1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
f7391
SPOT-sateliittilähetin

Uudessa Backpackerissä oli SPOT-satelliittilähettimen mainos. Vekotin on siis Globalstar-sateliittiverkkoa käyttävä GPS:llä varustettu lähetin, jolla voi lähettää I'm OK, Help! ja 911 -viestejä. Ok- ja Help-viestit menevät ennalta asetettuihin sähköpostiosoitteisiin tai tekstiviestinä vastaanottajille, vaikkapa siis paremmalle puoliskolle. Viestin mukana on lähettimen koordinaatit. 911-viesti menee koordinaatteineen kansainväliseen GEOS-hälytyskeskukseen, joka hälyttää oikean maan pelastusviranomaiset.

Vekotin on kohtuullisen halpa, Jenkeistä laite 159 USD + 99 USD/vuosi käyttömaksu ja kevyt (209 g). Lisämaksusta saa myös GoogleMaps-toiminnon, jolloin retken edistymistä voi seurata netistä GoogleMapsin avulla. Toinen lisäoptio on 8 USD maksava SAR-vakuutus.

Itselläni ei ole vehkeestä netistä luettua kummempaa kokemusta, mutta voisin harkita laitteen hankkimista yksinvaellusta varten; kännykän peitto todettiin pääsiäisenä Käsivarressa olemattomaksi eikä erämaapuhelimiakaan enää ole, joten jonkinlainen keino hälyttää apua ja ilmoittaa kotiväelle olevansa kunnossa olisi mukava olla olemassa.

Antsu

Kannattaa selvittää lupa-asiat viestintävirastosta ennen lähettimen hankkimista.

Mulla on vajaa vuoden ollut reissuilla mukana Cospas-Sarsat -satelliittijärjestelmässä toimiva PLB-laite. Laitteen rekisteröinnistä ja lupamaksuista lisätietoa tuolla: http://www.relaa.com/index.php?topic=18886.0

BelowZero

[quote author=Antsu link=topic=21501.msg139867#msg139867 date=1206711666]
Mulla on vajaa vuoden ollut reissuilla mukana Cospas-Sarsat -satelliittijärjestelmässä toimiva PLB-laite. Laitteen rekisteröinnistä ja lupamaksuista lisätietoa tuolla: http://www.relaa.com/index.php?topic=18886.0Minkä PLB:n olet muuten hankkinut? Ostitko Suomesta (mistä?) vai ulkomailta ja miten tuo reksiteröinti sujui (eritoten mikäli hankit ulkomailta)?

Antsu

Kannad 406 XS-2 GPS, hankittu Telemarista, Hernesaaresta, Copterlinen kentän vierestä.
1. Täytin Telemarin esitäyttämän (myyjän tiedot, lähettimen laitetiedot ja sarjanumero) viestintäviraston 406 MHz PLB Registration -rekisteröintilomakkeen joka toimitettiin viestintävirastoon.
2. Viestintävirasto antoi lähettimelle yksilöintitunnuksen.
3. Tunnus koodattiin Telemarissa lähettimeen.
Rekisteröintilomakkeen kieli on valmiiksi suomi/englanti, joten saman proseduurin luulisi toimivan myös jos laitteen tilaa ulkomailta. Eteenpäinmyyntiä ja uudelleenrekistöröintiä varten on tietysti eduksi jos laitteen ohjelmointityökalut löytyy läheltä.

api

[quote author=f7391 link=topic=21501.msg139864#msg139864 date=1206709252]
Vekotin on kohtuullisen halpa, Jenkeistä laite 159 USD + 99 USD/vuosi käyttömaksu ja kevyt (209 g). Lisämaksusta saa myös GoogleMaps-toiminnon, jolloin retken edistymistä voi seurata netistä GoogleMapsin avulla. Toinen lisäoptio on 8 USD maksava SAR-vakuutus.Tosi kiinnostava kapine... huomasin, että Spotilla on omat sivut Eurooppaa varten ja siellä laite maksaa 199 euroa ja vuosimaksu on 99 euroa. Dollarin kurssin vuoksi huomattavasti kalliimpi kuin jenkeissä siis. Tiedä sitten voiko jenkeistä ostetun laitteen rekisteröidä Euroopan sivujen kautta? Tai voiko Euroopassa asuva rekisteröidä jenkeistä ostetun laitteen suoraan jenkkisivuilla?

