1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
kalle30
Teltan vedenkestävyysHei,


osaatte varmaan kommentoida mitä tarkoittaa käytännössä vedenkestävyydet 2000mm ja 3000mm.

Tavoite olisi pysyä max 2 yötä suhteellisen kuivana. Kosteus ei haittaa mutta jos vettä tulee vetenä jokapuolelta läpi niin alkaa jo haittaamaan. 

Kiitos!

andy.

3000 on hyvin riittänyt rankahkossa sateessa muutaman yön verran. Parempaa omakohtaista testitulosta ei toistaiseksi ole saatavilla.

Hyvä vedenpitävyys = huonompi hengittävyys ja korkeampi paino
- näin se vaan yleensä menee. Kaikki teltat on siis jonkinasteisia kompromisseja ja käyttötarkoitus ratkaisee, niinkuin kaikessa muussakin.

Veikkaisin, että 2000 ja 3000 välillä ei mitään merkityksellistä eroa. Kiinnitä huomiosi enemmän muihin ominaisuuksiin kuten: saumat, ilmanvaihto, pohjan kestävyys, kankaan kiristettävyys ja rakenteen kestävyys tuulessa. Kaksikerrosteltta on myös vedenpitävyyden osalta yleensä parempi. Jännite teltan pinnalla ei rikkoudu niin helposti kun ulkokankaan sisäpuolta ei suoraa törkitä ja ainahan se sisäkangas on myös pieni lisäeriste niiltä mahdollisesti läpi tulevilta pisaroilta.

Vagabond

Luulisin myös että noilla muilla rakenteellisilla asioilla on enemmän merkitys.
Mulla ainakin vuodot teltassa on tullut saumoista tai siitä jos kangas jää pussille jollakin kohtaa.

hehautal

Näinpä juuri. Muut seikat kuin kankaan vedenpitävyys ratkaisee teltan vedenpitävyyden kokonaisuudessaan.

1500mm vesipilari jo riittää jos rakenne on muuten ok. Telttakankaan kohtaama vedenpaine ei ole kova kovan tuulenkaan saattelemana jos vesi ei kerry lätäköiksi teltan katolle eikä muuta painetta telttakankaaseen kohdistu teltan sisäpuolelta (2-kerros teltat).

-Heikki

Tura

2000mm on käsittääkseni 200g:n (n. lasillinen vettä) vesimäärän aiheuttama paine neliösenttimetrillä.
Eikö liene niin, että luokkaa 1000mm tai reilusti allekin on jo vedenpitävä. Toki jos vettä tulee kuin Esteriltä ja tuuleekin vielä, paine kasvaa niin suureksi, että kangas alkaa vuotaa (päästää vettä lävitse).
Teltan pohjakankaan vesipilariarvon pitää olla näitä lukuja huomattavasti korkeampi, esim. 10 000mm, ettei märkä maa kastele teltassa makaavan henkilön ahteria (pylly).

Petter

2000 mm:n eli kahden metrin vesipatsas neliösentin kokoisella alueella olisi yhtä kuin kaksi litraa vettä, eli aika pirusti Smile Tuo 1000 mm tosiaan vilahtelee monessa paikassa eräänlaisena raja-arvona vedenpitävyydelle

http://en.wikipedia.org/wiki/Waterproof_fabric

Mr C

[quote author=Petter link=topic=18430.msg120855#msg120855 date=1181326894]
2000 mm:n eli kahden metrin vesipatsas neliösentin kokoisella alueella olisi yhtä kuin kaksi litraa vettä, eli aika pirusti Smile Tuo 1000 mm tosiaan vilahtelee monessa paikassa eräänlaisena raja-arvona vedenpitävyydelleNeliösenttimetri on 1 * 1 cm
Litra on 10 * 10 * 10 cm
Ylhäältä päin katsoen siis litrassa on 1 * 1 cm kokoisia pilareita, korkeudeltaan 10 cm ja niiden lukumäärä on 100 kpl.
Kun 1 litra laitetaan yhdeksi pilariksi, jonka pinta-ala on 1 nelio cm, tulee pilarin korkeudeksi 1000 cm mikä taas on 10 000 mm.
2000 mm vastaa 0,2 litraa vettä 1 neliö cm alalla.

