänyt Sealskin sukkia. Mulla toimii!!

Anonyymi

Tuommoiset Sealskinin sukat tuli hankittua. Jalka pysyy kuivana vaikka vedessä seisoisi, myös lämpimät koska merinovillaa sisäpuolella. Mutta ne olivat niin paksut, että eivät mahdu nykyisiin lenkkareihin, pitää olla numeroa isompi koko. Joten seuraavaksi sopivan kokoiset maastolenkkarit, kalvottomat tietenkin. Kuivalla kelillä tuplasukat ja märällä Sealskinit. Voipi olla käypä systeemi myös patikkahommiin. Oletko Kaamos kokeillut useamman päivän sessioita noilla sukilla? Nurin käännettynä varmaan kuivuvat (hiestä) siinä missä muutkin sukat?

Anonyymi

Noita Sealskinin sukkia on useampaa paksuutta ja pituutta. Nyt on hankintalistalla Sealskinin polvisukat, oikein märkiin olosuhteisiin. Sukat ovat sitten mukavat ja lämpimät niin kauan kuin sukan sisälle ei mene vettä, sen jälkeen palelee kyllä! Kesällä olen käyttänyt oikein märissä olosuhteissa lenkkareitten sisällä myös neopreenisukkaa. Silloin kyllä lenkkarin täytyy olla suht iso. Paripäivää sitten sain heti yhden reissun alussa Sealskin sukat täyteen vettä(vettä oli polviin...). Ei mennyt kauan kun alkoi paleltaa. Hätätapauksessa voi tietysti vetää jalkaan sukan ja muovipussin! Pitää vettä, mutta voi alkaa jossain vaiheessa hiostaa...
Sealskin sukat kuivuu mielestäni vähän hitaammin kuin tavalliset sukat, mutta olen kuitenkin ne illan ja yön aikana saanut kuiviksi.

Vagabond

Suunnistajat käyttää keväisin puolijäisissä soissa rämpiessään neopreenistä sukkaa. Suunnistajan kaupasta ainakin saa.

http://sport.accel.fi/cgi-bin/suunnistajankauppa.storefront

Anonyymi

Minulla on juurikin nuo polvipituiset Sealskinit. Kahluusyvyyttä on enemmän kuin kumpparissa. Kokeilin huvikseni kuinka nopeasti vesi menee sukkaan kahlaamalla reisisyvyteen. Ne kastuvat tihkumalla, siis ei kovin nopeasti. Mutta kun vesi oli sukassa, siellä se myös pysyi!

Nilla

Kenkäheinä. Tämä ei ole vitsi. Tiedän sitä käytetyn muissakin kuin nutukkaissa. Se on myös täysin hengittävä materiaali. Pitää tietysti olla toimittaja. Lapista läytyy.

hehautal

Alkuperäinen kysyjä ilmeisesti kyseli lähinnä kengän ulkopuolelle tulevia suojia. Niitä ei tosiaan kaupasta löydy kuin pyöräilykengille ja hiihtomonoille. Sopivia pyöräilyyn tarkoitettuja voisi ehkä kokeilla juoksussakin. Nämä suojathan suojaavat lähinnä roiskeilta. Juoksussa varmaan kosteus hiipuu suojan ja kengän välistä sisään pitemmän ajan kuluessa.

Täysin vedenpitäviä kengän ulkopuolelle tulevia on "mahdoton" valmistaa kun suojan pitäisi olla täysin kengän ympärillä (sukka kengälle) tai osa kengän rakennetta. Suoja kengän pohjan ympäri ei liene hyvä ajatus pidon ja kulutuskestävyyden kannalta. Moneen erimalliseen lenkkariin sopivaa tiiviisti kengän päälle istuvaa suojaa on vaikea tehdä, mutta jotkut neopreeniset suojat istuvat kohtuu tiiviisti kenkien päälle. Silti ajan myötä hiukan tihkuvat kosteutta sisään.

