1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
sanna
vinkkejä käsineistä

Hei!

Oisko kellä vinkkejä ERITTÄIN lämpimiin hanskoihin. Itselläni on sen verran huono verenkierto käsissä että paleltuu kädet melko leudoillakin pakkasilla ihan melko pätevilläkin rukkasilla. Kokeiltu on kaikenlaista, mutta ei auta.

Nyt siis olen ajatellut, että varmaan pitää hankkia jotkut vuoristolaishanskat, et ei käsien palelu olisi aina se ongelma.

Eli siis kysymykseni oli: oisko vinkkejä hyvistä lämpimistä rukkasista, mistä sais hankittua, hintaluokkaa yms....


-sanna-

hehautal

Hanskojenkaan kanssa ei mene kerrospukeutumisen periaatteilla pahasti pieleen. Alle (ja väliin) villaa sekä tuulenpitävä kuori päälle niin hyvä tulee. Tuulenpitävän ei välttämättä tarvitse eikä aina edes saa olla vedenpitävä jotta tilanteeseen nähden parhaiten sopiva kombinaatio toimii. Täysin vedenpitävää ja saumateipattua muovipussia kun tarvii vain kun tulee taivaalta vettä tai räntää ja silloinhan ei ole montaa pakkasastetta (hyvä vettäpitämätön kuori kyllä pitää lumen kosteuden ulkona).

Tällä hetkellä kaupoista löytyy lähinnä niitä sikana topattuja muovipusseja joissa hetken sormet on hyvinkin lämpimänä, mutta kun ihosta kosteutta hetken haihtuu niin ei enää olekkaan kosteassa muovipussissa sormet lämpimänä. Noidenkin kanssa jo hieman helpottaa kun alimmaisena on ohuet villaiset sormikkaat tai lapaset (esim. Ruskovilla tai vastaava itsetehty) jotka lämmittää hiukan kosteana.

Kalvottomia kuorikintaita löytyy heikosti suomesta tai nettikaupoista maailmanmerkeiltä, mutta esim. norjasta saa (eivätkä ole edes järkytävän hintaisia):
http://www.sportsnett.no/m?/wsp/sportsnett/webon.cgi?func=show&table=PRODUCT&func_id=DIV53
http://www.sportsnett.no/m?/wsp/sportsnett/webon.cgi?func=show&table=PRODUCT&func_id=DIV53
Jotain kalvottomia SoftShellejäkin voi löytyä isoilta merkeiltä, mutta niitä ei sovi sekoittaa kalvollisiin "softshelleihin".


Kintaat on keskimäärin lämpimämpiä kuin sormikkaat, mutta poikkeuksiakin on (vrt. huonot kintaat vs. hyvät sormikkaat).

Jos liikkuessa aiot hanskoja pitää niin sormilla tuleekin olla hieman kylmä liikkeelle lähdettäessä. Ne sitten lämpenee sopiviksi 5min. liikkumisen jälkeen eivätkä kuitenkaan hikoile hanskoja märäksi. Jos on heti alusta sormilla mukavasti lämmin niin sitten jossain välissä hanskaan kertyy sen verran kosteutta että kylmenee reilusti viimeistään kun liikunnan taso laskee. Villa auttaa mukavasti kyllä siinäkin tilanteessa kun se tasoittaa sopivasti lämpöä.

Jos ei kerrospukeutuminen auta niin sitten voi koittaa untuvakinttaita, mutta niiden kanssa pitää olla erityisen varovainen jos meinaa liikuntaa suorittaa. Hiestä kastunut untuva eristää tosi huonosti. Taukohanskoina untuvaiset ovat kyllä pakkasilla loistavat ja toki korkealla vuoristossa kun hapen määrä ei salli kovin hikisiä suoritteita.


Ja nyt kun ilmat alkaa hieman kylmetä niin kannattaa aina välillä olla kädet paljaana niin sormien verenkierto paranee. Vajaa 5min. pyörälenkki 5*C lämpötilassa silloin tällöin ei pahaa tee ja jos tunto sormista lähtee niin tulee pian takaisin. Kukin konsultoikoon lääkäriänsä ennen tällaisia kokeiluja. Wink Pitkällinen kylmettyminen ei ole hyvästä, mutta tuollainen lyhytaikainen siedätyshoito on mulla toiminut.

-Heikki

japi2

[quote author=sanna link=topic=19505.msg129452#msg129452 date=1191265684]
Hei!