Kaksi litraa vettä 1 neliö cm alalla olisi 20 000 mm korkea pilari.

Kaksi litraa vettä 1 neliö cm alalla on siis todella pirusti vettä

Anonyymi

Normaaliolosuhteissa ei huomaa eroa eri matskuilla, mutta jos teltta makaa kaatosateessa viikon alkaa näilläkin arvoilla olemaan merkitystä. Heikomman vesipatsasarvon omaava kangas tihkuu läpi nopeammin. Ei nopeasti, mutta nopeammin.

blueberry

3000 seinät ja 10000pohja on viime vuoden j wolskin liberty II ssa. kun koko yön tihuutti niin kyllähän kostetutta tihku jostain katosta vaan

MrKnowItAll

Kunnolliset teltat eivät vuoda, kosteutta tiivistyy kankaan sisäpintaan ihan muualta poutapäivinäkin. Tätä kosteutta sitten päivitellään täällä netissä ja kuvitellaan että teltta vuotaa... Vika ei ole teltassa vaan tuuletuksen puutteessa ja osatajan tietämättömyydessä (sekä käyttöosaamattomuus että tietämättömyys telttailun realiteeteista/kosteusfysiikasta).

Mikä tahansa kunnollinen teltta on kunnollinen teltta tässä suhteessa, tyypillinen vesipilariarvo on luokkaa 2000mm, se riittää. Jo pelkästään kankaan kaato auttaa kummasti.

Tuuletusta, tuuletusta...

Anonyymi

Totta, ihmisistä haihtuu uskomaton määrä kosteutta niin hengityksen kuin hikoilunkin kautta. Tähän päälle vielä mahdolliset märät varusteet huonosti tuuletetussa teltassa ja sisäpinnalle kertyy reilusti kosteutta. Tuuletusaukot tuulta vasten ja auki, sillä saa jo pahimmat pois. Valitettavasti kuitenkin teltoissa on reilusti eroja tuuletusominaisuuksien suhteen joten joissakin malleissa taitaa ongelma olla pysyvä. Retki-lehti on joissakin testeissään mittaillut kosteuden poistumista ja erot telttojen välillä on huomattavia.

hehautal

[quote author=TRB link=topic=18430.msg120872#msg120872 date=1181376022]
Normaaliolosuhteissa ei huomaa eroa eri matskuilla, mutta jos teltta makaa kaatosateessa viikon alkaa näilläkin arvoilla olemaan merkitystä. Heikomman vesipatsasarvon omaava kangas tihkuu läpi nopeammin. Ei nopeasti, mutta nopeammin.Kyllähän sen eron voi huomata, mutta onko käytännössä mitään merkitystä? Milloin tämä läpitihkuva kosteus on verrattavissa kondenssikosteuteen joka telttakankaan sisäpuolelle viikon sadekeli leirissä kertyy?

Ison vesipilarin painettahan telttakankaaseen ei kohdistu kun se on kireälle viritettynä vapaassa ilmatilassa. Vai telttaileeko joku 10 tai edes 2 metriä syvän järven pohjassa?
Jos teltan katolle kertyy vesilätäkköä niin ongelma ei ole teltan kankaassa vaan teltan rakenteessa.

Viitsiikö joku "insinööri" laskea että kuinka kovan tuulen pitää vesisadetta saatella jotta telttakankaaseen kohdistuu esimerkiksi 1500mm vesipatsaan paine? Oletetaan että kelillä jolloin vettä tulee kuin Esterin taka-aukosta, vettä kertyy teltan katolle jopa 10mm paksu patja.

Eiköhän moinen lasku "turvamarginaalilla" lisättynä kerro paljon jo että mikä on telttakankaan riittävä vesipilariarvo. Tuloksesta voi jokainen sitten miettiä että minkälaisissa tuulissa itse majailee.