Tuote joka olisi helpompi kaupallisestikkin toteuttaa, muttei markkinoilta tahdo löytyä on matala säärystin lenkkareille. Sellainen joka estäisi havun neulasten, oksan pätkien ja lumen menon lenkkariin.


Sealskinzejä olen itsekkin lenkkareissa käyttäny ja hyvin on toimineet ennen kuin on kalvo kulunu puhki ja haisevat liian pahasti suolle pesuista huolimatta. Kovin äkkiä ne ei tosiaan kuivu kun materiaalina on ainakin osin puuvilla/villa (riippuen vuosimalista). Nykyään näyttää valikoimassa tosiaan olevan ohuita täysin keinokuituisia mallejakin. Lienevät kuivuvan kohtuu nopeasti ulospäin käännetyltä puolelta.
Kun Sealskinzit on täynnä vettä niin on metka juosta. Tunne on vielä vahvempi kuin gore-kengät tai kumpparit jalassa läträtessä. Sukassa on monesti vain korkeampi varsi, joten tällainen tilanne ei niin herkästi synny kuin kalvollisen kengän kanssa.


Kenkäheinä (tai sanomalehti) kengässä pitää toki jalan kuivempana ja lämpimämpänä jos kenkä ei "sukella" vedessä. Tällöinkin ovat kuitenkin kertakäyttöisiä eli ainakin jokaiselle käyttöpäivälle saa olla uudet. Jos heinän saa välissä kuivattua niin kenties sitten kestää useammankin käyttökerran.

-Heikki

TT

[quote author=hehautal link=topic=15451.msg102832#msg102832 date=1159871082]
Tuote joka olisi helpompi kaupallisestikkin toteuttaa, muttei markkinoilta tahdo löytyä on matala säärystin lenkkareille. Sellainen joka estäisi havun neulasten, oksan pätkien ja lumen menon lenkkariin.Juuri tuollaiset löytyy ainakin Outdoor Researchilta, http://www.orgear.com/home/style/home/gaiters/gaiters_trail/61055.

Tommi K

Jep. Onhan noita matalia säärystimiä virtuaalimaailma pullollaan, mutta käytännössä hankala saada käsiin hypisteltäväksi. Sopivuudesta juuri omaan lenkkariin kun ei voi olla testaamatta varma. Esim NF tekee säärystintä jonka kiinnitys on tehty merkin omalle kengälle. Ei hyvä. Projekti jatkuu...tuloksiin palataan.

Tontsa

Pyöräkengän päälisiä löytyy jo toisen harrastuksen puitteista, mutta niitä en kyllä lähtisi tunkemaan juoksulenkille matkaan, ei ne meinaa kestää oikein pakollista kävelyäkään.

Juoksukengässähän on se ongelma, että suoja ei voi mennä reunan yli edestä.
Mietin sellaista (jos vaan jaksais ja viittis alkaa näperteleen), että liimais vaikka tarranauhaa kengän reunaan ja leikkais/ompelis sinnepäin sopivan päällisen jossa ois tarranauhan toinen puoli reunassa. Tällöin tarranauha pitäisi päällisen paikoillaan, eikä suojan tarviaisi mennä kengän alle mistään kohtaa.
Tiedä sitten miten kätevä, kestävä, toimiva ratkaisu olisi, mutta kyllä se roiskeveden pitäisi ulkona, varsinkin, jos tekis sen jostain goresta tms. Ulkonäöstä nyt niin viis jaksa veisata aina Smile

Nii joo ja hain kengän päälle laitettavia suojia, mutta ihan hyvä että tuli puheeksi noi sukkasuojatkin. Täytyy testailla ja kattoa mitä varpaat kestää...

hehautal

[quote author=Tontsa link=topic=15451.msg102918#msg102918 date=1159965255]
Pyöräkengän päälisiä löytyy jo toisen harrastuksen puitteista, mutta niitä en kyllä lähtisi tunkemaan juoksulenkille matkaan, ei ne meinaa kestää oikein pakollista kävelyäkään.Näinhän se on. Ajattelin vain että jos sattuisi joku malli löytymään joka ei menisi kangän alle.

