1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Filemon
Eristävä takki talveen tauoille ja toimintaan?

Vanha, paljon nähnyt ja kärsinyt untuvatakki vetelee jo niin viimeisiään, että päätin vihdoin tänä talvena sijoittaa uuteen takkiin. Haussa on siis hyvin eristävä ja kevyehkö takki niin talvireissujen tauoille, kuin kovemmilla keleillä toimintaankin.

Uutta untuvatakkia haeskellessa osui silmiin Haglöfsin Barrier Frost, joka ainakin kuvissa näyttää tosi "nopeelta".. Onko kenelläkään kokemusta kyseisestä laitoksesta tai muiden valmistajien vastaavista ei-untuvatakeista? Oma vanha untuvatakki (ei ollut alkuunkaan kovin hyvälaatuinen) sieti sen verran huonommin märkää, että keinokuitukin tuli mieleen ihan fiksuna vaihtoehtona. Heittäkääpä omista syvistä kokemuksista juontavia plussia ja miinuksia kehiin, kiitos!  Smile

-Filemon

Anonyymi

Eristemäärän perusteella tuo Frost on todella tuhti takki, ei varmasti palele ja huppukin löytyy. Olen käyttänyt Barrier housuja muutaman vuoden, erinomaiset. Takkina on nykyisin Patagonian Micropuff, josta ei ole vielä paljon kokemusta (työmatkapyöräilystä). Mutta vaikuttaa todella lämpimältä ja erittäin kevyt, XL painaa vain 380 g. Frost on kuitenkin ihan eri tason takki kuin em. Patagonia tai perusbarrier, siis tosikylmään. Mutta painoakin on aika paljon, jos sillä on merkitystä.

EDIT: keinokuitu on todellakin taukotakissa sikäli hyvä, että alla on yleensä hikiset kamppeet, jolloin untuvalla on omat ongelmansa.

zamboni

Perus barrier on paras talvitakki koskaan ikinä missään. Barrierin hommaamisen jälkeen untsi ei ole lähtenyt yhdellekään reissulle mukaan ja käyttöaika on syyskuulta toukokuulle. Perusmalli ei ole kovin lämmin, mutta se on vaan niin paljon käytännöllisempi perusreissuilla Suomessa kuin untuvatakki.

Frost kuulostaa todella lämpimältä mutta se päällä voipi olla samanlainen topattu olo kuin untsin kanssa? Perusbarrieria ei edes huomaa ja sen kanssa onnistuu toiminta kovillakin keleillä.

Kuitutakissa plussaa kaikki muu paitsi lämpimyys verrattuna untuvaan. On se silti tarpeeksi lämmin...

zamboni

Lisätään vielä että paikallaan jähimiseen kovassa pakkasessa barrier on liian kylmä ilman muuta lisävaatetta. Tuohon käyttöön frost voipi olla passeli. Taukotakkina ja lisävaatteena perusmalli on ok.

Teemu

Jos untuvatakkia olet taukotakiksi hankkimassa, niin varteenotettava vaihtoehto on myös Milletin Rescue Down.
Erittäin kevyt ja pieneen pakkautuva. Lämmöneristys myös huippuluokaa. Ainoa miinus, on pintakankaan ohuus, eli kovin rankkaa toimintaa takki ei varmaankaan kestä. Mutta siis taukotakiksi ja peruskäytöön aivan ehdoton.

Anonyymi

Oheisen linkin apparel-osastosta löydät speksejä keinokuitu- ja untuvatakeista. Outoja merkkejä on paljon mutta myös tuttuja. Ilmeisesti Polarguard Delta on tällä hetkellä paras kuitueriste.
http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/gear_guide_index.html?id=I4P4yEmk:217.152.190.147

PS. Barrier takeissa ja housuissa ainakin muutama vuosi sitten oli tilanne, että XL, joka normaalisti on mulle sopiva, oli nihkeän kokoinen. XXL-kokoja ei sitten ollut kuin housuissa, minkä takia takki jäi ostamatta.

Filemon

Joo, tuli katseltua sillä silmällä sitä hupullista perus-Barrieriakin, mutta se vaikutti niin kovin ohuelta kun on kuitenkin untuvaan tottunut. Tosin untuvatakkien michelin-ukko -efekti ei tosiaan ole mitään plussaa.