Sitten tarvitaan esim. joku tekemään emppiirisiä kokeita siitä että kuinka monta millimetriä polycotton-langalla ommeltu sauma silinylon kankaassa pitää vettä.

-Heikki

Anonyymi

Väittäisin ettei vesipatsasarvoja kannata noin suoraan tulkita. Arvo on vain yksikkö jolla voidaan vertailla eri kankaiden vedenpitävyyttä mutta tämä ei silti tarkoita että vain kyseisen arvon ylittävä paine saisi kosteuden menemään materiaalin läpi. Kyllä se kosteus lopulta läpäisee paremmankin kankaan jos se on edes aavistuksen hengittävä. Ainoa josta ei vesi tihku lainkaan läpi on 100% vedenpitävä pressu, muovikalvo tai vastaava. Kaikesta hengittävästä materiaalista tihkuu vesi läpi kapillaari-ilmiön vaikutuksesta ennemmin tai myöhemmin jos kangas ei pääse missään välissä kuivumaan. Muutenhan riittäisi 10mm vesipatsasarvo pitämään teltan kuivana.

Vagabond

Pikku huomio: Edes muovi ei pidä vettä ikuisesti ulkopuolellaan. Kaikki muovilaadut hengittää kosteutta jonkun verran.
Jos halutaan hermeettinen eli kaasu- ja vesitiivis kalvo tarvitaan keraameja tai metallia. (joitain uusia hitech poikkeuksia voi olla) Retkeilijälle tosin ei tuolla taida olla muuta merkitystä kuin viheliäinen alumiinikalvo retkimuonapusseissa. (hankala hävittää)

Profiili

Kuinka kova vedenpaine voi rankkasateessa olla? Helposti yli 20 kPa. 2000 mm vesipilariarvon kankaasta menee kovimmat sateet läpi että heilahtaa. Onneksi tällaiset sateet ovat harvinaisia, ainakin suomessa.

Yudi

Ihmisesta taisi vuorokaudessa (levossa) poistua vettä hengityksen ja hikoamisen kautta joku 300-500 gr. Rasituksessa ja pienessäkin liikkeessä enemmän. Siis iltatoimissa, yössä ja aamutoimissa ihmisista esim. kolmen hengen telttaan tulee vesihöyryä minimissään noin 300-500 gr. Jos teltta ei tuuletu ollenkaan niin kuivallakin säällä sisällä sataa.

Lisäksi maasta nousee kosteutta todella paljon sulan maan aikaan. Ympäristöä lämpimämpi teltta saa maassa olevan kosteuden höyrystymään. Höyry kohtaa kylmän ulkoteltan kankaan ja tiivistyy vedeksi. Varsinkin isoilla absidella varustetuissa teltoissa tästä tulee paljon kosteutta.

Jos ei sada (ja sateellakin) kannattaa pitää kaikki mahdolliset luukut auki niin ylimääräinen kosteus poistuu.

Monesti olen miettinyt, että retkeilyssä kaikkina vuoden aikoina melkein tärkeintä on kosteuden hallinta. Lämpötilan hallinta tulee vasta sitten. Kovassakin pakkasessa pärjää kuivilla vaatteilla, mutta jos erehdyt laittamaan hengittämättömän kuoritakin tai et tuuleta telttaasi niin hyvätkin eristyskerroksen menettävät merkityksensä.

Vagabond

Voi olla että rankimmat sateet menee läpi joo. En haluais telttailla rajussa raekuurossakaan. (Siis jos sataa oikeesti isoja rakeita) Kaikkeen ei kai voi varautua?  :?

joyride

[quote author=Tura link=topic=18430.msg120851#msg120851 date=1181322953]
Teltan pohjakankaan vesipilariarvon pitää olla näitä lukuja huomattavasti korkeampi, esim. 10 000mm, ettei märkä maa kastele teltassa makaavan henkilön ahteria (pylly).Kertokaahan kokeneemmat onko tuo 10 000mm todellakin pohjakankaalle se minimi? Onko esim. 3000mm pohjakangas täysin turha, jos pystyttää teltan valmiiksi märälle maalle?