[quote author=Tontsa link=topic=15451.msg102918#msg102918 date=1159965255]
Juoksukengässähän on se ongelma, että suoja ei voi mennä reunan yli edestä.
Mietin sellaista (jos vaan jaksais ja viittis alkaa näperteleen), että liimais vaikka tarranauhaa kengän reunaan ja leikkais/ompelis sinnepäin sopivan päällisen jossa ois tarranauhan toinen puoli reunassa. Tällöin tarranauha pitäisi päällisen paikoillaan, eikä suojan tarviaisi mennä kengän alle mistään kohtaa.
Tiedä sitten miten kätevä, kestävä, toimiva ratkaisu olisi, mutta kyllä se roiskeveden pitäisi ulkona, varsinkin, jos tekis sen jostain goresta tms. Ulkonäöstä nyt niin viis jaksa veisata aina Smile


Loistava idea. Tarranauhan silmukkapuolta kun liimaa kenkään reilun pituisesti esimerkiksi Liquisolella tms. (suutarilta voisi löytyä jotain muutakin sopivaa) ja muistaa pyöristää kulmat. Suojassa on sitten lyhyt pätkä koukku puolen tarranauhaa ommeltuna suojaan.
Liimaamalla tarranauha ei tule pysymään kengässä jos vastapuolen tarranauha kiinnittyy ihan liimatun päihin asti. Käy voimat liian suuriksi liimasauman reunaa kohtaan.

-Heikki

kelopuu

Vaikuttaa varsin keksityltä ongelmalta, en oikein ymmärrä koko päänsärkyä.  Mitkä "lenkkikengät" ovat kyseessä, juostaanko niillä, ovatko kyseessä siis juoksukengät vai kävelyyn käytettävät "lenkkikengät" vai "koirankusetuskengät"? Kaikkiin tarkoituksiin on tarjolla, siis myynnissä sopivia vaihtoehtoja.  Jos halutaan tavallisten "lenkkarien" päälle rakentaa kosteussuojia, niin niitähän joku paikallinen suutari tai ompelimo valmistaa sujuvasti, eikä maksa välttämättä enempää kuin ko kengät.  Sitten on eri asia, jos on jostakin ereikoisemmasta tarpeesta kyse.

Tontsa

[quote author=kelopuu link=topic=15451.msg102963#msg102963 date=1159991408]
Vaikuttaa varsin keksityltä ongelmalta, en oikein ymmärrä koko päänsärkyä.  Mitkä "lenkkikengät" ovat kyseessä, juostaanko niillä, ovatko kyseessä siis juoksukengät vai kävelyyn käytettävät "lenkkikengät" vai "koirankusetuskengät"? Kaikkiin tarkoituksiin on tarjolla, siis myynnissä sopivia vaihtoehtoja.  Jos halutaan tavallisten "lenkkarien" päälle rakentaa kosteussuojia, niin niitähän joku paikallinen suutari tai ompelimo valmistaa sujuvasti, eikä maksa välttämättä enempää kuin ko kengät.  Sitten on eri asia, jos on jostakin ereikoisemmasta tarpeesta kyse.No puolittain keksitty ja puolittain oikea ongelma Smile

Normaalit lenkkarit/juoksukengät, millä nimellä niitä haluaakin sanoa ja ostettu siihen tarkoitukseen mihin ne on tehty eli lenkkeilyyn/hölkkään/joskus jopa juoksuun.
Vuosikausien etsinnän jälkeen löysin sellaset lenkkarit, joilla pystyy treenaamaan kunnolla ilman että jalat alkaa skrapaamaan. Nykyajan lenkkareissa tuuletus on aivan erinomainen, mutta mulla ainakin normaaleilla kesälenkkareilla alkaa varpaat jäätymään viiman ja viimeistään kosteuden vuoksi.
Ja tähän ongelmaan pitäisi saada ratkaisua ennen kun vilustuttaa itsensä kunnolla.
tuulen pitäviä sukkia en oo vielä kokeillut, mutta niitä testaan eka. Yksi perinteinen on muovipussi sukan päälle, mutta se on vähän epämiellyttävää menoa..