Oisko kellä vinkkejä ERITTÄIN lämpimiin hanskoihin. Itselläni on sen verran huono verenkierto käsissä että paleltuu kädet melko leudoillakin pakkasilla ihan melko pätevilläkin rukkasilla. Kokeiltu on kaikenlaista, mutta ei auta.

Nyt siis olen ajatellut, että varmaan pitää hankkia jotkut vuoristolaishanskat, et ei käsien palelu olisi aina se ongelma.

Eli siis kysymykseni oli: oisko vinkkejä hyvistä lämpimistä rukkasista, mistä sais hankittua, hintaluokkaa yms....


-sanna-Ennen kuin kerron toimivan ja tosi halvan ratkaisun niin olen nuo hanskat kädessä näyttänyt valoa led-valasimella käsi auton ikkunasta pihalla -20 C ja ajettiin 22 km 45km/h (oli laturin hiilet paskana) eikä tullu kylmä. Eli lampaan villarukkaset ja päälle agrimarketista 9 € nahkaiset työrukkaset tais olla lehmää, toimii kun junan vessa. Äiti-muorini teki minulle erittäin pitkävartiset huovatetut villarukkaset niin ei tuu ranteestakaan kylmä.

Noh se siitä mikäli ostat kuitenkin muuta niin muista että juuri tuo "kerros pukeutuminen" on a ja o ja osta rukkasmalliset ne on lämpimämmät joskin kömpelömmät. Mulla on kahden hanskan alla vielä sormikkaat ilman sormenpäitä kun tarvii välillä tehdä leiriaskareita.

born to be wild paitsi himassa

Tekstiiliurheilija

Kuten jo edellä suositeltiin, niin kerrospukeutuminen saattaisi auttaa. Vaikka alimmaiseksi silkkiset hansikkaat (ostin itse Vantaalta Budgetista), päälle villaiset kynsikkäät tai magic -hanskat (yhden koon, venyvät käytettäessä, Lassin retkiaitassa Helsingissä on osaksi villaisia), sitten jotkut lapaset ja päälle veden/tuulenpitävät rukkaset. Jos ulkona joutuu tekemään jotain tarkkuutta vaativaa niin että täytyy riisua rukkaset, on hyvä olla jotkut ohuet hansikkaat alla ettei tarvitse olla ihan paljain käsin (vaikka asiantuntijat sanovatkin että parhaiten kädet pysyvät lämpiminä rukkasissa tai lapasissa, joissa sormet ovat samassa tilassa eivätkä erillään kuten hansikkaissa).

Antsu

Meidän rouvan palelevat tassut pysyy lämpiminä Hestran tumpuissa (http://www.hestragloves.com) Hyvää ei saa halvalla, mutta saatavuus Suomessakin hyvä. Kato vaikka Hestra Army Leather Extreme Mitt.

K Autio

kuten jo edellä mainittiin, ei halvalla... jos budjetti riittää niin ortovoxin kolmikerroshanskat oisko mallinimi antarktica tai jotain.
tai sitten edullisempi ratkaisu: ortovoxin villatumput ja päälle nahka/gotetex -kuorihanska.

Rush

Itellä Milletin 3in1 rukkaset. Tarvittaessa alimmainen fleece-osa vaihtuu paksumpaan ja eristävämpään, villaiseen versioon. Hyvin on hanskat toimineet.
Harkinnassa oli myös TNF:n Nuptse Mitt, mutta se oli niin järkyttävän kokoinen tumppu ja kun omat kädet ei nyt ihan sitä kaikkein herkimmin palelevaa sorttia ole, niin päädyin sitten noihin Milleteihin. Lisäksi Nuptse taisi olla yksikerroksinen.

Kerroksia käsiinkin, ehdottomasti. Hyvä kuori ja alle tarpeen mukaan villarukkasta tai sormikasta. Ja ilmaakin pitää jäädä eristeeksi kerroksien väliin. Toisin sanoen sitä kuorihanskaa ei saisi ahtaa ihan täyteen erinäisillä tumpuilla ja sormikkailla. Sormien pitää mahtua liikkumaan. Yleensäkin verenkierron ylläpito käsissä pitää kylmän parhaiten loitolla.

Ja kalliitahan nuo hanskatkin, pirulaiset meinaavat olla. Varsinkin ns. merkkituoteet. Kyllähän monilla markettihanskoillakin pärjää melko hyvin, tietysti hieman henkilöstä ja olosuhteista riippuen.

hehautal

Niin jos halvalla pitää päästä niin paras ja helppo valinta on hankkia ne suuret nahkaiset työrukkaset halpakaupasta ja repiä niissä mahdollisesti oleva akryylivuoraus pois (jäljellä jäävään huolittelemattomaan reunaan voi laittaa vaikka kanttinauhaa halutessaan).