MrKnowItAll

Gore-Texin ollessa uutta ja ihmeellistä siitä yritettiin tehdä myös telttoja, huonolla menestyksellä. Höyrypaineen ero telttakankaassa on niin pieni ettei mikrohuokoskankaat toimi, kun eivät aina toimi (sateella etenkään) hikoilevan ihmisen lähelläkään.

hehautal

[quote author=Kummalehto link=topic=18430.msg122474#msg122474 date=1183561487]
Kuinka kova vedenpaine voi rankkasateessa olla? Helposti yli 20 kPa. 2000 mm vesipilariarvon kankaasta menee kovimmat sateet läpi että heilahtaa. Onneksi tällaiset sateet ovat harvinaisia, ainakin suomessa.Onko jotain referenssiä? Kait sitä sitä tropiikissa tulee isojakin vesipisaroita joille kertyy jo massaa ja tornadon tuuli antaa vauhtia, mutta onko jotain mitattuja arvoja millä paineella suurimmillaan vettä taivaalta tippuu?

Tuo 2000mm vesipilari vastaa siis noin 20kPa:n painetta.


Toki pienelläkin paineella vettä tihkuu kankaista läpi, mutta sen määrä esim. kondenssikosteuden määrään verrattuna on huomattavan pieni. Näin vaikka telttakankaat eivät olekkaan hengittäviä kuten kaksikerrosteltoissa ulkoteltan kankaat (niissä oleva polyuretaani- tai silikonipinnoite ei ole huokoista). "Hengittävillä" mikrohuokoskankailla tehtyjen telttojen (G-Tex jne.) kalvot lienevät kestävän sitten jo sellaisia vedenpaineita ettei pitäis tulla kovimmatkaan rankkasateet läpi, mutta kondenssikosteuttakin niillä kertyy enemmän.

Jos käytetään oikeasti hengittäviä (kosteus tuulettuu kankaan läpi) telttakankaita niin hinta nousee korkeammaksi ja silti voi jäädä vesipilariarvot reilusti alle tuhannen. EPIC sekä puuvillakankaiset teltat kuten Savotat lienee näistä ainoat tämän hetken kaupalliset sovellukset.

---

Teltanpohjan vedenpitävyyden riittävyys on suhteellista. Käytännön kokemuksen esimerkki sisäteltan pohjasta joka on tehty ohuesta silinylonista jolla uutena vesipilaria ehkä n. 1500mm: on pitänyt vedet ulkopuolella hyvin lumella telttailessa, samoin myös sulan maan aikaan metsämättäillä vaikka on vettä yöllä satanutkin, mutta kerran sisäteltassa lainehti vesi kun teltta oli yön sulavan jään päällä. Lisäksi oli vain ohuet makuualustat. Vastaisuudessa muistan käyttää ko. teltan kanssa teltan mukana tullutta lisäpohjaa (joka kankaasta jonkalaisella tyypillisesti 2000 - 5000 mm vesipilari) jäälle teltan pystyttäessäni.

-Heikki

jupe78

mulla oli kylässä eräs ranskalainen kaveri joka kertoi että hänellä on teltta joka on tehty core-tex kankaasta ja sanoi sen toimivan hyvin. Itse kuitenkin vähän epäilen...

jupe

Tura

[quote author=joyride link=topic=18430.msg122515#msg122515 date=1183620889]
[quote author=Tura link=topic=18430.msg120851#msg120851 date=1181322953]
Teltan pohjakankaan vesipilariarvon pitää olla näitä lukuja huomattavasti korkeampi, esim. 10 000mm, ettei märkä maa kastele teltassa makaavan henkilön ahteria (pylly).Kertokaahan kokeneemmat onko tuo 10 000mm todellakin pohjakankaalle se minimi? Onko esim. 3000mm pohjakangas täysin turha, jos pystyttää teltan valmiiksi märälle maalle?


En tiedä, mikä on lasten leikkeihin luovutetun vanhan telttani pohjan vesipilariarvo. Ilmeisesti alhainen. Märässä maassa vesi tihkuu kankaan läpi istuessani teltassa, toisin sanottuna takapuoli kastuu.