En usko, että tuohon tarvitsee missään päin maailmaa mitään erillistä lupaa, koska eihän Globalstar-puhelimeenkaan tarvitse. Käytännössä kaikkia viestejä varten pitänee laite jättää napin painalluksen jälkeen avoimella paikalle 20 minuutiksi, jotta nykyiset peittoaikakatveet saadaan hoidettua. Sopivan lähetysajan voi tosin laskea jo etukäteen jos haluaa Globalstarin sivuilla:

http://www.globalstareurope.com/en/optimum_tool/

Eli Globalstarin satelliittiverkko on tällä hetkellä vaillinainen ja sopivia lähetysaikoja tulee vain tietyin väliajoin. Tämä varmaankiin korjaantuu, kun uusia satelliitteja lähetetään vanhojen käytöstä poistettujen tilalle. PLB saattaa tulla pitkän päälle kuitenkin halvemmaksi, jos ei halua näitä "OK"-viestejä omaisille, vaan haluaa vain äärimmäistä hätää varten viranomaisten hälyytysnapin.

N. 150 g painavan Thuraya-satelliittipuhelimen saisi käytettynä varmaankin n. 500 eurolla ja siinä ei olisi Elisan sim-kortilla kuukausimaksuja välttämättä juuri lainkaan, mutta kuuluvuus voi olla sitten vähän sitä sun tätä vuoristoisemmmassa maastossa pohjoisessa.

f7391

[quote author=api link=topic=21501.msg140030#msg140030 date=1206994284]
N. 150 g painavan Thuraya-satelliittipuhelimen saisi käytettynä varmaankin n. 500 eurolla ja siinä ei olisi Elisan sim-kortilla kuukausimaksuja välttämättä juuri lainkaan, mutta kuuluvuus voi olla sitten vähän sitä sun tätä vuoristoisemmmassa maastossa pohjoisessa.Missä olet nähnyt noita Thuraya-puhelimia käytettynä?

BelowZero

[quote author=Antsu link=topic=21501.msg139990#msg139990 date=1206963885]
Kannad 406 XS-2 GPS, hankittu Telemarista, Hernesaaresta, Copterlinen kentän vierestä.Olen itse miettinyt Kannad 406 XS-3 GPS:n hankintaa. Ilmeisesti kyseinen laite on uudempi malli tuosta 406 XS-2 GPS:stä = pienempi. Täytyy vähän kysellä millaista hintaa tuosta värkistä huutavat tuolla Telemarissa.

--

Mitä tulee tuohon SPOT systeemiin en kyllä sen varaan henkeäni pistäisi mikäli vaihtoehtona olisi joku ACR:n tai Kannad:n PLB. Toi SPOT systeemi vaikuttaa enemmän sellaiselta techno gadget lelulta, jolla voi leikkiä Google maps:n kanssa. Noi oikeat PLB:t on kytkyssä suoraan kansallisiin hälyytyskeskuksiin / viranomais organisaatioihin mutta tossa SPOT:ssa liikenne menee ensin yksityisen yrityksen kautta, joka sitten soittelee eteenpäin. Voi olla, että toi spot toimii jenkeissä ihan hyvin mutta en olisi niinkään varma muusta toiminnasta. Voin tietysti olla väärässä ja voihan se olla, että SPOT toimii kuin junan vessa. Tosin viiden vuoden aikana toi SPOT tulee kalliimaksi kuin PLB laitteet joten kyllä mä tässä varmaan jossain vaiheessa investoin laitteeseen, jota toivon etten koskaan käytä.

api

[quote author=f7391 link=topic=21501.msg140036#msg140036 date=1207028620]
Missä olet nähnyt noita Thuraya-puhelimia käytettynä?http://www.outfittersatellite.com/adobe/thuraya.pdf

Käytettynä 6 kk:n takuulla USD 675 = 446 euroa + rahti,alv&tulli ?

[quote author=BelowZero link=topic=21501.msg140040#msg140040 date=1207036212]
Noi oikeat PLB:t on kytkyssä suoraan kansallisiin hälyytyskeskuksiin / viranomais organisaatioihin mutta tossa SPOT:ssa liikenne menee ensin yksityisen yrityksen kautta, joka sitten soittelee eteenpäin. Voi olla, että toi spot toimii jenkeissä ihan hyvin mutta en olisi niinkään varma muusta toiminnasta. Voin tietysti olla väärässä ja voihan se olla, että SPOT toimii kuin junan vessa. Tosin viiden vuoden aikana toi SPOT tulee kalliimaksi kuin PLB laitteet joten kyllä mä tässä varmaan jossain vaiheessa investoin laitteeseen, jota toivon etten koskaan käytä.


Joo, vaikea kyllä sanoa mitä käytännön eroa PLB:n ja Spotin kautta lähetetyn hälytyksen perillemenossa viranomaisille olisi. Kyllä nyt tietysti luulisi, että tuo Spotin hälytysvalmius ja viestin edelleenlähettäminen on aika hyvä myöskin, kun tuntuu että se on koko firman päätuote. Musta tuntuu, että myös PLB:n kautta lähetetyt hätäsanomat kiertävät jenkkien tai vähintäänkin Italian kautta, tosin viranomaistahon eikä yksityisen firman kautta.