Välikerrokseksi sitten tekee tai teettää kutovalla sukulaisella/kaverilla huopanen langasta lapaset:

http://www.novita.fi/sys/cms.php?cms_cname=tuotelista&oid=80309&tuoteryhma=80309

jotka sitten huovutetaan pesukoneessa. Tulee paksu ja lämmin välikerros joka hylkii myös vähän tuulta. Ovat hiukan jäykät, mutta notkistuvat käytössä. Ja jos haluaa valmiit kaupasta niin käsityöliikkeistä kauppahalleista yms. voi löytyä sekä mainitusti esim. Ortovoxilta ja Vaudelta löytyy keitettyjä villalapasia.

Alussormikkaat sitten esim. Arc'teryxin tai Icebrakerin merino-villaiset tai Ruskovillan lapaset:

http://www.ruskovilla.fi/verkkokauppa/yksituote.cfm?navi=aikuiset&ryhmaid=3&aliryhmaid=1&TuoteID=49

Nämä alushanskat ovatkin sitten se kallein osa pakettia kun ne ohuina ja kuluttavaa käyttöä näkevinä kuluvat sormenpäistä puhki jopa jo alle viikon vaelluksella. Esim. tekstiiliurheilijan mainitsemat Magic sormikkaat (Lassin lisäksi myös esim. stokkalta) kestää huomattavasti paremmin, mutteivät ole niin lämpöisät. Mainitut pääli ja välikerrokset puolestaan kestää vuosia varsin ahkeraakin (ei raksa Smile ) käyttöä.


Edellä oleva yhdistelmä toimii yllättävän monessa talvi aktiviteetissa. Esim. jääkiipeilyyn pitää olla sitten ketterämpiä hanskaratkaisuja, mutta siinä hommassa taukoillessa ja esim. varmistaessa aiemmin mainitsemani laadukkaat untuvakinttaat ovat loistavat.


Ja hyvä huomio tuo riittävä tilavuus hanskassa. Sama homma kuin makuupusseissa. Liika ilma kuljettaa lämpöä pois, mutta läjään painunut eriste ei eristä.

-Heikki

Yudi

[quote author=Antsu link=topic=19505.msg129517#msg129517 date=1191321146]
Meidän rouvan palelevat tassut pysyy lämpiminä Hestran tumpuissa (http://www.hestragloves.com) Hyvää ei saa halvalla, mutta saatavuus Suomessakin hyvä. Kato vaikka Hestra Army Leather Extreme Mitt.Minä ostin noi Hestra Army Leather Extreme Mitt:t viime kevään alesta. Muuten hyvät mutta ovat vesitiiviit eli käytössä kostuvat turhan nopeasti sisältäpäin. Pakkasellahan tuota vesitiiviyttä ei tarvitse. Sisäkintaan saa irti joten ne on helppo kuivattaa. Jos ei olisi vesitiivis niin olisi aivan ykköskäsine pakkasille. Noihin saa myös sisäkäsineitä irtotavarana (en tiedä löytyykö Suomesta), joten kuivaan sisätumppuun voi helposti vaihtaa. Kuoriosan kanssa voi myös käyttää muita, esim. villatumppuja, sisäkäsineinä.

Jos etsii oikean pakkaskelin käsineitä niin kalvot voi unohtaa kokonaan kun niitä ei tarvitse.  Vesikelille voi hankkia sitten toiset käsineet. Harmillisesti käsineissä alkaa olemaan sama juttu kuin kengissä, että ilman vesitiivistä kalvoa ei tahdo kohta löytää enää mitään tarjontaa.

Pakkaskelin hiihtorukkasiksi ostin Marmotin Altitude Mitt:t koska niissä oli kalvo toteutettuna ns. insert:llä eli kuoren ja vuoren välissä on käsineen muotoinen kalvo. Avasin rukkasten ompeleen ja siellä oli aivan tavallinen muovipussi, joka oli rukkasen muotoon tehty. Poistin muovipussin ja ompelutin rukkasen kiinni. Nyt on sitten talveksi hengittävät rukkaset joilla voi tehdä vähän fyysisiä suorituksiakin. Hestrat on sitten tauoille ja varalle.

Antsu

Tokihan Hestraa saa ilman Gore-kuortakin jos sormet hikoaa - kuten usein meillä miehillä.