Tuntuu vähän ongelmalliselta yrittää löytää eristävää takkia, joka sopisi sekä tauko- / leiritakiksi, että kovemmille pakkasille ja tuulisiin olosuhteisiin käyttötakiksi. Jos eristettä on paljon, kantaa todennäköisesti suurimman osan ajasta "turhaa" painoa mukanaan ja liikkumiseen takki on yleensä liian kuuma. Jos eristettä taas on liian vähän, toimii takki liikkuessa, mutta kovemmilla keleillä tulee viimeistään pysähtyessä vilu ja äitiä ikävä, kun taukotakki onkin jo päällä. Ja toisaalta tietysti paksun takin alta saa yleensä turhat kerrokset pois, mutta kaikkien kamppeiden ollessa jo ohuemman takin alla, ei auta kuin palella.

Heh.. Tuo takin paksuus jne. lienee niitä ikuisuuskysymyksiä, kuten untuva vs. keinokuitu -keskustelutkin.. Smile Kuulen kuitenkin mielelläni kokemuksia juuri keinokuitutakeista, koska niitä ei ole itse tullut harrastettua.


-Filemon

-Filemon

Filemon

[quote author=Teemu link=topic=15785.msg105394#msg105394 date=1162290812]
Jos untuvatakkia olet taukotakiksi hankkimassa, niin varteenotettava vaihtoehto on myös Milletin Rescue Down.
Erittäin kevyt ja pieneen pakkautuva. Lämmöneristys myös huippuluokaa. Ainoa miinus, on pintakankaan ohuus, eli kovin rankkaa toimintaa takki ei varmaankaan kestä. Mutta siis taukotakiksi ja peruskäytöön aivan ehdoton.Untuvatakissa, tai takissa yleensäkin, yksi tärkeä kriteeri on juuri kestävyys. Nykyistä untsikkaa on joutunut parsimaan välillä repäistyäni kankaaseen reiän. Tauoilla tai leirissä kestäisi kyllä kevyempikin/heppoisampikin takki, mutta kun takki päällä tarvitsee jotain tehdä, täytyy kankaan olla järeämpää.

Untuvatakki ei ole pois suljettu vaihtoehto, mutta kokemukset nykyisestä on vaan sen verran huonot, että aloin silmäilemään vaihtoehtoa sille.

-Filemon

-Filemon

zamboni

Barrierissa (frost ja perus) on aika ohkaset ripstop kankaat. Ei siis mitenkään kauhean kestävät. Toisaalta se istuu näpäkästi päällä joten se ei tartu kiinni oksiin tms niin helposti kuin untuvatakit. Useasti pidän sitä myös takin alla jolloin se lämmittää paremmin. Frost ei vaan taida mahtua välikerrokseksi...

Anonyymi

Jos haluat että sama takki toimii sekä väliasuna että taukotakkina, yhtälö on mahdoton kuten itsekin totesit. Miksi et käyttäisi fleeceä tai villapaitaa lisäväliasuna silloin kuin sitä tarvitsee ja taukotakki erikseen? Silloin perusbarrier tai vastaava ohuempi käy aivan hyvin vaikka olisi kylmempääkin.

Filemon

[quote author=abumatic link=topic=15785.msg105413#msg105413 date=1162299461]
Jos haluat että sama takki toimii sekä väliasuna että taukotakkina, yhtälö on mahdoton kuten itsekin totesit. Miksi et käyttäisi fleeceä tai villapaitaa lisäväliasuna silloin kuin sitä tarvitsee ja taukotakki erikseen? Silloin perusbarrier tai vastaava ohuempi käy aivan hyvin vaikka olisi kylmempääkin.Jep, väliasuna kuoritakin alla käytänkin ohutta villapaitaa ja/tai paksua fleeceä tarvittaessa. Ei siis ollut tarkoituksena käyttää eristävää takkia väliasuna, vaan kuorivaatteena tarvittaessa riittävillä pakkasilla (ja lisäksi taukotakkina jonka voi heittää päälle hetkeksi). Tuo villapaita+fleece+kuori kun ei oikein aina meinaa riittää, jos ei jatkuvasti kävele tai kiipeä tms.

-Filemon

-Filemon

Anonyymi

Pieni palelu kuuluu asiaan. Jatkuva ei. Entäpä jos hommaisit kevyen synteettisen liivin kevyen taukotakin kaveriksi?

Filemon

[quote author=abumatic link=topic=15785.msg105416#msg105416 date=1162301659]
Pieni palelu kuuluu asiaan. Jatkuva ei. Entäpä jos hommaisit kevyen synteettisen liivin kevyen taukotakin kaveriksi?Toi ei olekaan ihan mikään huono idea, vois toimia ihan hyvin. Liivi kun ei niin paljoa rajoita toimintaakaan kuin paksu takki. Kiitos vinkistä ja muillekin kommenteista.