Eipä tullut suutarit mieleen, mutta täytyypä kysästä heiltäkin seuraavalla kauppareissulla.

Samasta mallista löytyy myös Gore versio, mutta se ei taas tuntunut jalkaan sopivalta. Ja malli on niken normi pegasus..

hehautal

Vähän niinkuin Tontsa mainitsi. "Ilmankin voi pärjätä, mutta paremmin pärjää niiden kanssa."

Olen erimieltä Kelopuun kanssa. Ei se aina ole niin selvä että kaupasta löytyy sopiva vaihtoehto. Esimerkiksi tänä vuonna löytyi ensimmäisen kerran minulle sellaiset juoksukengät joissa ei pikkuvarvas ole puristuksissa. Eikä ole, varovaisesti arvioiden, ensimmäinen-viideskymmenes juoksukenkäpari jota olen sovittanut.

Normaalilla iltalenkillä pyrkii pysymään pois asfaltilta sen verran että tulee näin syksyllä kosteassa nurmikossa löntysteltyä, jolloin muuten hyvin toimivat ja "hengittävät" tossut kastuu ja sukka niiden sisällä. Kun ei ole herkästi palelevat eikä rakkoarat jalat niin tämä ei välttämättä kaupunkioloissa ole mikään muu kuin mukavuusongelma.  Näillä minun uusimmilla leveillä maastojuoksukengillä ei enää tätä ongelmaa kyllä ilmene kun näyttää kengän sivun tiheä ja pieni reikäinen muoviverkko pitävän roiskeet varsin tehokkaasti ulkona ja kengän päällä olevalle harvemmalle hengittävälle verkolle ei näytä kosteus eksyvän, mutta...

joskus kun pääsee metsään tai tunturiin viikonlopuksi tai pitemmäksi aikaa kevyt reppu selässä kulkemaan niin yllä mainittu kenkään hiipivä kosteus muodostuu jo oikeaksi ongelmaksi johon ei auta edes kalvollinen lenkkari johon myöskin nilkan kautta tulee ulkoista kosteutta puhumattakaan sisältäpäin kalvon alle kertyvästä kosteudesta ja se kosteus sitten pysyy siellä. Lisäksi maastossa on aina välillä ongelmaa, tarkoituksenmukaisiin kevyisiin ja varrettomiin kenkiin eksyvistä kaikenmaailman pikku tikuista ja havusista.

Tähän mennessä paras löytämäni ratkaisu on nämä mainitut Sealskinz sukat, mutta niilläkin on omat huonot puolensa (hidas kuivuminen, toisinaan hiostavuus,  ja ne eivät ratkaise havuongelmaa ollenkaan (itseasiassa niiden kalvo saattaa jopa puhjeta näiden havujen takia).

Siksi tässä pohditaan hyvin toimivia ei-kertakäyttöisiä ratkaisuja (eli parempaa kuin muovipussi teipillä lenkkarin päälle) joita voi tarjota sinne suutarille, ompelimolle tai omalle kotiompelimolle tuotettavaksi. Tai jos joku tietäisi tällaisia ratkaisuja jostain tavallisesta tai vähemmän tavallisesta kaupasta löytyvän.

-Heikki

veekoo

[quote author=TT link=topic=15451.msg102838#msg102838 date=1159875893]
Juuri tuollaiset löytyy ainakin Outdoor Researchilta, http://www.orgear.com/home/style/home/gaiters/gaiters_trail/61055.Saakohan noita OR:n säärystimiä suomesta mistään? 

Mammutilta löytyi myös matalat säärystimet. Onkos kellään kokemusta, miten nuo mahtaisivat toimia varrettomien juoksukenkien kanssa (Sarva grip).
http://www.varuste.net/tuotetiedot2.asp?_prodid=1800&_tuoteryhmaid=-3&_omin1=0&_omin2=0&_omin3=0