Yudi

Saa varmaankin, mutta ei niitä lämpimimpiä versioita. Esim. tuossa Army Leather Extreme Mitt:ssä on niiden oma kalvo laminoitu kuorirukkasen sisäpintaan. Army Leather Gore Tex XCR Mitt on sitten sama rukkanen Goren kalvolla.

Molemmat on sitten huonosti tuulettuvia.

Vagabond

Muistelisin intissä tulleeni toimeen varsin mainiosti villasormikas & nahkakinnas yhdistelmällä.
Sormien palelemiseen vaikuttaa muuten yläkropan muu vaatetus yhtä paljon kuin hanskat.
Jos muuten on lämmin niin sormiinkin päästetään lämpöä...

PS. Jos esim lasketellessa sormet palelee, niin hississä alumiinisauvojen kuljettaminen on vihon viimeistä touhua.
Sauvan varteen voi laittaa vaikka solukumia eristeeksi sopivaan kohtaan.

japi2

[quote author=sanna link=topic=19505.msg129452#msg129452 date=1191265684]
Hei!

Oisko kellä vinkkejä ERITTÄIN lämpimiin hanskoihin. Itselläni on sen verran huono verenkierto käsissä että paleltuu kädet melko leudoillakin pakkasilla ihan melko pätevilläkin rukkasilla. Kokeiltu on kaikenlaista, mutta ei auta.

Nyt siis olen ajatellut, että varmaan pitää hankkia jotkut vuoristolaishanskat, et ei käsien palelu olisi aina se ongelma.

Eli siis kysymykseni oli: oisko vinkkejä hyvistä lämpimistä rukkasista, mistä sais hankittua, hintaluokkaa yms....


-sanna-Sikäli mikäli käyttötarkoitus on retkeilyyn eli tulille yms niin hyvä on toi minun ja muiden ehdottama villarukkas nahkarukkas yhistelmä. Ei pala niin helposti puhki/kipinät ym lika ei kovin paljoa haittaa. Mikäli laskettelet, jääkiipeilet tms. niin sitten tuollaiset sikakalliit merkki hanskat on varmaan omiaan.

Oon käyttäny omaa "halpis versiota" ihan kaikkialla paitsi jääkiipeilyssä.

born to be wild paitsi himassa

kaamos

[quote author=sanna link=topic=19505.msg129452#msg129452 date=1191265684]
Oisko kellä vinkkejä ERITTÄIN lämpimiin hanskoihin. Itselläni on sen verran huono verenkierto käsissä että paleltuu kädet melko leudoillakin pakkasilla ihan melko pätevilläkin rukkasilla. Kokeiltu on kaikenlaista, mutta ei auta.

Eli siis kysymykseni oli: oisko vinkkejä hyvistä lämpimistä rukkasista, mistä sais hankittua, hintaluokkaa yms....Kerrotko viela mihin tarkoitukseen rukkaset olisi tulossa? Ulkoilutatko spadissa koiraa ja sormet palelee, ajatko moottorikelkalla tammikuussa lapissa, lasketteletko, pilkit vai jaakiipeilet? 
Itsella ainakin sormien paleluun vaikuttaa mita puuhastelen ja missa. Samoin miten paljon kerkian vetaa rookia ja syoda...
Eniten mulla on palellut sormia silloin kun olen saanut hanskat kylmalla kelilla kastumaan eli lahinna jossain jaakiipeilyssa.

Nyt kuivaa kyyneleet ja ryystä räät<br />Et kuollut vielä tänäänkään

AK

[quote author=hehautal link=topic=19505.msg129540#msg129540 date=1191330125]
Nämä alushanskat ovatkin sitten se kallein osa pakettia kun ne ohuina ja kuluttavaa käyttöä näkevinä kuluvat sormenpäistä puhki jopa jo alle viikon vaelluksella. Esim. tekstiiliurheilijan mainitsemat Magic sormikkaat (Lassin lisäksi myös esim. stokkalta) kestää huomattavasti paremmin, mutteivät ole niin lämpöisät. Mainitut pääli ja välikerrokset puolestaan kestää vuosia varsin ahkeraakin (ei raksa Smile ) käyttöä.Vielä eriävä käyttökokemus noista Magic-hanskoista: allekirjoittanut kulutti myös ne puhki kahdeksannen käyttöpäivän kohdalla. Käyttö ei ollut mitään erityisen rajua, mitä nyt pikkupakkasessa ne päällä välillä näpertelin. Itse en aio uhrata lisää pennosia tai luonnonvaroja mielestäni liian kertakäyttöiseen tuotteeseen. Muuten kyllä toimivat pelit.