-Filemon

-Filemon

kalppinokka

on toimiva systeemi, ja monikäyttöisempi: "puolikeleillä" voi ottaa mukaan vain jommankumman, aina ei tarvii sitä paksuinta. omana yhdistelmänä ohuempi kuituinen takki ja untuvaliivi.

Yudi

Laita hakuun Barrier, niin löydät meikän vanhat kommentit aiheesta. En viitsi laiskana kirjoitella niitä uudestaan taas 8).

Anonyymi

Ebayssä on jatkuvasti myynnissä ainakin em. Patagonian Micro Puff takkeja (sekä hupulla että ilman) ja liivejä. Sieltä hankin sen itsekin. Takki (uusi) kustansi kaikkine kuluineen 58 euroa, joka oli kyllä edullisemman pään löytö. Mutta 75 USD löytyy heti, joten luulen että ainakaan tähän vuodenaikaan et löydä Barrier-takkia Suomesta yhtä halvalla. Patagoniassa on fyllinkiä 88 g neliöllä kun Barrierissä on 80 g, se on myös parempilaatuista. Mutta kangas on vielä ohuempaa kuin Barrierissä, joten mikään isältä-pojalle vaate se ei ole.

Hercules

Mitenköhän koot noissa patagonioissa, onko L koko L vai joutuuko sovitteleen?

Porcus se movet

Anonyymi

XL on pikkusen isompi XL, ja muistaakseni Patagonian sivuilla sanottiin että micropuffit on mitoitettu muiden vaatteiden päälle, niinkuin pitääkin.

nilakka

Mie se en jaksa noin kalliita ees haaveilla.
Kävin viime viikolla Kirpparilla ja löysin Suomen Joutsenen polvipituisen untuvatakin. Pitkin hampain suostuin maksamaan tinkaamisen jälkeen 30€ ja nyt on hupullinen taukotakki ostettu. Vedenpitävä se ei ole,mutta sille kelille on muut vaateet.
Leirissä touhuan ilman lisävaatetta niin pitkään kun voin ja vasta kuivat vaihdettuani ja asetuttuani paikoilleni kaivan untsikan esiin.

Anonyymi

Joo, halpahallin kevyet toppatakit ajavat saman asian ja semmoista tuli käytettyäkin yli kaksikymmentä vuotta (legendaarinen Finnmarinin lämpöpuku). Varmaan kirppikseltä löytyy vastaavia toppatakkeja parilla eurolla. Erittäin hyvä vaihtoehto koska kehtaa rymytä vapaasti!

Toisessa päässä ovat sitten nämä hyvälaatuiset untsikat, joiden hinnoista en tiedä tarkasti mutta luulen että mennään reilusti yli 200 euron. Niihin verrattuna Barrier alennusrekistä tai tuo ebayn hinta on erittäin halpa, mutta kaikki on niin suhteellista...

carre

onko tietoa barrierin mitoituksesta, eli onko se reilumpi ku saman merkin päällitakit?

Entä kumpaa ostaisitte jos sen päätarkoitus on olla kuoren alla eristämässä hissinousuissa -30 C:ssä

barrier vai barrier hood?

Lauri

Tsekatkaa myös Arc'teryxin uus kuitutakki! Se on aika tuhti, muttei kumminkaan mikään michelin malli. Kuori on windstopperia jotenka kestää keliäkin suht hyvin.

www.patagonia.fi - Helmikuu 2007

Yudi

[quote author=carre link=topic=15785.msg108358#msg108358 date=1164650835]
Entä kumpaa ostaisitte jos sen päätarkoitus on olla kuoren alla eristämässä hissinousuissa -30 C:ssä
barrier vai barrier hood?Itse ottaisin tuon hood version. Ei sitä välttämättä normimenossa tarvitse, mutta reservissä kulkee helposti mukana. Päässä yleensä lämpöä riittää pipon ja kuoritakin hupun kanssa. Esim. tauolla tuon hupun voi laittaa lisälämmöksi päähän.

Itsellä on vastaava Nortin Redpoint Optimus, jossa on huppu. Huppu on näppärä ja suojaa kaulaa ja kasvon reunoja peremmin kuin pipo + kuoritakin huppu yhdistelmä, koska sen leikkaus on kuoritakin huppua niukempi.